petak, 10. kolovoza 2012.

PUNJENE SRDELE



Srdele su riba koja je kao i sva plava riba izuzetno zdrava. Ali neke traume iz djetinjstva, kad bi kuća bila puna gostiju, a njima bi se svako drugi dan spremala riba koju smo i mi imali često za ručak,  ostavile su duboke ožiljke. Tribalo mi je dosta vrimena da tu lipu i zdravu ribu   ponovo zavolim. Glavni razlog te moje zasićenosti srdelama bio je način pripreme, ili frigano ili na gradele. Zato ja nastojim srdele spremiti na neki drugi način, da ova ljubav koja se ponovo rodila prema toj ribi brzo ne ugasne.
Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pripremu napraviti par sati prije, ako ste ovo možda planirali kao lagano predjelo. 
Tek mali nedostatak ovog recepta je ne prevelika izdašnost, znači ne možete se od ovoga nešto previše «natući», ovo je tek lagano predjelo ili lagana ljetna večerica. Ali srdela kao i svaka plava riba je dosta teška pa prevelike količine ne bi bile ni previše pametan izbor.
1 kg srdela
1 dcl maslinova ulja
pola kg pamidora
1 veća ili 2 manje kapule
dosta pretusimula
bili luk
par maslina punjenih paprikom
kapare
bilo vino
Srdele očistite tako da najprije otkinete glavu pa skupa sa drobom sve povućete. Zatim lagano nožićem razrežete prema sredini pa uz pomoć ruke raširite ribu tako da ispadne jedan mali odrezak od srdele.
Sitno nasjeckajte bili luk, pretusimul, masline punjene paprikom, kapare, zalijte maslinovim uljem i dobro promiješajte. Tom smjesom punite srdele, zarolajte ih i spojite čačkalicom. Netko stavlja u ovu smjesu za punjene i tvrđeg naribanog sira, ja ne, a vi odlučite sami.
Na malo maslinova ulja prodinstajte malo tankno narezanu kapulu, dodajte na fite narezani pamirodor, sitno nasjeckani bili luk, pretusimul, koju kaparu. Nakon par minuta dinstanja prebacite u vatrostalnu zdjelu, poredajte zamotane srdele, zalijte sa još malo maslinova ulja, decilitar bilog vina, malo posolite te popaprite svježe mljevenim paprom. Pecite na 180 stupnjeva 30-tak minuta. U slast, naravno obvezno sve zalijte sa dobrim hladnim vinom i uživajte.

Nema komentara:

Objavi komentar