ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Šoko - Kiki kocke


Priprema:

Duboki lim za pečenje (35 x 28 cm) namazati uljem i obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180°C. 15 dag čokolade narezati. Zajedno s maslacem otopiti i ostaviti da se ohladi. 25 dag čokolade posebno narezati.

Za tijesto: Brašno, smeđi šećer, badem, sol, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer u posudi dobro izmiješati. Jaja u jednoj posudi kremasto izraditi. Mješavinu maslaca s čokoladom dodati jajima neprestano miješajući. Zatim dodati mješavinu brašna i najnižom brzinom miksera izmiješati. Na kraju umiješati kiselo vrhnje i 7,5 dag narezane čokolade. Tijesto izliti u lim, izravnati i staviti peći oko 35 – 40 minuta. Ostaviti u otvorenoj, isključenoj pećnici oko 15 minuta, zatim izvaditi i ostaviti da se hladi. Hladno vodoravno prerezati i papir oprezno odvojiti.

Za preljev: Vodu i rum izmiješati. Jedan biskvit vratiti u lim za pečenje, preliti s ½ preljeva i namazati ½ kreme. Zatim staviti drugi biskvit, dlanovima biskvit pritisnuti, preliti ostatkom preljeva i premazati ostatkom kreme.

Maslac od kikirikija: Očišćeni i oguljeni kikiriki (30 dag) popržiti bez masnoće i ohladiti. U mikseru sitno samljeti i uz dodavanje ulja i meda dobro izmiješati. Po potrebi dodati još par kapi ulja.

Za kremu: Kikiriki (20 dag) narezati i u tavici bez masnoće popržiti. Izvaditi iz tavice i ostaviti da se hladi. Sirni namaz, 35 dag maslaca od kikirikija i 5 dag šećera dobro izmiješati. 15 dag narezanog kikirikija umiješati u kremu.

Za ukrašavanje: Ostatkom nasjeckanog kikirikija (5 dag) i čokolade (7,5 dag) posuti kolač. Prije serviranja kolač izvaditi iz hladnjaka i ostaviti (oko 1 sat ) na sobnoj temperaturi da omekša. Ostatak čokolade na pari otopiti, kolač narezati na kocke i preliti čokoladom.

Savjet: Umjesto kikirikija može se staviti lješnjak i napraviti maslac od lješnjaka na isti način kao i od kikirikija.

Photo: Šoko - Kiki kocke

Priprema:
 
Duboki lim za pečenje (35 x 28 cm) namazati uljem i obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180°C. 15 dag čokolade narezati. Zajedno s maslacem otopiti i ostaviti da se ohladi. 25 dag čokolade posebno narezati.

Za tijesto: Brašno, smeđi šećer, badem, sol, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer u posudi dobro izmiješati. Jaja u jednoj posudi kremasto izraditi. Mješavinu maslaca s čokoladom dodati jajima neprestano miješajući. Zatim dodati mješavinu brašna i najnižom brzinom miksera izmiješati. Na kraju umiješati kiselo vrhnje i 7,5 dag narezane čokolade. Tijesto izliti u lim, izravnati i staviti peći oko 35 – 40 minuta. Ostaviti u otvorenoj, isključenoj pećnici oko 15 minuta, zatim izvaditi i ostaviti da se hladi. Hladno vodoravno prerezati i papir oprezno odvojiti.

Za preljev: Vodu i rum izmiješati. Jedan biskvit vratiti u lim za pečenje, preliti s ½ preljeva i namazati ½ kreme. Zatim staviti drugi biskvit, dlanovima biskvit pritisnuti, preliti ostatkom preljeva i premazati ostatkom kreme.

Maslac od kikirikija: Očišćeni i oguljeni kikiriki (30 dag) popržiti bez masnoće i ohladiti. U mikseru sitno samljeti i uz dodavanje ulja i meda dobro izmiješati. Po potrebi dodati još par kapi ulja.

