utorak, 28. kolovoza 2012.

Fusili s rajčicama i tunom


Prekrasno jelo od tjestenine s izdašnim umakom od tune i rajčica, je nešto što bi svaki gurman trebao kušati.
Fusili s rajčicama i tunom
Sastojci
800g pelati rajčice
400g tjestenine (fusili)
250g tune iz konzerve
80g parmezana
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog pešina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol


Parmezan naribamo, a češnjak protisnemo. U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo češnjak i čim češnjak zamiriše, dodamo pelati rajčice i kuhamo ih na srednje jakoj vatri.

Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo fusile i kuhamo ih po uputama na pakiranju. Nakon 5 minuta kuhanja rajčica, u tavu dodamo ocijeđenu tunu, sjeckani peršin, posolimo, promiješamo i kuhamo dalje na laganoj vatri, još 5 minuta. 

Potom kuhanu tjesteninu ocijedimo i rasporedimo na tanjure, posipamo ju naribanim parmezanom, prelijemo umakom od rajčica i tune i poslužimo. 

Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu


Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu
Uz morske specijalitete odlično će ići umak osmišljen za ribe sa žara, one pečene na tavi ili pak u pećnici. Spoj okusa maslina i nezaobilaznog češnjaka izvrsno se nadopunjuje sa svježim koprom i medom.

Sastojci
1/2 šalice plus 1/3 šalice maslinova ulja
1 luk, tanko narezan
20 češnja češnjaka
1 žličica soli
1/2 šalice nasjeckanog kopra
1/2 šalice nasjeckanih maslina
2 očišćene rajčice
1 svežanj lišća origana, nasjeckati
1/3 šalice vinskog octa
2 žličice meda
Priprema: 


Na srednje jakoj vatri zagrijte 1/2 šalice maslinova ulja pa pirjate luk, češnjak i sol oko 5 do 7 minuta. 

Ostavite po strani neka se hladi 10 minuta. 

Stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. 

Kompot se može hladiti i preko noći. Servirajte uz vruću pečenu ribu. 


Lignje punjene sirom


Lignje se mogu pripremati na bezbroj načina - peći, pržiti, kuhati, puniti, dodavati u rižota ili tjestenine... Predlažemo vam kombinaciju lignji i masnog polutvrdog sira koja će koja će vas i vaše ukućane sigurno ugodno iznenaditi. 
Lignje punjene sirom - za svačiji ukus
Sastojci
800g lignji
200g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka ili topljivi sir po želji
2 češnja češnjaka
1 žlica peršina
50ml maslinovog ulja
50ml bijelog vina
2 žlice krušnih mrvica
sol
Priprema: 


Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine. 

Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak. 

Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama. 

Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte. 

Lazanje od lososa, tikvica i poriluka


Napravite lazanje u kojima nema mesa, sira ni tijesta. Naizgled nemoguće, ali itekako jednostavno i ukusno. Uživajte u okusu ribe i povrća, uz dodatak začina i finog bijelog vina.

Sastojci
2 odmrznuta fileta grgeča (po 150 g) ili lososa
2 žlice limunovog soka
400 g tikvica
4 žlice maslinovog ulja
1 poriluk (od 300 g)
1 češanj češnjaka
250 pirea od rajčica
malo mljevenog kima
100 ml bijelog vina
100 g vrhnja
2 žličice sušene majčine dušice
sol i papar
Priprema: 


Na ribu nakapajte limunov sok, posolite i stavite sa strane. 

Operite tikvice, očistite i narežite na tanke kriške pa ih na 2 žlice ulja popržite 3 minute s obje strane, posložite i stavite na kuhinjski papir. 

Poriluk očistite, narežite na tanke kolutiće i dobro operite. Češnjak ogulite i nasjeckajte. 

Poriluk i češnjak popržite na ulju u kojem ste pržili tikvice, a čim omekšaju dodajte preostalo ulje, rajčice, posolite, popaprite i pospite kimom. Maknite sa štednjaka. 

U loncu zakuhajte vino sve dok se količina ne prepolovi. Ulijte vrhnje i ponovno prokuhajte. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom. 

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a za to vrijeme polovicu tikvica posložite u vatrostalnu posudu. 

Dodajte pola umaka od rajčica, prekrijte ribljim filetima, zatim opet umak od rajčica, red tikvica pa sve zalijte umakom od vina. Pecite na srednjoj rešetki na 180 stupnjeva oko 20 minuta. 
Lazanje od lososa, tikvica i poriluka

Lignje sa žara po domaći


Lignje sa žara po domaćiUkusan i brz ručak ili večera zadovoljit će svako nepce u ljetne vruće dane. Jednostavna priprema temelji se na zadržavanju izvornog okusa lignje uz vrlo malo dodataka. Kako pripremiti lignje na žaru otkriva nam čitateljica Marina.

Lignje očistiti, oprati, posušiti krpom i posoliti. 

Žicu roštilja dobro ugrijati, ali bez plamena i dobro premazati suncokretovim uljem. U šalicu pomiješati maslinovo i suncokretovo ulje za premazivanje lignji. 

Lignje staviti na vrelu žicu, peći 10 do 15 minuta, okrenuti i ponovo peći 10 do 15 minuta. Dok se peku, premazati ih nekoliko puta mješavinom ulja. 

Pečene lignje preliti maslinovim uljem u koje smo dodali usitnjeni češnjak i svježi peršin. Poslužiti uz kuhanu blitvu i krumpir, limun te salatu po želji. 

Pečena riba s krumpirom u bijelom vinu


Lagano i ukusno jelo od bijele ribe, najbolje grdobine i škarpine, iako će i oslić biti izvrstan pripremljen na ovaj način. Vino ne smije biti ni preslatko ni kiselo, da ne bi pokvarilo ovu poslasticu.Pečena riba s krumpirom u bijelom vinu

Sastojci
1 grdobina do 2 kg (ili dvije manje)
1 kg krumpira
500 g luka
1/2 čaše maslinovog ulja
6 nasjeckanih češnjeva češnjaka
1 grančica svježeg peršina
2 rajčice
1 i 1/2 čaša bijelog vina
1 list lovora
sol, papar
Riba je ukusna i zdrava namirnica bogata nutrijentima neophodnima za razvoj i funkcioniranje organizma. Lako se priprema, a uživanje u njezinim okusima traje i traje.

Bijela riba po udjelu aminokiselina i bjelančevina sličnija je mesu, sadrži manje žive od plave ribe i lako je probavljiva. Može se kuhati, peći i pržiti, ovisno o željama. Ovaj put predlažemo ribu pečenu u pećnici i prelivenu bijelim vinom. 


Priprema: 

Na ploške izrežite krumpir i luk, pa ih kratko prokuhajte u vodi. Omekšano povrće složite u posudu za pečenje dobro premazanu maslinovim uljem, pospite usitnjenim češnjakom i peršinom te poredajte izrezane oguljene rajčice. 

Na to položite cijelu očišćenu ribu (ili dvije manje), posoljenu i popaprenu, dodajte list lovora, te pecite u pećnici podlijevajući bijelim vinom dok riba bude pečena, a krumpir mekan.

Marinirano meso i pečene paprike


Marinadu pripremite od limunovog soka, maslinovog ulja i mediteranskih začina. Limunska kiselina će omekšati meso, ulje će očuvati okus, a mediteranski začini obogatiti okus roštiljade. Uz marinirano meso zapecite i razrezane paprike koje ćete servirati kao prilog.Marinirano meso i pečene paprike

Sastojci
6 češnja češnjaka
1/2 dl soka limuna
1/2 žličice mljevenog papra
malo ružmarina
malo bosiljka
1 dl maslinovog ulja
5 paprika
malo soli
6 svinjećih šnicli
Upute: 
1. Pomiješajte sve sastojke za marinadu 

2. Prelijte u zdjelu s mesom. 

3. Pažljivo prekrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata - idealno bi bilo 24 sata. 

4. Izvadite ih hladnjaka. Ostavite jedan sat tako da meso bude na sobnoj temperaturi kad ga stavite peći. 

5. Pecite oko 15 minuta, okrečući tri do četiri puta ili duže po potrebi.

Cannelloni s mljevenim mesom


Cannelloni su veća vrsta cjevaste tjestenine. I sam termin cannelloni doslovno znači 'velike cijevi'. Njihova slava proširila se i izvan granica Italije i mogu imati različite nadjeve poput mljevenog mesa, tune ili špinata.  Predlažem klasično punjenje s mljevenim mesom i umakom od rajčice.Cannelloni s mljevenim mesom

Sastojci
300 g mljevene govedine
12 cannelloni (prethodno skuhati)
1/3 šalice svježih krušnih mrvica
1/4 šalice suhog bijelog vina
1 bijeli luk, sitno sjeckan
3 žlice maslinovog ulja
1 jaje
1 šalica naribanog sira (Fontina)
malo soli i crnog papra
1/ šalice peršina, nasjeckanog
1 žličica suhog origana
2 češnja češnjaka
za umak:
2 žlice maslaca
300 g nasjeckane rajčice
1 glavica najeckanog crvenog luka
1 žličica svježeg timijana
1 žličica svježeg origana
malo soli i papra
1 šalica parmezana
2 žlice rajčice
1/2 šalice suhog bijelog vina
Neki kažu da su cannelloni zapravo lazanje za djecu. Naime, okus je baš kao i kod lasagne, ali struktura je prikladnija za jesti. 

Kako kuhati cannelloni?

Prvo, trebate kuhati cannelloni u slanoj kipućoj vodi 4-5 minuta. Isperite hladnom vodom, ocijedite i položite na krpu da se osuši. Napunite ih i ispecite. 
Vrijeme pripreme - 30 min 
Vrijeme kuhanja - 30 min 

Upute:

U velikoj tavi ugrijte maslinovo ulje. Dodajte narezani češnjak, kasnije dodajte nasjeckani luk i kuhajte dok ne omekša. 

Dodajte meso i kuhajte na laganoj vatri. Kad je meso gotovo, ugasite i neka se ohladi. 

U velikoj zdjeli dobro izmiješati meso, krušne mrvice, nasjeckani peršin i origano i začinite sa soli i paprom. Zatim dodajte ribani sir, vino i jaja. To dobro izmiješati i pustiti da stoji. 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

U međuvremenu kuhati umak. Istopite maslac u tavi, dodati sjeckani luk pa pirjajte dok ne omekša. Dodati origano, timijan, sol i papar, dobro izmiješati. Dodajte rajčice, koncentrat rajčica i vino pa promiješajte. 

Ispunite cannelloni cijevi s nadjevom. Kad ste ih poslagali u kalupu za pečenje, ulijte umak od rajčice po njima. Pospite parmezanom. Pokrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C, 25-30 minuta. Ako koristite već kuhane cannelloni, trebate peći samo 15-20 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. 

Poslužite vruće i ukrasite začinskim biljem.

Juneći ili svinjeći odresci u mlijeku


Želite li nakon lagane ljetne hrane pojesti malo 'jači' ručak, preporučamo odreske od junetine ili svinjetine (ovisno o vašim željama) u umaku od mlijeka. Nećete požaliti!Juneći ili svinjeći odresci u mlijeku

Sastojci
1 kg odrezaka (junetina ili svinjetina)
1 l mlijeka
malo brašna
ulje
češnjak
sol
vegeta
papar
origano
Za pečenje vam treba vatrostalna posuda ili malo dublja tavica koja mora biti premazana uljem. Svaki odrezak posolite, uvaljajte u brašno i stavite u tavicu. 

