utorak, 28. kolovoza 2012.

Pečena riba s krumpirom u bijelom vinu


Lagano i ukusno jelo od bijele ribe, najbolje grdobine i škarpine, iako će i oslić biti izvrstan pripremljen na ovaj način. Vino ne smije biti ni preslatko ni kiselo, da ne bi pokvarilo ovu poslasticu.Pečena riba s krumpirom u bijelom vinu

Sastojci
1 grdobina do 2 kg (ili dvije manje)
1 kg krumpira
500 g luka
1/2 čaše maslinovog ulja
6 nasjeckanih češnjeva češnjaka
1 grančica svježeg peršina
2 rajčice
1 i 1/2 čaša bijelog vina
1 list lovora
sol, papar
Riba je ukusna i zdrava namirnica bogata nutrijentima neophodnima za razvoj i funkcioniranje organizma. Lako se priprema, a uživanje u njezinim okusima traje i traje.

Bijela riba po udjelu aminokiselina i bjelančevina sličnija je mesu, sadrži manje žive od plave ribe i lako je probavljiva. Može se kuhati, peći i pržiti, ovisno o željama. Ovaj put predlažemo ribu pečenu u pećnici i prelivenu bijelim vinom. 


Priprema: 

Na ploške izrežite krumpir i luk, pa ih kratko prokuhajte u vodi. Omekšano povrće složite u posudu za pečenje dobro premazanu maslinovim uljem, pospite usitnjenim češnjakom i peršinom te poredajte izrezane oguljene rajčice. 

Na to položite cijelu očišćenu ribu (ili dvije manje), posoljenu i popaprenu, dodajte list lovora, te pecite u pećnici podlijevajući bijelim vinom dok riba bude pečena, a krumpir mekan.

Nema komentara:

Objavi komentar