nedjelja, 12. kolovoza 2012.

Povrtne lazanje!


Priprema
1
Prvo operite patlidzane,odstranite peteljke i isjecite ih na kolutove..Posolite ih i stavite u cjediljku nek odstoje malo.Isperite hladnom vodom,posusite i propecite ih na gril tavi uz dodatak malo maslinovog ulja.Ostavite na stranu.
2
Luk i jedan i drugi  ocistite,isjeckajte i propirjajte na par kasika maslinovog ulja.Dodajte papriku (crvenu,zelenu i zutu) isjeckanu na kockice i celer.Dok se paprika lagano pirja,isjeckajte gljive na listice i dodajte na papriku.Na kraju isjeckajte tikvicu na kockice i dodajte svemu tome.Zacinite i pirjajte 10-ak min. 
3
Dok se povrce pirja napravite umak od paradajza.Svjezi paradajz operite i isjeckajte na sitnije kockice.Dodajte ga u pasirani paradajz,zacinite i dodajte bosiljak.Ostavite na stranu.

Sad pripremite umak od sira,tako sto cete ugrijati maslac i dodati brasno,pirjati na laganoj vatri par minuta.Sklonite u stranu i dodajte mlijeko i vodu.Mjesajte pjenjacom brzo da vam se ne stvore grudvice.Vratite na vatru,dodajte senf,bosiljak,zacinite vegetom,paprom i muskatnim orascicem i kuhajte dok se umak ne zgusne.Dodajte sir,mjesajte dok se ne otopi,sklonite sa vatre i dodajte umuceno jaje.Nemojte vracati na vatru ,samo dobro promjesajte.

Slaganje: 
Uzmite vatrostalnu posudu promjera 30x30 cm u koju cete prvo dodati par kasika umaka od paradajza i umaka od sira poslazite prva cetiri lista lazanja. 
6
Na njih dodajte polovinu pirjanog povrca,polovinu umaka od paradajza i na to poslazite kolutove patlidzana .Na patlidzan pospite par kasika umaka od sira i gore poslazite preostala cetiri lista lazanja.

Postupak ponovite sa preostalom,drugom polovinom namirnica i zavrsite sa redom patlidzana  koje cete preliti ostatkom umaka od sira i pospite odozgo  ribanim sirom.
8
Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 180' oko 40 min.
Posluživanje
Pecene lazanje ostavite da malo odstoje,jer ce se lakse sjeci i vaditi na tanjur,a i bit ce puno ukusnije.Servirajte uz vama omiljeni kruh!                                                                                          Sastojci
Povrce:
 2 manja patlidzana  1 manja tikvica  1luk  2 cena cesnjaka  po jedna crvena,zelena i zuta paprika  250g gljiva  2 stapke celera (moze,a i ne mora ako nemate)
Umak od paradajza:
 2 svjeza paradajza  3 dlpasiranog paradajza  1 kasikasjeckanog bosiljka  po ukusu vegeta,sol,papar
Umak od sira:
 2 kasikemaslaca  1 kasikabrasna  3 dlmlijeka  1.5 dlvode  1 kasikica senfa 100 gr sira naribanog (cheddar ili neka druga vrsta )  1 kasikasjeckanog bosiljka  po ukusu vegeta,sol,papar,muskatni orascic  1 jaje
ZA slaganje:
 8 listova lazanja  oko 200 gr ribanog sira za posuti odozgo
Povrtne lazanje!

Nema komentara:

Objavi komentar