Kada dno tave popunite odrescima, pospite ih vegetom, origanom, paprom i nasjeckanim češnjakom. Nakon toga u tavu stavite i drugi red odrezaka, pa ponovite postupak sa začinima. 

Potom u tavu ulijte mlijeko. Navedena količina (1 l) je obično dovoljna, treba pokriti odreske. U mlijeko dodajte još malo ulja. 

Tavicu pokrijete aluminijskom folijom ili poklopcem, te je stavite u pećnicu da se peče oko tri do četiri sata. 

Na početku meso možete peći na malo višoj temperaturi, dok odresci ne provriju. Nakon toga smanjite na 140, 150 stupnjeva, te ostavite da se peče još tri sata. Iako vam se na prvu može činiti da je za ovo jelo potrebno puno vremena, dobra je stvar što ta tri sata ne morate stajati uz pećnicu. 

Poslužite s pireom jer ćete dobiti i fini umak koji se savršeno slaže s okusom krumpira. 

Po želji u umak možete dodati i malo slanine ili šampinjona.

Pečene punjene rajčice


Pečene punjene rajčice
Rajčice nisu samo za salatu i umake. Možete ih i izdubiti i napuniti raznoraznim smjesama te zapeći u pećnici. Predlažemo smjesu s junetinom, feta sirom, metvicom, cimetom i paprom. Uz jelo poslužite dobar kruh i još bolje vino. I uživajte!

Sastojci
500 g mljevene junetine
1 šalica riže
2 glavice luka
2 žlice maslinovog ulja
malo metvice
1/2 žličice cimeta
6 većih rajčica
1/2 šalice feta sira
malo parmezana
po želji sol i papar
Upute:
Zagrijte pećnicu na 220 ° C. U loncu, skuhajte rižu.

U međuvremenu, u tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, jednu minutu. Dodajte luk i pirjajte 10 do 12 minuta ili dok lagano porumeni i omekša. Dodajte mljeveno meso, metvicu, cimet i 1/4 čajne žličice soli te svježe mljeveni crni papar. Kuhajte pet do šest minuta ili dok govedina izgubi svoju ružičastu boju, miješajte povremeno. Umiješajte preostalu sjeckanu metvicu.

Dok se mljeveno meso kuha prepolovite rajčice. Izvadite meso i sjemenke koje ćete isjeći na daski. Višak izdubljene rajčice spremite za kasniju upotrebu, a jedan dio pomiješajte s rižom, feta sirom i dinstanom govedinom. Dobro promiješati dok se ne formira jedinstvena smjesa.

Napunite izdubljene rajčice. Pecite rajčica 25 do 30 minuta. Izvadite i pospite parmezanom. Ukrasite grančicama metvice.

Pečeni pureći odresci s marinadom


Marinada od maslinova ulja, nasjeckanog češnjaka, čilija, origana, limunove korice i limunovog soka. Sve to skupa posolite i dodajte crne narezane masline (bez koštica). U marinadu stavite pureće odreske pa ih kasnije specite na jakoj vatri. Uz ukusno meso poslužite miješanu salatu.
Pečeni pureći odresci s marinadom
Sastojci
6 purećih odrezaka
8 žlica maslinovog ulja
5 češnja češnjaka
1 žličica čilija u prahu
malo origana
1 limun (sok) i kora ako je domaći
1/2 žličice soli
15 crnih maslina, narezati
Puretinu stavite u veliku posudu. Dodajte 5 žlica maslinova ulja, narezani češnjak, čili, origano, limunovu koricu i sok. Posolite i dodajte masline. Neka puretina bude u potpunosti presvučena marinadom. Pokrijte i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. 

U većoj tavi zagrijte 3 žlice ulja pa dodajte puretinu s koje ste prethodno uklonili marinadu. Pecite na jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane. 

Prelijte marinadom, dodajte malo vode i kuhajte oko pet minuta na srednje jakoj vatri. 

Puretinu stavite na tanjur, prelijte umakom i poslužite

Kokica u oklopu od soli


Stari talijanski recept možda će vas iznenaditi, ali ne budite skeptični već slijedite upute i uživajte u pečenom mesu zbog kojeg ćete lizati prste. Uz obilje soli i brašna koje će poslužiti kao 'oklop' za pečenje, samo meso začinite ružmarinom i lovorom.

Sastojci
1 kg morske soli
1 kg brašna
1 bjelanjak
1 kokoš
1 grančica ružmarina
3 lista lovora
malo soli i papra
Priprema:


1. Ugrijete pećnicu na 160 stupnja.

2. Miješajte brašno, morsku sol i bjelanjak dok se smjesa ne ujedini.

3. Unutrašnjost kokoši začinite solju i paprom te napunite listovima lovora i ružmarinom.

4. Postavite kokoš u vatrostalnu posudu za pečenje pa u potpunosti prekrijte smjesom od soli.

5. Pažljivo poklopite i pecite 1 1/2 sat.

6. Izvadite iz pećnice, razbijte slanu koru i razlomite kokoš na komade.
Kokica u oklopu od soli

Pečena janjeća koljenica s krumpirom


1,1 kg krumpira
1 veliki luk, sitno nasjeckan
po želji papar, svježe mljeveni crni papar
2 žlice maslinovog ulja
50 g maslaca
200 ml janjeće juhe
100 ml mlijeka
2 kg janjeće koljenice
2-3 grančice svježeg ružmarina
6 režanja sitno narezanog češnjaka
6 fileta ocijeđenih slanih inćuna ili srdela
grančica ružmarina za ukrašavanje
Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Krumpir narežite na listiće (najjednostavnije ćete to učiniti ribežom). Posložite krumpir s lukom u veći pladanj za pečenje, začinite ga paprom i solju. Krumpir prelijte jednom žlicom maslinovog ulja i dodajte maslac u malim kockama. Prelijte janjećom juhom i mlijekom. Odložite. 

