petak, 28. rujna 2012.

Bakina pita s porilukom


Priprema
1
Iako možete korisiti i gotovo lisnato tijesto, ja ga pravim sama i to na sljedeći način: U brašno (mješavinu oštrog i mekog) ulijem  germu otopljenu u toplom mlijeku, pospem sa solju, lagano promiješam i pustim 15 - ak min da odstoji. Nakon toga dodam još malo brašna i umijesim glatko tijesto te pustim da odstoji kojih pola sata. Nakon toga tijesto razvučem na dasku i po njemu posipam nariban margarin. Potom ga presavijem na pola te oklagijom dalje stanjujem. Pa opet presavijem. Priča s presavijanjem i razvlačenjem se ponavlja još kojih 5 -6 puta. Ostavim potom tijesto na toplom da se diže još kojih pola sata. Podijelim ga na dva dijela.
2
Sitno nasjeckam jedan cijeli poriluk te dimljenu slaninu ili šunku. Stavim u tavu na malo ulja kojih 10 - ak min da se propirja. Dodam malo vegete i soli te maknem s vatre da se ohladi.
3
Posebno umutim jedno vrhnje te 3 cijela jajeta. Dodam malo soli i muškatnog oraščića.
4
Dno namašćene  okrugle tepsije obložim s polovicom tijesta koje razvučem i po rubovima. Tepsiju obloženu tijestom punim ponajprije mješavinom poriluka i suhomesnatog. Slijedi vrhnje i jaja. Ostatak tijesta razrežem na trakice te ih slažem u rešetke po smjesi. Premažem trakice žumanjkom razmućenim s malo ulja te pospem sezamom.
5
Pita se peče u prethodno zagrijanoj pećnici kojih pola sata na 200 - 220 C stupnjeva, odn. dok pita ne dobije lijepu rumenu boju. 
Posluživanje
Možemo ju služiti uz zelenu salatu, tekući jogurt ili što već tko voli. Uživajte!
Sastojci  ZA TIJESTO  cca pola kg mješavine oštrog i mekog brašna  1 germa  2 dcl mlijeka  malo soli  125 dagmargarina  1 žumanjak za premazivanje, malo ulja, sezama   ZA 1. NADJEV:  1 osrednji poriluk  150 dag suhomesnatog mesa  malo ulja malo soli, vegete   ZA 2. NADJEV:  1vrhnje  3cijela jaja  malo soli i prstohvat muškatnog oraščića

Carski složenac


Priprema
1
Prvo ukljucite rernu da se zagrije i podjite sa pripremanjem mesa.Isjeckati crveni luk i file na kockice,rastopiti kasiku putera u tavi,preprziti luk i meso,dodati vegetu,kada je isprzeno dodati i kasiku vrhnja za kuhanje.
2
Za tijesto umutiti jogurt sa jajima,dodati 4 kasike brasna,malo posoliti.
3
Smrznuto carsko povrce istresti u tepsiju,rastopiti jednu kasiku putera,posuti po povrcu,posuti sa malo vegete.
4
Sada na povrce istresti tijesto.
5
Na tijesto sloziti pripremljeno meso.

Peci u zagrijanoj pecnici 15 min.Izvaditi iz pecnice i posuti izerendanim sirom.
7
Vratiti u rernu i peci jos oko pola sata dok lijepo neporumeni.
Posluživanje
Pekla sam u maloj keramickoj tepsiji koja je u obliku kruske,tako da mi je jako tesko odrediti velicinu tepsije...ako je okrugli pleh...priblizno promjera 22 cm.
Sastojci: mjesavina smrznutog carskog povrca(oko 200 gr),1 kasika putera,malo vegete  tijesto: 2 jaja,500 gr cvrstog jogurta,4 kasike brasna,soli  jos: oko.200 gr pileceg filea,1 veca glavica crvenog luka,1 kasika putera,vegeta,1 kasika vrhnja za kuhanje  + 100 gr. tvrdog sira
Carski složenac

ŠARENE KINDER ŠTANGLE


Priprema

U posudu staviti šećer i vodu, kuhati dok se šećer ne istopi, dodati margarin da se istopi i još prokuhati 2 minute.
2
U posudu staviti mlijeko u prahu, dodavati vruć skuhani sirup mješajući mikserom.Dobro umutiti, prohladiti, dodati sjeckane žele bonbone.( ne baš sitno nego srednje kockice)
3
Masu staviti izmedju dvije oblatne, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi.
Sastojci  Potrebno je:  500 gršećera  2 dclvode  250 grmargarina  500 grmlijeka u prahu  400 gr žele bonbona  2 lista većih oblatni

