utorak, 14. kolovoza 2012.

Lagana pita s tikvicama i grizom


Priprema
1
Tikvice operite, naribajte i ostavite sa strane (nemojte ih soliti).
2
Brašno, pšeničnu krupicu i prašak za pecivo izmiješajte.
3
Jaja razmutite, umiješajte sir, Vegetu Natur, papar i sol.
4
Dodajte u smjesu brašna i na kraju umiješajte tikvice.
5
Vatrostalnu posudu promjera 28 cm premažite maslacem i pospite grizom, pa ulijte pripremljenu smjesu.
6
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta (dok lijepo ne porumeni).
Posluživanje
Pečenu pitu narežite toplu i poslužite. Pitu možete poslužiti i hladnu uz jogurt.
Savjet
Prije pečenja pitu možete zaliti slatkim vrhnjem.                                                                                 Sastojci: 8 osoba oko 1 kg mladih tikvica  50 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 , 100 g Pšenične krupice ,  1 vrećicaPraška za peciv, 5 jaja  250 g svježeg sira ili ricotte  1 žlica Vegete Natur,  papar ,  sol

Zvrk tikvice



Sastojci; 4 kom. tikvica , 3 kom. jaja .  150 gr feta sira , 1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake , 1 kasika brasna ,  so i bijeli biber

Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice.
2
Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od  polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.

3
Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni.
Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!

Posluživanje
Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka.
Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima! 

nedjelja, 12. kolovoza 2012.

Svici od svinjetine ili puretine


Istucite odreske, posolite i popaprite, pa na svaki stavite po plosku slanine.
Savijte i pricvrstite cackalicama.
Oljustite luk i cesnjak te luk nasjeckajte sam, a cesnjak s persinom.

Na ulju isprzite svitke sa svih strana, pa na istoj masnoci isprzite pola luka. Dodajte oguljene i na kockice narezane rajcice, cesnjak s persinom i juhu ( kocku otopite u salici vrele vode ). Kad sve dobro prokuha, u umak stavite svitke. Posolite i popaprite. Kad provre, smanjite temperaturu; neka se pirjaju 15 - 25 minuta, na samom kraju dodajte bosiljak.

U medjuvremenu skuhajte ociscenje cvatove karfiola ili brokule u provreloj slanoj vodi. Ocijedite i dodajte uz meso. Preostali luk ispzite na maslacu i nalijte na karfiol ili brokulu.
SastojciBroj osoba:4 osobe 8 tankih svinjskih ili purecih odrezaka  8 vrlo tankih ploski mesnate dimljene slanine  200 gr.luka  2 reznja cesnjaka  1 vezica persinovog lisca  2 zlice ulja  1 kg.rajcica  1 kocka govedske juhe  1 kg. karfiola ili brokule  15 gr.maslaca   sol + papar ,  suhi bosiljak .
Svici od svinjetine ili puretine

Povrtne lazanje!


Priprema
1
Prvo operite patlidzane,odstranite peteljke i isjecite ih na kolutove..Posolite ih i stavite u cjediljku nek odstoje malo.Isperite hladnom vodom,posusite i propecite ih na gril tavi uz dodatak malo maslinovog ulja.Ostavite na stranu.
2
Luk i jedan i drugi  ocistite,isjeckajte i propirjajte na par kasika maslinovog ulja.Dodajte papriku (crvenu,zelenu i zutu) isjeckanu na kockice i celer.Dok se paprika lagano pirja,isjeckajte gljive na listice i dodajte na papriku.Na kraju isjeckajte tikvicu na kockice i dodajte svemu tome.Zacinite i pirjajte 10-ak min. 
3
Dok se povrce pirja napravite umak od paradajza.Svjezi paradajz operite i isjeckajte na sitnije kockice.Dodajte ga u pasirani paradajz,zacinite i dodajte bosiljak.Ostavite na stranu.

Sad pripremite umak od sira,tako sto cete ugrijati maslac i dodati brasno,pirjati na laganoj vatri par minuta.Sklonite u stranu i dodajte mlijeko i vodu.Mjesajte pjenjacom brzo da vam se ne stvore grudvice.Vratite na vatru,dodajte senf,bosiljak,zacinite vegetom,paprom i muskatnim orascicem i kuhajte dok se umak ne zgusne.Dodajte sir,mjesajte dok se ne otopi,sklonite sa vatre i dodajte umuceno jaje.Nemojte vracati na vatru ,samo dobro promjesajte.

Slaganje: 
Uzmite vatrostalnu posudu promjera 30x30 cm u koju cete prvo dodati par kasika umaka od paradajza i umaka od sira poslazite prva cetiri lista lazanja. 
6
Na njih dodajte polovinu pirjanog povrca,polovinu umaka od paradajza i na to poslazite kolutove patlidzana .Na patlidzan pospite par kasika umaka od sira i gore poslazite preostala cetiri lista lazanja.

