utorak, 28. kolovoza 2012.

Cannelloni s mljevenim mesom


Cannelloni su veća vrsta cjevaste tjestenine. I sam termin cannelloni doslovno znači 'velike cijevi'. Njihova slava proširila se i izvan granica Italije i mogu imati različite nadjeve poput mljevenog mesa, tune ili špinata.  Predlažem klasično punjenje s mljevenim mesom i umakom od rajčice.Cannelloni s mljevenim mesom

Sastojci
300 g mljevene govedine
12 cannelloni (prethodno skuhati)
1/3 šalice svježih krušnih mrvica
1/4 šalice suhog bijelog vina
1 bijeli luk, sitno sjeckan
3 žlice maslinovog ulja
1 jaje
1 šalica naribanog sira (Fontina)
malo soli i crnog papra
1/ šalice peršina, nasjeckanog
1 žličica suhog origana
2 češnja češnjaka
za umak:
2 žlice maslaca
300 g nasjeckane rajčice
1 glavica najeckanog crvenog luka
1 žličica svježeg timijana
1 žličica svježeg origana
malo soli i papra
1 šalica parmezana
2 žlice rajčice
1/2 šalice suhog bijelog vina
Neki kažu da su cannelloni zapravo lazanje za djecu. Naime, okus je baš kao i kod lasagne, ali struktura je prikladnija za jesti. 

Kako kuhati cannelloni?

Prvo, trebate kuhati cannelloni u slanoj kipućoj vodi 4-5 minuta. Isperite hladnom vodom, ocijedite i položite na krpu da se osuši. Napunite ih i ispecite. 
Vrijeme pripreme - 30 min 
Vrijeme kuhanja - 30 min 

Upute:

U velikoj tavi ugrijte maslinovo ulje. Dodajte narezani češnjak, kasnije dodajte nasjeckani luk i kuhajte dok ne omekša. 

Dodajte meso i kuhajte na laganoj vatri. Kad je meso gotovo, ugasite i neka se ohladi. 

U velikoj zdjeli dobro izmiješati meso, krušne mrvice, nasjeckani peršin i origano i začinite sa soli i paprom. Zatim dodajte ribani sir, vino i jaja. To dobro izmiješati i pustiti da stoji. 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

U međuvremenu kuhati umak. Istopite maslac u tavi, dodati sjeckani luk pa pirjajte dok ne omekša. Dodati origano, timijan, sol i papar, dobro izmiješati. Dodajte rajčice, koncentrat rajčica i vino pa promiješajte. 

Ispunite cannelloni cijevi s nadjevom. Kad ste ih poslagali u kalupu za pečenje, ulijte umak od rajčice po njima. Pospite parmezanom. Pokrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C, 25-30 minuta. Ako koristite već kuhane cannelloni, trebate peći samo 15-20 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. 

Poslužite vruće i ukrasite začinskim biljem.

Nema komentara:

Objavi komentar