Jednovrsni izvrsni čobanac


Jednovrsni izvrsni čobanacPriprema
1
Meso marinirati ako je moguće dan ranije u malo senfa, soli, vegete, papra, sitno rezanog češnjaka i peršina. Staviti i lovorov list i uliti malo ulja i mineralne vode.
2
Luk dinstati na masti na laganoj vatri nekoliko minuta, zatim dodati naribanu mrkvu, te opet za nekoliko minuta narezane gljive. Sve duuuugo i polaaaako dinstati, slobodno dodati malo vode i soli.
3
Dodati meso, i sve opet laaagano dinstati. Kad meso bude skoro mekano, dodati pasiranu rajčicu i vino, te jednu ili dvije ljute feferonke, za početak možda bolje jednu, pa naknadno dodati drugu, ako nebi bilo dovoljno pikantno. I opet, laaaagano dinstati!
4
Kad je meso gotovo, doliti 1 - 1,5 litara vode, ovisi koliko juhice hoćete, i kad zakipi zgusnuti s 3 - 4 žlice oštrog brašna i malo crvene paprike. Po potrebi dodati sol, vegetu i papar, može i čili.

Za žličnjake vilicom umutiti jaje, brašno, griz, sol, mast i vodu, te puštati žlicom u kipući čobanac. Kad su žličnjaci kuhani, može krenuti degustacija :)
Posluživanje
Obzirom da ja apsolutno sve sastojke stavljam odokativno, količine baš i nisu precizne, zato predlažem da i vi stavljate sve po vašem ukusu, nečeg više, nečeg manje! Osobit oprez s feferonkama i čilijem! :)
SastojciBroj osoba:5 osoba 70 dag - 1 kg svinjskog mesa, može od buta, izrezano na kockice  1veća glavica luka  2 - 3režnja češnjaka  2lovorova lista  1 - 2ljute feferone  3 - 4naribane mrkve  2 šake na ploškice narezanih gljiva, vrganja ili šampinjona  1 dclcrnog vina  2 dclpasirane rajčice  pola male žličice senfa  malo soli, vegete, peršina, ulja, mineralne vode, papra, brašna, crvene slatke paprike, može malo i čilija
za žilčnjake
 1jaje  malosoli  1 dclgriza  1 žlicamasti  2 dcloštrog brašna  1 dclvode

Musaka od tikvica


Priprema
1
Oprati tikvice i oguliti ih. Sjeći ih tanko kao za pohanje na kolutove ili po dužini zavisno od veličine tikvice. Posoliti  i ostaviti nekih pola sata da tikvice puste vodu.
2
Podmazati tepsiju uljem pa pokriti dno tikvicama, posuti sa 1-2 kašike griza, pa  malo poprskati sa uljem. Pa ponovo red tikvica, red griza, malo ulja i tako sve dok se ne istroše tikvice. Završiti tikvicama.
3
Peći u zagrijanoj pečnici na 200C oko pola sata, kada su tikvice gotove viljuška  lagano prolazi. 
Umutiti jaja,vrhnje i mijleko i preliti preko tikvica i vratiti u pečnicu na nekih desetak minuta da se lijepo zapeče.

Sastojci 4-5 srednjih tikvica , pšenični griz,  ulje,  so
za preljevanje:
 2jaja,  2 žlice kiselog vrhnja,  malo mlijekaMusaka od tikvica

srijeda, 26. rujna 2012.

Lazanje s lukom


Priprema:lazanje s lukom
1
Očistiti 8 glavica luka i narezati ih na tanke šnitice.
2
Margarin otopiti pa na njemu izdinstati luk 5-8 minuta da postane staklast i da malo dobije boju.
3
Tada ga posipati s brašnom,promiješati i pirjati još 1-2 minute.
4
Zalijati ga s mlijekom i juhom.
5
Začiniti s soli,paprom,muškatnim oraščićem i vlascem.

Lazanje prokuhati par minuta u vreloj slanoj vodi,da postanu savitljive,ne ih kuhati do kraja.
7
Posudu za složence(23*23) namazati s malo maslaca ili ulja,pa staviti prvi red luka.
8
Sljedi red lazanja(2-3 u redu)gore staviti luk,i posipati s malo ribanoga sira.I tako redom dok se sve ne potroši.Meni je došlo 3 reda.
9
Gornji sloj mora biti luk,pa obilno posipati ribanim sirom.Pecite na 220 stupnjeva dok se sir ne zapeče-oko 20-25 minuta.
Posluživanje
Poslužiti uz salatu po želji ili mogućnosti(mi imali zelenu salatu)
Sastojci: 8glavica luka  7 dagmargarina  3 v.žbrašna  1/2 lmlijeka  1/4 l bistre juhe(ili vode+1/2 kocke za juhu)   sol,papar,muškatni oraščić,vlasac  25-30 dag lazanji(oko 9 listova)  15 dagribanoga sira

ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Pekarski krompir


Priprema
1
Krumpir oguliti, oprati i na kuhinjskoj dasci narezati na tanke ploske. Krumpir posoliti, pobiberiti i dodati vegete po ukusu.
2
Jaja umutiti sa mlijekom i sa malo vegete. Dodati bjeli luk.
3
Vatrostalnu tepsiju namazati sa maslacem, sipati u tepsiju krumpir, poravnati, zaliti sa jajima i mlijekom i staviti gore par komadica maslaca.
4
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici dok fino ne porumeni.
Sastojci 1 kgkrumpira  3-4jaja  3 dclmlijeka  malomaslaca  vegeta, sol, biber  po ukusu bjeli luk u prahu ili izgnjeceni bjeli lukPekarski krompir

Neodoljivi krompir


Priprema
1
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati.
2
Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.
3
Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima.
4
Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta.
5
Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite.
6
Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.
Posluživanje
Ovako prirpemljen krompir je sočan i zasitan. Uz neku salatu po želji može zamijeniti obrok. Sir nije nužno staviti, ali u mojoj kuhinji je nezaobilazan za ovakva jela. Kod vegete oprezno zbog soli u juhi i slanosti sira. Dobar tek želim :)
Sastojci

 1 i pol kgkrompira  pola litrevrhnja za kuhanje  2 dlmlijeka  1 dlulja  1 vrećica praha juhe od gljiva  nešto papra, vegete i peršunova lista  po želji sira po svemu neodoljivi krompir

Perfect čokoladni liker


Priprema
1
Čokoladu (obje vrste) nasjeckati na sitne kockice.
Mlijeko i vrhnje za kuhanje staviti na laganu vatru do ključanja.
2
Makniti sa vatre i umešati čokolade, nougat namaz, vanilin šećer i još šećera po želji, (meni nije trebalo) i na kraju rum. Tako toplo uliti u oprane i sterilizirane staklenke.
3
Dobro ohladiti, najbolji je sutradan, čuvati u hladnjaku do konzumiranja!
Sastojci 2dlruma  200gmliječne čokolade  3dlmlijeka  1 vanilin šećer + dodatni šećer po želji  50gtamne čokolade  2 žlice nougat namaza  1dlvrhnja za kuhanje
Perfect čokoladni liker

Okruglice od tikvica

Okruglice od tikvica :)))

Priprema
1
Tikvice operite, osušite i naribajte te ih posolite i dinsatajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Zatim ih istresite u cjedilo i i istisnite suvišnu vodu.
Tikvice stavite u zdjelu, pomješajte ih sa sirom, češnjakom, vlascem, začinima , zobenim pahuljicama koje ste prije toga pomješali sa gustinom te jednim razmućenim jajetom. Sve dobro izmješajte te vlažnim rukama ili pomoću žlice oblikujte kuglice koje uvaljajte u kukuruzno brašno ili griz ili krušne mrvice.
U većoj tavi ugrijte dovoljno ulja i u njoj pržite okruglice oko 5 minuta sa svih strana te ih izvadite i stavljajte na papirnate ručnike da se ocjede od masnoće.

Sastojci
Za okruglice
 650gmladih tikvica   soli po okusu  150 g tvrdog sira naribanog  3 usitnjena ili naribana češnja češnjaka  1 žličica nasjeckanog vlasca  mljeveni papar   mljevene ljute papričice po želji... ja nisam koristila  4 žlice usitnjenih zobenih pahuljica  3 žliceškrobnog brašna  1-2 žlice krušnih mrvica po potrebi za gustoću  1 jaje
Za paniranje
  kukuruzno brašno ili griz ili krušne mrvice

MAFINI SA TIKVICAMA


Priprema

Oljuštiti tikvice, narendati ih, posoliti i ostaviti ih 10 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Umutiti jaja s jogurtom, brašnom i uljem i dodati tikvice, ne cediti ih, sve dobro sjediniti i puniti kalupe za mafine.
Ovo je količina za 12 mafina.
Peći ih 30 minuta na 200 stepeni.
2
Ko voli može dodati u smesu i malo začinskoh bilja i parmezana.
Posluživanje
Služiti ih malo prohladjene uz kiselo mlečni napitak ili sezonsku salatu.
Sastojci 1 veća ili 2 manjetikvice  malo soli  2jajeta  1 prašak za pecivo 180 mljogurta  4 kašikeulja  2 čaše od jogurtaoštrog brašna
MAFINI SA TIKVICAMA :)

