petak, 10. listopada 2014.
HRVATSKA JELA: DOMAĆA ČOKOLADA S RIŽOM"ČOKSA"
HRVATSKA JELA: DOMAĆA ČOKOLADA S RIŽOM"ČOKSA": Sastojci: 25 dag maslaca ili margarina 10 dag šećera u prahu 8 velikih žlica meda 20 dag čokolade 18 dag ekspandirane riže 15 – 20...
subota, 29. prosinca 2012.
KOLAČ OD VIŠANJA I GRIZA
1 kompot od višanja
13 žlica šećera
8 žlica griza
2 pudinga od vanilije
1l mlijeka
4 žlice gustina
1margarin
0,5l vrhnja za šlag
pettit keksi
Postupak pripreme
Višnje ocijediti, soku od višanja dodati vode da ukupno bude 7 dcl. Vratiti višnje u sok i kuhati sa 7 žlica šećera, kad zaključa dodati 8 žlica griza. Vruće izliti na pleh pokriven petit keksima.
U mlijeku skuhati puding, gustin i 6 žlica šećera. Kad zakipi skinuti s vatre i staviti margarin. Vruće naliti na kremu od višanja.
Kad se ohladi gore staviti vrhnje za šlag.
13 žlica šećera
8 žlica griza
2 pudinga od vanilije
1l mlijeka
4 žlice gustina
1margarin
0,5l vrhnja za šlag
pettit keksi
Postupak pripreme
Višnje ocijediti, soku od višanja dodati vode da ukupno bude 7 dcl. Vratiti višnje u sok i kuhati sa 7 žlica šećera, kad zaključa dodati 8 žlica griza. Vruće izliti na pleh pokriven petit keksima.
U mlijeku skuhati puding, gustin i 6 žlica šećera. Kad zakipi skinuti s vatre i staviti margarin. Vruće naliti na kremu od višanja.
Kad se ohladi gore staviti vrhnje za šlag.
ponedjeljak, 10. prosinca 2012.
KOLAČ S BANANAMA I KAKAOM
Sastojci:
10 dag putra omekšalog na sobnoj temperaturi
25 dag šećera
1,2 dl jogurta
1 jaje
25 dag brašna
3 žlice kakaa
1 vrećica kvasca
15 dag smiksanih banana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Putrom namažite kalup (pravokutni) za plum cake (kolač sa šljivama). U posudu stavite smiksanu bananu, šećer, jogurt, putar i jaje. Miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete finu glatku smjesu. Dodajte prosijano brašno, kvasac i kakao – cijelo vrijeme miješajte.
Smjesu ulijte u kalup i stavite peći cca 50 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da kolač odstoji u kalupu oko pola sata, a potom ga pažljivo izvadite na pladanj, izrežite na šnite i poslužite.
DOMAĆA ČOKOLADA S RIŽOM"ČOKSA"
Sastojci:
25 dag maslaca ili margarina
10 dag šećera u prahu
8 velikih žlica meda
20 dag čokolade
18 dag ekspandirane riže
15 – 20 dag suhih grožđica i/ili krupno samljevenih lješnjaka
20 dag sezama
Priprema:
U velikoj posudi otopite maslac, čokoladu i med. Dodajte sezam koji ste prethodno kratko tostirali. Na kraju umiješajte rižu i grožđice/lješnjake.
Smjesu izlijte u veći protvan i poravnajte. Ostavite da se stegne par sati u hladnjaku.
Napomena:
Ukoliko želite da ova super brza slastica bude kompaktnija rižu možete malo usitniti. Ekspandiranu rižu možete nabaviti u svakom bolje opskrbljenom marketu, DM-u…
PITA OD ČOKOLADE
Sastojci:
kore za pitu:
25 dag putra
35 dag brašna
2 žumanjka, prstohvat soli
6 žlica hladne vode
nadjev:
9 bjelanjaka
7 žumanjaka
30 dag šećera
20 dag mljevenih oraha
20 dag čokolade u prahu
1 žlica kakaa
limunov sok
Priprema:
Od sastojaka za kore umijesite fino, prhko tijesto, umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji na hladnom mjestu.
Nadjev napravite na sljedeći način : žumanjke smiskajte s polovicom količine šećera, dodajte limunov sok, kakao i čokoladu u prahu. Bjelanjke istucite s ostatkom šećera, sjedinite sa žumanjcima i na kraju dodajte mljevene orahe.
Tijesto razdijelite na pola, tepsiju (25×35) premažite putrom, pospite s malo brašna i lagano utisnite polovicu prhkog tijesta. Na njega stavite crni nadjev (filu) i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva cca 10 minuta. Nakon toga razvaljajte i drugu polovicu tijesta i pažljivo je položite preko nadjeva – malo nabockajte da se ne napuše. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još cca pola sata (probajte štapićem, mora biti suh).
TORTA OD ČOKOLADE
Sastojci:
za biskvit:
3 jaja
8 dag šećera
10 dag čokolade
7 dag mljevenih badema
1 žlica brašna
3 žlice pekmeza od marelica (ili neki drugi po izboru)
sok 1 naranče
za kremu:
30 dag čokolade
4 dl slatkog vrhnja
2,5 dl mlijeka
1 parfe krema od čokolade (Dolcela)
Priprema:
Žumanjke izmiksajte sa šećerom, a čokoladu otopite na vodenoj kupelji pa kad se malo prohladi dodajte je u jaja. Dodajte mljevene bademe te žlicu brašna. Polako žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit pecite na 160 stupnjeva cca 40 minuta (probajte, ovisi o vašoj pećnici).
Pečeni biskvit zalijte hladnim mlijekom pomiješanim sa sokom od naranče (otprilike 1,5 dl mlijeka sa sokom 1 naranče). Premažite pekmezom.
Krema: najprije otopite čokoladu u slatkom vrhnju i ohladite kremu. Dodajte mlijeko i prašak parfe kreme. Miješajte cca 4 minute dok se smjesa ne stisne. Izlijte je preko biskvita i stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi.
Po želji ukrasite voćem, npr. ribizlima.
BOŽIĆNI KUGLOF
Sastojci:
6 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
žlica kakaa
limun
2 žlice šećera u prahu
jabuka
po želji ruma
malo krušnih mrvica
1 ½ kiselog vrhnja
1 posuda ulja*
3 posude* brašna
1 ½ posude* šećera
(*posuda=čašica od kiselog vrhnja)
Priprema:
Od 6 bjelanjaka istući čvrst snijeg. Brašno promiješati s praškom za pecivo. Žumanjci se miješaju sa šećerom, vanilin šećerom, uljem, koricom od limuna i malo ruma. U tu smjesu polako dodati brašno uz miješanje te sitno naribanu jabuku. Polako se umiješa snijeg. Odvoji se dio smjese u koji se umiješa kakao kako bi se dobila smeđa boja.
Kalup u kojem se peče kuglof premazati maslacem, dodati malo krušnih mrvica. Staviti žutu pa smeđu smjesu. Peći 45 minuta na 180 stupnjeva. Dok još nije potpuno hladan, kuglof premazati smjesom od šećera umiješanog u limunov sok. Time se dobije bijela boja koja podsjeća na snijeg.
Napomena:
Kuglof je bolji ako tijekom pripremanja ne rabite mikser nego žicu za snijeg i drvenu kuhaču.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)