petak, 10. kolovoza 2012.

LUBENICA kolaćiči







Evo jedan  kolačić koji možda više služi kao dekoracija, nego delicija, iako na pladnju i na svečanom stolu za pir (svatove,svadbe) ovo skupa sa jagodama nestane prije nego što se kaže keks. Nije teško za napraviti, možda malo pipkavo, ali ako vam je potrebno vrime za razmislit o sebi, ovo je pravi kolač, ne zahtijeva nikakva umna naprezanja pa je idealan za razmišljanje i plutanje gdje god vam padne na pamet. 
250 gr oraha
200 gr šećera u prahu
100 gr keksa (piškote, petit beure ili nešto slično)
1 – 2 bjelanjka
malo ruma
malo marascina
boja za kolače crvena i zelena
čokoladne mrvice
Orahe i keksa sameljite, dodajte šećer, bjelanke, rum i marascino. Smjesu podijelite na dva dijela. Jedan dio obojajte zeleno, drugi crveno. Najprije napravite malu crvenu lopticu, pa je obložite zelenim dijelom obojane smjese. Ostavite preko noći da se osuši. Uvaljajte u cukar (obični, ne mljeveni) i izrežite lopticu najprije po pola, pa na četvrtine, ako je manja ili na osmine ako vam je loptica veće. Svaku ukrasite čokoladnim mrvicama koje će glumiti pinke u lubenicama.

RICOTTA NUTELLA BROWNIES TORTA






Ljeto je, neizdržive vrućine, a meni se jede nešto čokaladno, a ne previše kremasto. Većinu sastojaka sam imala u hladnjaku, falio je tek ricota sir koji sam za deset minuta „pribavila“ u svoje kulinarsko carstvo i priprema brzog kolača, odnosno torte je počela. 

Torta se sastoji od dva dijela, slična po okusu nekim mojim prijašnjim tortama na blogu, ali zbog sira u gornjoj smjesi ipak malo drugačija. Izdašna je i uz dodatak šlaga ili sladoleda ima da je par dana sistematski uništavate, a nikad kraja. 

          1. Brownie podloga

2 velike žlice Nutelle
2 jaja
1  šolja od 2 dcl oštrog brašna
1 šolja od 1 dcl smeđeg šećera
½ šolje od 1 dcl kakaa
15 dkg maslaca, otopljenog i ohlađenog
10 dkg sitno sjeckanih lješnjaka (može i oraha ili bajama)
Sve sastojke dobro izmiješajte, najprije maslac, jaja, dodajte cukar i lješnjake pa na kraju brašno i kakao. Stavite u pobrašnjen i pouljen kalup.

          2. Ricotta smjesa

250 gr ricotta sira
3 velike žllice Nutelle
1 žlica kakaa
2 žlice smeđeg šećera
2 jaja
Sastojke dobro izmiješajte pa stavite preko prve, brownie smjese. Pećnicu zagrijte na 160 C pa pecite četrdeset pet minuta. Ohlađenu tortu pospite sa samljevenim karameliziranim lješnjacima i okolo je ukrasite mljevenim bajamima.

           Karamelizirani lješnjaci

20 dkg šećera
10 dkg lješnjaka
Šećer otopite na vatri tako da bude tekuća smeđa smjesa tj. karamel pa u njega umiješajate nasjeckane lješnjake. Ohlađenu smjesu stavite u čvršću vrećicu pa dobro istucite batićem za meso. To je smjesa kojom ćete prekriti ovu tortu, ali je možete iskoristiti i za mnoge druge kolače, kreme, sladolede i mousseve.

ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Cannelloni nadjeveni mljevenim mesom u bešamel umaku


Priprema:

Luk i češnjak očistiti i sitno nasjeckati. U tavici zagrijati 2 žlice maslinovog ulja, dodati luk i češnjak i staklasto popržiti. Meso dodati luku i nastaviti pržiti, dok meso ne promijeni boju. Začiniti s peršinom, timijanom, origanom, soli i paprom. Zatim šalšom zaliti i pustiti da kuha dok tekućina ne ishlapi. Posuti s brašnom, kratko izmiješati na vatri, te skloniti s štednjaka. Ostaviti da se malo ohladi. U ohlađenu smjesu dodati jaje, krušne mrvice i izmiješati. Mješavinom puniti cannellone.

Za umak zagrijati maslac u loncu, dodati brašno i kratko (svijetlo) popržiti. Postepeno dodavati juhu od povrća, vrhnje za kuhanje i mlijeko, neprestano miješajući da se ne stvore grudice. Kuhati na laganoj vatri oko 15 – 20 minuta. Začiniti s paprom i muškatnim oraščićem. Dodati naribani gauda sir i izmiješati.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Odgovarajuću posudu za pečenje namazati s 1 žlicom maslaca, dno posude prekriti s 1/3 bešamel umaka, na to složiti cannellone jednu do druge i preliti ostatkom umaka. Posuti s naribanim parmezanom i peći oko 40 minuta.

Uz to poslužiti salatu.Photo: Cannelloni nadjeveni mljevenim mesom u bešamel umaku

Priprema:
 
Luk i češnjak očistiti i sitno nasjeckati. U tavici zagrijati 2 žlice maslinovog ulja, dodati luk i češnjak i staklasto popržiti. Meso dodati luku i nastaviti pržiti, dok meso ne promijeni boju. Začiniti s peršinom, timijanom, origanom, soli i paprom. Zatim šalšom zaliti i pustiti da kuha dok tekućina ne ishlapi. Posuti s brašnom, kratko izmiješati na vatri, te skloniti s štednjaka. Ostaviti da se malo ohladi. U ohlađenu smjesu dodati jaje, krušne mrvice i izmiješati. Mješavinom puniti cannellone.

Za umak zagrijati maslac u loncu, dodati brašno i kratko (svijetlo) popržiti. Postepeno dodavati juhu od povrća, vrhnje za kuhanje i mlijeko, neprestano miješajući da se ne stvore grudice. Kuhati na laganoj vatri oko 15 – 20 minuta. Začiniti s paprom i muškatnim oraščićem. Dodati naribani gauda sir i izmiješati.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Odgovarajuću posudu za pečenje namazati s 1 žlicom maslaca, dno posude prekriti s 1/3 bešamel umaka, na to složiti cannellone jednu do druge i preliti ostatkom umaka. Posuti s naribanim parmezanom i peći oko 40 minuta.

Uz to poslužiti salatu.
 
Sastojci:
 
Za 4 osobe
 
 
za nadjev
 
50 dag mljevenog mesa – miješanog
24 kom. cannellona
1 srednja glavica luka
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog timijana
1 žličica suhog origana
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol
papar
5 dl šalše
2 žlice brašna
1 jaje
1 – 2 žlice krušnih mrvica
 
1 žlica maslaca
 
 
za umak
 
4 dl pileće juhe
4 dl vrhnja za kuhanje
2 dl mlijeka
6 – 8 dag brašna
6 – 8 dag maslaca
sol
papar
svježe naribani muškatni oraščić
5 dag gauda sira
5 dag parmezana

Sastojci:

Za 4 osobe


za nadjev

50 dag mljevenog mesa – miješanog
24 kom. cannellona
1 srednja glavica luka
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog timijana
1 žličica suhog origana
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol
papar
5 dl šalše
2 žlice brašna
1 jaje
1 – 2 žlice krušnih mrvica

1 žlica maslaca


za umak

4 dl pileće juhe
4 dl vrhnja za kuhanje
2 dl mlijeka
6 – 8 dag brašna
6 – 8 dag maslaca
sol
papar
svježe naribani muškatni oraščić
5 dag gauda sira
5 dag parmezana

Sahan kolač


Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.

Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.

Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.

Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna. Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.

6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.

Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi.

Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
Photo: Sahan kolač

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.

Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.

Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.

Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.  Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.

6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.
 
Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi.

Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
 
Sastojci:
 
Tijesto:
5 bjelanjka
prstohvat soli
12 dag šećera
12 dag mljevenih oraha
1 ½ žlica oštrog brašna
1 ½ žlica kakao praha
 
Premaz za biskvit:
10 dag čokolade za kuhanje
1 dl slatkog vrhnja
 
Krema:
1 l mlijeka
10 dag griza
12 dag šećera
sol
1 žličica naribane limunove korice
½ vrećice pudinga od vanilije
3 dl slatkog vrhnja
2 jaja
6 listova želatine
 
50 dag jagoda
30 komada petit beurre keksa
1 dl mlijeka
 
Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja
 
Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja
Sastojci:

Tijesto:
5 bjelanjka
prstohvat soli
12 dag šećera
12 dag mljevenih oraha
1 ½ žlica oštrog brašna
1 ½ žlica kakao praha

Premaz za biskvit:
10 dag čokolade za kuhanje
1 dl slatkog vrhnja

Krema:
1 l mlijeka
10 dag griza
12 dag šećera
sol
1 žličica naribane limunove korice
½ vrećice pudinga od vanilije
3 dl slatkog vrhnja
2 jaja
6 listova želatine

50 dag jagoda
30 komada petit beurre keksa
1 dl mlijeka

Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja

Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja

Munja kolač


Priprema:

Lim za pečenje ( 24 x 32 cm ) obložiti papirom. Pećnicu zagrijati na 175°C.

Jaja mikserom kremasto miješati oko 1 minute. Šećer izmiješan s vanilija šećerom postepeno dodati jajima i nastaviti miješati oko 2 minute. Prašak za pecivo izmiješati s kakaom, dodati jajima sa šećerom i mikserom na najnižoj brzini izmiješati. Na kraju dodati samljevene lješnjake i kratko metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se u otvorenoj, ugašenoj pećnici hladi oko 15 minuta.

Čokoladno mlijeko izmiješati s rumom. Biskvit izvaditi iz pećnice i preliti preljevom. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Banane oguliti, narezati na ploške jednake veličine i preliti sa sokom od limuna. Ploške banana posložiti po hladnom biskvitu.

2 staklenke kompota od višanja istresti u cijedilo i ostaviti da se cijede. Pri tom dobiveni sok od višanja upotrijebiti za puding. Ukupna količina soka treba biti 8 dl. Ako nam malo tekućine nedostaje, dopuniti s vodom. 2 vrećice pudinga od vanilije izmiješati sa 2 žlice šećera, 2 vrećice vanilija šećerai 2 dl soka od višanja. Ostatak soka zagrijati i skuhati puding po naputku. Na kraju puding izmiješati s ocijeđenim višnjama i preliti po bananama.

Kolač ostaviti preko noći u hladnjaku.

2 dl slatkog vrhnja zajedno s učvršćivačem za šlag čvrsto izmiješati. Staviti u špricu za ukrašavanje kolača i kolač obrubiti sa ružicama od šlaga a po kolaču praviti munje od šlaga.
Photo: Munja kolač

Priprema:
 
Lim za pečenje ( 24 x 32 cm ) obložiti papirom. Pećnicu zagrijati na 175°C.
 
Jaja mikserom kremasto miješati oko 1 minute. Šećer izmiješan s vanilija šećerom postepeno dodati jajima i nastaviti miješati oko 2 minute. Prašak za pecivo izmiješati s kakaom, dodati jajima sa šećerom i mikserom na najnižoj brzini izmiješati. Na kraju dodati samljevene lješnjake i kratko metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se u otvorenoj, ugašenoj pećnici hladi oko 15 minuta.
 
Čokoladno mlijeko izmiješati s rumom. Biskvit izvaditi iz pećnice i preliti preljevom. Ostaviti da se potpuno ohladi.
 
Banane oguliti, narezati na ploške jednake veličine i preliti sa sokom od limuna. Ploške banana posložiti po hladnom biskvitu.
 
2 staklenke kompota od višanja istresti u cijedilo i ostaviti da se cijede. Pri tom dobiveni sok od višanja upotrijebiti za puding. Ukupna količina soka treba biti 8 dl. Ako nam malo tekućine nedostaje, dopuniti s vodom. 2 vrećice pudinga od vanilije izmiješati sa 2 žlice šećera, 2 vrećice vanilija šećerai 2 dl soka od višanja. Ostatak soka zagrijati i skuhati puding po naputku. Na kraju puding izmiješati s ocijeđenim višnjama i preliti po bananama.

Kolač ostaviti preko noći u hladnjaku.
 
2 dl slatkog vrhnja zajedno s učvršćivačem za šlag čvrsto izmiješati. Staviti u špricu za ukrašavanje kolača i kolač obrubiti sa ružicama od šlaga a po kolaču praviti munje od šlaga.
 
Sastojci:
 
Tijesto:
3 jaja
15 dag šećera
1 vrećica bourbon vanilija šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žlica kakaa
20 dag mljevenih lješnjaka
 
Preljev:
6 žlica čokoladnog mlijeka
2 žlice ruma
5 većih banana
sok od 1 limuna
 
Krema:
2 staklene kompota od višanja
8 dl soka od kompota
2 žlice šećera
2 vrećice vanilija pudinga
2 vrećice vanilija šećera
 
Ukrašavanje:
2 dl slatkog vrhnja
1 vrećica učvršćivača za šlag
Sastojci:

Tijesto:
3 jaja
15 dag šećera
1 vrećica bourbon vanilija šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žlica kakaa
20 dag mljevenih lješnjaka

Preljev:
6 žlica čokoladnog mlijeka
2 žlice ruma
5 većih banana
sok od 1 limuna

Krema:
2 staklene kompota od višanja
8 dl soka od kompota
2 žlice šećera
2 vrećice vanilija pudinga
2 vrećice vanilija šećera

Ukrašavanje:
2 dl slatkog vrhnja
1 vrećica učvršćivača za šlag

Zapečeni šampinjoni nadjeveni šunkom i sirom


Priprema:

Šampinjone vlažnom krpom ili kistom očistiti. Otkinuti stabljike i sitno nasjeckati. Posudu za pečenje namazati maslacem, poslagati gljive, te s malo soli i sokom od limuna začiniti.

Pećnicu zagrijati na 220°C.

Za nadjev luk, češnjak i peršin sitno nasjeckati. Kuhanu šunku i sir narezati na kockice.

3 dag maslaca zagrijati, dodati luk i češnjak i svjetlo popržiti. Nasjeckane peteljke od šampinjona i kuhanu šunku dodati i dalje pržiti, na srednjoj temperaturi, miješajući oko 5 minuta. Skloniti s štednjaka, izmiješati s peršinom i pustiti kratko da se ohladi.
Jaje i sir dodati. Začiniti s soli, paprom i prošekom, te izmiješati. Nadjevom napuniti gljive, posuti krušnim mrvicama, zatim s parmezanom i na svaki nadjev odozgor staviti komadić maslaca.
Photo: Zapečeni šampinjoni nadjeveni šunkom i sirom

Priprema:
 
Šampinjone vlažnom krpom ili kistom očistiti. Otkinuti stabljike i sitno nasjeckati. Posudu za pečenje namazati maslacem, poslagati gljive, te s malo soli i sokom od limuna začiniti.

Pećnicu zagrijati na 220°C.

Za nadjev luk, češnjak i peršin sitno nasjeckati. Kuhanu šunku i sir narezati na kockice.