Polumjeseci jednostavni


PripremaPolumjeseci jednostavni
1
Za žuti biskvit:
Izmiksajte maslac sa šećerom zatim dodajte jedan po jedan žutanjak ,vrhnje pa sve ostale sastojke.
2
Za bijeli biskvit :
Ulupajte bjelanjce sa šećerom i na kraju ručnom kuhačom dodajte mljevene lješnjake(može i bademe)
3
U namašteni pleh 35x20 izlijte žuti biskvit pa poravnajte
4
Odmah preko žutog bijelo tjesto i opet poravnajte
5
Stavite peći u predhodno ugrijanu pećnicu na 170, 25-30 minuta
6
Kada se biskvit ohladio prelijte čokoladnom glazurom i pospite mrvicama
7
Ohlađen kolač režite čašom u polumjesece
Sastojci
žuti biskvit
 6žumanjaca  160gmaslaca  120g šećera  130 gbrašna  50gškrobnog brašna  150mlslatkog vrhnja  2 čajne žličice praška za pecivo  1 šećer vanilija   2 zrna soli
bjeli biskvit
 6bjelanjaka  120gšećera  250glješnjaka  1 1 limuna ili žlica ruma
čokoladna glazura
 100gčokolade  1žlica šećera  50mlslatkog vrhnja   mrvice od lješnjaka za posip

Limun polumjeseci


Pripremalimun polumjeseci
1
Izmutite snijeg od bjelanjaka, ostavite sa strane.
2
Mutite maslac, jaja i šećer pjenasto, dodajte ostale sastojke i snijeg.
3
Podmažite pleh dimenzija 30×30 cm, uljem i brašnom, u njega izlijte smjesu.
4
Pecite na 180°C oko 20 minuta, ili dok se ne uhvati rumena korica na kolaču.
5
Režite vruće u obliku polumjeseca, rezačem za išlere ili čašom.
6
Pospite šećerom. Poslužite hladne.
Posluživanje
Za ovu slasticu, limuni moraju biti organski uzgojeni ili neprskani. Isti kolač se može praviti od mandarine ili naranče.
Ako ne možete naći takve limune, držite limune oko pola sata u blagoj otopini sode bikarbone.
Moja djeca su jučer smlatila cijeli pleh ovog kolača.
Sastojci
biskvit:
 5žutanjaka  5bjelanjaka-snijeg  25 dagšećera u prahu  25 dagbrašna  25 dagmaslaca  1 vrećicapraška za pecivo  1 kom limuna, sok i korica
posip:
 -- šećer, kristal ili u prahu, kako volite

Brotchen-schrippen


PripremaBrotchen-schrippen
1
Brašno dobro prosijte
2
U sredini napravite rupicu u koju ćete uliti toplo mlijeko ,kvasac i šećer.
Ostavite da miruje 15 minuta
dok kvasac ne uskvasa.
Dodajte sol ,otopljeni maslac i izradite čvrsto glatko tijesto(mjesite ga najmanje deset minuta).
Tijesto dobro poklopite folijom ili poklopcem sat vremena
3
Kada tijesto udvostruči obujam spremno je za daljnju izradu
4
Od tijesta oblikujte peciva(po 50g ako želite manja ili 100g ako želite veća peciva)
.
Neka odmaraju 15 minuta
5
Sada peciva premažite bjelanjcem u kojeg ste dodali 2-3 žlice vode
6
Zarežite ih nožem do pola
7
Stavite ih peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20 minuta
.
U pećnicu obavezno stavite jednu šalicu s toplom vodom.Od ove količine brašna dobit će te 10 peciva
Sastojci 500gbrašna   250-300mlmlijeka  50gmaslaca  4- 7gkvasca suhog  1žličica šećera  1žlica soli
za premaz
 1bjelanjce  2-3 žlicevode

petak, 14. rujna 2012.

Punjene paprike pecene u rerni


Priprema
1
Na malo ulja isprziti sitno sjeckani luk i rendanu mrkvu.
2
Dodati meso i dinstati dok se ne skuha. Dodati zacine i kuhanu rizu. Izmjesati i puniti paprike.
3
Pouljiti dublju tepsiju i sloziti paprike. Preliti ostatkom ulja. 
4
Prekriti paprike ljustenim i sjecenim paradajzom.
5
Peci oko 40 minuta na umjerenoj vatri. Servirati toplo.
Sastojci 20 komada manjih bijelih babura  500 gramamljevenog mesa  1 solja (250 ml) kuhane rize  2 glaviceluka  1 komad mrkve srednje velicine  4 komadaparadajza  1,5 dclulja  1 zlica zacina  malobibera  maloslatke paprikePunjene paprike pecene u rerni

