petak, 10. kolovoza 2012.

RICOTTA NUTELLA BROWNIES TORTA






Ljeto je, neizdržive vrućine, a meni se jede nešto čokaladno, a ne previše kremasto. Većinu sastojaka sam imala u hladnjaku, falio je tek ricota sir koji sam za deset minuta „pribavila“ u svoje kulinarsko carstvo i priprema brzog kolača, odnosno torte je počela. 

Torta se sastoji od dva dijela, slična po okusu nekim mojim prijašnjim tortama na blogu, ali zbog sira u gornjoj smjesi ipak malo drugačija. Izdašna je i uz dodatak šlaga ili sladoleda ima da je par dana sistematski uništavate, a nikad kraja. 

          1. Brownie podloga

2 velike žlice Nutelle
2 jaja
1  šolja od 2 dcl oštrog brašna
1 šolja od 1 dcl smeđeg šećera
½ šolje od 1 dcl kakaa
15 dkg maslaca, otopljenog i ohlađenog
10 dkg sitno sjeckanih lješnjaka (može i oraha ili bajama)
Sve sastojke dobro izmiješajte, najprije maslac, jaja, dodajte cukar i lješnjake pa na kraju brašno i kakao. Stavite u pobrašnjen i pouljen kalup.

          2. Ricotta smjesa

250 gr ricotta sira
3 velike žllice Nutelle
1 žlica kakaa
2 žlice smeđeg šećera
2 jaja
Sastojke dobro izmiješajte pa stavite preko prve, brownie smjese. Pećnicu zagrijte na 160 C pa pecite četrdeset pet minuta. Ohlađenu tortu pospite sa samljevenim karameliziranim lješnjacima i okolo je ukrasite mljevenim bajamima.

           Karamelizirani lješnjaci

20 dkg šećera
10 dkg lješnjaka
Šećer otopite na vatri tako da bude tekuća smeđa smjesa tj. karamel pa u njega umiješajate nasjeckane lješnjake. Ohlađenu smjesu stavite u čvršću vrećicu pa dobro istucite batićem za meso. To je smjesa kojom ćete prekriti ovu tortu, ali je možete iskoristiti i za mnoge druge kolače, kreme, sladolede i mousseve.

Nema komentara:

Objavi komentar