Priprema
1
Iako možete korisiti i gotovo lisnato tijesto, ja ga pravim sama i to na sljedeći način: U brašno (mješavinu oštrog i mekog) ulijem germu otopljenu u toplom mlijeku, pospem sa solju, lagano promiješam i pustim 15 - ak min da odstoji. Nakon toga dodam još malo brašna i umijesim glatko tijesto te pustim da odstoji kojih pola sata. Nakon toga tijesto razvučem na dasku i po njemu posipam nariban margarin. Potom ga presavijem na pola te oklagijom dalje stanjujem. Pa opet presavijem. Priča s presavijanjem i razvlačenjem se ponavlja još kojih 5 -6 puta. Ostavim potom tijesto na toplom da se diže još kojih pola sata. Podijelim ga na dva dijela.
2
Sitno nasjeckam jedan cijeli poriluk te dimljenu slaninu ili šunku. Stavim u tavu na malo ulja kojih 10 - ak min da se propirja. Dodam malo vegete i soli te maknem s vatre da se ohladi.
3
Posebno umutim jedno vrhnje te 3 cijela jajeta. Dodam malo soli i muškatnog oraščića.
4
Dno namašćene okrugle tepsije obložim s polovicom tijesta koje razvučem i po rubovima. Tepsiju obloženu tijestom punim ponajprije mješavinom poriluka i suhomesnatog. Slijedi vrhnje i jaja. Ostatak tijesta razrežem na trakice te ih slažem u rešetke po smjesi. Premažem trakice žumanjkom razmućenim s malo ulja te pospem sezamom.
5
Pita se peče u prethodno zagrijanoj pećnici kojih pola sata na 200 - 220 C stupnjeva, odn. dok pita ne dobije lijepu rumenu boju.
Posluživanje
Možemo ju služiti uz zelenu salatu, tekući jogurt ili što već tko voli. Uživajte!
Sastojci ZA TIJESTO cca pola kg mješavine oštrog i mekog brašna 1 germa 2 dcl mlijeka malo soli 125 dagmargarina 1 žumanjak za premazivanje, malo ulja, sezama ZA 1. NADJEV: 1 osrednji poriluk 150 dag suhomesnatog mesa malo ulja malo soli, vegete ZA 2. NADJEV: 1vrhnje 3cijela jaja malo soli i prstohvat muškatnog oraščića
Priprema
1
Prvo ukljucite rernu da se zagrije i podjite sa pripremanjem mesa.Isjeckati crveni luk i file na kockice,rastopiti kasiku putera u tavi,preprziti luk i meso,dodati vegetu,kada je isprzeno dodati i kasiku vrhnja za kuhanje.
2
Za tijesto umutiti jogurt sa jajima,dodati 4 kasike brasna,malo posoliti.
3
Smrznuto carsko povrce istresti u tepsiju,rastopiti jednu kasiku putera,posuti po povrcu,posuti sa malo vegete.
4
Sada na povrce istresti tijesto.
5
Na tijesto sloziti pripremljeno meso.
6
Peci u zagrijanoj pecnici 15 min.Izvaditi iz pecnice i posuti izerendanim sirom.
7
Vratiti u rernu i peci jos oko pola sata dok lijepo neporumeni.
Posluživanje
Pekla sam u maloj keramickoj tepsiji koja je u obliku kruske,tako da mi je jako tesko odrediti velicinu tepsije...ako je okrugli pleh...priblizno promjera 22 cm.
Sastojci: mjesavina smrznutog carskog povrca(oko 200 gr),1 kasika putera,malo vegete tijesto: 2 jaja,500 gr cvrstog jogurta,4 kasike brasna,soli jos: oko.200 gr pileceg filea,1 veca glavica crvenog luka,1 kasika putera,vegeta,1 kasika vrhnja za kuhanje + 100 gr. tvrdog sira
Priprema
1
U posudu staviti šećer i vodu, kuhati dok se šećer ne istopi, dodati margarin da se istopi i još prokuhati 2 minute.
2
U posudu staviti mlijeko u prahu, dodavati vruć skuhani sirup mješajući mikserom.Dobro umutiti, prohladiti, dodati sjeckane žele bonbone.( ne baš sitno nego srednje kockice)
3
Masu staviti izmedju dvije oblatne, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi.
Sastojci Potrebno je: 500 gršećera 2 dclvode 250 grmargarina 500 grmlijeka u prahu 400 gr žele bonbona 2 lista većih oblatni
Priprema
1
Meso marinirati ako je moguće dan ranije u malo senfa, soli, vegete, papra, sitno rezanog češnjaka i peršina. Staviti i lovorov list i uliti malo ulja i mineralne vode.
2
Luk dinstati na masti na laganoj vatri nekoliko minuta, zatim dodati naribanu mrkvu, te opet za nekoliko minuta narezane gljive. Sve duuuugo i polaaaako dinstati, slobodno dodati malo vode i soli.