Za kremu: Kikiriki (20 dag) narezati i u tavici bez masnoće popržiti. Izvaditi iz tavice i ostaviti da se hladi. Sirni namaz, 35 dag maslaca od kikirikija i 5 dag šećera dobro izmiješati. 15 dag narezanog kikirikija umiješati u kremu.
 
Za ukrašavanje: Ostatkom nasjeckanog kikirikija (5 dag) i čokolade (7,5 dag) posuti kolač. Prije serviranja kolač izvaditi iz hladnjaka i ostaviti (oko 1 sat ) na sobnoj temperaturi da omekša. Ostatak čokolade na pari otopiti, kolač narezati na kocke i preliti čokoladom.
 
Savjet: Umjesto kikirikija može se staviti lješnjak i napraviti maslac od lješnjaka na isti način kao i od kikirikija.

 
Sastojci:
 
Tijesto:
40 dag tamne čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
15 dag brašna
35 dag smeđeg šećera
10 dag mljevenih badema
na vrh noža soli
10 dag kakao praha
3 žličice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
6 jaja
20 dag kiselog vrhnja 28% m.m.(mileram)
20 dag neslanog kikirikija
60 dag sirnog namaza 26% m.m.
1 staklenka (350 g) maslaca od kikirikija
5 dag šećera
 
Preljev:
2 dl vode
6 – 8 žlica ruma
 
Recept za maslac od kikirikija:
30 dag neslanog kikirikija
50 ml ulja od kikirikija ili od suncokreta
5 dag meda
Sastojci:

Tijesto:
40 dag tamne čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
15 dag brašna
35 dag smeđeg šećera
10 dag mljevenih badema
na vrh noža soli
10 dag kakao praha
3 žličice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
6 jaja
20 dag kiselog vrhnja 28% m.m.(mileram)
20 dag neslanog kikirikija
60 dag sirnog namaza 26% m.m.
1 staklenka (350 g) maslaca od kikirikija
5 dag šećera

Preljev:
2 dl vode
6 – 8 žlica ruma

Recept za maslac od kikirikija:
30 dag neslanog kikirikija
50 ml ulja od kikirikija ili od suncokreta
5 dag meda

Puslice sa cokoladnim filom



Ja cu se vise osvrnuti na postupak rada sto je uslov da Vam puslice dobro ispadnu…Vjerovatno mnogi od Vas znaju ova pravila ali biti ce mi drago ako bilo kome sa ovim uputama pomognem

1Photo: Puslice sa cokoladnim filom
Ja cu se vise osvrnuti na postupak rada sto je uslov da Vam puslice dobro ispadnu…Vjerovatno mnogi od Vas znaju ova pravila ali biti ce mi drago ako bilo kome sa ovim uputama pomognem..:)))))