Nožem napravite male zareze po janjetini. U svaki umetnite komadić ružmarina, režanj češnjaka i komadić fileta inćuna. 

Prelijte maslinovo ulje preko mesa i dobro ga začinite. Stavite meso izravno na rešetku u zagrijanoj pećnici. Pladanj s krumpirom stavite točno ispod pečenke, tako da sokovi od pečenja padaju na krumpir. Tako pecite oko 10 minuta, a potom smanjite temperaturu u pećnici na 180 stupnjeva i pecite još 50 minuta. 

Kada je janjetina pečenja, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi 10 minuta prije nego je narežete. U međuvremenu pojačajte temperaturu pećnice i pecite još 10 minuta, kako bi postao hrskav. Ukrasite svježim ružmarinom i poslužite. 

Pom - surinamska piletina



1/2 kg piletine, očišćene i narezane na kockice
10 dag slanine, narezane na kockice
2 rajčice, narezane na kockice
1 glavica luka, sitno nasjeckana
sol, papar, curry, peršin
1/2 L pilećeg temeljca
8 krumpira srednje veličine, naribati
1 naranča
1 limeta
1 žlica šećera
100 g krušnih mrvica
maslinovo ulje

Na malo maslinovog ulja prepržite piletinu. Kad promijeni boju, dodajte sol, papar i curry te promiješajte. Zatim piletini dodajte slaninu, rajčicu, luk i peršin, dobro promiješajte i tako kuhajte na laganoj vatri dok gotovo sav sok od rajčice ne ispari, povremeno miješajući. 

Kad sok od rajčice ispari, dodajte pileći temeljac te kuhajte povremeno miješajući dok gotovo sva tekućina ne ispari. Sve skupa će Vam za pripremu piletine trebati otprilike pola sata. 

Krumpir ogulite i naribajte, prelijte ga sokom od naranče i limete te pošećerite. 

Zagrijte pećnicu na 220°C. 

U vatrostalnu zdjelu stavite pola naribanog krumpira, zatim smjesu od piletine, te na to preostali krumpir. Po vrhu pospite krušnim mrvicama te stavite peći, otprilike 15-20 minuta (odnosno dok se krumpir ne zapeče). 

nedjelja, 26. kolovoza 2012.

Nesto na brzinu od starog kruha


Priprema:
1
Stari kruh iseci na kriske pa zatim na kockice.
Sipati ulje u tepsiju (otprilike 20X30). Sipati malo vise ulja. Ne samo podmazati. Npr. da ga bude za pola prsta. Spustiti kockice u ulje i rasporediti.
2
Napraviti besamel umag. Malo ređji nego obicno. U manjoj posudici proprziti ravnu žlicu brasna na malo ulja. Dodati mlijeko i mjesati dok ne provri i ne zgusne se. Ako je gusto dodati jos malo mlijeka (da bude kao tjesto za palacinke). Tu se doda soli i po zelji bibera i vegete. Ja sam stavila i malo bosiljka i origana.
3
Taj umag se lagano žlicom rasporedi po kockicama kruha. On ce ga kasnije kad se zapece uciniti meksim.
4
Preko nasjeckati suho meso i rasporediti. Ja sam imala dimljeni vrat i cajnu kobasicu. Moze se nadrobiti i bjelog, bilo kojeg kravljeg sira a i ne mora. Nasjeckati sampinjone (malo krupnije). Ja sam stavila 4 veca . Moze se prosarati kecapom.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 C da se pece. Nisam pratila vrijeme ali gotovo je kad kruh porumeni. Izvaditi iz rerne i posuti rendanim  sirom (Moze gauda, edamac, trapist...sta god). Posuti malo origanom i vratiti u rernu na par minuta da se sir istopi.
Sastojci 1) Stari kruh  2) Nesto suhomesnato (dimljeni ili suvi vrat, cajna kobasica, kulen, sunka....)  3) Malo bjelog sira (a i ne mora)  4) sir 200 gr  5) sampinjona  6) Zacini po ukusu (Origano, bosiljak, biber, vegeta..)  7) Ulje
Za besamel umag:
  1 kasika brasna   250 ml mlijeka  uljeNesto na brzinu od starog hleba :)
-->

Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku

Kremasto: mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
Priprema:

1
Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.
Sastojci:
 35 dagmiješanog mljevenog mesa  1 strukporiluka  4 većakrumpira  1 velika ili 2 manjemrkve  2 dlmlijeka  2 dljogurta  2 jušne žlicemekog brašna  4 žliceribanog parmezana  po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa  4 kriške dimljene pancete (slanine)  1/2 dljabučnog octa  1 dlulja  1 čajna žličicapapra  1/2 čajne žličice kumina (kima)  po potrebi i ukususoli  3 žlicetople vode

