Lignje se mogu pripremati na bezbroj načina - peći, pržiti, kuhati, puniti, dodavati u rižota ili tjestenine... Predlažemo vam kombinaciju lignji i masnog polutvrdog sira koja će koja će vas i vaše ukućane sigurno ugodno iznenaditi.
Sastojci
800g lignji
200g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka ili topljivi sir po želji
2 češnja češnjaka
1 žlica peršina
50ml maslinovog ulja
50ml bijelog vina
2 žlice krušnih mrvica
sol
Priprema:
Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine.
Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak.
Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte.
Napravite lazanje u kojima nema mesa, sira ni tijesta. Naizgled nemoguće, ali itekako jednostavno i ukusno. Uživajte u okusu ribe i povrća, uz dodatak začina i finog bijelog vina.
Sastojci
2 odmrznuta fileta grgeča (po 150 g) ili lososa
2 žlice limunovog soka
400 g tikvica
4 žlice maslinovog ulja
1 poriluk (od 300 g)
1 češanj češnjaka
250 pirea od rajčica
malo mljevenog kima
100 ml bijelog vina
100 g vrhnja
2 žličice sušene majčine dušice
sol i papar
Priprema:
Na ribu nakapajte limunov sok, posolite i stavite sa strane.
Operite tikvice, očistite i narežite na tanke kriške pa ih na 2 žlice ulja popržite 3 minute s obje strane, posložite i stavite na kuhinjski papir.
Poriluk očistite, narežite na tanke kolutiće i dobro operite. Češnjak ogulite i nasjeckajte.
Poriluk i češnjak popržite na ulju u kojem ste pržili tikvice, a čim omekšaju dodajte preostalo ulje, rajčice, posolite, popaprite i pospite kimom. Maknite sa štednjaka.
U loncu zakuhajte vino sve dok se količina ne prepolovi. Ulijte vrhnje i ponovno prokuhajte. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a za to vrijeme polovicu tikvica posložite u vatrostalnu posudu.
Dodajte pola umaka od rajčica, prekrijte ribljim filetima, zatim opet umak od rajčica, red tikvica pa sve zalijte umakom od vina. Pecite na srednjoj rešetki na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Ukusan i brz ručak ili večera zadovoljit će svako nepce u ljetne vruće dane. Jednostavna priprema temelji se na zadržavanju izvornog okusa lignje uz vrlo malo dodataka. Kako pripremiti lignje na žaru otkriva nam čitateljica Marina.
Lignje očistiti, oprati, posušiti krpom i posoliti.
Žicu roštilja dobro ugrijati, ali bez plamena i dobro premazati suncokretovim uljem. U šalicu pomiješati maslinovo i suncokretovo ulje za premazivanje lignji.
Lignje staviti na vrelu žicu, peći 10 do 15 minuta, okrenuti i ponovo peći 10 do 15 minuta. Dok se peku, premazati ih nekoliko puta mješavinom ulja.
Pečene lignje preliti maslinovim uljem u koje smo dodali usitnjeni češnjak i svježi peršin. Poslužiti uz kuhanu blitvu i krumpir, limun te salatu po želji.
Lagano i ukusno jelo od bijele ribe, najbolje grdobine i škarpine, iako će i oslić biti izvrstan pripremljen na ovaj način. Vino ne smije biti ni preslatko ni kiselo, da ne bi pokvarilo ovu poslasticu.
Sastojci
1 grdobina do 2 kg (ili dvije manje)
1 kg krumpira
500 g luka
1/2 čaše maslinovog ulja
6 nasjeckanih češnjeva češnjaka
1 grančica svježeg peršina
2 rajčice
1 i 1/2 čaša bijelog vina
1 list lovora
sol, papar
Riba je ukusna i zdrava namirnica bogata nutrijentima neophodnima za razvoj i funkcioniranje organizma. Lako se priprema, a uživanje u njezinim okusima traje i traje.
Bijela riba po udjelu aminokiselina i bjelančevina sličnija je mesu, sadrži manje žive od plave ribe i lako je probavljiva. Može se kuhati, peći i pržiti, ovisno o željama. Ovaj put predlažemo ribu pečenu u pećnici i prelivenu bijelim vinom.
Priprema:
Na ploške izrežite krumpir i luk, pa ih kratko prokuhajte u vodi. Omekšano povrće složite u posudu za pečenje dobro premazanu maslinovim uljem, pospite usitnjenim češnjakom i peršinom te poredajte izrezane oguljene rajčice.
Na to položite cijelu očišćenu ribu (ili dvije manje), posoljenu i popaprenu, dodajte list lovora, te pecite u pećnici podlijevajući bijelim vinom dok riba bude pečena, a krumpir mekan.
Marinadu pripremite od limunovog soka, maslinovog ulja i mediteranskih začina. Limunska kiselina će omekšati meso, ulje će očuvati okus, a mediteranski začini obogatiti okus roštiljade. Uz marinirano meso zapecite i razrezane paprike koje ćete servirati kao prilog.
