petak, 30. studenoga 2012.

JESENSKA ČAROLIJA


Priprema:
1
U čvrsto izmiksane bjelanjke postupno dodajte šećer , te na kraju dodajte sve ostalo i ispecite.
2
Za nadjev: šećer i maslac stavite na vatru, te karamelizirajte. U to stavite naribane jabuke i kratko pirjajte da oemkšaju dok se ispari tekućina.
3
Za kremu: Žutanjke i brašno razmutite u malo mlijeka, a ostatak stavite da zakuha sa šećerom. Kad zakuha stavite žutanjke i miješajući kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeno umiksati margarin za kreme.
4
Biskvit prerežite po dužini (ili ne morate). Na prvi dio stavite još vruće jabuke i pustite da se do pola ohladi. Na to stavite kremu i gore drugi dio biskvita koji ste navlažili vrućom vodom u kojoj je otopljen vanilin šećer.  ILI kao što sam ja jednostavno na biskvit stavila jabuke i na jabuke stavila kremu. Odozgo naribati čokoladu.
SastojciBroj osoba:6 osoba Biskvit: 5 bjelanjaka   20 dag šećera   12 dag oštrog brašna   1 prašak za pecivo   1,5 žličica cimeta  Nadjev: 5-6 većih naribanih jabuka   3 dag maslaca   5 dag šećera u prahu  Krema: 1/2 l mlijeka   5 žutanjaka   15 dag šećera   6 žlica oštrog brašna  vanilin šećer   25 dag margarina za kreme

"KUPUS" KIFLICE SA SIROM


Priprema:
1
Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji na toplom, zatim premijesiti te podijeliti na 6 jednakih loptica. 

FIL: sve sastojke izmiksati (margarin prethodno otopim u mikrovalnoj), ako smjesa slučajno bude prerijetka dodati još 1-2 žlice brašna. Fil podijelite na 6 dijelova (ako vam je tako lakše rasporediti). 
Ako pravite fil s abc sirom, nema potrebe soliti 


Jednu po jednu lopticu razvaljati

Na razvaljano tijesto mazati fil

Namazano tijesto zarolati

Tijesto rezati tanjurićem na jastučiće 

6
Zatim ih složite na nauljen pleh 
7
Premažite žumanjkom razmućenim s par kapi mlijeka i posipajte sezam i kim
8
Peći na srednjoj temperaturi dok porumeni

Sastojci
Tijesto
 1 kg brašna (najbolje je s brašnom za dizana tijesta)  2 suha kvasca (7g)  1 dlulja  1žlica šećera  2 žlice soli (ili po ukusu)  3 dlmlakog mlijeka  3 dlmlake vode
FIL
 125 g magarina  1/2 kg svj. sira (ja koristim abc sir)  1 žlicasoli  2žumanjka  3-4žlice brašna
Žumanjak za pemazati, sezam, kim

NOĆNE ŠTRUCE


Priprema:
1
Staviti germu da se diže sa malo toplog mlijeka, malo šećera i malo brašna.
2
Orahe i šećer pofuriti sa mlijekom, ostaviti da se hladi. U hladno dodati snijeg od bjelanjaka.
3
Tijesto zamijesiti, ne dizati, podijeliti u dva ili četiri dijela(zavisno koliko želiš da ti štručice budu debele), nafilovati, staviti u tepsiju prethodno namazanu. Štruce premazati uljem, prekriti najlonom i ostaviti u frižideru.
Probušiti štapićem od ražnjića štručice s unutrašnje strane.
Peče se ujutro.
Posluživanje
Gotovo posuti prah šećerom.
Sastojci 65 dkg brašna(pola-pola)  14 dkg šećera+vanilija  3žumanjka  10 dkg margarina(otopljenog)  1 germa   mlijeka za umijesiti, limunova korica, prstohvat soli   Fila:  30 dkg mljevenih oraha  3 bjelanjka  10 dkgšećera  1vanilija   mlijeka za pofuriti orahe   limunova korica, rum po želji

MIMOZA KOLAČ(torta)


Priprema:
1
Za bijeli biskvit izmiksati bjelanjke sa šećerom pa dodati ulje, a na kraju kokos, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlit u lim obložen papirom za pečenje. Veličina moga lima je 22x37 cm. Biskvit sam pekla 10 min u pećnici s ventilatorom na 150 C. Vruć biskvit izvatidi iz lima i skinuti papir za pečenje. Ohladiti.
2
Za tamni biskvit ponoviti postupak kao i za bijeli biskvit samo umjesto kokosa dodati mljevene orahe.
3
Za kremu staviti 4 dl mlijeka u posudu da prokuha. Žumanjke izmiksati sa šećerom pa dodati puding, gustin i preostala 3 dl mlijeka. Dobro umutiti. Mora biti bez grudvica. Tu smjesu uliti u prokuhalo mlijeko i skuhati gustu kremu. Ohladiti.
U hladnu kremu dodati omekšali margarin i vaniliju. Dobro izraditi pa kremu podijeliti na 3 dijela.
U prvi dio dodati isjeckane bananice, u drugi dio istopljenu čokoladu, a u treći isjeckani keks. Slagati: tamni biskvit, krema s bananicama, krema s čokoladom, bijeli biskvit, krema s keksom.
Kolač premazati umućenim slatkim vrhnjem. Ovaj kolač je dovoljno visok da može proći i kao torta.

