četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Malo ljetno savršenstvo


Priprema:60 min
1
Pripremite smjesu za palačinke sa omjerom namirnica koji vam je prema iskustvu najuspješniji ili prema ovome receptu.

Ostavite smjesu da miruje barem 1 sat, a onda ih ispecite tako da budu čim tanje.
3
Dok smjesa za palačinke miruje, očistite i skuhajte grašak u slanoj vodi. Kuhani grašak propasirajte kroz sito srednjih rupica, a potom dobivenoj kaši primješajte grudicu maslaca.
4
Gljive isjeckajte na ploškice i propirjajte ih na maslacu sve dok voda ne ispari.
5
Vatrostalnu posudu u kojoj ćete gratinirati palačinke premažite maslacem.
6
Na svaku palačinku stavite žlicu propasiranog graška pa ga razmažite po palačinki. Preko graška (uz rub palačinke) stavite krišku topivog sira te po sredini sira, uzdužno, žlicu gljiva. Zarolajte i slažite u posudu.
7
Složene palačinke prelijte slatkim vrhnjem pa stavite posudu u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 st. C oko 10 do 15 minuta. Ostavite palačinke desetak minuta da upiju svo slatko vrhnje i tek onda servirajte.
Posluživanje
Ovo je jelo vrlo izdašno pa mu osim sezonske salate i ne treba ništa drugo. Za mesoljupce pak, ovo će biti izvrstan prilog.
Sastojci : 10 kompalačinki  15 dag očišćenog mladoga graška  8 - 10 daggljiva  10 kriški topivog sira u listićima  po potrebi maslaca (1 manja grudica za grašak, žlica za gljive, a ostalo za premazvanje posude  2 dlslatkog vrhnja  po potrebi i ukusu soli .

Punjene palačinke


Priprema:90 min
Za palačinke:
1
Od navedenih sastojaka pjenjačom umutiti glatku smjesu za palačinke.
2
Smjesu ostaviti 30 minuta da odstoji.
3
Ispeći 8 malo debljih palačinki (promjer tave cca 24 cm)
Za bešamel:
1
Na 60 g maslaca svijetlo popržiti 2 žlice brašna i zaliti hladnim mlijekom i juhom, posoliti dodati malo muškatnog oraščića i miješati na laganoj vatri do vrenja.
2
Maknuti s vatre i dodati kravlji sir i nastaviti miješati dok se on potpuno ne otopi i sjedini s bešamelom. Popapriti i umiješati isjeckani peršin.
3
Smjesu podijeliti na dva podjednaka dijela (odokativno).
Za preljev:
1
U polovicu bešamel smjese umiješati 250 ml mlijeka, po potrebi još mrvicu posoliti i ostaviti sa strane.
Za nadjev:
1
Izrezati šampinjone na, ne prevelike, listiće i propirjati ih na maslacu dok sva tekućina koju su pustili ne ishlapi.
2
Malo ohladiti (da ne bude prevruće) i umiješati u drugu polovinu bešamel smjese.
Punjenje palačinki:
1
Na svaku palačinku staviti šnitu šunke, premazati smjesom od šampinjona i zarolati.
2
Palačinke izrezati na šnitice (rolice) oko 1, 5 cm debele.
3
Rolice na koso poslagati u veći vatrostalni pekač, preliti preljevom od druge polovice bešamel smjese, posuti ribanim parmezanom i staviti zapeći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 190°C.
Posluživanje
Poslužiti toplo s puno zelene salate.
Sastojci
Za palačinke
 2jaja  375 mlmlijeka  150 goštrog brašna  50 gglatkog brašna  sol
Za nadjev
 350 gšampinjona  8 šnita kuhane delikates šunke  60 gmaslaca
Za bešamel (1/2 za nadjev i 1/2 za preljev)
 60 gmaslaca  2 žliceglatkog brašna  250 mlhladnog mlijeka  250 ml hladne pileće juhe  malo soli  malo muškatnog oraščića  200 gsvježeg kravljeg sira   malo svježe mljevenog papra  1 vezicaperšina
Za preljev
 250 mlmlijeka  malo soli  3 žlicesvježe izribanog parmezana

Zapečeni sir


Priprema:40 min
1
Pripremite bešamel: rastopite margarin,dodajte brašno, pa promiješajtei propžite brašno. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se sos ne zgusne.
2
Feta sir narežite na ploške. Polovinu od sira poredajte u keramičku posudu.
Prelijte sa polovinu od bešamela.
3
Nad bešamela stavite šampinjone, pečenica, kečap,origano i listićem edamera.

4
Poredite preostali feta sir, prelijte ga sa ostatkom bešamela i poklopite sa listićem edamer.
5
Stavite u hladnu pećnicu i onda uključite na 250°C.
Pecite 30 minuta ili dok edamer ne dobije rumenu boju.

