utorak, 14. kolovoza 2012.

ČOBANAC MOGA DJEDA

Napominjem, ovo je izvorni recept star puno godina, bez ikakvih modernih začina, rezanaca, krumpira i sl. Samo čobanac i kruh! Dopustite da vas ovaj recept vrati kroz vrijeme… i uživajte!                                                   Glavni sastojci:1 kg junetina  0,5 kg janjetina  0,5 kg svinjetina  0,5 kg teletina  4 kom svinjske nogice  1-1,5 kg bijeli luk (žuti)  3 kom lovorov list  cca. 1dg/ l mljevena slatka crvena paprika  2-3 prstohvata mljevena ljuta crvena paprika  2 komada sušeni feferon  po vlastitom izborusol  po vlastitom izborubiber  0,75 lbijelo vino  2 dclkiselo vrhnje Priprema   :  Izmiksati luk na sitno, staviti ga u kotlić na ulje par minuta da popusti, nakon toga dodati sitno narezanu junetinu i doliti vode da pokrije meso.
Kasnije, cca. 30 minuta dodati svinjetinu, kada i ona malo popusti dodati teletinu i janjetinu. Naravno onda i dodati vode sukladno količini mesa. Svako malo promiješati. Mješanje se izvodi lagano, još bolje da se kotlić lagano ljulja.
Kada voda prokuha dodati lovor, biber i sol po vlastitom ukusu i nastaviti kuhati. Uzmite u obzir da u čobancu biber ne daje ljutoću nego samo upotpunjava okus. Kada meso postane mekano dodati mljevenu crvenu papriku cca. 1 dg/l, feferone i vrhnje (ako računate da se čobanac neće odmah pojesti izostavite vrhnje da se ne ukiseli). Pred kraj dodajte vina po vlastitom izboru (ja na kotlić od 12l stavljam blizu jedne litre). Čobanac je gotov kada para lijepi prste!
2
Par završnih uputa: Čobanac je jelo koje nije gusto nego je više jušno, sa dosta mesa, ljuto ali ne preljuto… Samo lagano dodavajte začine i doći ćete do vašeg optimuma… ne volimo svi isto ljuto i slano pa zato tu vi nastupate. Također u čobanac može ići i divljači, što više vrsta mesa to bolje!
Posluživanje
Preporučam izvođenje ovog recepta u prirodi, sa kompletnim priborom… kotlić na tronošcu, i vatra na drva. Izvođenje čobanca u stanu po meni gubi čar…ali naravno svi imamo drugačije uvjete.
Također, čobanac je uvijek ukusniji ako se priprema u večoj količini. Zato pozovite prijatelje… vjerujte da neće požaliti!

Nema komentara:

Objavi komentar