Sastojci:
za kore:
glatko brašno
sol
ulje
mlaka voda
za nadjev:
bundeva turkinja
po želji, malo oraha, jabuka ili cimeta
za premazivanje:
kiselo vrhnje
usitnjeni šećer
Priprema:
U glatko brašno dodati sol, malo ulja i zamijesiti kuhačom – a još bolje prstima – meko tijesto dodavajući toplu vodu. Kad se počne odljepljivati od posude i s prstiju, umotati ga u čistu krpu i pustiti da odpočine.
Na velikom, brašnom posutom stoljnjaku, tijesto razvlačiti prstima sa svih strana dok se sasvim ne utanji pa odrezati zadebljale rubove.
Naribati bundevu i posuti preko kore uz dodatak cimeta, oraha ili malo jabuka. Podizanjem jednog kraja stolnjaka srolati koru s nadjevom.
Savijaču ili štrudl staviti u namašćeni protvan/tepsiju i peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni i zamiriši.
Kad je pečen, premazati ga kiselim vrhnjem i posuti sitnim šećerom.
Sastojci:
za biskvit:
1 i 1/2 šalice brašna
1/3 šalice kakaa
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
šalica šećera
1/2 šalice ulja
1 šalica hladne vode
2 žličice ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
1-2 žlice octa
za premaz:
pekmez od marelica, cca 6 velikih žlica
Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke, a posebno pomiješajte sve mokre sastojke osim octa. Dodajte mokre sastojke u suhe i izmiješajte ih pa onda brzo dodajte ocat i odmah stavite peći na 180 stupnjeva – oko pola sata. Čim se rubovi biskvita počnu odvajati od stranica protvana znači da je dovoljno pečen.
Kad biskvit bude gotov uzdužno ga prerežite na pola i premažite domaćim pekmezom od marelica, spojite polovice pa opet premažite s dvije žlice pekmeza. Kolač možete dodatno oplemeniti s glazurum od čokolade.
Priprema:
1
U čvrsto izmiksane bjelanjke postupno dodajte šećer , te na kraju dodajte sve ostalo i ispecite.
2
Za nadjev: šećer i maslac stavite na vatru, te karamelizirajte. U to stavite naribane jabuke i kratko pirjajte da oemkšaju dok se ispari tekućina.
3
Za kremu: Žutanjke i brašno razmutite u malo mlijeka, a ostatak stavite da zakuha sa šećerom. Kad zakuha stavite žutanjke i miješajući kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeno umiksati margarin za kreme.
4
Biskvit prerežite po dužini (ili ne morate). Na prvi dio stavite još vruće jabuke i pustite da se do pola ohladi. Na to stavite kremu i gore drugi dio biskvita koji ste navlažili vrućom vodom u kojoj je otopljen vanilin šećer. ILI kao što sam ja jednostavno na biskvit stavila jabuke i na jabuke stavila kremu. Odozgo naribati čokoladu.
SastojciBroj osoba:6 osoba Biskvit: 5 bjelanjaka 20 dag šećera 12 dag oštrog brašna 1 prašak za pecivo 1,5 žličica cimeta Nadjev: 5-6 većih naribanih jabuka 3 dag maslaca 5 dag šećera u prahu Krema: 1/2 l mlijeka 5 žutanjaka 15 dag šećera 6 žlica oštrog brašna vanilin šećer 25 dag margarina za kreme
Priprema:
1
Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji na toplom, zatim premijesiti te podijeliti na 6 jednakih loptica.
FIL: sve sastojke izmiksati (margarin prethodno otopim u mikrovalnoj), ako smjesa slučajno bude prerijetka dodati još 1-2 žlice brašna. Fil podijelite na 6 dijelova (ako vam je tako lakše rasporediti).
Ako pravite fil s abc sirom, nema potrebe soliti
2
Jednu po jednu lopticu razvaljati
3
Na razvaljano tijesto mazati fil
4
Namazano tijesto zarolati
5
Tijesto rezati tanjurićem na jastučiće
6
Zatim ih složite na nauljen pleh
7
Premažite žumanjkom razmućenim s par kapi mlijeka i posipajte sezam i kim
8
Peći na srednjoj temperaturi dok porumeni
Sastojci
Tijesto
1 kg brašna (najbolje je s brašnom za dizana tijesta) 2 suha kvasca (7g) 1 dlulja 1žlica šećera 2 žlice soli (ili po ukusu) 3 dlmlakog mlijeka 3 dlmlake vode
FIL
125 g magarina 1/2 kg svj. sira (ja koristim abc sir) 1 žlicasoli 2žumanjka 3-4žlice brašna
Žumanjak za pemazati, sezam, kim
Priprema:
1
Staviti germu da se diže sa malo toplog mlijeka, malo šećera i malo brašna.