Postupak ponovite sa preostalom,drugom polovinom namirnica i zavrsite sa redom patlidzana  koje cete preliti ostatkom umaka od sira i pospite odozgo  ribanim sirom.
8
Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 180' oko 40 min.
Posluživanje
Pecene lazanje ostavite da malo odstoje,jer ce se lakse sjeci i vaditi na tanjur,a i bit ce puno ukusnije.Servirajte uz vama omiljeni kruh!                                                                                          Sastojci
Povrce:
 2 manja patlidzana  1 manja tikvica  1luk  2 cena cesnjaka  po jedna crvena,zelena i zuta paprika  250g gljiva  2 stapke celera (moze,a i ne mora ako nemate)
Umak od paradajza:
 2 svjeza paradajza  3 dlpasiranog paradajza  1 kasikasjeckanog bosiljka  po ukusu vegeta,sol,papar
Umak od sira:
 2 kasikemaslaca  1 kasikabrasna  3 dlmlijeka  1.5 dlvode  1 kasikica senfa 100 gr sira naribanog (cheddar ili neka druga vrsta )  1 kasikasjeckanog bosiljka  po ukusu vegeta,sol,papar,muskatni orascic  1 jaje
ZA slaganje:
 8 listova lazanja  oko 200 gr ribanog sira za posuti odozgo
Povrtne lazanje!

Liker od kupina



1
Kupine lagano operite kroz mlaz vode, pustite da se ocijede.

2
U oprane i suhe boce slažite, red kupina, red šećera i tako dok ne napunite boce.
3
Na njih usipajte rakiju lozu, promješajte i poklopite sa tanjurićem.
4
Stavite na sunce /ja ne stavljam, nego ga držim u smočnici/, povremeno promješajte da se šećer otopi.
5
Nakon 4-6 tjedana procijedite liker i spremite ga u boce.
Sastojci: kupine , šećer ,  rakija- loza ili šljiva
Posluživanje
Ovakav liker možete praviti od bobičastog voća, možete i od kasije, isprobano i sigurno dobro.                                                                                  Liker možete praviti od kupina, malina, jagoda, višanja, trešanja...liker od kupine.  

Sarmice od svježeg kupusa


Priprema
1
Kupus ljepo ocistite (svaki list zasebno odvojite)
2
Na stednjaku stavite vodu ,ljepo je posolite i dodajte limunov sok i pocekajte da prokljuca
3
U vodu spustajte 2-3 lista kupusa od jednom i varite 1 minut da kupus omeksa
4
Ocjedite i izvadite iz vode…i isto ponovite dok imate kupus
5
Na malo ulja proprzite  luk i mrkvu dok omaksa
6
Dodajte mleveno meso i kocke nasjeckanog mesa i pirjate dok sva voda ispari
7
Povegetite, popaprite i probajte  dali je dovoljno slano
8
Dodajte opranu rižu i jos malo pirjajte
9
Dodajte persun i alovu papriku ..promesajte i maknite od stednjaka
10
Uzmite list kupusa sipite zlicu-dve smjese tako da ima i koja kockica mesa unutra i zavijte kao sarmu
11
Uradite to dok imate smjesu i kupus i poredite ih u podmazanu visoku tepsiju sa poklopcem
12
Prelite sarmu sa oko 2-3 prsta visine vode gde ste kuvale kupus i stavite u pec na 200 stupnjeva prekrivena poklopcom
13
Pred kraj (kad voda skoro skroz ispari) otklopite je i pustite je da malo porumeni’

Sastojci 1 glavica kupusa (onaj zguzvani,mekani-savoy cabbage)  1 crni luk sitno nasjeckan  1 mrkva na kockice  300 gr.mljeveno mesa  300 gr. svinjska krtina na srednje kockice  1 soljica riže  1 zlica vegeta  1 kasicica bibera  1 zlica suhog persuna  1 zlica crvene paprike  sol  1 limun (samo sok) Sarmice od svezi kupus

Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku


Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine
Sastojci
 35 dagmiješanog mljevenog mesa  1 strukporiluka  4 većakrumpira  1 velika ili 2 manjemrkve  2 dlmlijeka  2 dljogurta  2 jušne žlicemekog brašna  4 žliceribanog parmezana  po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa  4 kriške dimljene pancete (slanine)  1/2 dl jabučnog octa  1 dl ulja  1 čajna žličicapapra  1/2 čajne žličice kumina (kima)  po potrebi i ukususoli  3 žlicetople vode                        Kremasto: mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku