ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

PITA OD ČOKOLADE


Sastojci:

kore za pitu:
25 dag putra
35 dag brašna
2 žumanjka, prstohvat soli
6 žlica hladne vode
nadjev:
9 bjelanjaka
7 žumanjaka
30 dag šećera
20 dag mljevenih oraha
20 dag čokolade u prahu
1 žlica kakaa
limunov sok
Priprema:

Od sastojaka za kore umijesite fino, prhko tijesto, umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji na hladnom mjestu.

Nadjev napravite na sljedeći način : žumanjke smiskajte s polovicom količine šećera, dodajte limunov sok, kakao i čokoladu u prahu. Bjelanjke istucite  s ostatkom šećera, sjedinite sa žumanjcima i na kraju dodajte mljevene orahe.

Tijesto razdijelite na pola, tepsiju (25×35) premažite putrom, pospite s malo brašna i lagano utisnite polovicu prhkog  tijesta. Na njega stavite crni nadjev (filu) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva cca 10 minuta. Nakon toga razvaljajte i drugu polovicu tijesta i pažljivo je položite preko nadjeva – malo nabockajte da se ne napuše. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još cca pola sata (probajte štapićem, mora biti suh).

TORTA OD ČOKOLADE


Sastojci:

za biskvit:
3 jaja
8 dag šećera
10 dag čokolade
7 dag mljevenih badema
1 žlica brašna
3 žlice pekmeza od marelica (ili neki drugi po izboru)
sok 1 naranče
za kremu:
30 dag čokolade
4 dl slatkog vrhnja
2,5 dl mlijeka
1 parfe krema od čokolade (Dolcela)
Priprema:

Žumanjke izmiksajte sa šećerom, a čokoladu otopite na vodenoj kupelji pa kad se malo prohladi dodajte je u jaja. Dodajte mljevene bademe te žlicu brašna. Polako žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit pecite na 160 stupnjeva cca 40 minuta (probajte, ovisi o vašoj pećnici).

Pečeni biskvit zalijte hladnim mlijekom pomiješanim sa sokom od naranče (otprilike 1,5 dl mlijeka sa sokom 1 naranče). Premažite pekmezom.

Krema: najprije otopite čokoladu u slatkom vrhnju i ohladite kremu. Dodajte mlijeko i prašak parfe kreme. Miješajte cca 4 minute dok se smjesa ne stisne. Izlijte je preko biskvita i stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi.

Po želji ukrasite voćem, npr. ribizlima.

BOŽIĆNI KUGLOF


Sastojci:

6 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
žlica kakaa
limun
2 žlice šećera u prahu
jabuka
po želji ruma
malo krušnih mrvica
1 ½ kiselog vrhnja
1 posuda ulja*
3 posude* brašna
1 ½ posude* šećera
(*posuda=čašica od kiselog vrhnja)

Priprema:

Od 6 bjelanjaka istući čvrst snijeg. Brašno promiješati s praškom za pecivo. Žumanjci se miješaju sa šećerom, vanilin šećerom, uljem, koricom od limuna i malo ruma. U tu smjesu polako dodati brašno uz miješanje te sitno naribanu jabuku. Polako se umiješa snijeg. Odvoji se dio smjese u koji se umiješa kakao kako bi se dobila smeđa boja.

Kalup u kojem se peče kuglof premazati maslacem, dodati malo krušnih mrvica. Staviti žutu pa smeđu smjesu. Peći 45 minuta na 180 stupnjeva. Dok još nije potpuno hladan, kuglof premazati smjesom od šećera umiješanog u limunov sok. Time se dobije bijela boja koja podsjeća na snijeg.

Napomena:

Kuglof je bolji ako tijekom pripremanja ne rabite mikser nego žicu za snijeg i drvenu kuhaču.

ŠTRUDL S BUNDEVOM TURKINJOM


Sastojci:

za kore:
glatko brašno
sol
ulje
mlaka voda
za nadjev:
bundeva turkinja
po želji, malo oraha, jabuka ili cimeta
za premazivanje:
kiselo vrhnje
usitnjeni šećer
Priprema:

U glatko brašno dodati sol, malo ulja i zamijesiti kuhačom – a još bolje prstima – meko tijesto dodavajući toplu vodu. Kad se počne odljepljivati od posude i s prstiju, umotati ga u čistu krpu i pustiti da odpočine.