Poslužite odma.
Sastojci : 600 gr.feta sir  200 gr topivog sira (ja sam koristila Edamer)  200 gr. pečenica (može i pršuta, svinjski vrat, šunka, kulen)  200 gr.šampinjone  kečap  origano   Bešamel:  60 gr.margarin  3 kašike brašna  1/2 l.mlijeka


Desert sa Breskvama


Sastojci : Breskva smjesa: 490 gbreskvi  40 gsecera  Sir smjesa: 250 gjogurta  80 gkiselog vrhnja  40 gsecera  100 gmaskarpone sira  Krckava smjesa: 40 gsjeckanih badema  40 gsjeckanih oraha  100 gzobenih pahuljica  70 gmeda  1 velika kasika limunovog soka  2 velike kasike ulja

Priprema :
1
Prvo pripremiti krckavu smjesu:
U tiganju bez imalo masnoce kratko prziti orahe i bademe pa ih izvadite na tacnu.
U istom tiganju zagrijati ulje pa prziti minutu-dvije zobene pahuljice,med im dodati,limunov sok i bademe i orahe,maci sa stednjaka pa dobro izmjesati.
Izruciti sve na papir za pecenje i pustiti da se ohladi.
2
Breskva smjesa:
Breskve í secer samljeti u blenderu ili sa stapnim mikserom,ostaviti na stranu.
3
Sir smjesa:
Sve sastojke zajedno sjediniti,dobro zicom izmjesati da se sve ljepo sjedini.
4
4-5 casa pripremiti,pa raspodjeljivati naizmjenicno prvo brskva smjesu,sir smjesa,krckava smjesa-brskva pa sir smjesom zavrsiti.
Ukrasiti po zelji preko.
Ohladiti Desert i uzivati u Fantasticnom ukusu.
5
PS:Umjesto breskvi mozete koristiti bilo koje voce ili mjesavinu voca po zelji.

torta od kupina


Priprema :
Kekse usitniti i pomiješati s maslacom te staviti na dno kalupa za tortu kao podlogu
Za kremu izmiksati sir, šećer i kupine
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag
Sve zajedno promiješati i staviti u kalup za tortu na podlogu od keksa
Ostaviti u hladnjaku par sati da se stisne
Pažljivo odvojiti od kalupa i ukrasiti otopljenom crnom čokoladom.                                                             Sastojci :

500 g integralnih keksa

100 g maslaca

500 g kupina

500 g svježeg sira

100 g smeđeg šećera

200 g slatkog vrhnja

200 g crne čokolade 

utorak, 14. kolovoza 2012.

Original krema za krempite


Krema:
6jaja  1vanili secer  10 zlica secera  6 zlica brasna  1 litra mlijeka  2   zlice gustina  1 slag vrecica ili 2 dc slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu
 6jaja  20 zlica secera  2vanili secera  1 kutija (40 dag)gustina  6 zlica brasna  5 dc vode  2 litre mlijeka                                                                        Priprema:
1
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
2
To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
3
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
4
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
5
Za visoku krempitu:
6
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti. 
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema,ona je izazov kako je napravit da bude svaki put još bolja.

ČOBANAC MOGA DJEDA

Napominjem, ovo je izvorni recept star puno godina, bez ikakvih modernih začina, rezanaca, krumpira i sl. Samo čobanac i kruh! Dopustite da vas ovaj recept vrati kroz vrijeme… i uživajte!                                                   Glavni sastojci:1 kg junetina  0,5 kg janjetina  0,5 kg svinjetina  0,5 kg teletina  4 kom svinjske nogice  1-1,5 kg bijeli luk (žuti)  3 kom lovorov list  cca. 1dg/ l mljevena slatka crvena paprika  2-3 prstohvata mljevena ljuta crvena paprika  2 komada sušeni feferon  po vlastitom izborusol  po vlastitom izborubiber  0,75 lbijelo vino  2 dclkiselo vrhnje Priprema   :  Izmiksati luk na sitno, staviti ga u kotlić na ulje par minuta da popusti, nakon toga dodati sitno narezanu junetinu i doliti vode da pokrije meso.
Kasnije, cca. 30 minuta dodati svinjetinu, kada i ona malo popusti dodati teletinu i janjetinu. Naravno onda i dodati vode sukladno količini mesa. Svako malo promiješati. Mješanje se izvodi lagano, još bolje da se kotlić lagano ljulja.
Kada voda prokuha dodati lovor, biber i sol po vlastitom ukusu i nastaviti kuhati. Uzmite u obzir da u čobancu biber ne daje ljutoću nego samo upotpunjava okus. Kada meso postane mekano dodati mljevenu crvenu papriku cca. 1 dg/l, feferone i vrhnje (ako računate da se čobanac neće odmah pojesti izostavite vrhnje da se ne ukiseli). Pred kraj dodajte vina po vlastitom izboru (ja na kotlić od 12l stavljam blizu jedne litre). Čobanac je gotov kada para lijepi prste!
2
Par završnih uputa: Čobanac je jelo koje nije gusto nego je više jušno, sa dosta mesa, ljuto ali ne preljuto… Samo lagano dodavajte začine i doći ćete do vašeg optimuma… ne volimo svi isto ljuto i slano pa zato tu vi nastupate. Također u čobanac može ići i divljači, što više vrsta mesa to bolje!
Posluživanje
Preporučam izvođenje ovog recepta u prirodi, sa kompletnim priborom… kotlić na tronošcu, i vatra na drva. Izvođenje čobanca u stanu po meni gubi čar…ali naravno svi imamo drugačije uvjete.
Također, čobanac je uvijek ukusniji ako se priprema u večoj količini. Zato pozovite prijatelje… vjerujte da neće požaliti!