utorak, 28. kolovoza 2012.

Pečena janjeća koljenica s krumpirom


1,1 kg krumpira
1 veliki luk, sitno nasjeckan
po želji papar, svježe mljeveni crni papar
2 žlice maslinovog ulja
50 g maslaca
200 ml janjeće juhe
100 ml mlijeka
2 kg janjeće koljenice
2-3 grančice svježeg ružmarina
6 režanja sitno narezanog češnjaka
6 fileta ocijeđenih slanih inćuna ili srdela
grančica ružmarina za ukrašavanje
Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Krumpir narežite na listiće (najjednostavnije ćete to učiniti ribežom). Posložite krumpir s lukom u veći pladanj za pečenje, začinite ga paprom i solju. Krumpir prelijte jednom žlicom maslinovog ulja i dodajte maslac u malim kockama. Prelijte janjećom juhom i mlijekom. Odložite. 

Nožem napravite male zareze po janjetini. U svaki umetnite komadić ružmarina, režanj češnjaka i komadić fileta inćuna. 

Prelijte maslinovo ulje preko mesa i dobro ga začinite. Stavite meso izravno na rešetku u zagrijanoj pećnici. Pladanj s krumpirom stavite točno ispod pečenke, tako da sokovi od pečenja padaju na krumpir. Tako pecite oko 10 minuta, a potom smanjite temperaturu u pećnici na 180 stupnjeva i pecite još 50 minuta. 

Kada je janjetina pečenja, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi 10 minuta prije nego je narežete. U međuvremenu pojačajte temperaturu pećnice i pecite još 10 minuta, kako bi postao hrskav. Ukrasite svježim ružmarinom i poslužite. 

Nema komentara:

Objavi komentar