petak, 10. kolovoza 2012.

RIŽOT OD SRDELA NA BRUJET



Srdele su riba koje u nas ima u izobilju i prava je šteta ovih miseci ne iskoristiti to bogatstvo i zdravlje iz našeg mora. Često se zaletim do ribarnice, kilo srdela za dvadeset kuna i eto ručka i večere. Srdele su dosta izdašne ribe, kako pripadaju plavoj ribi imaju možda jednu malu manu, a to je da su malo "teške" posebno u večernjim satima. Zato ih morate ublažiti nekom salatom, ona koja najviše paše je kumpir na salatu, ali i svaka drugi prilog dobro dođe.

Ovaj rižot je samostalno jelo,  jako je ukusan i izdašan i ako vam ne smeta da će vam se ruke malo čuti na ribu, ne oklijevajte ga napraviti

Ovako ide moj rižot od srdela na brujet:

1 kg srdela (može i po kila, zavisi koliko volite srdele, ali bit će toga ko u priči što se tiče količine, zato od kila srdela bit će i za rižot i za polilt palentu i svašta nešto)
3 kapule (crveni luk)
5 pamidora (rajčica)
3 češnja bilog luka (može i više ako vam ne smeta miris)
dosta pretusimula (peršina)
malo kvasine (octa)
malo bilog vina
sol, papar, kapare
1 čikara rizi (šoljica od dva decilitra)
Srdele očistite, dignite im glave i obrišite ih čistom krpom. Kad radim brujet ja srdele, ali i inčune, malo operem jer me strah da ne ostane dosta krvi što bi jelu dalo gorak okus.

Kapulu isjeckajte na polumjesece i stavite je dinstati na maslinovo ulje. Kad se kapula spari (to traje jedno pet minuta na laganoj vatri), dodajte sitno isjeckani bili luk i pretusimul, pa isjeckane pamidore (očistite kožicu tako da ih polijete vrućom pa hladnom vodom, kožica će odmah otići), promiješajte i dinstajte petnestak minuta na laganoj vatri.

Na podlogu od kapule i pamidora složite srdele, zalijte sa dva decilitra bilog vina, sa malo vode (decilitar ili malo više, ovisno o veličini teče, srdele moraju biti lagano prekrivene točom), posolite, popaprite pa dodajte i dvi žlice kvasine (ja sam nadodala aceta balsamica -brujet bude malo laganiji). Kuhate pola sata i pola priče je gotovo.

Na malo ulja stavite rizi, prodinstajte ih da se ulje veže oko rizi pa zalijte sa 4 dcl voda. Kuhajte petnaest minuta, pri kraju po želji dodajte nasjeckanog pretusimula - ne zaboravite posoliti, a ne škodi i malo papra i sad u ovo litnje vrime i malo bosiljka (slobodno izbacite začine koji vam ne pašu). 

Srdele iz brujeta očistite od kosti (pazite da ne budu vruće da se ne oparite) - možete slobodno podijeliti brujet na dva dijela je stvarno ispadne puno rižota.

Očišćene srdele zalijte točom iz brujeta, dodajte malo bilog vina (nije obvezno, ali je jako ukusno i za mene savršeno, a možete dodati i jedan zgnječeni češanj bilog luka), pa kad prokuha dodajte skuhane rizi, promiješajte i ostavite par minuta da kuha kako bi se okusi upili, dodajte malo maslaca (to obvezno ide u svaki rižot), pospite obilato sjeckanim pretusimulom i ugasite vatru.

Po želji još malo popaprite i uživajte uz čašu, dvi blog vina.  U slast!!!!!!! Zgnječeni češanj bilog luka iz rižota možete izbaciti ako vam ne paše miris bilog luka ili se planirate tu večer s nekim ljubiti jer će se skupa na kraju sve jako malo kuhati pa će miris luka ostati dosta intenzivan.

Pola brujeta ostavite sa strane pa ako vam se ne svidi rižot, brujetom polijte skuhanu palentu i nema greške.

Nema komentara:

Objavi komentar