utorak, 28. kolovoza 2012.

Cannelloni s mljevenim mesom


Cannelloni su veća vrsta cjevaste tjestenine. I sam termin cannelloni doslovno znači 'velike cijevi'. Njihova slava proširila se i izvan granica Italije i mogu imati različite nadjeve poput mljevenog mesa, tune ili špinata.  Predlažem klasično punjenje s mljevenim mesom i umakom od rajčice.Cannelloni s mljevenim mesom

Sastojci
300 g mljevene govedine
12 cannelloni (prethodno skuhati)
1/3 šalice svježih krušnih mrvica
1/4 šalice suhog bijelog vina
1 bijeli luk, sitno sjeckan
3 žlice maslinovog ulja
1 jaje
1 šalica naribanog sira (Fontina)
malo soli i crnog papra
1/ šalice peršina, nasjeckanog
1 žličica suhog origana
2 češnja češnjaka
za umak:
2 žlice maslaca
300 g nasjeckane rajčice
1 glavica najeckanog crvenog luka
1 žličica svježeg timijana
1 žličica svježeg origana
malo soli i papra
1 šalica parmezana
2 žlice rajčice
1/2 šalice suhog bijelog vina
Neki kažu da su cannelloni zapravo lazanje za djecu. Naime, okus je baš kao i kod lasagne, ali struktura je prikladnija za jesti. 

Kako kuhati cannelloni?

Prvo, trebate kuhati cannelloni u slanoj kipućoj vodi 4-5 minuta. Isperite hladnom vodom, ocijedite i položite na krpu da se osuši. Napunite ih i ispecite. 
Vrijeme pripreme - 30 min 
Vrijeme kuhanja - 30 min 

Upute:

U velikoj tavi ugrijte maslinovo ulje. Dodajte narezani češnjak, kasnije dodajte nasjeckani luk i kuhajte dok ne omekša. 

Dodajte meso i kuhajte na laganoj vatri. Kad je meso gotovo, ugasite i neka se ohladi. 

U velikoj zdjeli dobro izmiješati meso, krušne mrvice, nasjeckani peršin i origano i začinite sa soli i paprom. Zatim dodajte ribani sir, vino i jaja. To dobro izmiješati i pustiti da stoji. 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

U međuvremenu kuhati umak. Istopite maslac u tavi, dodati sjeckani luk pa pirjajte dok ne omekša. Dodati origano, timijan, sol i papar, dobro izmiješati. Dodajte rajčice, koncentrat rajčica i vino pa promiješajte. 

Ispunite cannelloni cijevi s nadjevom. Kad ste ih poslagali u kalupu za pečenje, ulijte umak od rajčice po njima. Pospite parmezanom. Pokrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C, 25-30 minuta. Ako koristite već kuhane cannelloni, trebate peći samo 15-20 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. 

Poslužite vruće i ukrasite začinskim biljem.

Juneći ili svinjeći odresci u mlijeku


Želite li nakon lagane ljetne hrane pojesti malo 'jači' ručak, preporučamo odreske od junetine ili svinjetine (ovisno o vašim željama) u umaku od mlijeka. Nećete požaliti!Juneći ili svinjeći odresci u mlijeku

Sastojci
1 kg odrezaka (junetina ili svinjetina)
1 l mlijeka
malo brašna
ulje
češnjak
sol
vegeta
papar
origano
Za pečenje vam treba vatrostalna posuda ili malo dublja tavica koja mora biti premazana uljem. Svaki odrezak posolite, uvaljajte u brašno i stavite u tavicu. 

Kada dno tave popunite odrescima, pospite ih vegetom, origanom, paprom i nasjeckanim češnjakom. Nakon toga u tavu stavite i drugi red odrezaka, pa ponovite postupak sa začinima. 

Potom u tavu ulijte mlijeko. Navedena količina (1 l) je obično dovoljna, treba pokriti odreske. U mlijeko dodajte još malo ulja. 

