Priprema:Vrijeme pripreme:180 min U kotlić od 30 l dodaj nasjeckani luk i povrće, grah(odstajan u vodi 24 sata), meso i zali sa 15 l vode. Kad uvrije dodaj zaćine i ajvar i kuhaj 3 sata. SastojciBroj osoba:20 osoba ,1 kg graha 1,5 kg crvenog luka 1,5 kg polutrajnih kobasica 1 kg slanine 1 kg prasećih nogica 0,7 kg šunka 2 kg suhih nogica svinjskih 1 kg junetine 3 velike jušne žlice ajvara 10dag vegeta 1 kgmrkva o,15kgperšin 0,10kgcelerov korijen 60 g crvena slatka mljevena paprika 3 vel. žlice 10 g crvene ljute mljevene paprike 1/2 vel. žlice
Sastojci za kore: 12 bjelanjaka 600 gr šećera 3 žlice soka od limuna Sastojci za fil 1: 12 žumanjaka 200 gr šećera 2 pudinga od vanilije 4 žlice gustina 1 l mlijeka 250 gr margarina 125 gr maslaca 200 gr pečenih mljevenih lješnjaka 100 gr čokolade Sastojci za fil 2: 200 gr šlaga 3 dcl mlijeka Za ukrašavanje: 200 gr šlaga 3 dcl gazirane vode Priprema kora: Umutiti 4 bjelanjka sa 200 gr šećera, dodati 1 žlicu soka od limuna. Masu staviti u pleh veličine 25×35, prethodno obložen papirom. Rernu uključiti da se zagrije na 200 stupnjeva, kad stavimo pleh smanjimo temperaturu na 100 stupnjeva i sušimo 1,5 sat. Tako napravimo još 2 kore. Fil I : Umutiti 12 žumanjka sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga od vanilije, 4 žlice gustina i malo mlijeka od 1 litre. Preostalo mlijeko od 1 litre staviti da se kuha, dodati smjesu od žumanjaka i kuhati. Kad se skuha i ohladi dodati prethodno umućen margarin i maslac.Fil podjeliti na 2 djela. U jedan dio dodati 200 gr pečenih mljevenih lješnjaka , u drugi dio dodati 100 gr istopljene čokolade. Fil II: U mutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mlijeka. Filati tortu: Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnakom, fil II, kora i tako redom… Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom i gaziranom vodom.
Priprema 1 Iako možete korisiti i gotovo lisnato tijesto, ja ga pravim sama i to na sljedeći način: U brašno (mješavinu oštrog i mekog) ulijem germu otopljenu u toplom mlijeku, pospem sa solju, lagano promiješam i pustim 15 - ak min da odstoji. Nakon toga dodam još malo brašna i umijesim glatko tijesto te pustim da odstoji kojih pola sata. Nakon toga tijesto razvučem na dasku i po njemu posipam nariban margarin. Potom ga presavijem na pola te oklagijom dalje stanjujem. Pa opet presavijem. Priča s presavijanjem i razvlačenjem se ponavlja još kojih 5 -6 puta. Ostavim potom tijesto na toplom da se diže još kojih pola sata. Podijelim ga na dva dijela. 2 Sitno nasjeckam jedan cijeli poriluk te dimljenu slaninu ili šunku. Stavim u tavu na malo ulja kojih 10 - ak min da se propirja. Dodam malo vegete i soli te maknem s vatre da se ohladi. 3 Posebno umutim jedno vrhnje te 3 cijela jajeta. Dodam malo soli i muškatnog oraščića. 4 Dno namašćene okrugle tepsije obložim s polovicom tijesta koje razvučem i po rubovima. Tepsiju obloženu tijestom punim ponajprije mješavinom poriluka i suhomesnatog. Slijedi vrhnje i jaja. Ostatak tijesta razrežem na trakice te ih slažem u rešetke po smjesi. Premažem trakice žumanjkom razmućenim s malo ulja te pospem sezamom. 5 Pita se peče u prethodno zagrijanoj pećnici kojih pola sata na 200 - 220 C stupnjeva, odn. dok pita ne dobije lijepu rumenu boju. Posluživanje Možemo ju služiti uz zelenu salatu, tekući jogurt ili što već tko voli. Uživajte! Sastojci ZA TIJESTO cca pola kg mješavine oštrog i mekog brašna 1 germa 2 dcl mlijeka malo soli 125 dagmargarina 1 žumanjak za premazivanje, malo ulja, sezama ZA 1. NADJEV: 1 osrednji poriluk 150 dag suhomesnatog mesa malo ulja malo soli, vegete ZA 2. NADJEV: 1vrhnje 3cijela jaja malo soli i prstohvat muškatnog oraščića
