utorak, 14. listopada 2014.

KOLAČ OD KLEMENTINA



SASTOJCI:  
4-5 klementina (oko 375g ukupne težine)
6 jaja
200g šećera
250g badema, mljevenih
1 puna čajna žlica praška za pecivo
 
PRIPREMA:
1. Klementine kuhati u malo vode oko 2 sata. Ocijediti i ohladiti.
 
2. Klementine prerezati po pola i izvaditi koštice, ako ih ima.
 
3. Klementine, zajedno s korom, usitniti u mikseru do konzistencije pirea.
 
4. Jaja i šećer pjenasto istuči.
 
5. Bademe, prašak za pecivo i usitnjene klementine dodati, miješati dok smjesa ne postane ujednačena.
 
6. Smjesu uliti u okrugli oblik za pečenje promjera 21cm (ja sam koristila onaj od 26cm), prethodno namazan masnoćom i obložen papirom za pečenje.
 
7. Kolač peči u pećnici na  190ºC oko 1h ili dok ne bude pečen (trik s čačkalicom). Nakon 40 minuta pečenja kolač  prekriti  Alu folijom (da površina ne bude prepečena).
8. Kolač posve ohladiti i tek nakon toga izvaditi iz kalupa.
 
 
Najbolje poslužiti drugi dan!
 
  -kolač možete napraviti i s jednakom težinom naranči ili limuna. Ako koristite limun, povećajte količinu šećera na 225g, a od šećera u prahu i solka limuna možete napraviti glazuru.ODLIČNA JE I GLAZURA OD ČOKOLADE.

subota, 11. listopada 2014.

Zeleni čips od kelja koji će voljeti i veliki i mali

Ovaj vikend pripremite  brzu,  a zdravu grickalicu za velike i male – hrskavi zeleni čips od kelja.

Zeleni čips izvrsna je zamjena za nezdrave grickalice prepune soli i aditiva.


Čips od kelja pun je vlakana, antioksidansa, omega 3 masnih kiselina i hranjivih sastojaka, a gotov je već za desetak minuta.




Sastojci:

½ glavice kelja (10 – ak listova)
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar

Priprema:

Odvojite listove kelja, operite i dobro osušite.
Izrežite na manje komadiće, dodaje maslinovo ulje, sol i papar i dobro promiješajte da se svi sastojci upiju.
Na podložak za pečenje stavite masni papir i na njemu posložite listiće kelja.
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, stavite podloške u pećnicu.
Pecite 10-12 minuta, no  ostavite blago otvorena vrata. Kelj se treba isušivati, ne prepeći.
Hrskavi kelj izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.


Poslužite uz jogurt ili grickajte bez umaka, uživajući u originalnom okusu.


Ovaj recept izvrstan je za trudnice i djecu i one koji vole jednostavne, prirodne okuse namirnica.



Volite li začine, u smjesu maslinovog ulja i soli, prije pečenja, možete staviti i ove sastojke i uživati u kombinaciji omiljenih okusa:  
2 žlice svježe iscjeđenog soka od limuna ili jabučnog octa
2 žlice mljevenih badema
2 žlice sezamovih ili suncokretovih sjemenki
prstohvat čili papričice
češnjak
druge začine po želji

petak, 10. listopada 2014.

subota, 29. prosinca 2012.

KOLAČ OD VIŠANJA I GRIZA

1 kompot od višanja 
13 žlica šećera
8 žlica griza
2 pudinga od vanilije
1l mlijeka
4 žlice gustina
1margarin
0,5l vrhnja za šlag
pettit keksi

Postupak pripreme

Višnje ocijediti, soku od višanja dodati vode da ukupno bude 7 dcl. Vratiti višnje u sok i kuhati sa 7 žlica šećera, kad zaključa dodati 8 žlica griza. Vruće izliti na pleh pokriven petit keksima.

U mlijeku skuhati puding, gustin i 6 žlica šećera. Kad zakipi skinuti s vatre i staviti margarin. Vruće naliti na kremu od višanja.

Kad se ohladi gore staviti vrhnje za šlag.

ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

KOLAČ S BANANAMA I KAKAOM


Sastojci:

10 dag putra omekšalog na sobnoj temperaturi
25 dag šećera
1,2 dl jogurta
1 jaje
25 dag brašna
3 žlice kakaa
1 vrećica kvasca
15 dag smiksanih banana
Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Putrom namažite kalup (pravokutni) za plum cake (kolač sa šljivama). U posudu stavite smiksanu bananu, šećer, jogurt, putar i jaje. Miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete finu glatku smjesu. Dodajte prosijano brašno, kvasac i kakao – cijelo vrijeme miješajte.

Smjesu ulijte u kalup i stavite peći cca 50 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da kolač odstoji u kalupu oko pola sata, a potom ga pažljivo izvadite na pladanj, izrežite na šnite i poslužite.

DOMAĆA ČOKOLADA S RIŽOM"ČOKSA"


Sastojci:


25 dag maslaca ili margarina
10 dag šećera u prahu
8 velikih žlica meda
20 dag čokolade
18 dag ekspandirane riže
15 – 20 dag suhih grožđica i/ili krupno samljevenih lješnjaka
20 dag sezama
Priprema:

U velikoj posudi otopite maslac, čokoladu i med. Dodajte sezam koji ste prethodno kratko tostirali. Na kraju umiješajte rižu i grožđice/lješnjake.
Smjesu izlijte u veći protvan i poravnajte. Ostavite da se stegne par sati u hladnjaku.

Napomena:

Ukoliko želite da ova super brza slastica bude kompaktnija rižu možete malo usitniti. Ekspandiranu rižu možete nabaviti u svakom bolje opskrbljenom marketu, DM-u…

PITA OD ČOKOLADE


Sastojci:

kore za pitu:
25 dag putra
35 dag brašna
2 žumanjka, prstohvat soli
6 žlica hladne vode
nadjev:
9 bjelanjaka
7 žumanjaka
30 dag šećera
20 dag mljevenih oraha
20 dag čokolade u prahu
1 žlica kakaa
limunov sok
Priprema:

Od sastojaka za kore umijesite fino, prhko tijesto, umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji na hladnom mjestu.

Nadjev napravite na sljedeći način : žumanjke smiskajte s polovicom količine šećera, dodajte limunov sok, kakao i čokoladu u prahu. Bjelanjke istucite  s ostatkom šećera, sjedinite sa žumanjcima i na kraju dodajte mljevene orahe.

Tijesto razdijelite na pola, tepsiju (25×35) premažite putrom, pospite s malo brašna i lagano utisnite polovicu prhkog  tijesta. Na njega stavite crni nadjev (filu) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva cca 10 minuta. Nakon toga razvaljajte i drugu polovicu tijesta i pažljivo je položite preko nadjeva – malo nabockajte da se ne napuše. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još cca pola sata (probajte štapićem, mora biti suh).