3 dag maslaca zagrijati, dodati luk i češnjak i svjetlo popržiti. Nasjeckane peteljke od šampinjona i kuhanu šunku dodati i dalje pržiti, na srednjoj temperaturi, miješajući oko 5 minuta. Skloniti s štednjaka, izmiješati s peršinom i pustiti kratko da se ohladi.
Jaje i sir dodati. Začiniti s soli, paprom i prošekom, te izmiješati. Nadjevom napuniti gljive, posuti krušnim mrvicama, zatim s parmezanom i na svaki nadjev odozgor staviti komadić maslaca.

Peći u pećnici oko 15 – 18 minuta.
 
Sastojci:
 
Za 6 osoba
 
12 velikih šampinjona
maslac za pečenje
sok od ½ limuna
sol
2 žlice krušnih mrvica
8 dag sira ementalera ili gaude
3 – 4 žlice naribanog parmezana
3 dag maslaca
½ glavice luka
1 vezica peršina
2 češnja češnjaka
peteljke od šampinjona
15 dag kuhane šunke
3 dag maslaca
1 jaje
sol
papar
2 žlice prošeka
Peći u pećnici oko 15 – 18 minuta.

Sastojci:

Za 6 osoba

12 velikih šampinjona
maslac za pečenje
sok od ½ limuna
sol
2 žlice krušnih mrvica
8 dag sira ementalera ili gaude
3 – 4 žlice naribanog parmezana
3 dag maslaca
½ glavice luka
1 vezica peršina
2 češnja češnjaka
peteljke od šampinjona
15 dag kuhane šunke
3 dag maslaca
1 jaje
sol
papar
2 žlice prošeka

Šoko - Kiki kocke


Priprema:

Duboki lim za pečenje (35 x 28 cm) namazati uljem i obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180°C. 15 dag čokolade narezati. Zajedno s maslacem otopiti i ostaviti da se ohladi. 25 dag čokolade posebno narezati.

Za tijesto: Brašno, smeđi šećer, badem, sol, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer u posudi dobro izmiješati. Jaja u jednoj posudi kremasto izraditi. Mješavinu maslaca s čokoladom dodati jajima neprestano miješajući. Zatim dodati mješavinu brašna i najnižom brzinom miksera izmiješati. Na kraju umiješati kiselo vrhnje i 7,5 dag narezane čokolade. Tijesto izliti u lim, izravnati i staviti peći oko 35 – 40 minuta. Ostaviti u otvorenoj, isključenoj pećnici oko 15 minuta, zatim izvaditi i ostaviti da se hladi. Hladno vodoravno prerezati i papir oprezno odvojiti.

Za preljev: Vodu i rum izmiješati. Jedan biskvit vratiti u lim za pečenje, preliti s ½ preljeva i namazati ½ kreme. Zatim staviti drugi biskvit, dlanovima biskvit pritisnuti, preliti ostatkom preljeva i premazati ostatkom kreme.

Maslac od kikirikija: Očišćeni i oguljeni kikiriki (30 dag) popržiti bez masnoće i ohladiti. U mikseru sitno samljeti i uz dodavanje ulja i meda dobro izmiješati. Po potrebi dodati još par kapi ulja.

Za kremu: Kikiriki (20 dag) narezati i u tavici bez masnoće popržiti. Izvaditi iz tavice i ostaviti da se hladi. Sirni namaz, 35 dag maslaca od kikirikija i 5 dag šećera dobro izmiješati. 15 dag narezanog kikirikija umiješati u kremu.

Za ukrašavanje: Ostatkom nasjeckanog kikirikija (5 dag) i čokolade (7,5 dag) posuti kolač. Prije serviranja kolač izvaditi iz hladnjaka i ostaviti (oko 1 sat ) na sobnoj temperaturi da omekša. Ostatak čokolade na pari otopiti, kolač narezati na kocke i preliti čokoladom.

