utorak, 28. kolovoza 2012.

Pečene punjene rajčice


Pečene punjene rajčice
Rajčice nisu samo za salatu i umake. Možete ih i izdubiti i napuniti raznoraznim smjesama te zapeći u pećnici. Predlažemo smjesu s junetinom, feta sirom, metvicom, cimetom i paprom. Uz jelo poslužite dobar kruh i još bolje vino. I uživajte!

Sastojci
500 g mljevene junetine
1 šalica riže
2 glavice luka
2 žlice maslinovog ulja
malo metvice
1/2 žličice cimeta
6 većih rajčica
1/2 šalice feta sira
malo parmezana
po želji sol i papar
Upute:
Zagrijte pećnicu na 220 ° C. U loncu, skuhajte rižu.

U međuvremenu, u tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, jednu minutu. Dodajte luk i pirjajte 10 do 12 minuta ili dok lagano porumeni i omekša. Dodajte mljeveno meso, metvicu, cimet i 1/4 čajne žličice soli te svježe mljeveni crni papar. Kuhajte pet do šest minuta ili dok govedina izgubi svoju ružičastu boju, miješajte povremeno. Umiješajte preostalu sjeckanu metvicu.

Dok se mljeveno meso kuha prepolovite rajčice. Izvadite meso i sjemenke koje ćete isjeći na daski. Višak izdubljene rajčice spremite za kasniju upotrebu, a jedan dio pomiješajte s rižom, feta sirom i dinstanom govedinom. Dobro promiješati dok se ne formira jedinstvena smjesa.

Napunite izdubljene rajčice. Pecite rajčica 25 do 30 minuta. Izvadite i pospite parmezanom. Ukrasite grančicama metvice.

Pečeni pureći odresci s marinadom


Marinada od maslinova ulja, nasjeckanog češnjaka, čilija, origana, limunove korice i limunovog soka. Sve to skupa posolite i dodajte crne narezane masline (bez koštica). U marinadu stavite pureće odreske pa ih kasnije specite na jakoj vatri. Uz ukusno meso poslužite miješanu salatu.
Pečeni pureći odresci s marinadom
Sastojci
6 purećih odrezaka
8 žlica maslinovog ulja
5 češnja češnjaka
1 žličica čilija u prahu
malo origana
1 limun (sok) i kora ako je domaći
1/2 žličice soli
15 crnih maslina, narezati
Puretinu stavite u veliku posudu. Dodajte 5 žlica maslinova ulja, narezani češnjak, čili, origano, limunovu koricu i sok. Posolite i dodajte masline. Neka puretina bude u potpunosti presvučena marinadom. Pokrijte i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. 

U većoj tavi zagrijte 3 žlice ulja pa dodajte puretinu s koje ste prethodno uklonili marinadu. Pecite na jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane. 

Prelijte marinadom, dodajte malo vode i kuhajte oko pet minuta na srednje jakoj vatri. 

Puretinu stavite na tanjur, prelijte umakom i poslužite

Kokica u oklopu od soli


Stari talijanski recept možda će vas iznenaditi, ali ne budite skeptični već slijedite upute i uživajte u pečenom mesu zbog kojeg ćete lizati prste. Uz obilje soli i brašna koje će poslužiti kao 'oklop' za pečenje, samo meso začinite ružmarinom i lovorom.

Sastojci
1 kg morske soli
1 kg brašna
1 bjelanjak
1 kokoš
1 grančica ružmarina
3 lista lovora
malo soli i papra
Priprema:


1. Ugrijete pećnicu na 160 stupnja.

2. Miješajte brašno, morsku sol i bjelanjak dok se smjesa ne ujedini.

3. Unutrašnjost kokoši začinite solju i paprom te napunite listovima lovora i ružmarinom.

4. Postavite kokoš u vatrostalnu posudu za pečenje pa u potpunosti prekrijte smjesom od soli.

5. Pažljivo poklopite i pecite 1 1/2 sat.

6. Izvadite iz pećnice, razbijte slanu koru i razlomite kokoš na komade.
Kokica u oklopu od soli

Pečena janjeća koljenica s krumpirom


1,1 kg krumpira
1 veliki luk, sitno nasjeckan
po želji papar, svježe mljeveni crni papar
2 žlice maslinovog ulja
50 g maslaca
200 ml janjeće juhe
100 ml mlijeka
2 kg janjeće koljenice
2-3 grančice svježeg ružmarina
6 režanja sitno narezanog češnjaka
6 fileta ocijeđenih slanih inćuna ili srdela
grančica ružmarina za ukrašavanje
Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Krumpir narežite na listiće (najjednostavnije ćete to učiniti ribežom). Posložite krumpir s lukom u veći pladanj za pečenje, začinite ga paprom i solju. Krumpir prelijte jednom žlicom maslinovog ulja i dodajte maslac u malim kockama. Prelijte janjećom juhom i mlijekom. Odložite. 