KOLAČI SA PIVOM

Priprema
1
Malo brasna stavite na dnu posude . Stavite pivo ,ulje pa malo promjesajte sa drvenom zlicom ,pa dodajte prasak za pecivo . Dodajte jos brasna tako da dobijete srednje meko tjesto .
2
Nek otstoji 15 minuta pa rasukajte koru i sa okrugli kalup vadite od tjesta . Na svaki dio stavite malo marmelade i jatku oraha ili badema i zatvorite sa svih strana .Naredite u plehu za pecenje
A mozete uzet koru od tjesta staviti malo nadjeva pa poklopiti sa jos jednom korom i sa okruglim kalupom sjeci tjesta .To izgleda
3
Pecite na 200 C ne previse dugo .
4
Za vreme dok se peku stavite vodu i secer da provru i maknite na stranu.
5
Peceni kolaci jos topli (ali ne i vruci) propite u sirup zavrtite sa jedne i sa druge strane pa vadeci ih iz sirupa uvajite u kokosu .
Ko ne voli kokos moze da ih uvalji i u mljevene orahe …
Posluživanje
Mogi se jesti i odma a oni su jos polji kada odstoju .
Sastojci
tjesto
 1 solja (200 ml)pivo  2 soljeulje  brasno  1prasak za pecivo
secerni sirup
 2 solje(250 ml) secer  1 solja (250 ml)voda  malolimunovog soka  marmelade   orasi ili bademi
za uvaljavanje
 150 gkokoskolaci su gotove

Vangl torta



Priprema
1
Jaja i šećer pjenasto izmutite, dodajte vodu i na kraju brašno sa pecilnim praškom.
Sve lagano izmiješajte i pecite u namašćenom limu u zagrijanoj pećnici, na 180 'C.
Čačkalicom provjerite da li je pečeno, ako je suha, to je to.

2
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, pa ga izrežite na kockice, otprilike 2x2 cm. Izrezani biskvit stavite u veću i duboku posudu.
3
Puding skuhajte po uputi na vrećici, pa u toplo dodajte margarin i miješajte dok se margarin ne otopi.
4
Toplu kremu lagano sipajte u posudu sa biskvitnim kockicama i lagano miješajte da se sve lijepo sjedini.
5
Uski rebrasti kalup obložite sa folijom, izlijte dobivenu smjesu i spremite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.
6
Ohlađeni kolač pažljivo preokrenite na tacnu, maknite foliju i prelijte čokoladnom glazurom.

Sastojci 6jaja  10 žlicašećera  1 limun šećer  5 žlicavode  10 žlicabrašna  1prašak za pecivo   KREMA  3 pudinga od čokolade  10 žlicašećera  1 rum šećer  1 lmlijeka  250 gmargarina   ZA GLAZURU  100 gčokolade za kuhanje  3 žlice ulja (ili 1 žlica masti)Suzycina slika za moju tortu

Neodoljivo Dobre Kiflice


Priprema
1
U dublju posudu staviti brasno,kvasac,so,secer i koru limuna.
Mljeko u manjoj serpici zagrijati zajedno sa margarinom (prethodno sjecenim na manje kocke),ne smije biti prevruce,onako mlako,paziti da se ne pregrije.
2
Usuti sad mljeko smjesu u brasno smjesu,dodati sir,bjelance i izraditi sve u glatko tjesto koje se fino odvaja od posude.Ostaviti na toplom da se udvostruci volumen.
3
Pripremiti pleh oblozen papirom za pecenje.
Tjesto izruciti na pobrasnjenu povrsinu,kratko izraditi te podjeliti na 2 djela.
Oba djela razviti na malo brasna u veci krug 0,5 cm debljine.Sjeci zrakasto da se dobije 8 trouglova,koje cete savijati od sireg djela ka uzem,ivicu malo priteci da se fino sljepi.
Ostaviti napravljene kiflice da odstoje 20-tak minuta.
4
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C.
Kiflice premazati mjesavinom mljeka i zumanca te ih staviti da se peku 20-25 minuta,dok vam blago ne porumene.

Sluziti sa namazom po zelji ;)
Sastojci:125 mlmljeka  50 gmargarina  500 gbrasna  1kesica kvasca  1 mala zlica soli (8 g)   ribana kora cjelog limuna  1 bjelance (30 g)  250 g kremastog sira (Quark,rikota....)  Za premazivanje: 1zumance  2 male zlice mljeka
Neodoljivo dobre Kiflice

Pita sa mesom i krumpirom


Priprema
1
Umijesiti tijesto od glatkog brašna,oštrog brašna, jaja, ulja, soli i mlake vode. Neka malo odstoji. Potom razvuči ga na tanko, te puniti nadjevom od mesa i krumpira.
2
Isjecjati kapulu te ju izdinstati na malo ulja i maslaca, dodati meso, kad se malo izdinsta dodati krumpir sitno nasjeckan (ili nariban) i začine (sol,papar, vegeta). Pusti da se ohladi malo prije punjenja tijesta.
3
Pripriemljenu pitu slagati u tepsiju te premazati uljem, peći na 220C 15ak min, zatim izvaditi pitu narezati ju te zaliti smjesom mlijeka i jaja.
Ostaviti još peći na temp 200C kroz 15ak min (dok ne proumeni).

