Priprema
1
Tikvice operite, naribajte i ostavite sa strane (nemojte ih soliti).
2
Brašno, pšeničnu krupicu i prašak za pecivo izmiješajte.
3
Jaja razmutite, umiješajte sir, Vegetu Natur, papar i sol.
4
Dodajte u smjesu brašna i na kraju umiješajte tikvice.
5
Vatrostalnu posudu promjera 28 cm premažite maslacem i pospite grizom, pa ulijte pripremljenu smjesu.
6
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta (dok lijepo ne porumeni).
Posluživanje
Pečenu pitu narežite toplu i poslužite. Pitu možete poslužiti i hladnu uz jogurt.
Savjet
Prije pečenja pitu možete zaliti slatkim vrhnjem. Sastojci: 8 osoba oko 1 kg mladih tikvica 50 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 , 100 g Pšenične krupice , 1 vrećicaPraška za peciv, 5 jaja 250 g svježeg sira ili ricotte 1 žlica Vegete Natur, papar , sol
Sastojci; 4 kom. tikvica , 3 kom. jaja . 150 gr feta sira , 1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake , 1 kasika brasna , so i bijeli biber
Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice.
2
Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.
3
Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni.
Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!
Posluživanje
Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka.
Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!
Istucite odreske, posolite i popaprite, pa na svaki stavite po plosku slanine.
Savijte i pricvrstite cackalicama.
Oljustite luk i cesnjak te luk nasjeckajte sam, a cesnjak s persinom.
Na ulju isprzite svitke sa svih strana, pa na istoj masnoci isprzite pola luka. Dodajte oguljene i na kockice narezane rajcice, cesnjak s persinom i juhu ( kocku otopite u salici vrele vode ). Kad sve dobro prokuha, u umak stavite svitke. Posolite i popaprite. Kad provre, smanjite temperaturu; neka se pirjaju 15 - 25 minuta, na samom kraju dodajte bosiljak.
U medjuvremenu skuhajte ociscenje cvatove karfiola ili brokule u provreloj slanoj vodi. Ocijedite i dodajte uz meso. Preostali luk ispzite na maslacu i nalijte na karfiol ili brokulu.
SastojciBroj osoba:4 osobe 8 tankih svinjskih ili purecih odrezaka 8 vrlo tankih ploski mesnate dimljene slanine 200 gr.luka 2 reznja cesnjaka 1 vezica persinovog lisca 2 zlice ulja 1 kg.rajcica 1 kocka govedske juhe 1 kg. karfiola ili brokule 15 gr.maslaca sol + papar , suhi bosiljak .
Priprema
1
Prvo operite patlidzane,odstranite peteljke i isjecite ih na kolutove..Posolite ih i stavite u cjediljku nek odstoje malo.Isperite hladnom vodom,posusite i propecite ih na gril tavi uz dodatak malo maslinovog ulja.Ostavite na stranu.
2
Luk i jedan i drugi ocistite,isjeckajte i propirjajte na par kasika maslinovog ulja.Dodajte papriku (crvenu,zelenu i zutu) isjeckanu na kockice i celer.Dok se paprika lagano pirja,isjeckajte gljive na listice i dodajte na papriku.Na kraju isjeckajte tikvicu na kockice i dodajte svemu tome.Zacinite i pirjajte 10-ak min.
3
Dok se povrce pirja napravite umak od paradajza.Svjezi paradajz operite i isjeckajte na sitnije kockice.Dodajte ga u pasirani paradajz,zacinite i dodajte bosiljak.Ostavite na stranu.
Sad pripremite umak od sira,tako sto cete ugrijati maslac i dodati brasno,pirjati na laganoj vatri par minuta.Sklonite u stranu i dodajte mlijeko i vodu.Mjesajte pjenjacom brzo da vam se ne stvore grudvice.Vratite na vatru,dodajte senf,bosiljak,zacinite vegetom,paprom i muskatnim orascicem i kuhajte dok se umak ne zgusne.Dodajte sir,mjesajte dok se ne otopi,sklonite sa vatre i dodajte umuceno jaje.Nemojte vracati na vatru ,samo dobro promjesajte.
Slaganje:
Uzmite vatrostalnu posudu promjera 30x30 cm u koju cete prvo dodati par kasika umaka od paradajza i umaka od sira poslazite prva cetiri lista lazanja.