3
Dodati meso, i sve opet laaagano dinstati. Kad meso bude skoro mekano, dodati pasiranu rajčicu i vino, te jednu ili dvije ljute feferonke, za početak možda bolje jednu, pa naknadno dodati drugu, ako nebi bilo dovoljno pikantno. I opet, laaaagano dinstati!
4
Kad je meso gotovo, doliti 1 - 1,5 litara vode, ovisi koliko juhice hoćete, i kad zakipi zgusnuti s 3 - 4 žlice oštrog brašna i malo crvene paprike. Po potrebi dodati sol, vegetu i papar, može i čili.
5
Za žličnjake vilicom umutiti jaje, brašno, griz, sol, mast i vodu, te puštati žlicom u kipući čobanac. Kad su žličnjaci kuhani, može krenuti degustacija :)
Posluživanje
Obzirom da ja apsolutno sve sastojke stavljam odokativno, količine baš i nisu precizne, zato predlažem da i vi stavljate sve po vašem ukusu, nečeg više, nečeg manje! Osobit oprez s feferonkama i čilijem! :)
SastojciBroj osoba:5 osoba 70 dag - 1 kg svinjskog mesa, može od buta, izrezano na kockice 1veća glavica luka 2 - 3režnja češnjaka 2lovorova lista 1 - 2ljute feferone 3 - 4naribane mrkve 2 šake na ploškice narezanih gljiva, vrganja ili šampinjona 1 dclcrnog vina 2 dclpasirane rajčice pola male žličice senfa malo soli, vegete, peršina, ulja, mineralne vode, papra, brašna, crvene slatke paprike, može malo i čilija
za žilčnjake
1jaje malosoli 1 dclgriza 1 žlicamasti 2 dcloštrog brašna 1 dclvode
Priprema
1
Oprati tikvice i oguliti ih. Sjeći ih tanko kao za pohanje na kolutove ili po dužini zavisno od veličine tikvice. Posoliti i ostaviti nekih pola sata da tikvice puste vodu.
2
Podmazati tepsiju uljem pa pokriti dno tikvicama, posuti sa 1-2 kašike griza, pa malo poprskati sa uljem. Pa ponovo red tikvica, red griza, malo ulja i tako sve dok se ne istroše tikvice. Završiti tikvicama.
3
Peći u zagrijanoj pečnici na 200C oko pola sata, kada su tikvice gotove viljuška lagano prolazi.
Umutiti jaja,vrhnje i mijleko i preliti preko tikvica i vratiti u pečnicu na nekih desetak minuta da se lijepo zapeče.
Sastojci 4-5 srednjih tikvica , pšenični griz, ulje, so
za preljevanje:
2jaja, 2 žlice kiselog vrhnja, malo mlijeka
Priprema:
1
Očistiti 8 glavica luka i narezati ih na tanke šnitice.
2
Margarin otopiti pa na njemu izdinstati luk 5-8 minuta da postane staklast i da malo dobije boju.
3
Tada ga posipati s brašnom,promiješati i pirjati još 1-2 minute.
4
Zalijati ga s mlijekom i juhom.
5
Začiniti s soli,paprom,muškatnim oraščićem i vlascem.
6
Lazanje prokuhati par minuta u vreloj slanoj vodi,da postanu savitljive,ne ih kuhati do kraja.
7
Posudu za složence(23*23) namazati s malo maslaca ili ulja,pa staviti prvi red luka.
8
Sljedi red lazanja(2-3 u redu)gore staviti luk,i posipati s malo ribanoga sira.I tako redom dok se sve ne potroši.Meni je došlo 3 reda.
9
Gornji sloj mora biti luk,pa obilno posipati ribanim sirom.Pecite na 220 stupnjeva dok se sir ne zapeče-oko 20-25 minuta.
Posluživanje
Poslužiti uz salatu po želji ili mogućnosti(mi imali zelenu salatu)
Sastojci: 8glavica luka 7 dagmargarina 3 v.žbrašna 1/2 lmlijeka 1/4 l bistre juhe(ili vode+1/2 kocke za juhu) sol,papar,muškatni oraščić,vlasac 25-30 dag lazanji(oko 9 listova) 15 dagribanoga sira
Priprema
1
Krumpir oguliti, oprati i na kuhinjskoj dasci narezati na tanke ploske. Krumpir posoliti, pobiberiti i dodati vegete po ukusu.
2
Jaja umutiti sa mlijekom i sa malo vegete. Dodati bjeli luk.
3
Vatrostalnu tepsiju namazati sa maslacem, sipati u tepsiju krumpir, poravnati, zaliti sa jajima i mlijekom i staviti gore par komadica maslaca.
4
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici dok fino ne porumeni.
Sastojci 1 kgkrumpira 3-4jaja 3 dclmlijeka malomaslaca vegeta, sol, biber po ukusu bjeli luk u prahu ili izgnjeceni bjeli luk