Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.
Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.
Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.
Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna. Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.
6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.
Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi.
Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.
Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
Sastojci:
Tijesto:
5 bjelanjka
prstohvat soli
12 dag šećera
12 dag mljevenih oraha
1 ½ žlica oštrog brašna
1 ½ žlica kakao praha
Premaz za biskvit:
10 dag čokolade za kuhanje
1 dl slatkog vrhnja
Krema:
1 l mlijeka
10 dag griza
12 dag šećera
sol
1 žličica naribane limunove korice
½ vrećice pudinga od vanilije
3 dl slatkog vrhnja
2 jaja
6 listova želatine
50 dag jagoda
30 komada petit beurre keksa
1 dl mlijeka
Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja
Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja
Nema komentara:
Objavi komentar