PEČENA TELEĆA REBRA SA KROMPIROM I POVRĆEM


Priprema:
Meso oprati, posušiti, posoliti i staviti u tepsiju u kojoj će se sve peći.
Ovamo ugrijati malo ulja u šerpicu, da bude vruće i preliti po mesu. To sam vidjela kod mene u hotelu, tako rade u kuhinji. Tako se uhvati korica i sve ostane unutra, neda da se meso isuši. Posuti ružmarinom i staviti da se peče u tepsiju. Poklopiti alu folijom.
Peći u dobro ugrijanoj rerni na 250 C nekih 15 minuta, i onda smanjiti na 180 C.
2
Za to vrijeme oguliti krompir, i ostalo povrće.
3
Kad je meso napola pečeno, izvaditi ga na onu istu alu foliju i staviti krompir sa povrćem. Posoliti onako odokativno ovo povrće i samo malo posuti uljem.
4
Vratiti meso na ovaj krompir, dodati šolju vruće vode i poklopiti onom istom folijom.
5
Sve ukupno peći nekih sat vremena.
Pola sata peći na donjoj rešetki, a onda dići na srednju rešetku od rerne.
Posluživanje
Servirati sa salatom. Meni lično najbolje uz ovo ide kupus salata, ali ovaj put je bila paradajz.
Ovde se može dodati i koja gljiva, malo više paprika, ma svo povrće koje vam se nadje pri ruci.
Sastojci:4 osobe 800-1000 gr teletine - rebra  1 kg krompira (po mogućnosti manji)  1 veća mrkva  2 čehna bijelog luka  1 kom paprika  1manja glavica crvenog luka  po potrebi ulja  po željisoli  malo ružmarina
PEČENA TELEĆA REBRA SA KROMPIROM  I POVRĆEM

subota, 25. kolovoza 2012.

BANANA LJETNI KOLAČ


Banana ljetni kolač by piba 8Priprema:
U protvan(tepsiju)za podlogu složite kekse
2
Zatim lijepo na keksiće gusto posložite “banane”: koje sam ja poškropil sa sokom od pol limuna
3
U mlijeko koje sam zakuhal stavio sam jednu vrečicu vanilin šećera burbon i zakuhal puding po uputstvima na vrečici…
4
vrući puding sam prelijal preko keksi i banani i ostavil da se ohladi.
5
Kada se ohladilo izmiksao sam slatko vrhnje u koje sam dodao jedan kremfix i sve to premazao po kolaču.
6
Ja sam ukrasio kolač s naribanom čokoladom i dobro ga ohladil
Posluživanje
Možete i staviti i čokoladnu glazuru ili čokoladne mrvice,a uskoro namjeravam probati isti kolač sa malinama i upotrijebiti puding od malina.Najveća mi je pohvala kada moji dečki sa guštom pojedu kolač i još jednom hvala pibi na tako jednostavnom kolaču.
Sastojci:
petit buere kaksi 21 kom. je meni u protvan stalo(tepsiju)  2 vrećice Dolcela pudinga od vanilije  1lmlijeka  1 vrećica Dolcela vanil šećera ili vanil šećer burbon  cca 1kgbanana  8 žlica šećera(za puding)  1/2soka od limuna  500mlslatkog vrhnja  1 vrećica Dolcela kremfixa

KOLAČ SA VIŠNJAMA I PUDINGOM


Priprema
1
Tepsija od prilike 3ox2o cm.
Fil br. 1 : 4oo ml mlijeka, 4 kašike šećera, 1 puding od čokolade. Puding razmutite u šest kašika mlijeka koje ste oduzeli od ovih 4oo ml. Ostatak mlijeka i šećer stavite da prokuha, dodajte razmučeni puding i skuhajte ga. U vruč puding dodajte 1o do 15 grama maslaca iz frižidera, dobro umutite da se maslac istopi i puding prelijte preko keksa. Sad preko pudinga poredajte drugi sloj keksa.
Fil br. 2: 25o grama višanja, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike gustina, 1/2 dcl vode. Višnje prokuhajte sa šećerom i vanilin šećerom, gustin razmutite u vodi, dodajte u višnje i kuhajte dok se ne zgusne. Kad se fil zgusne kao puding stavite ga na drugi red keksa. Preko fila poredajte treci sloj keksa.

Fil br. 3: 4oo ml vrhnja za šlag, 25o grama čokolade za kuhanje. Vrhnje za šlag zagrijete samo pazite da vam ne prokuha, dodajte izlomljenu čokoladu i cijelo vrijeme miješajte da dobijete jednu finu glatku kremu. Kad je krema gotova polako je prelijete preko trećeg reda keksa.


1
Ostavite da se kolač ohladi i nakon toga ga stavite u frižider na nekoliko sati da se treći fil stegne, kako bi se mogao lijepo sjeći.
Sastojci:
petit keks
4oo ml mlijeka, 4 kašike šećera, 1 puding od čokolade, 1o do 15 grama maslaca
25o grama višanja, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike gustina, 1/2 dcl vode
4oo ml vrhnja za šlag, 25o grama čokolade za kuhanje

AMBASADOR TORTA


Priprema:
1
KORA: Umutiti 8 jaja sa 8 žlica šećera, dodati 1žlicu kakaa, 1 žlicu brašna i 12 žlica mljevenih oraha mješati kuhačom a ne mikserom. Od mase peći dve kore ili jednu ogromnu u velikom plehu.
2
I FIL: Umutiti 375 g. margarina, dodati 2 žumanjka i 250 g. mljevenog šećera
3
II FIL: Skuvati 300 g. mlijeka sa 5 žlica šećera u to dodati 200 g. mlijeka u kome je razmućeno 2 žumanjka i 5 žlica brašna.
4
III FIL: 300 g. mljevenog Petit keksa preliti sa 300 g. gaziranog od naranđe soka i 150 g. rastopljene čokolade.
5
I FIL podjeliti na dva ista djela, jedan dio dodati u II FIL, a jedan dio dodatai u III FIL.
6
SLAGANJE za tortu običnog izgleda : Kora- tamani fil- svjetli fil- kora-tamni fil - svjetli fil- cjelu tortu preliti sa klasičnom glazurom od čokolade.
Sastojci KORA : 8 jajeta   8 žlica šećera   1 žlica kakaoa   1 žlica brašna   12 žlica mlevenih oraha  I FIL: 375 g. margarina   2 žumanjka   250 g. mljevenog šećera  II FIL: 500 g. mlijeka   5žlica šećera   2 žumanjka   5 žlica brašna  III FIL: 300 g. mljevenog Petit keksa   300 g. gaziranog soka od naranđe   150 g. čokolade  GLAZURA: 250-300 g. rastopljene čokolade  II FIL: 100 g. mljevenog Petit keksa

