ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Puslice sa cokoladnim filom



Ja cu se vise osvrnuti na postupak rada sto je uslov da Vam puslice dobro ispadnu…Vjerovatno mnogi od Vas znaju ova pravila ali biti ce mi drago ako bilo kome sa ovim uputama pomognem

1Photo: Puslice sa cokoladnim filom
Ja cu se vise osvrnuti na postupak rada sto je uslov da Vam puslice dobro ispadnu…Vjerovatno mnogi od Vas znaju ova pravila ali biti ce mi drago ako bilo kome sa ovim uputama pomognem..:)))))

1
Bjelanca prije mucenja moraju biti na sobnoj temparaturi. Ja ih obicno izvadim iz frizidera na noc prije.
2
Cinija u kojoj mutite bjelanca mora biti dobro suha a nikako vlazna.
3
Bjelanca prvo mutite laganom brzinom na mikseru a zatim brzinu polagano povecavajte.
4
Pored obicnog secera mozete koristiti i secer u prahu ali ga prije toga prosijte.
5
Ukoliko bjelanca pocnete mutiti sa najvecom brzinom prilikom dodavanja secera bjelanca ce Vam samo splasnuti.
6
Kada dobro umutite saum od bjelanaca pocnite dodavati po malo secera.
7
Veoma je vazno dodavati secer po MALO jer previse secera isto tako splasne bjelanca.
8
Prilikom dodavanja secera mikser mora stalno da radi.
9
U fazi kada se secer dodaje mozete dodati, par kapi limuna ili vanilije…ali i to dodajite kap po kap.
10
Kada dodam sav secer puslice obicno mutim jos dodatnih 10-ak minuta.
11
Puslice stavljam na pergament papir.
12
Posto moja pecnica veoma dobro pece, puslice susim na 170 F tj nisam sigurna 80 stepeni – dva sata. Obicno je temparatura 100 stepeni ali probala sam pa su mi pozutile.
13
Gotove puslice ostavite malo da se ohlade a zatim ih polagano odvojite od papira i ostavite da se dobro ohlade.
Naravno kolicinu bjelanaca mozete povecati a time i secera.
Gotove puslice mozete filovati – sastaviti sa filom kojeg radim ovako:
14
U mikrovalnoj pecnici Ili na pari rastopite cokoladu stalno mijesajuci.
15
Prohladite malo a zatim u nju dodajte 4 kasike maskarpone sira i dobro umutite.
16
Na kraju stavite rum, limunovu koricu i ostavite u firzider da se malo stisne.
17 /slika/142500/
Dno puslica mozete sa prstom malo potisnuti , filovati a zatim sastaviti.
Napominjem jos jednom da pravim male puslice pa filovanje nije tako veliko.
U ovaj fil mozete dodati umjesto ruma vaniliju, mljevene orahe, ljesnjake ili pistacije, nairendanu koru narandje…a upotrebiti za filovanje korpica, sastavljanje kolacica….Prijatno!
Slika1
Slika 2
Sastojci 2bjelanca  110 gr.secera
fil
 150 gr.cokolade za kuhanje  4 kasike maskarpone sira  1 mala kasikica ruma   korica nairendanog limuna
Bjelanca prije mucenja moraju biti na sobnoj temparaturi. Ja ih obicno izvadim iz frizidera na noc prije.
2
Cinija u kojoj mutite bjelanca mora biti dobro suha a nikako vlazna.
3
Bjelanca prvo mutite laganom brzinom na mikseru a zatim brzinu polagano povecavajte.
4
Pored obicnog secera mozete koristiti i secer u prahu ali ga prije toga prosijte.
5
Ukoliko bjelanca pocnete mutiti sa najvecom brzinom prilikom dodavanja secera bjelanca ce Vam samo splasnuti.
6
Kada dobro umutite saum od bjelanaca pocnite dodavati po malo secera.
7
Veoma je vazno dodavati secer po MALO jer previse secera isto tako splasne bjelanca.
8
Prilikom dodavanja secera mikser mora stalno da radi.
9
U fazi kada se secer dodaje mozete dodati, par kapi limuna ili vanilije…ali i to dodajite kap po kap.
10
Kada dodam sav secer puslice obicno mutim jos dodatnih 10-ak minuta.
11
Puslice stavljam na pergament papir.
12
Posto moja pecnica veoma dobro pece, puslice susim na 170 F tj nisam sigurna 80 stepeni – dva sata. Obicno je temparatura 100 stepeni ali probala sam pa su mi pozutile.
13
Gotove puslice ostavite malo da se ohlade a zatim ih polagano odvojite od papira i ostavite da se dobro ohlade.
Naravno kolicinu bjelanaca mozete povecati a time i secera.
Gotove puslice mozete filovati – sastaviti sa filom kojeg radim ovako:
14
U mikrovalnoj pecnici Ili na pari rastopite cokoladu stalno mijesajuci.
15
Prohladite malo a zatim u nju dodajte 4 kasike maskarpone sira i dobro umutite.
16
Na kraju stavite rum, limunovu koricu i ostavite u firzider da se malo stisne.

Dno puslica mozete sa prstom malo potisnuti , filovati a zatim sastaviti.
Napominjem jos jednom da pravim male puslice pa filovanje nije tako veliko.
U ovaj fil mozete dodati umjesto ruma vaniliju, mljevene orahe, ljesnjake ili pistacije, nairendanu koru narandje…a upotrebiti za filovanje korpica, sastavljanje kolacica….Prijatno!

Sastojci 2bjelanca 110 gr.secera
fil
150 gr.cokolade za kuhanje 4 kasike maskarpone sira 1 mala kasikica ruma korica nairendanog limuna

Nema komentara:

Objavi komentar