2
Orahe i šećer pofuriti sa mlijekom, ostaviti da se hladi. U hladno dodati snijeg od bjelanjaka.
3
Tijesto zamijesiti, ne dizati, podijeliti u dva ili četiri dijela(zavisno koliko želiš da ti štručice budu debele), nafilovati, staviti u tepsiju prethodno namazanu. Štruce premazati uljem, prekriti najlonom i ostaviti u frižideru.
Probušiti štapićem od ražnjića štručice s unutrašnje strane.
Peče se ujutro.
Posluživanje
Gotovo posuti prah šećerom.
Sastojci 65 dkg brašna(pola-pola) 14 dkg šećera+vanilija 3žumanjka 10 dkg margarina(otopljenog) 1 germa mlijeka za umijesiti, limunova korica, prstohvat soli Fila: 30 dkg mljevenih oraha 3 bjelanjka 10 dkgšećera 1vanilija mlijeka za pofuriti orahe limunova korica, rum po želji
Priprema:
1
Za bijeli biskvit izmiksati bjelanjke sa šećerom pa dodati ulje, a na kraju kokos, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlit u lim obložen papirom za pečenje. Veličina moga lima je 22x37 cm. Biskvit sam pekla 10 min u pećnici s ventilatorom na 150 C. Vruć biskvit izvatidi iz lima i skinuti papir za pečenje. Ohladiti.
2
Za tamni biskvit ponoviti postupak kao i za bijeli biskvit samo umjesto kokosa dodati mljevene orahe.
3
Za kremu staviti 4 dl mlijeka u posudu da prokuha. Žumanjke izmiksati sa šećerom pa dodati puding, gustin i preostala 3 dl mlijeka. Dobro umutiti. Mora biti bez grudvica. Tu smjesu uliti u prokuhalo mlijeko i skuhati gustu kremu. Ohladiti.
U hladnu kremu dodati omekšali margarin i vaniliju. Dobro izraditi pa kremu podijeliti na 3 dijela.
U prvi dio dodati isjeckane bananice, u drugi dio istopljenu čokoladu, a u treći isjeckani keks. Slagati: tamni biskvit, krema s bananicama, krema s čokoladom, bijeli biskvit, krema s keksom.
Kolač premazati umućenim slatkim vrhnjem. Ovaj kolač je dovoljno visok da može proći i kao torta.
Sastojci
Bijeli biskvit
5bjelanjaka 5 žlicašećera 1 žlicaulja 10 dag kokosa 2 velike žlicebrašna 1prašak za pecivo
Tamni biskvit
5bjelanjaka 5 žlicašećera 1 žlicaulja 10 dagmljevenih oraha 2 velike žlice brašna 1prašak za pecivo
Krema
10žumanjaka 2pudinga od vanilije 1 žlicagustina 7 dlmlijeka 25 dagšećera 25 dagmargarina 1 žlica vanilije
I još
6 čokoladnih bananica 10 dag čokolade za kuhanje 7 dag keksa s čokoladnom glazurom slatko vrhnje za ukras
PripremaVrijeme pripreme:60 min
Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.
Za bijelu kremu
Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i lemon curd cremu dok vam se sve fino ne poveže. Malo prohladite i u mlako umiksajte margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu. Ostavite da se potpuno ohladi.
Za tamnu kremu
Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin. Ostavite da se potpuno ohladi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se ne stvori korica na vrhu.
Slaganje kolača
1
Na tacnu stavite prvu koru i premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme. Ponovo pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju koru ne premazujte. Meni je ova količina bila dovoljna za dobiti četiri sloja bijele i četiri sloja tamne kreme. To će ovisiti i o veličini vaših kora.
2
Kad ste kolač nafilovali, pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma. Ostavite preko noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi.
3
Kolač prelijte glazurom. Ja sam koristila ovu glazuru. Sad stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne. Kolač je kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad korice upiju kremu.
SastojciBroj osoba:10 osoba 1 pakovanje rozen kora
Bijela krema
5 dcl mlijeka 2 pudinga od vanilije + 125gr šećera 100grbijele čokolade 5dkgmlijeka u prahu 100grmargarina 100gr lemon curd creme
Tamna krema
5dclmlijeka 2 pudinga od vanilije + 125gr šećera 100gr crne čokolade (60% kakaa) 150grlješnjaka 100grmargarina
Glazura
100grtamne čokolade 50grmargarina 1 mala žličica ulja