Nožem napravite male zareze po janjetini. U svaki umetnite komadić ružmarina, režanj češnjaka i komadić fileta inćuna. 

Prelijte maslinovo ulje preko mesa i dobro ga začinite. Stavite meso izravno na rešetku u zagrijanoj pećnici. Pladanj s krumpirom stavite točno ispod pečenke, tako da sokovi od pečenja padaju na krumpir. Tako pecite oko 10 minuta, a potom smanjite temperaturu u pećnici na 180 stupnjeva i pecite još 50 minuta. 

Kada je janjetina pečenja, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi 10 minuta prije nego je narežete. U međuvremenu pojačajte temperaturu pećnice i pecite još 10 minuta, kako bi postao hrskav. Ukrasite svježim ružmarinom i poslužite. 

Pom - surinamska piletina



1/2 kg piletine, očišćene i narezane na kockice
10 dag slanine, narezane na kockice
2 rajčice, narezane na kockice
1 glavica luka, sitno nasjeckana
sol, papar, curry, peršin
1/2 L pilećeg temeljca
8 krumpira srednje veličine, naribati
1 naranča
1 limeta
1 žlica šećera
100 g krušnih mrvica
maslinovo ulje

Na malo maslinovog ulja prepržite piletinu. Kad promijeni boju, dodajte sol, papar i curry te promiješajte. Zatim piletini dodajte slaninu, rajčicu, luk i peršin, dobro promiješajte i tako kuhajte na laganoj vatri dok gotovo sav sok od rajčice ne ispari, povremeno miješajući. 

Kad sok od rajčice ispari, dodajte pileći temeljac te kuhajte povremeno miješajući dok gotovo sva tekućina ne ispari. Sve skupa će Vam za pripremu piletine trebati otprilike pola sata. 

Krumpir ogulite i naribajte, prelijte ga sokom od naranče i limete te pošećerite. 

Zagrijte pećnicu na 220°C. 

U vatrostalnu zdjelu stavite pola naribanog krumpira, zatim smjesu od piletine, te na to preostali krumpir. Po vrhu pospite krušnim mrvicama te stavite peći, otprilike 15-20 minuta (odnosno dok se krumpir ne zapeče). 

nedjelja, 26. kolovoza 2012.

Nesto na brzinu od starog kruha


Priprema:
1
Stari kruh iseci na kriske pa zatim na kockice.
Sipati ulje u tepsiju (otprilike 20X30). Sipati malo vise ulja. Ne samo podmazati. Npr. da ga bude za pola prsta. Spustiti kockice u ulje i rasporediti.
2
Napraviti besamel umag. Malo ređji nego obicno. U manjoj posudici proprziti ravnu žlicu brasna na malo ulja. Dodati mlijeko i mjesati dok ne provri i ne zgusne se. Ako je gusto dodati jos malo mlijeka (da bude kao tjesto za palacinke). Tu se doda soli i po zelji bibera i vegete. Ja sam stavila i malo bosiljka i origana.
3
Taj umag se lagano žlicom rasporedi po kockicama kruha. On ce ga kasnije kad se zapece uciniti meksim.
4
Preko nasjeckati suho meso i rasporediti. Ja sam imala dimljeni vrat i cajnu kobasicu. Moze se nadrobiti i bjelog, bilo kojeg kravljeg sira a i ne mora. Nasjeckati sampinjone (malo krupnije). Ja sam stavila 4 veca . Moze se prosarati kecapom.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 C da se pece. Nisam pratila vrijeme ali gotovo je kad kruh porumeni. Izvaditi iz rerne i posuti rendanim  sirom (Moze gauda, edamac, trapist...sta god). Posuti malo origanom i vratiti u rernu na par minuta da se sir istopi.
Sastojci 1) Stari kruh  2) Nesto suhomesnato (dimljeni ili suvi vrat, cajna kobasica, kulen, sunka....)  3) Malo bjelog sira (a i ne mora)  4) sir 200 gr  5) sampinjona  6) Zacini po ukusu (Origano, bosiljak, biber, vegeta..)  7) Ulje
Za besamel umag:
  1 kasika brasna   250 ml mlijeka  uljeNesto na brzinu od starog hleba :)
-->

Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku

Kremasto: mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
Priprema:

1
Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.
Sastojci:
 35 dagmiješanog mljevenog mesa  1 strukporiluka  4 većakrumpira  1 velika ili 2 manjemrkve  2 dlmlijeka  2 dljogurta  2 jušne žlicemekog brašna  4 žliceribanog parmezana  po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa  4 kriške dimljene pancete (slanine)  1/2 dljabučnog octa  1 dlulja  1 čajna žličicapapra  1/2 čajne žličice kumina (kima)  po potrebi i ukususoli  3 žlicetople vode