Priprema: 1 Staviti germu da se diže sa malo toplog mlijeka, malo šećera i malo brašna. 2 Orahe i šećer pofuriti sa mlijekom, ostaviti da se hladi. U hladno dodati snijeg od bjelanjaka. 3 Tijesto zamijesiti, ne dizati, podijeliti u dva ili četiri dijela(zavisno koliko želiš da ti štručice budu debele), nafilovati, staviti u tepsiju prethodno namazanu. Štruce premazati uljem, prekriti najlonom i ostaviti u frižideru. Probušiti štapićem od ražnjića štručice s unutrašnje strane. Peče se ujutro. Posluživanje Gotovo posuti prah šećerom. Sastojci 65 dkg brašna(pola-pola) 14 dkg šećera+vanilija 3žumanjka 10 dkg margarina(otopljenog) 1 germa mlijeka za umijesiti, limunova korica, prstohvat soli Fila: 30 dkg mljevenih oraha 3 bjelanjka 10 dkgšećera 1vanilija mlijeka za pofuriti orahe limunova korica, rum po želji
Priprema: 1 Za bijeli biskvit izmiksati bjelanjke sa šećerom pa dodati ulje, a na kraju kokos, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlit u lim obložen papirom za pečenje. Veličina moga lima je 22x37 cm. Biskvit sam pekla 10 min u pećnici s ventilatorom na 150 C. Vruć biskvit izvatidi iz lima i skinuti papir za pečenje. Ohladiti. 2 Za tamni biskvit ponoviti postupak kao i za bijeli biskvit samo umjesto kokosa dodati mljevene orahe. 3 Za kremu staviti 4 dl mlijeka u posudu da prokuha. Žumanjke izmiksati sa šećerom pa dodati puding, gustin i preostala 3 dl mlijeka. Dobro umutiti. Mora biti bez grudvica. Tu smjesu uliti u prokuhalo mlijeko i skuhati gustu kremu. Ohladiti. U hladnu kremu dodati omekšali margarin i vaniliju. Dobro izraditi pa kremu podijeliti na 3 dijela. U prvi dio dodati isjeckane bananice, u drugi dio istopljenu čokoladu, a u treći isjeckani keks. Slagati: tamni biskvit, krema s bananicama, krema s čokoladom, bijeli biskvit, krema s keksom. Kolač premazati umućenim slatkim vrhnjem. Ovaj kolač je dovoljno visok da može proći i kao torta.
Sastojci Bijeli biskvit 5bjelanjaka 5 žlicašećera 1 žlicaulja 10 dag kokosa 2 velike žlicebrašna 1prašak za pecivo Tamni biskvit 5bjelanjaka 5 žlicašećera 1 žlicaulja 10 dagmljevenih oraha 2 velike žlice brašna 1prašak za pecivo Krema 10žumanjaka 2pudinga od vanilije 1 žlicagustina 7 dlmlijeka 25 dagšećera 25 dagmargarina 1 žlica vanilije I još 6 čokoladnih bananica 10 dag čokolade za kuhanje 7 dag keksa s čokoladnom glazurom slatko vrhnje za ukras
PripremaVrijeme pripreme:60 min Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.
Za bijelu kremu Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i lemon curd cremu dok vam se sve fino ne poveže. Malo prohladite i u mlako umiksajte margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu. Ostavite da se potpuno ohladi. Za tamnu kremu Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin. Ostavite da se potpuno ohladi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se ne stvori korica na vrhu. Slaganje kolača 1 Na tacnu stavite prvu koru i premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme. Ponovo pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju koru ne premazujte. Meni je ova količina bila dovoljna za dobiti četiri sloja bijele i četiri sloja tamne kreme. To će ovisiti i o veličini vaših kora. 2 Kad ste kolač nafilovali, pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma. Ostavite preko noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi. 3 Kolač prelijte glazurom. Ja sam koristila ovu glazuru. Sad stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne. Kolač je kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad korice upiju kremu. SastojciBroj osoba:10 osoba 1 pakovanje rozen kora Bijela krema 5 dcl mlijeka 2 pudinga od vanilije + 125gr šećera 100grbijele čokolade 5dkgmlijeka u prahu 100grmargarina 100gr lemon curd creme Tamna krema 5dclmlijeka 2 pudinga od vanilije + 125gr šećera 100gr crne čokolade (60% kakaa) 150grlješnjaka 100grmargarina Glazura 100grtamne čokolade 50grmargarina 1 mala žličica ulja
Priprema:Vrijeme pripreme:180 min U kotlić od 30 l dodaj nasjeckani luk i povrće, grah(odstajan u vodi 24 sata), meso i zali sa 15 l vode. Kad uvrije dodaj zaćine i ajvar i kuhaj 3 sata. SastojciBroj osoba:20 osoba ,1 kg graha 1,5 kg crvenog luka 1,5 kg polutrajnih kobasica 1 kg slanine 1 kg prasećih nogica 0,7 kg šunka 2 kg suhih nogica svinjskih 1 kg junetine 3 velike jušne žlice ajvara 10dag vegeta 1 kgmrkva o,15kgperšin 0,10kgcelerov korijen 60 g crvena slatka mljevena paprika 3 vel. žlice 10 g crvene ljute mljevene paprike 1/2 vel. žlice
Sastojci za kore: 12 bjelanjaka 600 gr šećera 3 žlice soka od limuna Sastojci za fil 1: 12 žumanjaka 200 gr šećera 2 pudinga od vanilije 4 žlice gustina 1 l mlijeka 250 gr margarina 125 gr maslaca 200 gr pečenih mljevenih lješnjaka 100 gr čokolade Sastojci za fil 2: 200 gr šlaga 3 dcl mlijeka Za ukrašavanje: 200 gr šlaga 3 dcl gazirane vode Priprema kora: Umutiti 4 bjelanjka sa 200 gr šećera, dodati 1 žlicu soka od limuna. Masu staviti u pleh veličine 25×35, prethodno obložen papirom. Rernu uključiti da se zagrije na 200 stupnjeva, kad stavimo pleh smanjimo temperaturu na 100 stupnjeva i sušimo 1,5 sat. Tako napravimo još 2 kore. Fil I : Umutiti 12 žumanjka sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga od vanilije, 4 žlice gustina i malo mlijeka od 1 litre. Preostalo mlijeko od 1 litre staviti da se kuha, dodati smjesu od žumanjaka i kuhati. Kad se skuha i ohladi dodati prethodno umućen margarin i maslac.Fil podjeliti na 2 djela. U jedan dio dodati 200 gr pečenih mljevenih lješnjaka , u drugi dio dodati 100 gr istopljene čokolade. Fil II: U mutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mlijeka. Filati tortu: Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnakom, fil II, kora i tako redom… Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom i gaziranom vodom.