1
Bjelanca prije mucenja moraju biti na sobnoj temparaturi. Ja ih obicno izvadim iz frizidera na noc prije.
2
Cinija u kojoj mutite bjelanca mora biti dobro suha a nikako vlazna.
3
Bjelanca prvo mutite laganom brzinom na mikseru a zatim brzinu polagano povecavajte.
4
Pored obicnog secera mozete koristiti i secer u prahu ali ga prije toga prosijte.
5
Ukoliko bjelanca pocnete mutiti sa najvecom brzinom prilikom dodavanja secera bjelanca ce Vam samo splasnuti.
6
Kada dobro umutite saum od bjelanaca pocnite dodavati po malo secera.
7
Veoma je vazno dodavati secer po MALO jer previse secera isto tako splasne bjelanca.
8
Prilikom dodavanja secera mikser mora stalno da radi.
9
U fazi kada se secer dodaje mozete dodati, par kapi limuna ili vanilije…ali i to dodajite kap po kap.
10
Kada dodam sav secer puslice obicno mutim jos dodatnih 10-ak minuta.
11
Puslice stavljam na pergament papir.
12
Posto moja pecnica veoma dobro pece, puslice susim na 170 F tj nisam sigurna 80 stepeni – dva sata. Obicno je temparatura 100 stepeni ali probala sam pa su mi pozutile.
13
Gotove puslice ostavite malo da se ohlade a zatim ih polagano odvojite od papira i ostavite da se dobro ohlade.
Naravno kolicinu bjelanaca mozete povecati a time i secera.
Gotove puslice mozete filovati – sastaviti sa filom kojeg radim ovako:
14
U mikrovalnoj pecnici Ili na pari rastopite cokoladu stalno mijesajuci.
15
Prohladite malo a zatim u nju dodajte 4 kasike maskarpone sira i dobro umutite.
16
Na kraju stavite rum, limunovu koricu i ostavite u firzider da se malo stisne.
17 /slika/142500/
Dno puslica mozete sa prstom malo potisnuti , filovati a zatim sastaviti.
Napominjem jos jednom da pravim male puslice pa filovanje nije tako veliko.
U ovaj fil mozete dodati umjesto ruma vaniliju, mljevene orahe, ljesnjake ili pistacije, nairendanu koru narandje…a upotrebiti za filovanje korpica, sastavljanje kolacica….Prijatno!
Slika1
Slika 2
Sastojci 2bjelanca  110 gr.secera
fil
 150 gr.cokolade za kuhanje  4 kasike maskarpone sira  1 mala kasikica ruma   korica nairendanog limuna
Bjelanca prije mucenja moraju biti na sobnoj temparaturi. Ja ih obicno izvadim iz frizidera na noc prije.
2
Cinija u kojoj mutite bjelanca mora biti dobro suha a nikako vlazna.
3
Bjelanca prvo mutite laganom brzinom na mikseru a zatim brzinu polagano povecavajte.
4
Pored obicnog secera mozete koristiti i secer u prahu ali ga prije toga prosijte.
5
Ukoliko bjelanca pocnete mutiti sa najvecom brzinom prilikom dodavanja secera bjelanca ce Vam samo splasnuti.
6
Kada dobro umutite saum od bjelanaca pocnite dodavati po malo secera.
7
Veoma je vazno dodavati secer po MALO jer previse secera isto tako splasne bjelanca.
8
Prilikom dodavanja secera mikser mora stalno da radi.
9
U fazi kada se secer dodaje mozete dodati, par kapi limuna ili vanilije…ali i to dodajite kap po kap.
10
Kada dodam sav secer puslice obicno mutim jos dodatnih 10-ak minuta.
11
Puslice stavljam na pergament papir.
12
Posto moja pecnica veoma dobro pece, puslice susim na 170 F tj nisam sigurna 80 stepeni – dva sata. Obicno je temparatura 100 stepeni ali probala sam pa su mi pozutile.
13
Gotove puslice ostavite malo da se ohlade a zatim ih polagano odvojite od papira i ostavite da se dobro ohlade.
Naravno kolicinu bjelanaca mozete povecati a time i secera.
Gotove puslice mozete filovati – sastaviti sa filom kojeg radim ovako:
14
U mikrovalnoj pecnici Ili na pari rastopite cokoladu stalno mijesajuci.
15
Prohladite malo a zatim u nju dodajte 4 kasike maskarpone sira i dobro umutite.
16
Na kraju stavite rum, limunovu koricu i ostavite u firzider da se malo stisne.

Dno puslica mozete sa prstom malo potisnuti , filovati a zatim sastaviti.
Napominjem jos jednom da pravim male puslice pa filovanje nije tako veliko.
U ovaj fil mozete dodati umjesto ruma vaniliju, mljevene orahe, ljesnjake ili pistacije, nairendanu koru narandje…a upotrebiti za filovanje korpica, sastavljanje kolacica….Prijatno!

Sastojci 2bjelanca 110 gr.secera
fil
150 gr.cokolade za kuhanje 4 kasike maskarpone sira 1 mala kasikica ruma korica nairendanog limuna

Moj ljetni užitak



Jednostavno i brzo za pripremiti, a odličnooo!!!!!!

1
Skuhati puding sa šećerom i podijeliti na 3 dijela.
Prvi dio pomiješati sa keksom, drugi dio da čokoladom i treći dio sa višnjama.
2
Sipati u čaše smjesu sa keksom, pa čokoladom, i višnjama.
3
Umutiti šlag kremu od čokolade, narendati malo bijele čokolade i ukrasiti sa višnjom.
4
Dobro ohladite i uživajte!!! ;)
Posluživanje

Sastojci; Puding od vanlije, Šećer, Mlijeko, Mljeveni keks, Čokolada ,Višnje, Šlag krema od čokolade ,Malo bijele čokolade (Ja sam skuhala 2 pudinga u 1l mlijeka sa 4 kašike šećera, ostalo sam dodavala bez ikakve mjere.Photo: Moj ljetni užitak
Jednostavno i brzo za pripremiti, a odličnooo!!!!!!

1
Skuhati puding sa šećerom i podijeliti na 3 dijela.
Prvi dio pomiješati sa keksom, drugi dio da čokoladom i treći dio sa višnjama.
2
Sipati u čaše smjesu sa keksom, pa čokoladom, i višnjama.
3
Umutiti šlag kremu od čokolade, narendati malo bijele čokolade i ukrasiti sa višnjom.
4
Dobro ohladite i uživajte!!! ;)
Posluživanje
 
Sastojci Puding od vanlije Šećer Mlijeko Mljeveni keks Čokolada Višnje Šlag krema od čokolade Malo bijele čokolade  (Ja sam skuhala 2 pudinga u 1l mlijeka sa 4 kašike šećera, ostalo sam dodavala bez ikakve mjere);)

Ljetno varivo od rajčica



Ne mogu se odlučiti da li je juha ili varivo. Svakako je lagano i fino za ove vrućine.


Luk narezati na kockice, a mrkvu na kolutove. Leću i ječam oprati u hladnoj vodi.Špagete razlomiti na dužinu oko 3-4 cm.
Na maslinovom ulju popržiti luk i mrkvu oko 5 minuta. Dodati sjeckane rajčice i mrvicu šećera pa promiješati. Doliti povrtnu juhu (najprije oko 1 l, a ostatak dolijevati poslije) i dodati ječam. Kuhati oko pola sata (ječmu treba najduže da se skuha).
Na kraju dodati grah, slanutak, tjesteninu i leću te kuhati još malo dok tjestenina ne bude kuhana al dente. Posoliti i popapriti po želji (zavisi koliko je juha bila slana). Umiješati peršin i poslužiti.
Po vrhu posipati ribanim parmezanom.

Posluživanje
Grah i slanutak sam koristila iz konzerve. Po želji prilagoditi začine.
Recept je opet iz knjige The Delicios Cookbook i ovih dana se orijentiram na ovakve bezmesne obroke s puno povrća, mahunarki i žitarica (i paše mi :D).
SastojciBroj osoba:4 osobe 1 žlicamaslinovog ulja 1luk 2mrkve 400 g sjeckane rajčice (konzerva pelata) 1,5 l povrtne juhe (temeljca) 100 gcrvenog graha 100 gslanutka 50 gječma 50 g crvene leće 70 gšpageta 1 žlicasvježeg peršina sol i papar po želji parmezan za posipanjePhoto: Ljetno varivo od rajčica
Ne mogu se odlučiti da li je juha ili varivo. Svakako je lagano i fino za ove vrućine.


