Priprema 1 Čvrsto izmiksajte bjelanjke sa šećerom, dodajte brašno i gustin koje izmješajte ručno. Prašak za pecivo pomješajte sa octom pa i njih dodajte na kraju. 2 Tepsiju veličine 20 x 35 (otprlike te veličine ili slična), obložite papirom, pa žlicom stavljajte hrpice bjelanjka. 3 Te hrpice posipajte sa mljevenom crnom kavom. 4 Za drugi biskvit izmješajte žumanjke i jaja sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke i na kraju prašak koji ste izmješali prvo sa octom. 5 Prelijte preko hrpica od bjelanjaka. 6 Pecite na 170 stupnjeva oko pola sata. Pečeno prerežite po pola. 7 Ocjedite breskve iz kompota, pa u taj sok dodajte toliko vode da vam bude pola litre. U tome i 3 žlice šećera zakuhajte puding. U mlako dodajte želatinu koju ćete napraviti po uputama na vrećici, te margarin i na kockice izrezane breskve.
8 Nadjev rasporedite po polovici kolača, stavite gornji dio biskvita, te ga stavite u frižider da se dobro ohladi. Sastojci Prvi biskvit: 7bjelanjaka 200 grama šećera 2 žlice brašna 4 žlice gustina 1 čajna žličica praška za pecivo 2 žlice octa mljevena crna kava Drugi biskvit: 7 žumanjaka 2jaja 150 grama šećera 2 žlice ulja 130 gramabrašna 1 čajna žličica praška za pecivo 1 žlica octa Krema: 1 konzerva kompota od bresaka, 1puding od vanilije, 125 grama maslaca ili margarina, 1 vrećica želatine, 3 žlice šećera
Glavicu luka izrezati na kolutice i skuhati u vodi zajedno sa piletinom i kasikicom soli. 2 Kuhanu piletinu izrezati na kockice i malo rukama rasparcati. Kuhani luk izrezati i dodati piletini. 3 Dodati mladi sir, sirni namaz i senf. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve fino izmjesati da se sjedini. Tijesto: 1 Napraviti glatko tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti da stoji oko 1h na toplom mjestu. 2 Kada je tijesto nadoslo, podijeliti ga u 8 dijelova i svaki komad tanko razvaljati. Premazati puterom, izrezati kao na slici i dodati fil. 3 Motati kao sto je prikazano na slici.
4 Premazati zumancetom kojem smo dodali malo mlijeka i posuti susamom. Peci na 180C dok ne porumene. Sastojci ; 500 gr pilecih prsa 1 glavica luka 3 kasike mladog sira 3 kasike sirnog namaza (philadelphia ili slicno) 1 kasikasenfa so biber Tijesto 4 solje brasna 2 kasikice germe/kvasca 1 kasikica soli 1 kasika secera 1jaje 1 solja mlakog mlijeka (mozda bude trebalo malo vise) malo maslaca
Priprema 1 Tikvice operite, naribajte i ostavite sa strane (nemojte ih soliti). 2 Brašno, pšeničnu krupicu i prašak za pecivo izmiješajte. 3 Jaja razmutite, umiješajte sir, Vegetu Natur, papar i sol. 4 Dodajte u smjesu brašna i na kraju umiješajte tikvice. 5 Vatrostalnu posudu promjera 28 cm premažite maslacem i pospite grizom, pa ulijte pripremljenu smjesu. 6 Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta (dok lijepo ne porumeni). Posluživanje Pečenu pitu narežite toplu i poslužite. Pitu možete poslužiti i hladnu uz jogurt. Savjet Prije pečenja pitu možete zaliti slatkim vrhnjem. Sastojci: 8 osoba oko 1 kg mladih tikvica 50 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 , 100 g Pšenične krupice , 1 vrećicaPraška za peciv, 5 jaja 250 g svježeg sira ili ricotte 1 žlica Vegete Natur, papar , sol
Sastojci; 4 kom. tikvica , 3 kom. jaja . 150 gr feta sira , 1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake , 1 kasika brasna , so i bijeli biber
Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice. 2 Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.
3 Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni. Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!
Posluživanje Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka. Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!