Dobar Vam tek!
Posluživanje
Toplo ili hladno uz jogurt ili kiselo vrhnje....

Sastojci odokativno 2/3 glatkog prašna, 1/3 oštrog brašna   jaje, par žlica ulja, mlaka voda, naprstak soli  500grmljevenog mesa  4-5srednjih krumpira  4-5 srednjih kapula   sol, papar, vegeta, ulje, žlica ,maslaca   3-4 dl mlijeka, 2 jaja

Jednostavni domaći CRNO-BIJELI keksi


PripremaVrijeme pripreme:30 min
1
U brašnu, pomiješanom s praškom za pecivo, dobro izmrvite margarin, dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, i sve umijesite u glatko prhko tijesto.Pustite da odstoji pola sata na hladnom mjestu.
2
Kad je oko pola sata odstajalo, razvaljajte tijesto, oko 3 mm debelo, izrežite limenim kalupima, te poslažite u tepsiju na papir za pečenje.
3
Pecite ih oko 10-15 minuta, na teperaturi 180-200 stupnjeva, ovisno o jačini pećnice, dok poprime lijepu zlatnu boju, nije bitno ako u sredini ostanu malo mekši, da izbjegnete zagorjele kekse, oni se nakon nekog vremena vani stvrdnu.
4
Za crnu glazuru, sve njene sastojke otopite na pari, kako bi izbjegli kristaliziranje šećera.
5
Bijelu glazuru nema potrebe topiti na pari, nju samo u lončiću zamiješajte oko 5 minuta dok ne postane potpuno glatka. Na kraju dodajte žlicu limunovog soka.
6
Obje glazure žličicama poprskajte po keksima, ili kekse po želji umočite u potpunosti u crnu glazuru, te dekorirajte bijelom. Ovisno o tome dozirajte sastojke za glazure.
7
Ostavite kekse na hladnome mjestu da se glazure lijepo stvrdnu.
Posluživanje
Bijela glazura može se napraviti također poput crne, samo s bijelom čokoladom, u tom slučaju keksi postaju slađi.
U slast…
Sastojci
KEKSI
 50dag brašna  1/2praška za pecivo  15 dagmargarina ili maslaca  25 dagšećera  3jaja  1vanilin šećer
ČOKOLADNA GLAZURA (CRNA)
 3 žlicešećera  3 žlicevode  10 dagčokolade za kuhanje  8 dagmaslaca ili margarina
BIJELA GLAZURA
 1bjelanjak  20 dagšećera u prahu  1 žlicalimunovog soka
Jednostavni CRNO_BIJELI domaći keksi

Kolač s grisom


Priprema
1
U litri mlijeka skuhaj šećer i gris(dodati još u hladno mlijeko), kuhati oko 10 min.
2
Kad se smjesa zgusne dodati 1 žumanjak, 2 vanil šećera i sve to promiješati. U hladno dodati 1 margarin.
3
Podijeliti fil na dva dijela, u jedan dodati čokoladu, ako nemate za kuhanje može i čokolada u prahu.
4
Istući pola l sl tučenog vrhnja, može i manje, i slaži: keksi—bijeli fil—keksi—tamni fil—šlag—ribana čokolada.
5
Voila!
Posluživanje
Između fila ne moraju ići keksi, ostaviti u hladnjaku da se ohladi.,ako ste bez ideje za brzu poslasticu, pred vama je :)

Sastojci
 1 lmlijeka  2 dlšećera  2 dlgrisa  1žumanjak  2vanil šećera  1margarin  1/2 ltučenog vrhnja  keksi  čokolada za kuhanje
kolač s grisom..

Dugmići

Priprema
1
Umutiti jaje i šećer, dodati omekšalu mast (može i margarin), mlijeko, brašno, prašak za pecivo. Umjesiti tjesto, pa ga podjeliti na dva djela, u jedan dodati istopljenu čokoladu. tako umješena tjesta ostaviti u frižideru da se malo stegne.
Tjesto izvaditi iz frižidera, premjesiti, rastanjiti, pa kalupom kao na slici vaditi krugove.
3
Pošto je kalup dupli, dobiju se dva kruga, manji i veći. Manje krugove zameniti, tako da u većem braon krugu bude beli manji krug,a u belom većem krugu bude manji braon krug.
4
Ređati u pleh, tako da ostane prostora između, pošto keks nadođe u toku pečenja. Peći ga dok blago ne porumeni, na 180 stepeni.
Sastojci
Potrebno je:
 60 gčokolade  175 g svinjske masti ili margarina  1jaje  150 gšećera  1 kašikamlijeka  1/2 kesicepraška za pecivo  oko 350 gbrašna

Domaći rezanci sa umakom od brokula


Priprema
Pripremiti domaće rezance! 
 Priprema

Prosijati brašno, pa u sredinu dodati cijela jaja, prstohvat soli i vodu.