Luk narezati na kockice, a mrkvu na kolutove. Leću i ječam oprati u hladnoj vodi.Špagete razlomiti na dužinu oko 3-4 cm.
Na maslinovom ulju popržiti luk i mrkvu oko 5 minuta. Dodati sjeckane rajčice i mrvicu šećera pa promiješati. Doliti povrtnu juhu (najprije oko 1 l, a ostatak dolijevati poslije) i dodati ječam. Kuhati oko pola sata (ječmu treba najduže da se skuha).
Na kraju dodati grah, slanutak, tjesteninu i leću te kuhati još malo dok tjestenina ne bude kuhana al dente. Posoliti i popapriti po želji (zavisi koliko je juha bila slana). Umiješati peršin i poslužiti.
Po vrhu posipati ribanim parmezanom.
 
Posluživanje
Grah i slanutak sam koristila iz konzerve. Po želji prilagoditi začine.
Recept je opet iz knjige The Delicios Cookbook i ovih dana se orijentiram na ovakve bezmesne obroke s puno povrća, mahunarki i žitarica (i paše mi :D).
SastojciBroj osoba:4 osobe 1 žlicamaslinovog ulja  1luk  2mrkve  400 g sjeckane rajčice (konzerva pelata)  1,5 l povrtne juhe (temeljca)  100 gcrvenog graha  100 gslanutka  50 gječma  50 g crvene leće  70 gšpageta  1 žlicasvježeg peršina  sol i papar  po želji parmezan za posipanje

Saum rolne



Nekada sam pravila saum rolne sa mamom, pa ih onda dugo nisam pravila…A sad kad imam kalupe, ponovo su redovno u nasoj kuci..Jedna od omiljenih poslastica svih generacija :)))
Photo: Saum rolne
Nekada sam pravila saum rolne sa mamom, pa ih onda dugo nisam pravila…A sad kad imam kalupe, ponovo su redovno u nasoj kuci..Jedna od omiljenih poslastica svih generacija :)))

Lisnato testo razviti na
debljinu od 0, 5 cm i
iseci trake sirine 2 cm
i duzine 20 cm.

Metalne valjke za saum 
rolne premazati uljem i
i na njih namotati testo.
Ja ove nikad ne premazujem,
nikad se ne zalepi testo i
samo sklizne sa njih.

Tako pripremljene valjke
sloziti u pleh oblozen
pek papirom i peci na
200 stepeni dok malo ne 
porumene.

Ispecene saum rolne skinuti
sa valjka i prohladiti.

Fil pripremiti na pari.
Umutiti belanca sa 
secerom i kuvati na
pari da se dobije cvrst
saum. Na kraju dodati vanilin 
secer i limunov sok.

Ohladjenim filom puniti
testo i posuti prah secerom.
Posluživanje
Od ove kolicine dobije se 16 saum rolni..Uzivajte!!
Sastojci
Testo:
 500 g lisnatog testa/ 2 ploce/
Saum:
 4 belanceta  200 gsecera u prahu  1 kesicavanilin secera  po zelji: 1 kasikalimunovog soka

Lisnato testo razviti na
debljinu od 0, 5 cm i
iseci trake sirine 2 cm
i duzine 20 cm.

Metalne valjke za saum
rolne premazati uljem i
i na njih namotati testo.
Ja ove nikad ne premazujem,
nikad se ne zalepi testo i
samo sklizne sa njih.

Tako pripremljene valjke
sloziti u pleh oblozen
pek papirom i peci na
200 stepeni dok malo ne
porumene.

Ispecene saum rolne skinuti
sa valjka i prohladiti.

Fil pripremiti na pari.
Umutiti belanca sa
secerom i kuvati na
pari da se dobije cvrst
saum. Na kraju dodati vanilin
secer i limunov sok.