Sastojci
Bijeli biskvit
 5bjelanjaka  5 žlicašećera  1 žlicaulja  10 dag kokosa  2 velike žlicebrašna  1prašak za pecivo
Tamni biskvit
 5bjelanjaka  5 žlicašećera  1 žlicaulja  10 dagmljevenih oraha  2 velike žlice brašna  1prašak za pecivo
Krema
 10žumanjaka  2pudinga od vanilije  1 žlicagustina  7 dlmlijeka  25 dagšećera  25 dagmargarina  1 žlica vanilije
I još
 6 čokoladnih bananica  10 dag čokolade za kuhanje  7 dag keksa s čokoladnom glazurom   slatko vrhnje za ukras

VUKOVARSKE KOCKE


PripremaVrijeme pripreme:60 min

Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.

Za bijelu kremu

Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i lemon curd cremu dok vam se sve fino ne poveže. Malo  prohladite i u mlako umiksajte margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu. Ostavite da se potpuno ohladi.
Za tamnu kremu

Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin. Ostavite da se potpuno ohladi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se ne stvori korica na vrhu.
Slaganje kolača
1
Na tacnu stavite prvu koru i premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme. Ponovo pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju koru ne premazujte. Meni je ova količina bila dovoljna za dobiti četiri sloja bijele i četiri sloja tamne kreme. To će ovisiti i o veličini vaših kora.
2
Kad ste kolač nafilovali, pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma. Ostavite preko noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi.
3
Kolač prelijte glazurom. Ja sam koristila ovu glazuru. Sad stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne. Kolač je kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad korice upiju kremu.
SastojciBroj osoba:10 osoba 1 pakovanje rozen kora
Bijela krema
 5 dcl mlijeka  2 pudinga od vanilije + 125gr šećera  100grbijele čokolade  5dkgmlijeka u prahu  100grmargarina  100gr lemon curd creme
Tamna krema
 5dclmlijeka  2 pudinga od vanilije + 125gr šećera  100gr crne čokolade (60% kakaa)  150grlješnjaka  100grmargarina
Glazura
 100grtamne čokolade  50grmargarina  1 mala žličica ulja

Grah iz kotlića za veselo društvo


Priprema:Vrijeme pripreme:180 min
U kotlić od 30 l dodaj nasjeckani luk i povrće, grah(odstajan u vodi 24 sata), meso i zali sa 15 l vode. Kad uvrije dodaj zaćine i ajvar i kuhaj 3 sata.
SastojciBroj osoba:20 osoba ,1 kg graha  1,5 kg crvenog luka  1,5 kg polutrajnih kobasica  1 kg slanine  1 kg prasećih nogica  0,7 kg šunka  2 kg suhih nogica svinjskih  1 kg junetine  3 velike jušne žlice ajvara  10dag vegeta  1 kgmrkva  o,15kgperšin  0,10kgcelerov korijen  60 g crvena slatka mljevena paprika 3 vel. žlice  10 g crvene ljute mljevene paprike 1/2 vel. žlice                

ŠPANSKI VJETAR


Sastojci za kore:
12 bjelanjaka
600 gr šećera
3 žlice soka od limuna
Sastojci za fil 1:
12 žumanjaka
200 gr šećera
2 pudinga od vanilije
4 žlice gustina
1 l mlijeka
250 gr margarina
125 gr maslaca
200 gr pečenih mljevenih lješnjaka
100 gr čokolade
Sastojci za fil 2:
200 gr šlaga
3 dcl mlijeka
Za ukrašavanje:
200 gr šlaga
3 dcl gazirane vode
Priprema kora:
Umutiti 4 bjelanjka sa 200 gr šećera, dodati 1 žlicu soka od limuna. Masu staviti u pleh veličine 25×35, prethodno obložen papirom. Rernu uključiti da se zagrije na 200 stupnjeva, kad stavimo pleh smanjimo temperaturu na 100 stupnjeva i sušimo 1,5 sat. Tako napravimo još 2 kore.
Fil I :
Umutiti 12 žumanjka sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga od vanilije, 4 žlice gustina i malo mlijeka od 1 litre. Preostalo mlijeko od 1 litre staviti da se kuha, dodati smjesu od žumanjaka i kuhati. Kad se skuha i ohladi dodati prethodno umućen margarin i maslac.Fil podjeliti na 2 djela. U jedan dio dodati 200 gr pečenih mljevenih lješnjaka , u drugi dio dodati 100 gr istopljene čokolade.
Fil II:
U mutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mlijeka.
Filati tortu: Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnakom, fil II, kora i tako redom… Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom i gaziranom 
vodom.