petak, 28. rujna 2012.

ŠARENE KINDER ŠTANGLE


Priprema

U posudu staviti šećer i vodu, kuhati dok se šećer ne istopi, dodati margarin da se istopi i još prokuhati 2 minute.
2
U posudu staviti mlijeko u prahu, dodavati vruć skuhani sirup mješajući mikserom.Dobro umutiti, prohladiti, dodati sjeckane žele bonbone.( ne baš sitno nego srednje kockice)
3
Masu staviti izmedju dvije oblatne, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi.
Sastojci  Potrebno je:  500 gršećera  2 dclvode  250 grmargarina  500 grmlijeka u prahu  400 gr žele bonbona  2 lista većih oblatni

Jednovrsni izvrsni čobanac


Jednovrsni izvrsni čobanacPriprema
1
Meso marinirati ako je moguće dan ranije u malo senfa, soli, vegete, papra, sitno rezanog češnjaka i peršina. Staviti i lovorov list i uliti malo ulja i mineralne vode.
2
Luk dinstati na masti na laganoj vatri nekoliko minuta, zatim dodati naribanu mrkvu, te opet za nekoliko minuta narezane gljive. Sve duuuugo i polaaaako dinstati, slobodno dodati malo vode i soli.
3
Dodati meso, i sve opet laaagano dinstati. Kad meso bude skoro mekano, dodati pasiranu rajčicu i vino, te jednu ili dvije ljute feferonke, za početak možda bolje jednu, pa naknadno dodati drugu, ako nebi bilo dovoljno pikantno. I opet, laaaagano dinstati!
4
Kad je meso gotovo, doliti 1 - 1,5 litara vode, ovisi koliko juhice hoćete, i kad zakipi zgusnuti s 3 - 4 žlice oštrog brašna i malo crvene paprike. Po potrebi dodati sol, vegetu i papar, može i čili.

Za žličnjake vilicom umutiti jaje, brašno, griz, sol, mast i vodu, te puštati žlicom u kipući čobanac. Kad su žličnjaci kuhani, može krenuti degustacija :)
Posluživanje
Obzirom da ja apsolutno sve sastojke stavljam odokativno, količine baš i nisu precizne, zato predlažem da i vi stavljate sve po vašem ukusu, nečeg više, nečeg manje! Osobit oprez s feferonkama i čilijem! :)
SastojciBroj osoba:5 osoba 70 dag - 1 kg svinjskog mesa, može od buta, izrezano na kockice  1veća glavica luka  2 - 3režnja češnjaka  2lovorova lista  1 - 2ljute feferone  3 - 4naribane mrkve  2 šake na ploškice narezanih gljiva, vrganja ili šampinjona  1 dclcrnog vina  2 dclpasirane rajčice  pola male žličice senfa  malo soli, vegete, peršina, ulja, mineralne vode, papra, brašna, crvene slatke paprike, može malo i čilija
za žilčnjake
 1jaje  malosoli  1 dclgriza  1 žlicamasti  2 dcloštrog brašna  1 dclvode

Musaka od tikvica


Priprema
1
Oprati tikvice i oguliti ih. Sjeći ih tanko kao za pohanje na kolutove ili po dužini zavisno od veličine tikvice. Posoliti  i ostaviti nekih pola sata da tikvice puste vodu.
2
Podmazati tepsiju uljem pa pokriti dno tikvicama, posuti sa 1-2 kašike griza, pa  malo poprskati sa uljem. Pa ponovo red tikvica, red griza, malo ulja i tako sve dok se ne istroše tikvice. Završiti tikvicama.
3
Peći u zagrijanoj pečnici na 200C oko pola sata, kada su tikvice gotove viljuška  lagano prolazi. 
Umutiti jaja,vrhnje i mijleko i preliti preko tikvica i vratiti u pečnicu na nekih desetak minuta da se lijepo zapeče.