Sastojci
6 češnja češnjaka
1/2 dl soka limuna
1/2 žličice mljevenog papra
malo ružmarina
malo bosiljka
1 dl maslinovog ulja
5 paprika
malo soli
6 svinjećih šnicli
Upute:
1. Pomiješajte sve sastojke za marinadu
2. Prelijte u zdjelu s mesom.
3. Pažljivo prekrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata - idealno bi bilo 24 sata.
4. Izvadite ih hladnjaka. Ostavite jedan sat tako da meso bude na sobnoj temperaturi kad ga stavite peći.
5. Pecite oko 15 minuta, okrečući tri do četiri puta ili duže po potrebi.
Cannelloni su veća vrsta cjevaste tjestenine. I sam termin cannelloni doslovno znači 'velike cijevi'. Njihova slava proširila se i izvan granica Italije i mogu imati različite nadjeve poput mljevenog mesa, tune ili špinata. Predlažem klasično punjenje s mljevenim mesom i umakom od rajčice.
Sastojci
300 g mljevene govedine
12 cannelloni (prethodno skuhati)
1/3 šalice svježih krušnih mrvica
1/4 šalice suhog bijelog vina
1 bijeli luk, sitno sjeckan
3 žlice maslinovog ulja
1 jaje
1 šalica naribanog sira (Fontina)
malo soli i crnog papra
1/ šalice peršina, nasjeckanog
1 žličica suhog origana
2 češnja češnjaka
za umak:
2 žlice maslaca
300 g nasjeckane rajčice
1 glavica najeckanog crvenog luka
1 žličica svježeg timijana
1 žličica svježeg origana
malo soli i papra
1 šalica parmezana
2 žlice rajčice
1/2 šalice suhog bijelog vina
Neki kažu da su cannelloni zapravo lazanje za djecu. Naime, okus je baš kao i kod lasagne, ali struktura je prikladnija za jesti.
Kako kuhati cannelloni?
Prvo, trebate kuhati cannelloni u slanoj kipućoj vodi 4-5 minuta. Isperite hladnom vodom, ocijedite i položite na krpu da se osuši. Napunite ih i ispecite.
Vrijeme pripreme - 30 min
Vrijeme kuhanja - 30 min
Upute:
U velikoj tavi ugrijte maslinovo ulje. Dodajte narezani češnjak, kasnije dodajte nasjeckani luk i kuhajte dok ne omekša.
Dodajte meso i kuhajte na laganoj vatri. Kad je meso gotovo, ugasite i neka se ohladi.
U velikoj zdjeli dobro izmiješati meso, krušne mrvice, nasjeckani peršin i origano i začinite sa soli i paprom. Zatim dodajte ribani sir, vino i jaja. To dobro izmiješati i pustiti da stoji.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
U međuvremenu kuhati umak. Istopite maslac u tavi, dodati sjeckani luk pa pirjajte dok ne omekša. Dodati origano, timijan, sol i papar, dobro izmiješati. Dodajte rajčice, koncentrat rajčica i vino pa promiješajte.
Ispunite cannelloni cijevi s nadjevom. Kad ste ih poslagali u kalupu za pečenje, ulijte umak od rajčice po njima. Pospite parmezanom. Pokrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C, 25-30 minuta. Ako koristite već kuhane cannelloni, trebate peći samo 15-20 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
Poslužite vruće i ukrasite začinskim biljem.
Želite li nakon lagane ljetne hrane pojesti malo 'jači' ručak, preporučamo odreske od junetine ili svinjetine (ovisno o vašim željama) u umaku od mlijeka. Nećete požaliti!
Sastojci
1 kg odrezaka (junetina ili svinjetina)
1 l mlijeka
malo brašna
ulje
češnjak
sol
vegeta
papar
origano
Za pečenje vam treba vatrostalna posuda ili malo dublja tavica koja mora biti premazana uljem. Svaki odrezak posolite, uvaljajte u brašno i stavite u tavicu.
Kada dno tave popunite odrescima, pospite ih vegetom, origanom, paprom i nasjeckanim češnjakom. Nakon toga u tavu stavite i drugi red odrezaka, pa ponovite postupak sa začinima.
Potom u tavu ulijte mlijeko. Navedena količina (1 l) je obično dovoljna, treba pokriti odreske. U mlijeko dodajte još malo ulja.
Tavicu pokrijete aluminijskom folijom ili poklopcem, te je stavite u pećnicu da se peče oko tri do četiri sata.
Na početku meso možete peći na malo višoj temperaturi, dok odresci ne provriju. Nakon toga smanjite na 140, 150 stupnjeva, te ostavite da se peče još tri sata. Iako vam se na prvu može činiti da je za ovo jelo potrebno puno vremena, dobra je stvar što ta tri sata ne morate stajati uz pećnicu.
Poslužite s pireom jer ćete dobiti i fini umak koji se savršeno slaže s okusom krumpira.
Po želji u umak možete dodati i malo slanine ili šampinjona.