Priprema 1 Iako možete korisiti i gotovo lisnato tijesto, ja ga pravim sama i to na sljedeći način: U brašno (mješavinu oštrog i mekog) ulijem germu otopljenu u toplom mlijeku, pospem sa solju, lagano promiješam i pustim 15 - ak min da odstoji. Nakon toga dodam još malo brašna i umijesim glatko tijesto te pustim da odstoji kojih pola sata. Nakon toga tijesto razvučem na dasku i po njemu posipam nariban margarin. Potom ga presavijem na pola te oklagijom dalje stanjujem. Pa opet presavijem. Priča s presavijanjem i razvlačenjem se ponavlja još kojih 5 -6 puta. Ostavim potom tijesto na toplom da se diže još kojih pola sata. Podijelim ga na dva dijela. 2 Sitno nasjeckam jedan cijeli poriluk te dimljenu slaninu ili šunku. Stavim u tavu na malo ulja kojih 10 - ak min da se propirja. Dodam malo vegete i soli te maknem s vatre da se ohladi. 3 Posebno umutim jedno vrhnje te 3 cijela jajeta. Dodam malo soli i muškatnog oraščića. 4 Dno namašćene okrugle tepsije obložim s polovicom tijesta koje razvučem i po rubovima. Tepsiju obloženu tijestom punim ponajprije mješavinom poriluka i suhomesnatog. Slijedi vrhnje i jaja. Ostatak tijesta razrežem na trakice te ih slažem u rešetke po smjesi. Premažem trakice žumanjkom razmućenim s malo ulja te pospem sezamom. 5 Pita se peče u prethodno zagrijanoj pećnici kojih pola sata na 200 - 220 C stupnjeva, odn. dok pita ne dobije lijepu rumenu boju. Posluživanje Možemo ju služiti uz zelenu salatu, tekući jogurt ili što već tko voli. Uživajte! Sastojci ZA TIJESTO cca pola kg mješavine oštrog i mekog brašna 1 germa 2 dcl mlijeka malo soli 125 dagmargarina 1 žumanjak za premazivanje, malo ulja, sezama ZA 1. NADJEV: 1 osrednji poriluk 150 dag suhomesnatog mesa malo ulja malo soli, vegete ZA 2. NADJEV: 1vrhnje 3cijela jaja malo soli i prstohvat muškatnog oraščića
Priprema 1 Prvo ukljucite rernu da se zagrije i podjite sa pripremanjem mesa.Isjeckati crveni luk i file na kockice,rastopiti kasiku putera u tavi,preprziti luk i meso,dodati vegetu,kada je isprzeno dodati i kasiku vrhnja za kuhanje. 2 Za tijesto umutiti jogurt sa jajima,dodati 4 kasike brasna,malo posoliti. 3 Smrznuto carsko povrce istresti u tepsiju,rastopiti jednu kasiku putera,posuti po povrcu,posuti sa malo vegete. 4 Sada na povrce istresti tijesto. 5 Na tijesto sloziti pripremljeno meso. 6 Peci u zagrijanoj pecnici 15 min.Izvaditi iz pecnice i posuti izerendanim sirom. 7 Vratiti u rernu i peci jos oko pola sata dok lijepo neporumeni. Posluživanje Pekla sam u maloj keramickoj tepsiji koja je u obliku kruske,tako da mi je jako tesko odrediti velicinu tepsije...ako je okrugli pleh...priblizno promjera 22 cm. Sastojci: mjesavina smrznutog carskog povrca(oko 200 gr),1 kasika putera,malo vegete tijesto: 2 jaja,500 gr cvrstog jogurta,4 kasike brasna,soli jos: oko.200 gr pileceg filea,1 veca glavica crvenog luka,1 kasika putera,vegeta,1 kasika vrhnja za kuhanje + 100 gr. tvrdog sira