Sastojci 4-5 srednjih tikvica , pšenični griz,  ulje,  so
za preljevanje:
 2jaja,  2 žlice kiselog vrhnja,  malo mlijekaMusaka od tikvica

srijeda, 26. rujna 2012.

Lazanje s lukom


Priprema:lazanje s lukom
1
Očistiti 8 glavica luka i narezati ih na tanke šnitice.
2
Margarin otopiti pa na njemu izdinstati luk 5-8 minuta da postane staklast i da malo dobije boju.
3
Tada ga posipati s brašnom,promiješati i pirjati još 1-2 minute.
4
Zalijati ga s mlijekom i juhom.
5
Začiniti s soli,paprom,muškatnim oraščićem i vlascem.

Lazanje prokuhati par minuta u vreloj slanoj vodi,da postanu savitljive,ne ih kuhati do kraja.
7
Posudu za složence(23*23) namazati s malo maslaca ili ulja,pa staviti prvi red luka.
8
Sljedi red lazanja(2-3 u redu)gore staviti luk,i posipati s malo ribanoga sira.I tako redom dok se sve ne potroši.Meni je došlo 3 reda.
9
Gornji sloj mora biti luk,pa obilno posipati ribanim sirom.Pecite na 220 stupnjeva dok se sir ne zapeče-oko 20-25 minuta.
Posluživanje
Poslužiti uz salatu po želji ili mogućnosti(mi imali zelenu salatu)
Sastojci: 8glavica luka  7 dagmargarina  3 v.žbrašna  1/2 lmlijeka  1/4 l bistre juhe(ili vode+1/2 kocke za juhu)   sol,papar,muškatni oraščić,vlasac  25-30 dag lazanji(oko 9 listova)  15 dagribanoga sira

ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Pekarski krompir


Priprema
1
Krumpir oguliti, oprati i na kuhinjskoj dasci narezati na tanke ploske. Krumpir posoliti, pobiberiti i dodati vegete po ukusu.
2
Jaja umutiti sa mlijekom i sa malo vegete. Dodati bjeli luk.
3
Vatrostalnu tepsiju namazati sa maslacem, sipati u tepsiju krumpir, poravnati, zaliti sa jajima i mlijekom i staviti gore par komadica maslaca.
4
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici dok fino ne porumeni.
Sastojci 1 kgkrumpira  3-4jaja  3 dclmlijeka  malomaslaca  vegeta, sol, biber  po ukusu bjeli luk u prahu ili izgnjeceni bjeli lukPekarski krompir

Neodoljivi krompir


Priprema
1
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati.
2
Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.
3
Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima.
4
Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta.
5
Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite.
6
Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.
Posluživanje
Ovako prirpemljen krompir je sočan i zasitan. Uz neku salatu po želji može zamijeniti obrok. Sir nije nužno staviti, ali u mojoj kuhinji je nezaobilazan za ovakva jela. Kod vegete oprezno zbog soli u juhi i slanosti sira. Dobar tek želim :)
Sastojci

 1 i pol kgkrompira  pola litrevrhnja za kuhanje  2 dlmlijeka  1 dlulja  1 vrećica praha juhe od gljiva  nešto papra, vegete i peršunova lista  po želji sira po svemu neodoljivi krompir

Perfect čokoladni liker


Priprema
1
Čokoladu (obje vrste) nasjeckati na sitne kockice.
Mlijeko i vrhnje za kuhanje staviti na laganu vatru do ključanja.
2
Makniti sa vatre i umešati čokolade, nougat namaz, vanilin šećer i još šećera po želji, (meni nije trebalo) i na kraju rum. Tako toplo uliti u oprane i sterilizirane staklenke.
3
Dobro ohladiti, najbolji je sutradan, čuvati u hladnjaku do konzumiranja!
Sastojci 2dlruma  200gmliječne čokolade  3dlmlijeka  1 vanilin šećer + dodatni šećer po želji  50gtamne čokolade  2 žlice nougat namaza  1dlvrhnja za kuhanje
Perfect čokoladni liker