Viljuškom početi lagano miješati, pa zatim nastaviti  rukom. 

Mijesiti sve dok se ne dobije fino glatko tijesto.

Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dvije loptice.

Svaku lopticu uz posipanje brašnom tanko razvaljati.

Ostaviti da se  prosuše oko pola sata.

Prosušenu jufku pomoću oklagije prebaciti na sto, zarolati je u rolnu i oštrim nožem sjeći komade širine 1 cm.


Narezane rezance rastresti i ostaviti na kuhinjsku krpu da se prosuše.
4

Rezance možete odmah svježe upotrijebiti za pripremu jela, a ako ih želite ostaviti, onda ih dobro osušite i ostavite u kartonske kutije s poklopcem ili u staklenke. Tako mogu stajati prilično dugo.
Sastojci 4jaja  500 grbrašna  2 kašike vode  prstohvat soli
Vodu posoliti, dodati malo ulja i kad prokuha staviti rezance da se kuhaju oko 5 minuta. Za svježu domaću tjesteninu to je sasvim dovoljno, isplivat će na površinu kad je gotova.
 1
Istovremeno u posudu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckan crveni i bijeli luk da se dinsta.
2
Kad luk postane staklast, dodati vrhnje za kuhanje i mileram, pa na laganoj vatri pustiti da krčka.

Brokule oprati, ocijediti, isjeći na manje cvjetove i staviti u vrelu vodu samo 30 secundi, pa ih ocijediti.

Kad se umak fino zgusnuo, dodati blanširanu brokulu, sve zajedno promiješati i dodati soli i bibera po ukusu.
3
Skuhane rezance ocijediti, vratiti ih u šerpu, preliti sa malo otopljenog putera, fino izmiješati i servirati u tanjire. Preko rezanaca rasporediti umak od brokula.

Posuti ribanim parmezanom.

Zašto brokula?

Brokula spada u jedne od najzdravijih namirnica svijeta. Dostupna je tokom cijele godine, u frižideru se može čuvati i do 10 dana. Za pripremu je dovoljno da se izreže i ostavi stajati 5 minuta ili kratko blanširati. Najzdravije je kuhati je na pari samo 5 minuta.

Povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, spada u povrće koje sadržava najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata koje, povećavajući sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari, blagotvorno djeluju na zdravlje.

Brokula je također bogata snažnim antioksidativnim fitonutrijentima, luteinom i zeaksantinom - karotenoidima koji se akumuliraju u šarenicama. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca. Idealna je namirnica koju treba uvrstiti u najzdraviji način prehrane ne samo zbog prehrambenog bogatstva, nego i stoga što je niskokalorična: jedna šoljica kuhane brokule ima svega 44 kalorije!
Umak od brokula:
 500 gr svježih ili zaleđenih brokula  3 režnja bijelog luka  1 srednja glavica crvenog luka  3 dclvrhnja za kuhanje  2 velike kašike milerama  2 kašike maslinovog ulja  so  biber  150 grribanog parmezana  2 kašike putera za rezance.

Limun muffins

Priprema
1
Pjenasto umutiti maslac, dodati secer i mijesati. Dodavati 1 po 1 jaje (nakon svakog jajeta dobro promijesati).
2
Prosijati brasno sa praskom za pecivo i solju.
3
Smjesi maslaca i jaja dodati aromu vanilije, 1 zlicu limunove korice i aromu limuna (koristila onu malenu bocice od Dr.Oetkera).
4
Svemu dodati prosijano brasno (sa pzp i solju) i lagano promijesati. Na kraju dodati mlijeko i mijesati samo da se sastojci spoje.
5
Smjesom napuniti kalupe za muffine (do kraja papirnatih kosarica) i peci na 180 stupnjeva, 15 – 20 min.
6
Dok se tortice peku, istuci jaja sa secerom, limunovim sokom i koricom.
7
Tu smjesu staviti na paru i mijesati (ovo je malo dugotrajniji proces) dok se ne zgusne. Maknuti sa vatre i dodati 2 zlice omeksalog maslaca, mijesati da se maslac otopi.
8
Slasticarsku spricu sa najduzim mogucim nastavkom kojeg imate, napuniti kremom.
9
Spricu zabosti u vrh tortice skroz do dna i puniti kremom (koliko god ide, od viska glava ne boli).
10
Po zelji tortice ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem ili ostatkom kreme.
Smjesa je dovoljna za 12 vecih muffina.
Sastojci
Tortice:
 100 gmaslaca  120 gsecera  3jaja  200 gbrasna  60 mlmlijeka  1 zlicaarome vanilije  1 zlicalimunove korice  1 epruvetica arome limuna (moze i ne mora)  2 zlicice praska za pecivo  1/2 zlicicesoli
Limun punjenje:
 3jaja  80 ml limunovog soka (otprilike 1 i pol limun)  100 gsecera  korica jednog limuna  2 zlicemaslacaLimun tortice