6
Na njih dodajte polovinu pirjanog povrca,polovinu umaka od paradajza i na to poslazite kolutove patlidzana .Na patlidzan pospite par kasika umaka od sira i gore poslazite preostala cetiri lista lazanja.
Postupak ponovite sa preostalom,drugom polovinom namirnica i zavrsite sa redom patlidzana koje cete preliti ostatkom umaka od sira i pospite odozgo ribanim sirom.
8
Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 180' oko 40 min.
Posluživanje
Pecene lazanje ostavite da malo odstoje,jer ce se lakse sjeci i vaditi na tanjur,a i bit ce puno ukusnije.Servirajte uz vama omiljeni kruh! Sastojci
Povrce:
2 manja patlidzana 1 manja tikvica 1luk 2 cena cesnjaka po jedna crvena,zelena i zuta paprika 250g gljiva 2 stapke celera (moze,a i ne mora ako nemate)
Umak od paradajza:
2 svjeza paradajza 3 dlpasiranog paradajza 1 kasikasjeckanog bosiljka po ukusu vegeta,sol,papar
Umak od sira:
2 kasikemaslaca 1 kasikabrasna 3 dlmlijeka 1.5 dlvode 1 kasikica senfa 100 gr sira naribanog (cheddar ili neka druga vrsta ) 1 kasikasjeckanog bosiljka po ukusu vegeta,sol,papar,muskatni orascic 1 jaje
ZA slaganje:
8 listova lazanja oko 200 gr ribanog sira za posuti odozgo
1
Kupine lagano operite kroz mlaz vode, pustite da se ocijede.
2
U oprane i suhe boce slažite, red kupina, red šećera i tako dok ne napunite boce.
3
Na njih usipajte rakiju lozu, promješajte i poklopite sa tanjurićem.
4
Stavite na sunce /ja ne stavljam, nego ga držim u smočnici/, povremeno promješajte da se šećer otopi.
5
Nakon 4-6 tjedana procijedite liker i spremite ga u boce.
Sastojci: kupine , šećer , rakija- loza ili šljiva
Posluživanje
Ovakav liker možete praviti od bobičastog voća, možete i od kasije, isprobano i sigurno dobro. Liker možete praviti od kupina, malina, jagoda, višanja, trešanja....
Priprema
1
Kupus ljepo ocistite (svaki list zasebno odvojite)
2
Na stednjaku stavite vodu ,ljepo je posolite i dodajte limunov sok i pocekajte da prokljuca
3
U vodu spustajte 2-3 lista kupusa od jednom i varite 1 minut da kupus omeksa
4
Ocjedite i izvadite iz vode…i isto ponovite dok imate kupus
5
Na malo ulja proprzite luk i mrkvu dok omaksa
6
Dodajte mleveno meso i kocke nasjeckanog mesa i pirjate dok sva voda ispari
7
Povegetite, popaprite i probajte dali je dovoljno slano
8
Dodajte opranu rižu i jos malo pirjajte
9
Dodajte persun i alovu papriku ..promesajte i maknite od stednjaka
10
Uzmite list kupusa sipite zlicu-dve smjese tako da ima i koja kockica mesa unutra i zavijte kao sarmu
11
Uradite to dok imate smjesu i kupus i poredite ih u podmazanu visoku tepsiju sa poklopcem
12
Prelite sarmu sa oko 2-3 prsta visine vode gde ste kuvale kupus i stavite u pec na 200 stupnjeva prekrivena poklopcom
13
Pred kraj (kad voda skoro skroz ispari) otklopite je i pustite je da malo porumeni’
Sastojci 1 glavica kupusa (onaj zguzvani,mekani-savoy cabbage) 1 crni luk sitno nasjeckan 1 mrkva na kockice 300 gr.mljeveno mesa 300 gr. svinjska krtina na srednje kockice 1 soljica riže 1 zlica vegeta 1 kasicica bibera 1 zlica suhog persuna 1 zlica crvene paprike sol 1 limun (samo sok)
Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine
Sastojci
35 dagmiješanog mljevenog mesa 1 strukporiluka 4 većakrumpira 1 velika ili 2 manjemrkve 2 dlmlijeka 2 dljogurta 2 jušne žlicemekog brašna 4 žliceribanog parmezana po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
1/2 glavice bijelog svježeg kupusa 4 kriške dimljene pancete (slanine) 1/2 dl jabučnog octa 1 dl ulja 1 čajna žličicapapra 1/2 čajne žličice kumina (kima) po potrebi i ukususoli 3 žlicetople vode