nedjelja, 12. kolovoza 2012.

Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku


Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine
Sastojci
 35 dagmiješanog mljevenog mesa  1 strukporiluka  4 većakrumpira  1 velika ili 2 manjemrkve  2 dlmlijeka  2 dljogurta  2 jušne žlicemekog brašna  4 žliceribanog parmezana  po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa  4 kriške dimljene pancete (slanine)  1/2 dl jabučnog octa  1 dl ulja  1 čajna žličicapapra  1/2 čajne žličice kumina (kima)  po potrebi i ukususoli  3 žlicetople vode                        Kremasto: mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku

Nema komentara:

Objavi komentar