Salamurenje limuna

PripremaVrijeme pripreme:15 min
U sterilizovanu teglu redati opran limun , po mogucnosti bolje je da bude ne tretirani , ( BIO ) otkloniti vrhove , i usjeci  ga malo nozem ,  da bolje sol ude u njega , poredati u teglu ,preliti kljucalom vodom i ostatak soli..
 
Ostaviti da stoji 2-3 sedmice  ,nakon sto odstoji , idealna pratnja ribe, i svih ostalih salata..
Sastojci 4 limuna  250 gr soli (po mogucnosti krupne) a nije problem i sitna..  1 l kljucale vode , (manje, vise ,bitno je da limun bude prekriven skroz)  2-3 cesnjaka ( blijelog luka po zelji )  1 -2 liske lovora po zelji takode  2 s . k .maslinovog ulja   Neko opet stavi ,na 1 l Vode 160 gr soli , u razlicitim receptima, razlicite i mjere   ako ubacujte u jelo , prije upotrebe sperite hladnom vodom.Limun

subota, 8. rujna 2012.

KREMASTI VOĆNI KOLAČ


BISKVIT:
80 g čokolade za kuhanje
2 veča jaja
60 g maslaca
60 g šećera
5 vž oraha ili lješnjaka
3 vž krušnih mrvica

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, lagano istuči snijeg.Čokoladu s maslacem otopiti i prohladiti ( ja uključim pečnicu na 150°C i kad je sve omekanilo, samo žlicom dobro promješam da se do kraja otopi i sve poveže).Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu s maslacem, pa polako dodavati orahe i krušne mrvice, na kraju lagano umiješati snijeg i uliti u podmazan i posut brašnom kalup promjera 24 cm.

Peči u ugrijanoj pečnici na 180°C 25 min. Izvaditi i pustiti da se ohladi, pa prelijati pripremljenim čokoladnim mlijekom.

TREŠANJASTA KREMA:
400 g trešanja ( 500g smrznutih ) ili bilo kojeg drugog voća
2 vž gustina
4 vž šećera
1 paketić burbon vanilije
sok od ocijeđenih trešanja + voda
1,5 limun - iscijediti sok

Ja sam koristila zamrznute trešnje (500 g), pošećerila ih sa 2 žlice šećera, dodala sok od limuna i ostavila preko noći u poklopljenoj posudi da se odmrznu. Ocijediti ih od soka ( dobila sam 2 dl), nasjeckati ih ili maaalo izblendati, tek toliko da nisu prekrupne. Izmjerite koliko ste dobili soka pa dodajte toliko vode da ukupno bude 4 dl tekućine. 3,5 dl ulijte u lonac i dodati trešnje, preostale 2 žlice šećera i burbon vaniliju. Kad provrije, dodati razmućene 2 žlice ( ne previše pune) gustina u 0,5 dl tekućine i prokuhati 2-3 min, uz miješanje.

Ostaviti 10-tak min. da se malo ohladi, povremeno promiješati, pa izliti na biskvit. Potpuno ohladiti prije stavljanja vanili-kreme.

VANILI - KREMA:
400 g milerama (ili 200g + 200g jogurta)
2,5 dl slatkog vrhnja (mliječnog)*
0,5 dl hladnog mlijeka**
1 paketić želatine
2 paketića vanilin šećera
oko 2 vž šećera (ovisno o slatkoći sl.vrhnja)
I JOŠ:
0,5 dl mlijeka + žlica Nesquika za prelijati biskvit

Slatko vrhnje miksat najmanjom brzinom taman toliko da se zgusne i nije pretekuće (nemojte ga previše ili prebrzo jer će imati okus po margarinu, na najmanjoj brzini traje 3-5min.). Želatinu natopiti prema uputama na pakiranju. Mileramu (i jogurtu, ako želite laganiju varijantu) dodati šećer i vanilin šećer pa dobro izmiksati da se šećer otopi. Sad, ovisno koje vrhnje koristite, dodati mlijeka* ** Otopiti želatinu i mlaku ulijevati u mileram, lagano miksajući. Zatim pjenjačom lagano umiješati izrađeno slatko vrhnje i mikserom nakratko lagano sve povezati ( 20-tak sekundi!!!). Kremu premazati po filu od trešanja i pustiti da se sve dobro stegne 1-2 h u frižideru.