Tavicu pokrijete aluminijskom folijom ili poklopcem, te je stavite u pećnicu da se peče oko tri do četiri sata. 

Na početku meso možete peći na malo višoj temperaturi, dok odresci ne provriju. Nakon toga smanjite na 140, 150 stupnjeva, te ostavite da se peče još tri sata. Iako vam se na prvu može činiti da je za ovo jelo potrebno puno vremena, dobra je stvar što ta tri sata ne morate stajati uz pećnicu. 

Poslužite s pireom jer ćete dobiti i fini umak koji se savršeno slaže s okusom krumpira. 

Po želji u umak možete dodati i malo slanine ili šampinjona.

Pečene punjene rajčice


Pečene punjene rajčice
Rajčice nisu samo za salatu i umake. Možete ih i izdubiti i napuniti raznoraznim smjesama te zapeći u pećnici. Predlažemo smjesu s junetinom, feta sirom, metvicom, cimetom i paprom. Uz jelo poslužite dobar kruh i još bolje vino. I uživajte!

Sastojci
500 g mljevene junetine
1 šalica riže
2 glavice luka
2 žlice maslinovog ulja
malo metvice
1/2 žličice cimeta
6 većih rajčica
1/2 šalice feta sira
malo parmezana
po želji sol i papar
Upute:
Zagrijte pećnicu na 220 ° C. U loncu, skuhajte rižu.

U međuvremenu, u tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, jednu minutu. Dodajte luk i pirjajte 10 do 12 minuta ili dok lagano porumeni i omekša. Dodajte mljeveno meso, metvicu, cimet i 1/4 čajne žličice soli te svježe mljeveni crni papar. Kuhajte pet do šest minuta ili dok govedina izgubi svoju ružičastu boju, miješajte povremeno. Umiješajte preostalu sjeckanu metvicu.

Dok se mljeveno meso kuha prepolovite rajčice. Izvadite meso i sjemenke koje ćete isjeći na daski. Višak izdubljene rajčice spremite za kasniju upotrebu, a jedan dio pomiješajte s rižom, feta sirom i dinstanom govedinom. Dobro promiješati dok se ne formira jedinstvena smjesa.

Napunite izdubljene rajčice. Pecite rajčica 25 do 30 minuta. Izvadite i pospite parmezanom. Ukrasite grančicama metvice.

Pečeni pureći odresci s marinadom


Marinada od maslinova ulja, nasjeckanog češnjaka, čilija, origana, limunove korice i limunovog soka. Sve to skupa posolite i dodajte crne narezane masline (bez koštica). U marinadu stavite pureće odreske pa ih kasnije specite na jakoj vatri. Uz ukusno meso poslužite miješanu salatu.
Pečeni pureći odresci s marinadom
Sastojci
6 purećih odrezaka
8 žlica maslinovog ulja
5 češnja češnjaka
1 žličica čilija u prahu
malo origana
1 limun (sok) i kora ako je domaći
1/2 žličice soli
15 crnih maslina, narezati
Puretinu stavite u veliku posudu. Dodajte 5 žlica maslinova ulja, narezani češnjak, čili, origano, limunovu koricu i sok. Posolite i dodajte masline. Neka puretina bude u potpunosti presvučena marinadom. Pokrijte i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. 

U većoj tavi zagrijte 3 žlice ulja pa dodajte puretinu s koje ste prethodno uklonili marinadu. Pecite na jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane. 

Prelijte marinadom, dodajte malo vode i kuhajte oko pet minuta na srednje jakoj vatri. 

Puretinu stavite na tanjur, prelijte umakom i poslužite

Kokica u oklopu od soli


Stari talijanski recept možda će vas iznenaditi, ali ne budite skeptični već slijedite upute i uživajte u pečenom mesu zbog kojeg ćete lizati prste. Uz obilje soli i brašna koje će poslužiti kao 'oklop' za pečenje, samo meso začinite ružmarinom i lovorom.