Priprema 1 Prvo ukljucite rernu da se zagrije i podjite sa pripremanjem mesa.Isjeckati crveni luk i file na kockice,rastopiti kasiku putera u tavi,preprziti luk i meso,dodati vegetu,kada je isprzeno dodati i kasiku vrhnja za kuhanje. 2 Za tijesto umutiti jogurt sa jajima,dodati 4 kasike brasna,malo posoliti. 3 Smrznuto carsko povrce istresti u tepsiju,rastopiti jednu kasiku putera,posuti po povrcu,posuti sa malo vegete. 4 Sada na povrce istresti tijesto. 5 Na tijesto sloziti pripremljeno meso. 6 Peci u zagrijanoj pecnici 15 min.Izvaditi iz pecnice i posuti izerendanim sirom. 7 Vratiti u rernu i peci jos oko pola sata dok lijepo neporumeni. Posluživanje Pekla sam u maloj keramickoj tepsiji koja je u obliku kruske,tako da mi je jako tesko odrediti velicinu tepsije...ako je okrugli pleh...priblizno promjera 22 cm. Sastojci: mjesavina smrznutog carskog povrca(oko 200 gr),1 kasika putera,malo vegete tijesto: 2 jaja,500 gr cvrstog jogurta,4 kasike brasna,soli jos: oko.200 gr pileceg filea,1 veca glavica crvenog luka,1 kasika putera,vegeta,1 kasika vrhnja za kuhanje + 100 gr. tvrdog sira
Priprema 1 U posudu staviti šećer i vodu, kuhati dok se šećer ne istopi, dodati margarin da se istopi i još prokuhati 2 minute. 2 U posudu staviti mlijeko u prahu, dodavati vruć skuhani sirup mješajući mikserom.Dobro umutiti, prohladiti, dodati sjeckane žele bonbone.( ne baš sitno nego srednje kockice) 3 Masu staviti izmedju dvije oblatne, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi. Sastojci Potrebno je: 500 gršećera 2 dclvode 250 grmargarina 500 grmlijeka u prahu 400 gr žele bonbona 2 lista većih oblatni
Priprema 1 Meso marinirati ako je moguće dan ranije u malo senfa, soli, vegete, papra, sitno rezanog češnjaka i peršina. Staviti i lovorov list i uliti malo ulja i mineralne vode. 2 Luk dinstati na masti na laganoj vatri nekoliko minuta, zatim dodati naribanu mrkvu, te opet za nekoliko minuta narezane gljive. Sve duuuugo i polaaaako dinstati, slobodno dodati malo vode i soli. 3 Dodati meso, i sve opet laaagano dinstati. Kad meso bude skoro mekano, dodati pasiranu rajčicu i vino, te jednu ili dvije ljute feferonke, za početak možda bolje jednu, pa naknadno dodati drugu, ako nebi bilo dovoljno pikantno. I opet, laaaagano dinstati! 4 Kad je meso gotovo, doliti 1 - 1,5 litara vode, ovisi koliko juhice hoćete, i kad zakipi zgusnuti s 3 - 4 žlice oštrog brašna i malo crvene paprike. Po potrebi dodati sol, vegetu i papar, može i čili. 5 Za žličnjake vilicom umutiti jaje, brašno, griz, sol, mast i vodu, te puštati žlicom u kipući čobanac. Kad su žličnjaci kuhani, može krenuti degustacija :) Posluživanje Obzirom da ja apsolutno sve sastojke stavljam odokativno, količine baš i nisu precizne, zato predlažem da i vi stavljate sve po vašem ukusu, nečeg više, nečeg manje! Osobit oprez s feferonkama i čilijem! :) SastojciBroj osoba:5 osoba 70 dag - 1 kg svinjskog mesa, može od buta, izrezano na kockice 1veća glavica luka 2 - 3režnja češnjaka 2lovorova lista 1 - 2ljute feferone 3 - 4naribane mrkve 2 šake na ploškice narezanih gljiva, vrganja ili šampinjona 1 dclcrnog vina 2 dclpasirane rajčice pola male žličice senfa malo soli, vegete, peršina, ulja, mineralne vode, papra, brašna, crvene slatke paprike, može malo i čilija za žilčnjake 1jaje malosoli 1 dclgriza 1 žlicamasti 2 dcloštrog brašna 1 dclvode
Priprema 1 Oprati tikvice i oguliti ih. Sjeći ih tanko kao za pohanje na kolutove ili po dužini zavisno od veličine tikvice. Posoliti i ostaviti nekih pola sata da tikvice puste vodu. 2 Podmazati tepsiju uljem pa pokriti dno tikvicama, posuti sa 1-2 kašike griza, pa malo poprskati sa uljem. Pa ponovo red tikvica, red griza, malo ulja i tako sve dok se ne istroše tikvice. Završiti tikvicama. 3 Peći u zagrijanoj pečnici na 200C oko pola sata, kada su tikvice gotove viljuška lagano prolazi. Umutiti jaja,vrhnje i mijleko i preliti preko tikvica i vratiti u pečnicu na nekih desetak minuta da se lijepo zapeče. Sastojci 4-5 srednjih tikvica , pšenični griz, ulje, so za preljevanje: 2jaja, 2 žlice kiselog vrhnja, malo mlijeka