Na velikom, brašnom posutom stoljnjaku, tijesto razvlačiti prstima sa svih strana dok se sasvim ne utanji pa odrezati zadebljale rubove.

Naribati bundevu i posuti preko kore uz dodatak cimeta, oraha ili malo jabuka. Podizanjem jednog kraja stolnjaka srolati koru s nadjevom.

Savijaču ili štrudl staviti u namašćeni protvan/tepsiju i peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni i zamiriši.

Kad je pečen, premazati ga kiselim vrhnjem i posuti sitnim šećerom.

KAKAO KOCKE S PEKMEZOM OD MARELICA


Sastojci:

za biskvit:
1 i 1/2 šalice brašna
1/3 šalice kakaa
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
šalica šećera
1/2 šalice ulja
1 šalica hladne vode
2 žličice ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
1-2 žlice octa
za premaz:
pekmez od marelica, cca 6 velikih žlica

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke, a posebno pomiješajte sve mokre sastojke osim octa. Dodajte mokre sastojke u suhe i izmiješajte ih pa onda brzo dodajte ocat i odmah stavite peći  na 180 stupnjeva – oko pola sata. Čim se rubovi biskvita počnu odvajati od stranica protvana znači da je dovoljno pečen.

Kad biskvit bude gotov uzdužno ga prerežite na pola i premažite domaćim pekmezom od marelica, spojite polovice pa opet premažite s dvije žlice pekmeza. Kolač možete dodatno oplemeniti s glazurum od čokolade.

petak, 30. studenoga 2012.

JESENSKA ČAROLIJA


Priprema:
1
U čvrsto izmiksane bjelanjke postupno dodajte šećer , te na kraju dodajte sve ostalo i ispecite.
2
Za nadjev: šećer i maslac stavite na vatru, te karamelizirajte. U to stavite naribane jabuke i kratko pirjajte da oemkšaju dok se ispari tekućina.
3
Za kremu: Žutanjke i brašno razmutite u malo mlijeka, a ostatak stavite da zakuha sa šećerom. Kad zakuha stavite žutanjke i miješajući kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeno umiksati margarin za kreme.
4
Biskvit prerežite po dužini (ili ne morate). Na prvi dio stavite još vruće jabuke i pustite da se do pola ohladi. Na to stavite kremu i gore drugi dio biskvita koji ste navlažili vrućom vodom u kojoj je otopljen vanilin šećer.  ILI kao što sam ja jednostavno na biskvit stavila jabuke i na jabuke stavila kremu. Odozgo naribati čokoladu.
SastojciBroj osoba:6 osoba Biskvit: 5 bjelanjaka   20 dag šećera   12 dag oštrog brašna   1 prašak za pecivo   1,5 žličica cimeta  Nadjev: 5-6 većih naribanih jabuka   3 dag maslaca   5 dag šećera u prahu  Krema: 1/2 l mlijeka   5 žutanjaka   15 dag šećera   6 žlica oštrog brašna  vanilin šećer   25 dag margarina za kreme

"KUPUS" KIFLICE SA SIROM


Priprema:
1
Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji na toplom, zatim premijesiti te podijeliti na 6 jednakih loptica. 

FIL: sve sastojke izmiksati (margarin prethodno otopim u mikrovalnoj), ako smjesa slučajno bude prerijetka dodati još 1-2 žlice brašna. Fil podijelite na 6 dijelova (ako vam je tako lakše rasporediti). 
Ako pravite fil s abc sirom, nema potrebe soliti 


Jednu po jednu lopticu razvaljati

Na razvaljano tijesto mazati fil

Namazano tijesto zarolati

Tijesto rezati tanjurićem na jastučiće 

6
Zatim ih složite na nauljen pleh 
7
Premažite žumanjkom razmućenim s par kapi mlijeka i posipajte sezam i kim
8
Peći na srednjoj temperaturi dok porumeni

Sastojci
Tijesto
 1 kg brašna (najbolje je s brašnom za dizana tijesta)  2 suha kvasca (7g)  1 dlulja  1žlica šećera  2 žlice soli (ili po ukusu)  3 dlmlakog mlijeka  3 dlmlake vode
FIL
 125 g magarina  1/2 kg svj. sira (ja koristim abc sir)  1 žlicasoli  2žumanjka  3-4žlice brašna
Žumanjak za pemazati, sezam, kim