Sastojci
1 kg morske soli
1 kg brašna
1 bjelanjak
1 kokoš
1 grančica ružmarina
3 lista lovora
malo soli i papra
Priprema:


1. Ugrijete pećnicu na 160 stupnja.

2. Miješajte brašno, morsku sol i bjelanjak dok se smjesa ne ujedini.

3. Unutrašnjost kokoši začinite solju i paprom te napunite listovima lovora i ružmarinom.

4. Postavite kokoš u vatrostalnu posudu za pečenje pa u potpunosti prekrijte smjesom od soli.

5. Pažljivo poklopite i pecite 1 1/2 sat.

6. Izvadite iz pećnice, razbijte slanu koru i razlomite kokoš na komade.
Kokica u oklopu od soli

Pečena janjeća koljenica s krumpirom


1,1 kg krumpira
1 veliki luk, sitno nasjeckan
po želji papar, svježe mljeveni crni papar
2 žlice maslinovog ulja
50 g maslaca
200 ml janjeće juhe
100 ml mlijeka
2 kg janjeće koljenice
2-3 grančice svježeg ružmarina
6 režanja sitno narezanog češnjaka
6 fileta ocijeđenih slanih inćuna ili srdela
grančica ružmarina za ukrašavanje
Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Krumpir narežite na listiće (najjednostavnije ćete to učiniti ribežom). Posložite krumpir s lukom u veći pladanj za pečenje, začinite ga paprom i solju. Krumpir prelijte jednom žlicom maslinovog ulja i dodajte maslac u malim kockama. Prelijte janjećom juhom i mlijekom. Odložite. 

Nožem napravite male zareze po janjetini. U svaki umetnite komadić ružmarina, režanj češnjaka i komadić fileta inćuna. 

Prelijte maslinovo ulje preko mesa i dobro ga začinite. Stavite meso izravno na rešetku u zagrijanoj pećnici. Pladanj s krumpirom stavite točno ispod pečenke, tako da sokovi od pečenja padaju na krumpir. Tako pecite oko 10 minuta, a potom smanjite temperaturu u pećnici na 180 stupnjeva i pecite još 50 minuta. 

Kada je janjetina pečenja, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi 10 minuta prije nego je narežete. U međuvremenu pojačajte temperaturu pećnice i pecite još 10 minuta, kako bi postao hrskav. Ukrasite svježim ružmarinom i poslužite. 

Pom - surinamska piletina



1/2 kg piletine, očišćene i narezane na kockice
10 dag slanine, narezane na kockice
2 rajčice, narezane na kockice
1 glavica luka, sitno nasjeckana
sol, papar, curry, peršin
1/2 L pilećeg temeljca
8 krumpira srednje veličine, naribati
1 naranča
1 limeta
1 žlica šećera
100 g krušnih mrvica
maslinovo ulje

Na malo maslinovog ulja prepržite piletinu. Kad promijeni boju, dodajte sol, papar i curry te promiješajte. Zatim piletini dodajte slaninu, rajčicu, luk i peršin, dobro promiješajte i tako kuhajte na laganoj vatri dok gotovo sav sok od rajčice ne ispari, povremeno miješajući. 

Kad sok od rajčice ispari, dodajte pileći temeljac te kuhajte povremeno miješajući dok gotovo sva tekućina ne ispari. Sve skupa će Vam za pripremu piletine trebati otprilike pola sata. 

Krumpir ogulite i naribajte, prelijte ga sokom od naranče i limete te pošećerite. 

Zagrijte pećnicu na 220°C. 

U vatrostalnu zdjelu stavite pola naribanog krumpira, zatim smjesu od piletine, te na to preostali krumpir. Po vrhu pospite krušnim mrvicama te stavite peći, otprilike 15-20 minuta (odnosno dok se krumpir ne zapeče).