četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Zapečeni sir


Priprema:40 min
1
Pripremite bešamel: rastopite margarin,dodajte brašno, pa promiješajtei propžite brašno. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se sos ne zgusne.
2
Feta sir narežite na ploške. Polovinu od sira poredajte u keramičku posudu.
Prelijte sa polovinu od bešamela.
3
Nad bešamela stavite šampinjone, pečenica, kečap,origano i listićem edamera.

4
Poredite preostali feta sir, prelijte ga sa ostatkom bešamela i poklopite sa listićem edamer.
5
Stavite u hladnu pećnicu i onda uključite na 250°C.
Pecite 30 minuta ili dok edamer ne dobije rumenu boju.

Poslužite odma.
Sastojci : 600 gr.feta sir  200 gr topivog sira (ja sam koristila Edamer)  200 gr. pečenica (može i pršuta, svinjski vrat, šunka, kulen)  200 gr.šampinjone  kečap  origano   Bešamel:  60 gr.margarin  3 kašike brašna  1/2 l.mlijeka


Desert sa Breskvama


Sastojci : Breskva smjesa: 490 gbreskvi  40 gsecera  Sir smjesa: 250 gjogurta  80 gkiselog vrhnja  40 gsecera  100 gmaskarpone sira  Krckava smjesa: 40 gsjeckanih badema  40 gsjeckanih oraha  100 gzobenih pahuljica  70 gmeda  1 velika kasika limunovog soka  2 velike kasike ulja

Priprema :
1
Prvo pripremiti krckavu smjesu:
U tiganju bez imalo masnoce kratko prziti orahe i bademe pa ih izvadite na tacnu.
U istom tiganju zagrijati ulje pa prziti minutu-dvije zobene pahuljice,med im dodati,limunov sok i bademe i orahe,maci sa stednjaka pa dobro izmjesati.
Izruciti sve na papir za pecenje i pustiti da se ohladi.
2
Breskva smjesa:
Breskve í secer samljeti u blenderu ili sa stapnim mikserom,ostaviti na stranu.
3
Sir smjesa:
Sve sastojke zajedno sjediniti,dobro zicom izmjesati da se sve ljepo sjedini.
4
4-5 casa pripremiti,pa raspodjeljivati naizmjenicno prvo brskva smjesu,sir smjesa,krckava smjesa-brskva pa sir smjesom zavrsiti.
Ukrasiti po zelji preko.
Ohladiti Desert i uzivati u Fantasticnom ukusu.
5
PS:Umjesto breskvi mozete koristiti bilo koje voce ili mjesavinu voca po zelji.

torta od kupina


Priprema :
Kekse usitniti i pomiješati s maslacom te staviti na dno kalupa za tortu kao podlogu
Za kremu izmiksati sir, šećer i kupine
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag
Sve zajedno promiješati i staviti u kalup za tortu na podlogu od keksa
Ostaviti u hladnjaku par sati da se stisne
Pažljivo odvojiti od kalupa i ukrasiti otopljenom crnom čokoladom.                                                             Sastojci :

500 g integralnih keksa

100 g maslaca

500 g kupina

500 g svježeg sira

100 g smeđeg šećera

200 g slatkog vrhnja

200 g crne čokolade 

utorak, 14. kolovoza 2012.

Original krema za krempite


Krema:
6jaja  1vanili secer  10 zlica secera  6 zlica brasna  1 litra mlijeka  2   zlice gustina  1 slag vrecica ili 2 dc slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu
 6jaja  20 zlica secera  2vanili secera  1 kutija (40 dag)gustina  6 zlica brasna  5 dc vode  2 litre mlijeka                                                                        Priprema:
1
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
2
To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
3
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
4
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
5
Za visoku krempitu:
6
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti. 
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema,ona je izazov kako je napravit da bude svaki put još bolja.

ČOBANAC MOGA DJEDA

Napominjem, ovo je izvorni recept star puno godina, bez ikakvih modernih začina, rezanaca, krumpira i sl. Samo čobanac i kruh! Dopustite da vas ovaj recept vrati kroz vrijeme… i uživajte!                                                   Glavni sastojci:1 kg junetina  0,5 kg janjetina  0,5 kg svinjetina  0,5 kg teletina  4 kom svinjske nogice  1-1,5 kg bijeli luk (žuti)  3 kom lovorov list  cca. 1dg/ l mljevena slatka crvena paprika  2-3 prstohvata mljevena ljuta crvena paprika  2 komada sušeni feferon  po vlastitom izborusol  po vlastitom izborubiber  0,75 lbijelo vino  2 dclkiselo vrhnje Priprema   :  Izmiksati luk na sitno, staviti ga u kotlić na ulje par minuta da popusti, nakon toga dodati sitno narezanu junetinu i doliti vode da pokrije meso.
Kasnije, cca. 30 minuta dodati svinjetinu, kada i ona malo popusti dodati teletinu i janjetinu. Naravno onda i dodati vode sukladno količini mesa. Svako malo promiješati. Mješanje se izvodi lagano, još bolje da se kotlić lagano ljulja.
Kada voda prokuha dodati lovor, biber i sol po vlastitom ukusu i nastaviti kuhati. Uzmite u obzir da u čobancu biber ne daje ljutoću nego samo upotpunjava okus. Kada meso postane mekano dodati mljevenu crvenu papriku cca. 1 dg/l, feferone i vrhnje (ako računate da se čobanac neće odmah pojesti izostavite vrhnje da se ne ukiseli). Pred kraj dodajte vina po vlastitom izboru (ja na kotlić od 12l stavljam blizu jedne litre). Čobanac je gotov kada para lijepi prste!
2
Par završnih uputa: Čobanac je jelo koje nije gusto nego je više jušno, sa dosta mesa, ljuto ali ne preljuto… Samo lagano dodavajte začine i doći ćete do vašeg optimuma… ne volimo svi isto ljuto i slano pa zato tu vi nastupate. Također u čobanac može ići i divljači, što više vrsta mesa to bolje!
Posluživanje
Preporučam izvođenje ovog recepta u prirodi, sa kompletnim priborom… kotlić na tronošcu, i vatra na drva. Izvođenje čobanca u stanu po meni gubi čar…ali naravno svi imamo drugačije uvjete.
Također, čobanac je uvijek ukusniji ako se priprema u večoj količini. Zato pozovite prijatelje… vjerujte da neće požaliti!

Sunčeve pjege


Priprema
1
Čvrsto izmiksajte bjelanjke sa šećerom, dodajte brašno i gustin koje izmješajte ručno. Prašak za pecivo pomješajte sa octom pa i njih dodajte na kraju.

Tepsiju veličine 20 x 35 (otprlike te veličine ili slična), obložite papirom, pa žlicom stavljajte hrpice bjelanjka.
3
Te hrpice posipajte sa mljevenom crnom kavom.
4
Za drugi biskvit izmješajte žumanjke i jaja sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke i na kraju prašak koji ste izmješali prvo sa octom.
5
Prelijte preko hrpica od bjelanjaka.

Pecite na 170 stupnjeva oko pola sata.
Pečeno prerežite po pola.
7
Ocjedite breskve iz kompota, pa u taj sok dodajte toliko vode da vam bude pola litre.
U tome i 3 žlice šećera zakuhajte puding.
U mlako dodajte želatinu koju ćete napraviti po uputama na vrećici, te margarin i na kockice izrezane breskve.

8
Nadjev rasporedite po polovici kolača, stavite gornji dio biskvita, te ga stavite u frižider da se dobro ohladi.
 Sastojci
Prvi biskvit:
 7bjelanjaka  200 grama šećera  2 žlice brašna  4 žlice gustina  1 čajna žličica praška za pecivo  2 žlice octa   mljevena crna kava
Drugi biskvit:
 7 žumanjaka  2jaja  150 grama šećera  2 žlice ulja  130 gramabrašna  1 čajna žličica praška za pecivo  1 žlica octa
Krema:
 1 konzerva kompota od bresaka,  1puding od vanilije,  125 grama maslaca ili margarina,  1 vrećica želatine,  3 žlice šećera

Kifle sa piletinom



Fil

1
Glavicu luka izrezati na kolutice i skuhati u vodi zajedno sa piletinom i kasikicom soli.
2
Kuhanu piletinu izrezati na kockice i malo rukama rasparcati. Kuhani luk izrezati i dodati piletini.
3
Dodati mladi sir, sirni namaz i senf. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve fino izmjesati da se sjedini.
Tijesto:
1
Napraviti glatko tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti da stoji oko 1h na toplom mjestu.
2
Kada je tijesto nadoslo, podijeliti ga u 8 dijelova i svaki komad tanko razvaljati.
Premazati puterom, izrezati kao na slici i dodati fil.

3
Motati kao sto je prikazano na slici.

4
Premazati zumancetom kojem smo dodali malo mlijeka i posuti susamom.
Peci na 180C dok ne porumene.
 Sastojci ;

 500 gr pilecih prsa  1 glavica luka  3 kasike mladog sira  3 kasike sirnog namaza (philadelphia ili slicno)  1 kasikasenfa  so  biber
Tijesto
 4 solje brasna  2 kasikice germe/kvasca  1 kasikica soli  1 kasika secera  1jaje  1 solja mlakog mlijeka (mozda bude trebalo malo vise)  malo maslaca