Lovačka salata


Priprema:

Oguliti paradajz i lagano ukuhati, posebno izdinstati bijeli luk, papriku sjeckanu na sitne kockice.
Dinstati 15 minuta.
Ukuhani paradjz dodati dinstanoj papriki.
Staviti sjeckani peršin, ulje, ocat, šećer, sol i biber.
Kuhati oko 20 minuta, na kraju dodati jedan konzervas.
Sipati u teglice.
Sastojci 2 dclulja  2 dcl  octa  15 dkgšećera  2 kgparadajiza  3 kgpaprike  2 glavicebijelog luka   veća vezica peršinovog lista  soli po ukusu   sitni biber   jedan konzervansLovačka salata

Zapečene tikvice nadjevene tunjevinom, sirom, rajčicom


Brodići od tikvice, posada od tunjevinePriprema:
1
Tikvice nemojte oguliti, već ih samo operite, odsjecite krajeve, prerežite napola po duljini i izdubite žličicom.
2
Izdubljene tikvice pecite 10-ak minuta u pećnici na 220 stupnjeva.
3
Napravite nadjev od sitno sjeckane stabljike poriluka (možete koristiti i/ili kapulu, ovisno o ukusu), češnjaka, svježih začina. Dodajte dobro ocijeđenu tunjevinu, sitno naribani sir (ostavite dio za posipanje) i ostale sastojke za nadjev. Nadjev dobro izmješajte te napunite polupečene tikvice.
4
Nadjevene tikvice složite u posudu za pečenje te pospite ostatkom sitno naribanog sira. Vratite u pećnicu i pecite na 220 stupnjeva 20-ak minuta.
5
Tikvice su dosta zahvalno povrće, možete ih puniti mljevenim mesom, različitim sirevima, začinima koje volite... varijacija na temu je mnogo, ovisno o Vašoj mašti. Ili namirnicama u frižideru ;-)

Poslužiti toplo.
Sastojci:2 srednjetikvice
Nadjev
 10 dag sira (npr. Podravca)  120 g Rio Mare tuna  1 dlpasirane rajčice  1poriluk  1režanj češnjaka  2 žlicekiselog vrhnja  2 žlice naribanog starog kruha  3 žlicemaslinovog ulja   sveži origano  peršin  sol, papar

Tikvice punjene, pa zapečene

Tikvice, mlade, sočne, pune svježine…………………ovako volim da ih pripremam, ukus je fantastičan, prožimajući, nadopunjujći!                                                                                                                  Priprema:
1
Oprati tikvice, ocjediti, pa presjeći uzduž, na dve jednake polovice.
Ne guliti tikvice!!! 
 Kad kora je mlada, vrlo lako svarljiva, a u samom sloju, ispod nje same, je značajan sadržaj vrlo korisnih komponenti.
2
Zatim, izdubiti unutrašnjost, očistiti od mladih sjemenki.Pošto su tikvice mlade, sjemenke su još neformirane, meke i nema ih mnogo.
3
Unutar tikvice, dubljenjem središnjeg djela, formira se udubljenje, koje punimo prženim mesom, posolimo, dodamo mrvljeni bosiljak, pa prelijemo blagim kečapom, poredamo šampinjone, isječene na tanke listiće, vrlo malo posolimo, pospemo mrvljenom majčinom dušicom 
Na kraju sve blago poprskati maslinovim uljem.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici, na 200 stupnjeva.
4
Pred sam kraj, izvaditi tikvice iz rerne, pa zaliti sa smjesom od pjenasto umućenog jednog jajeta i vrhnja, te vratiti u rernu još 4-5 minuta.
5
Jedna od mogućnosti serviranja je uz kiselo mljeko ili kefir, služiti toplo.

Sastojci: 4 mladetikvice  200-250 gr, na naglo prepečenog pilećeg mesa , 200-250 gr mladih i manjih šampinjona , Kečap-blagi, začinsko bilje: mrvljena majčina dušica, bosiljak morska sol,1jaje , 1 žlica vrhnja-20% mlječne msti  maslinovo uljePunjene, pa zapečene tikvice

Muffini od tikvica i krumpira


tortilja od tikvica i krumpira
Priprema
1
Zagrijati pećnicu na 180.Tikvice i papriku oprati pa tikvice narezati na tanke kriške i malo posoliti.Papriku očistiti i narezati na kockice.
2
Oguliti krumpir i narezati na kockice.Sitno nasjeckati luk i češnjak,pa ih popeći na malo ulja..Izmutiti jaja s soli i paprom.U jaja umiješati sir izrezan na kockice.
3
Mješavinu sira i jaja pomiješati s tikvicama,krumpirom i paprikom,dodati luk. Time puniti posudice za souffle ili kalupe za muffine,koje prije toga namažete s malo ulja.
4
Kalupe staviti u vruću pećnicu i peći oko 25 -30 minuta.Potom ih izvaditi iz kalupa i malo ohladiti prije posluživanja.
Posluživanje
Servirajte ih tople cijele ili prepolovljene.                                                                                            Sastojci: 1manja tikvica  1 mala crvena paprika  20 dagkuhanoga krumpira  2režnja češnjaka  2luka  4jaja  sol,papar  6 dagementalera  1 m.žmaslinovog ulja