Savjet: Umjesto kikirikija može se staviti lješnjak i napraviti maslac od lješnjaka na isti način kao i od kikirikija.

Photo: Šoko - Kiki kocke

Priprema:
 
Duboki lim za pečenje (35 x 28 cm) namazati uljem i obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180°C. 15 dag čokolade narezati. Zajedno s maslacem otopiti i ostaviti da se ohladi. 25 dag čokolade posebno narezati.

Za tijesto: Brašno, smeđi šećer, badem, sol, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer u posudi dobro izmiješati. Jaja u jednoj posudi kremasto izraditi. Mješavinu maslaca s čokoladom dodati jajima neprestano miješajući. Zatim dodati mješavinu brašna i najnižom brzinom miksera izmiješati. Na kraju umiješati kiselo vrhnje i 7,5 dag narezane čokolade. Tijesto izliti u lim, izravnati i staviti peći oko 35 – 40 minuta. Ostaviti u otvorenoj, isključenoj pećnici oko 15 minuta, zatim izvaditi i ostaviti da se hladi. Hladno vodoravno prerezati i papir oprezno odvojiti.

Za preljev: Vodu i rum izmiješati. Jedan biskvit vratiti u lim za pečenje, preliti s ½ preljeva i namazati ½ kreme. Zatim staviti drugi biskvit, dlanovima biskvit pritisnuti, preliti ostatkom preljeva i premazati ostatkom kreme.

Maslac od kikirikija: Očišćeni i oguljeni kikiriki (30 dag) popržiti bez masnoće i ohladiti. U mikseru sitno samljeti i uz dodavanje ulja i meda dobro izmiješati. Po potrebi dodati još par kapi ulja.

Za kremu: Kikiriki (20 dag) narezati i u tavici bez masnoće popržiti. Izvaditi iz tavice i ostaviti da se hladi. Sirni namaz, 35 dag maslaca od kikirikija i 5 dag šećera dobro izmiješati. 15 dag narezanog kikirikija umiješati u kremu.
 
Za ukrašavanje: Ostatkom nasjeckanog kikirikija (5 dag) i čokolade (7,5 dag) posuti kolač. Prije serviranja kolač izvaditi iz hladnjaka i ostaviti (oko 1 sat ) na sobnoj temperaturi da omekša. Ostatak čokolade na pari otopiti, kolač narezati na kocke i preliti čokoladom.
 
Savjet: Umjesto kikirikija može se staviti lješnjak i napraviti maslac od lješnjaka na isti način kao i od kikirikija.

 
Sastojci:
 
Tijesto:
40 dag tamne čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
15 dag brašna
35 dag smeđeg šećera
10 dag mljevenih badema
na vrh noža soli
10 dag kakao praha
3 žličice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
6 jaja
20 dag kiselog vrhnja 28% m.m.(mileram)
20 dag neslanog kikirikija
60 dag sirnog namaza 26% m.m.
1 staklenka (350 g) maslaca od kikirikija
5 dag šećera
 
Preljev:
2 dl vode
6 – 8 žlica ruma
 
Recept za maslac od kikirikija:
30 dag neslanog kikirikija
50 ml ulja od kikirikija ili od suncokreta
5 dag meda
Sastojci:

Tijesto:
40 dag tamne čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
15 dag brašna
35 dag smeđeg šećera
10 dag mljevenih badema
na vrh noža soli
10 dag kakao praha
3 žličice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
6 jaja
20 dag kiselog vrhnja 28% m.m.(mileram)
20 dag neslanog kikirikija
60 dag sirnog namaza 26% m.m.
1 staklenka (350 g) maslaca od kikirikija
5 dag šećera

Preljev:
2 dl vode
6 – 8 žlica ruma

Recept za maslac od kikirikija:
30 dag neslanog kikirikija
50 ml ulja od kikirikija ili od suncokreta
5 dag meda