Ohladjenim filom puniti
testo i posuti prah secerom.
Posluživanje
Od ove kolicine dobije se 16 saum rolni..Uzivajte!!
Sastojci
Testo:
500 g lisnatog testa/ 2 ploce/
Saum:
4 belanceta 200 gsecera u prahu 1 kesicavanilin secera po zelji: 1 kasikalimunovog soka

Tuna pasta u pikantnom umaku



Super brzi i ukusni rucak sa tunom iz konzerve

Skuhati pastu po izboru.
2
Tunu ocijediti i u zdjeli raskomadati sa viljuskom.
3
Na dubljoj tavi zagrijati ulje, dodati nasjeckan luk i poprziti 2 minute, dodati cesnjak, nasjeckane masline i kapare i poprziti jos oko 1-2 minute.
4
Dodati pelate, ili nasjeckanu rajcicu, raskomadanu tunu, i sve ostale sastojke osim parmezan sira. 
Kuhati na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta ili do zeljene gustoce umaka.
Posluživanje
Posluziti uz pastu, rizu ili kuhani krumpir. 
SastojciBroj osoba:2 osobe 1 (200g)tuna iz konzerve 400gpelati 2 zlicecrne masline 1 zlicakapare 1luk 2cesnjak 2 zlicice secer 1 zlicica majcina dusica 1 zlica persin, nasjeckan 2 zlice bijeli vinski ocat 1 zlicicamljevena crvena paprika papar, sol maslinovo ulje Parmezan sir za posipanjePhoto: Tuna pasta u pikantnom umaku
Super brzi i ukusni rucak sa tunom iz konzerve, a sutra je petak....ideja....

Skuhati pastu po izboru.
2
Tunu ocijediti i u zdjeli raskomadati sa viljuskom.
3
Na dubljoj tavi zagrijati ulje, dodati nasjeckan luk i poprziti 2 minute, dodati cesnjak, nasjeckane masline i kapare i poprziti jos oko 1-2 minute.
4
Dodati pelate, ili nasjeckanu rajcicu, raskomadanu tunu, i sve ostale sastojke osim parmezan sira. 
Kuhati na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta ili do zeljene gustoce umaka.
Posluživanje
Posluziti uz pastu, rizu ili kuhani krumpir. 
SastojciBroj osoba:2 osobe 1 (200g)tuna iz konzerve  400gpelati  2 zlicecrne masline  1 zlicakapare  1luk  2cesnjak  2 zlicice secer  1 zlicica majcina dusica  1 zlica persin, nasjeckan  2 zlice bijeli vinski ocat  1 zlicicamljevena crvena paprika  papar, sol  maslinovo ulje   Parmezan sir za posipanje

Torta od pohovanih tikvica



Još jedan recept od pre 20-ak god.
1
Tikvice iseći po dužini, posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti i pohovati uobičajeno. 
2
Pomešati pavlaku, majonez, ren, senf, izrendan beli luk, šunku iseckanu na kockice i iseckan peršun
3
Kad se tikvice ohlade, poredjati na dno vatrostalne posude jedan red, premazati filom i tako redom dok se sve ne utoši. Odgore neka bude fil i po njemu posuti rendani kačkavalj.
4
Obavezno ostaviti da prenoći da bi se sutradan lepo seklo
SastojciBroj osoba:10 osoba 1 kg tikvica 2 jaja 3-4 kašikebrašna so ulje 200 gršunke 2 čašepavlake 200 grmajoneza 1 kašičica rena 1 kašičicasenfa 1 čenbelog luka peršun 200 grkačkavaljaPhoto: Torta od pohovanih tikvica
Još jedan recept od pre 20-ak god.
1
Tikvice iseći po dužini, posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti i pohovati uobičajeno. 
2
Pomešati pavlaku, majonez, ren, senf, izrendan beli luk, šunku iseckanu na kockice i iseckan peršun
3
 Kad se tikvice ohlade, poredjati na dno vatrostalne posude jedan red, premazati filom i tako redom dok se sve ne utoši. Odgore neka bude fil i po njemu posuti rendani kačkavalj.
4
Obavezno ostaviti da prenoći da bi se sutradan lepo seklo
SastojciBroj osoba:10 osoba 1 kg tikvica  2 jaja  3-4 kašikebrašna  so  ulje  200 gršunke  2 čašepavlake  200 grmajoneza  1 kašičica rena  1 kašičicasenfa  1 čenbelog luka  peršun  200 grkačkavalja