KOLAČ OD ŠLJIVA


Kolač od šljivaPriprema
1
Šljive oprati, očistiti i prerezati na polovice. Ako radite sa zamrznutim šljivama, onda ih odmrznuti i dobro ocijediti od viška vode.
2
Za tijesto otopiti maslac i pomiješati ga sa svim sastojcima. Tijesto razvaljati na veličinu protvanja ostavljajući rubove malo debljima od sredine. Takvo tijesto prebaciti u čist protvanj (20x30cm). Protvanj nije potrebno uljiti niti mastiti jer je tijesto dovoljno masno samo po sebi (neće se zalijepiti).
3
Rubove tijesta potisnuti na stranice protvanja, tako da su i one djelomično obložene (kao za pitu od prhkog tijesta). Po tijestu gusto poredati polovice šljiva. Treba ih biti puno jer će one pustiti sok i tako učiniti tijesto mekanim, inače će biti tvrdo. Sve skupa staviti peći 15 min u pećnicu zagrijanu na 200 °C .
4
Dok se tijesto i šljive peku, napraviti preljev. Za to izmutiti bjelanjke u snijeg, a u drugoj posudi žumanjke sa šećerom. U žumanjke dodati kiselo vrhnje, a nakon toga ručno umiješati snijeg.
5
Nakon što tijesto izvadite iz pećnice, odmah ga prelijte preljevom i vratite natrag u pećnicu. Takvo peći sve dok preljev ne postane lijepe svijetlosmeđe boje.
Posluživanje
Može se poslužiti toplo, ali i hladno. Ukoliko ćete hladiti prvo ostavite vani, a zatim stavljati u frižider. U slast!
Sastojci
tijesto
 250gbrašna  70gšećera  1jaje  100gmaslaca  malosoli  2 žlicemlijeka  1/2 paketićapraška za pecivo
preljev
 4jaja  4 žlice šećera (ako su šljive slatke, može i manje)  1kiselo vrhnje
i još
 1kg šljiva (može i zamrznute)

MOČNO I SOČNO


Priprema
1
Meso isjeći na krupnije kocke.Tikvice oguliti pa i njih isjeći na krupnije kocke.Luk sitno isjeckati.
2
Mljeveno meso sjediniti sa sitno sjeckanim lukom i dodati prezle,začine po ukusu te dobro izmješati.
3
Od pripremljene mase oblikovati kuglice veličine oraha.Popržiti ih na vrelom ulju,a potom ih izvaditi iz masnoće.
4
Juhu od šampinjona pripremiti prema upustvu sa vrečice i pomiješati sa goveđom juhom.
5
Na malo ulja propržiti luk zatim dodati junjetinu.Dinstati uz povremeno dolijevanje vode.
6
Pred kraj dinstanja dodati šampinjone,tikvice i pržene ćufte.Zaliti pripremljenom juhom od gljiva,dodati mljevenu papriku i začine po ukusu.Kuhati na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.
Sastojci : 500gjunećeg mesa  250gmljevenog mesa  200gmariniranih šampinjona  2mlade tikvice  1lgoveđe juhe  1 juha od gljiva  2glavice crnog luka  3 žlice prezle  1 žlica mljevene paprike  1lovorov list

četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Čokoladni cheesecake


Priprema :
1
Keks samljeti u blenderu. Držati ga prije mljevenja neko vrijeme u frižideru. 
Dodati istoplje maslac, izmješati pa rasporediti u kalup promjera 24 cm. u kome će se kolač peći. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi čokoladna smjesa. 

Izmiksati sir i šećer, dodavati jedno po jedno jaje, dodati jaje, malo izmiksati, zatim sljedeće... Sipati polako istopljenu čokoladu uz lagano mješanje, na kraju dodati i slatku vrhnje . Sve izmješati, sipati preko smjese od keksa, staviti kalup na drugu tepsiju da bi se dobilo duplo dno pa peći u prethodno zagrijanoj rerni na 140 stupnjeva oko sat vremena. 

Kada kolač izvadite odmah ga odvojite nožem od ivica kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kao što vidite, cheesecake nema brašna u sebi pa ako vam se učini da nije dovoljno pečen u sredini, ostavite tako, tako treba da bude. Kada se dobro ohladi idealno će se sjeći. Ako malo pukne od gore, kada se prohladi samo špatulom malo spojite i izravnajte površinu, kada se stavi bjeli fil neće se ni prijmetiti. 

Za bjeli fil, umutiti slatko vrhnje sa šećerom, dodati kiselo vrhnje, lagano izmješati i premazati cheesecake. 
Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro rasladi. 

Gore ukrasiti po želji, malo ribane čokolade, kakao...
Sastojci
podloga
 250 gr. filovanog čokoladnog  50 gr.maslaca
čokoladni fil
 400 gr. sira Philadelphia ili neki drugi krem sir  250 gr. čokolade za kuhanje  100 gr.smeđeg šećera  4 jaja  2,5 dcl. slatkog vrhnja
bjeli fil
 2 pune kašike kiselog vrhnja  1,5 dcl. slatkog vrhnja  2 kašike smeđeg šećera 

