srijeda, 26. rujna 2012.

Lazanje s lukom


Priprema:lazanje s lukom
1
Očistiti 8 glavica luka i narezati ih na tanke šnitice.
2
Margarin otopiti pa na njemu izdinstati luk 5-8 minuta da postane staklast i da malo dobije boju.
3
Tada ga posipati s brašnom,promiješati i pirjati još 1-2 minute.
4
Zalijati ga s mlijekom i juhom.
5
Začiniti s soli,paprom,muškatnim oraščićem i vlascem.

Lazanje prokuhati par minuta u vreloj slanoj vodi,da postanu savitljive,ne ih kuhati do kraja.
7
Posudu za složence(23*23) namazati s malo maslaca ili ulja,pa staviti prvi red luka.
8
Sljedi red lazanja(2-3 u redu)gore staviti luk,i posipati s malo ribanoga sira.I tako redom dok se sve ne potroši.Meni je došlo 3 reda.
9
Gornji sloj mora biti luk,pa obilno posipati ribanim sirom.Pecite na 220 stupnjeva dok se sir ne zapeče-oko 20-25 minuta.
Posluživanje
Poslužiti uz salatu po želji ili mogućnosti(mi imali zelenu salatu)
Sastojci: 8glavica luka  7 dagmargarina  3 v.žbrašna  1/2 lmlijeka  1/4 l bistre juhe(ili vode+1/2 kocke za juhu)   sol,papar,muškatni oraščić,vlasac  25-30 dag lazanji(oko 9 listova)  15 dagribanoga sira

ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Pekarski krompir


Priprema
1
Krumpir oguliti, oprati i na kuhinjskoj dasci narezati na tanke ploske. Krumpir posoliti, pobiberiti i dodati vegete po ukusu.
2
Jaja umutiti sa mlijekom i sa malo vegete. Dodati bjeli luk.
3
Vatrostalnu tepsiju namazati sa maslacem, sipati u tepsiju krumpir, poravnati, zaliti sa jajima i mlijekom i staviti gore par komadica maslaca.
4
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici dok fino ne porumeni.
Sastojci 1 kgkrumpira  3-4jaja  3 dclmlijeka  malomaslaca  vegeta, sol, biber  po ukusu bjeli luk u prahu ili izgnjeceni bjeli lukPekarski krompir

Neodoljivi krompir


Priprema
1
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati.
2
Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.
3
Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima.
4
Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta.
5
Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite.
6
Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.
Posluživanje
Ovako prirpemljen krompir je sočan i zasitan. Uz neku salatu po želji može zamijeniti obrok. Sir nije nužno staviti, ali u mojoj kuhinji je nezaobilazan za ovakva jela. Kod vegete oprezno zbog soli u juhi i slanosti sira. Dobar tek želim :)
Sastojci

 1 i pol kgkrompira  pola litrevrhnja za kuhanje  2 dlmlijeka  1 dlulja  1 vrećica praha juhe od gljiva  nešto papra, vegete i peršunova lista  po želji sira po svemu neodoljivi krompir

Perfect čokoladni liker


Priprema
1
Čokoladu (obje vrste) nasjeckati na sitne kockice.
Mlijeko i vrhnje za kuhanje staviti na laganu vatru do ključanja.
2
Makniti sa vatre i umešati čokolade, nougat namaz, vanilin šećer i još šećera po želji, (meni nije trebalo) i na kraju rum. Tako toplo uliti u oprane i sterilizirane staklenke.
3
Dobro ohladiti, najbolji je sutradan, čuvati u hladnjaku do konzumiranja!
Sastojci 2dlruma  200gmliječne čokolade  3dlmlijeka  1 vanilin šećer + dodatni šećer po želji  50gtamne čokolade  2 žlice nougat namaza  1dlvrhnja za kuhanje
Perfect čokoladni liker

Okruglice od tikvica

Okruglice od tikvica :)))

Priprema
1
Tikvice operite, osušite i naribajte te ih posolite i dinsatajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Zatim ih istresite u cjedilo i i istisnite suvišnu vodu.
Tikvice stavite u zdjelu, pomješajte ih sa sirom, češnjakom, vlascem, začinima , zobenim pahuljicama koje ste prije toga pomješali sa gustinom te jednim razmućenim jajetom. Sve dobro izmješajte te vlažnim rukama ili pomoću žlice oblikujte kuglice koje uvaljajte u kukuruzno brašno ili griz ili krušne mrvice.
U većoj tavi ugrijte dovoljno ulja i u njoj pržite okruglice oko 5 minuta sa svih strana te ih izvadite i stavljajte na papirnate ručnike da se ocjede od masnoće.

Sastojci
Za okruglice
 650gmladih tikvica   soli po okusu  150 g tvrdog sira naribanog  3 usitnjena ili naribana češnja češnjaka  1 žličica nasjeckanog vlasca  mljeveni papar   mljevene ljute papričice po želji... ja nisam koristila  4 žlice usitnjenih zobenih pahuljica  3 žliceškrobnog brašna  1-2 žlice krušnih mrvica po potrebi za gustoću  1 jaje
Za paniranje
  kukuruzno brašno ili griz ili krušne mrvice

MAFINI SA TIKVICAMA


Priprema

Oljuštiti tikvice, narendati ih, posoliti i ostaviti ih 10 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Umutiti jaja s jogurtom, brašnom i uljem i dodati tikvice, ne cediti ih, sve dobro sjediniti i puniti kalupe za mafine.
Ovo je količina za 12 mafina.
Peći ih 30 minuta na 200 stepeni.
2
Ko voli može dodati u smesu i malo začinskoh bilja i parmezana.
Posluživanje
Služiti ih malo prohladjene uz kiselo mlečni napitak ili sezonsku salatu.
Sastojci 1 veća ili 2 manjetikvice  malo soli  2jajeta  1 prašak za pecivo 180 mljogurta  4 kašikeulja  2 čaše od jogurtaoštrog brašna
MAFINI SA TIKVICAMA :)

Polumjeseci jednostavni


PripremaPolumjeseci jednostavni
1
Za žuti biskvit:
Izmiksajte maslac sa šećerom zatim dodajte jedan po jedan žutanjak ,vrhnje pa sve ostale sastojke.
2
Za bijeli biskvit :
Ulupajte bjelanjce sa šećerom i na kraju ručnom kuhačom dodajte mljevene lješnjake(može i bademe)
3
U namašteni pleh 35x20 izlijte žuti biskvit pa poravnajte
4
Odmah preko žutog bijelo tjesto i opet poravnajte
5
Stavite peći u predhodno ugrijanu pećnicu na 170, 25-30 minuta
6
Kada se biskvit ohladio prelijte čokoladnom glazurom i pospite mrvicama
7
Ohlađen kolač režite čašom u polumjesece
Sastojci
žuti biskvit
 6žumanjaca  160gmaslaca  120g šećera  130 gbrašna  50gškrobnog brašna  150mlslatkog vrhnja  2 čajne žličice praška za pecivo  1 šećer vanilija   2 zrna soli
bjeli biskvit
 6bjelanjaka  120gšećera  250glješnjaka  1 1 limuna ili žlica ruma
čokoladna glazura
 100gčokolade  1žlica šećera  50mlslatkog vrhnja   mrvice od lješnjaka za posip