Istucite odreske, posolite i popaprite, pa na svaki stavite po plosku slanine. Savijte i pricvrstite cackalicama. Oljustite luk i cesnjak te luk nasjeckajte sam, a cesnjak s persinom. Na ulju isprzite svitke sa svih strana, pa na istoj masnoci isprzite pola luka. Dodajte oguljene i na kockice narezane rajcice, cesnjak s persinom i juhu ( kocku otopite u salici vrele vode ). Kad sve dobro prokuha, u umak stavite svitke. Posolite i popaprite. Kad provre, smanjite temperaturu; neka se pirjaju 15 - 25 minuta, na samom kraju dodajte bosiljak. U medjuvremenu skuhajte ociscenje cvatove karfiola ili brokule u provreloj slanoj vodi. Ocijedite i dodajte uz meso. Preostali luk ispzite na maslacu i nalijte na karfiol ili brokulu. SastojciBroj osoba:4 osobe 8 tankih svinjskih ili purecih odrezaka 8 vrlo tankih ploski mesnate dimljene slanine 200 gr.luka 2 reznja cesnjaka 1 vezica persinovog lisca 2 zlice ulja 1 kg.rajcica 1 kocka govedske juhe 1 kg. karfiola ili brokule 15 gr.maslaca sol + papar , suhi bosiljak .
Priprema 1 Prvo operite patlidzane,odstranite peteljke i isjecite ih na kolutove..Posolite ih i stavite u cjediljku nek odstoje malo.Isperite hladnom vodom,posusite i propecite ih na gril tavi uz dodatak malo maslinovog ulja.Ostavite na stranu. 2 Luk i jedan i drugi ocistite,isjeckajte i propirjajte na par kasika maslinovog ulja.Dodajte papriku (crvenu,zelenu i zutu) isjeckanu na kockice i celer.Dok se paprika lagano pirja,isjeckajte gljive na listice i dodajte na papriku.Na kraju isjeckajte tikvicu na kockice i dodajte svemu tome.Zacinite i pirjajte 10-ak min. 3 Dok se povrce pirja napravite umak od paradajza.Svjezi paradajz operite i isjeckajte na sitnije kockice.Dodajte ga u pasirani paradajz,zacinite i dodajte bosiljak.Ostavite na stranu. Sad pripremite umak od sira,tako sto cete ugrijati maslac i dodati brasno,pirjati na laganoj vatri par minuta.Sklonite u stranu i dodajte mlijeko i vodu.Mjesajte pjenjacom brzo da vam se ne stvore grudvice.Vratite na vatru,dodajte senf,bosiljak,zacinite vegetom,paprom i muskatnim orascicem i kuhajte dok se umak ne zgusne.Dodajte sir,mjesajte dok se ne otopi,sklonite sa vatre i dodajte umuceno jaje.Nemojte vracati na vatru ,samo dobro promjesajte. Slaganje: Uzmite vatrostalnu posudu promjera 30x30 cm u koju cete prvo dodati par kasika umaka od paradajza i umaka od sira poslazite prva cetiri lista lazanja. 6 Na njih dodajte polovinu pirjanog povrca,polovinu umaka od paradajza i na to poslazite kolutove patlidzana .Na patlidzan pospite par kasika umaka od sira i gore poslazite preostala cetiri lista lazanja. Postupak ponovite sa preostalom,drugom polovinom namirnica i zavrsite sa redom patlidzana koje cete preliti ostatkom umaka od sira i pospite odozgo ribanim sirom. 8 Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 180' oko 40 min. Posluživanje Pecene lazanje ostavite da malo odstoje,jer ce se lakse sjeci i vaditi na tanjur,a i bit ce puno ukusnije.Servirajte uz vama omiljeni kruh! Sastojci Povrce: 2 manja patlidzana 1 manja tikvica 1luk 2 cena cesnjaka po jedna crvena,zelena i zuta paprika 250g gljiva 2 stapke celera (moze,a i ne mora ako nemate) Umak od paradajza: 2 svjeza paradajza 3 dlpasiranog paradajza 1 kasikasjeckanog bosiljka po ukusu vegeta,sol,papar Umak od sira: 2 kasikemaslaca 1 kasikabrasna 3 dlmlijeka 1.5 dlvode 1 kasikica senfa 100 gr sira naribanog (cheddar ili neka druga vrsta ) 1 kasikasjeckanog bosiljka po ukusu vegeta,sol,papar,muskatni orascic 1 jaje ZA slaganje: 8 listova lazanja oko 200 gr ribanog sira za posuti odozgo
1 Kupine lagano operite kroz mlaz vode, pustite da se ocijede.
2 U oprane i suhe boce slažite, red kupina, red šećera i tako dok ne napunite boce. 3 Na njih usipajte rakiju lozu, promješajte i poklopite sa tanjurićem. 4 Stavite na sunce /ja ne stavljam, nego ga držim u smočnici/, povremeno promješajte da se šećer otopi. 5 Nakon 4-6 tjedana procijedite liker i spremite ga u boce. Sastojci: kupine , šećer , rakija- loza ili šljiva Posluživanje Ovakav liker možete praviti od bobičastog voća, možete i od kasije, isprobano i sigurno dobro. Liker možete praviti od kupina, malina, jagoda, višanja, trešanja....