Palačinke od krumpira


Priprema:100 min
1
Kuhajte krumpir u slanoj vodi, ogulite ga i propasirajte.
2
Krumpirovoj kaši dodajte brašno, jaja, sol i papar.
3
Razrijedite mješavinu s toliko toplog mlijeka da dobijete kremastu smjesu
4
Pecite palačinke na klasičan način, u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja. Okrećite tavu tako da se smjesa raširi po dnu tave, pa čim palačinka požuti s jedne strane, okrenite je lopaticom na drugu stranu.
5
Za preljev očistite i operite gljive, narežite ih na ploškice i ispirjajte na maslacu.
6
Gljivama dodajte brašno, isjeckani češnjak, maslac, juhu, sol i malo konjaka.
7
Naposljetku dodajte i slatko vrhnje, te ostavite još malo na vatri dok umak ne dobije potrebnu gustoću (rjeđi je od bešamela).
8
Dno vatrostalne posude premažite maslacem i posložite 3 palačinke koje prelijte dijelom umaka i pospite sirom. Nastavite s drugim slojem palačinki, umaka i sira sve dok imate materijala. Gornji sloj mora biti sir.
9
Stavite u toplu pećnicu na 180 st. C oko 15 minuta da se jelo zapeče, odnosno dok ne porumeni.
Posluživanje
Jelo je posluženo uz domaće istarske kobasice (na metar) i salatu od pečenih rog paprika.
Sastojci:
Palačinke
 50 dagkrumpira  10 dagbijelog brašna  3 komjaja  po potrebimlijeka  po potrebisoli i papra  po potrebiulja za prženje
Umak
 30 dag gljiva ( odaberite vrstu po želji)  6 dagmaslaca  1 češanjčešnjaka  2 dl juhe (može od kocke)  1 žličicabrašna  2,5 dlslatkog vrhnja  10 dag sira ribanca  1/2 žličicekonjaka  po potrebisoli
Za premazivanje vatrostalne posude
 po potrebi maslaca .

Malo ljetno savršenstvo


Priprema:60 min
1
Pripremite smjesu za palačinke sa omjerom namirnica koji vam je prema iskustvu najuspješniji ili prema ovome receptu.

Ostavite smjesu da miruje barem 1 sat, a onda ih ispecite tako da budu čim tanje.
3
Dok smjesa za palačinke miruje, očistite i skuhajte grašak u slanoj vodi. Kuhani grašak propasirajte kroz sito srednjih rupica, a potom dobivenoj kaši primješajte grudicu maslaca.
4
Gljive isjeckajte na ploškice i propirjajte ih na maslacu sve dok voda ne ispari.
5
Vatrostalnu posudu u kojoj ćete gratinirati palačinke premažite maslacem.
6
Na svaku palačinku stavite žlicu propasiranog graška pa ga razmažite po palačinki. Preko graška (uz rub palačinke) stavite krišku topivog sira te po sredini sira, uzdužno, žlicu gljiva. Zarolajte i slažite u posudu.
7
Složene palačinke prelijte slatkim vrhnjem pa stavite posudu u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 st. C oko 10 do 15 minuta. Ostavite palačinke desetak minuta da upiju svo slatko vrhnje i tek onda servirajte.
Posluživanje
Ovo je jelo vrlo izdašno pa mu osim sezonske salate i ne treba ništa drugo. Za mesoljupce pak, ovo će biti izvrstan prilog.
Sastojci : 10 kompalačinki  15 dag očišćenog mladoga graška  8 - 10 daggljiva  10 kriški topivog sira u listićima  po potrebi maslaca (1 manja grudica za grašak, žlica za gljive, a ostalo za premazvanje posude  2 dlslatkog vrhnja  po potrebi i ukusu soli .

Punjene palačinke


Priprema:90 min
Za palačinke:
1
Od navedenih sastojaka pjenjačom umutiti glatku smjesu za palačinke.
2
Smjesu ostaviti 30 minuta da odstoji.
3
Ispeći 8 malo debljih palačinki (promjer tave cca 24 cm)
Za bešamel:
1
Na 60 g maslaca svijetlo popržiti 2 žlice brašna i zaliti hladnim mlijekom i juhom, posoliti dodati malo muškatnog oraščića i miješati na laganoj vatri do vrenja.
2
Maknuti s vatre i dodati kravlji sir i nastaviti miješati dok se on potpuno ne otopi i sjedini s bešamelom. Popapriti i umiješati isjeckani peršin.
3
Smjesu podijeliti na dva podjednaka dijela (odokativno).
Za preljev:
1
U polovicu bešamel smjese umiješati 250 ml mlijeka, po potrebi još mrvicu posoliti i ostaviti sa strane.
Za nadjev:
1
Izrezati šampinjone na, ne prevelike, listiće i propirjati ih na maslacu dok sva tekućina koju su pustili ne ishlapi.
2
Malo ohladiti (da ne bude prevruće) i umiješati u drugu polovinu bešamel smjese.
Punjenje palačinki:
1
Na svaku palačinku staviti šnitu šunke, premazati smjesom od šampinjona i zarolati.
2
Palačinke izrezati na šnitice (rolice) oko 1, 5 cm debele.
3
Rolice na koso poslagati u veći vatrostalni pekač, preliti preljevom od druge polovice bešamel smjese, posuti ribanim parmezanom i staviti zapeći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 190°C.
Posluživanje
Poslužiti toplo s puno zelene salate.
Sastojci
Za palačinke
 2jaja  375 mlmlijeka  150 goštrog brašna  50 gglatkog brašna  sol
Za nadjev
 350 gšampinjona  8 šnita kuhane delikates šunke  60 gmaslaca
Za bešamel (1/2 za nadjev i 1/2 za preljev)
 60 gmaslaca  2 žliceglatkog brašna  250 mlhladnog mlijeka  250 ml hladne pileće juhe  malo soli  malo muškatnog oraščića  200 gsvježeg kravljeg sira   malo svježe mljevenog papra  1 vezicaperšina
Za preljev
 250 mlmlijeka  malo soli  3 žlicesvježe izribanog parmezana