subota, 25. kolovoza 2012.

Muffini od tikvica i krumpira


tortilja od tikvica i krumpira
Priprema
1
Zagrijati pećnicu na 180.Tikvice i papriku oprati pa tikvice narezati na tanke kriške i malo posoliti.Papriku očistiti i narezati na kockice.
2
Oguliti krumpir i narezati na kockice.Sitno nasjeckati luk i češnjak,pa ih popeći na malo ulja..Izmutiti jaja s soli i paprom.U jaja umiješati sir izrezan na kockice.
3
Mješavinu sira i jaja pomiješati s tikvicama,krumpirom i paprikom,dodati luk. Time puniti posudice za souffle ili kalupe za muffine,koje prije toga namažete s malo ulja.
4
Kalupe staviti u vruću pećnicu i peći oko 25 -30 minuta.Potom ih izvaditi iz kalupa i malo ohladiti prije posluživanja.
Posluživanje
Servirajte ih tople cijele ili prepolovljene.                                                                                            Sastojci: 1manja tikvica  1 mala crvena paprika  20 dagkuhanoga krumpira  2režnja češnjaka  2luka  4jaja  sol,papar  6 dagementalera  1 m.žmaslinovog ulja

KOLAČ OD ŠLJIVA


Kolač od šljivaPriprema
1
Šljive oprati, očistiti i prerezati na polovice. Ako radite sa zamrznutim šljivama, onda ih odmrznuti i dobro ocijediti od viška vode.
2
Za tijesto otopiti maslac i pomiješati ga sa svim sastojcima. Tijesto razvaljati na veličinu protvanja ostavljajući rubove malo debljima od sredine. Takvo tijesto prebaciti u čist protvanj (20x30cm). Protvanj nije potrebno uljiti niti mastiti jer je tijesto dovoljno masno samo po sebi (neće se zalijepiti).
3
Rubove tijesta potisnuti na stranice protvanja, tako da su i one djelomično obložene (kao za pitu od prhkog tijesta). Po tijestu gusto poredati polovice šljiva. Treba ih biti puno jer će one pustiti sok i tako učiniti tijesto mekanim, inače će biti tvrdo. Sve skupa staviti peći 15 min u pećnicu zagrijanu na 200 °C .
4
Dok se tijesto i šljive peku, napraviti preljev. Za to izmutiti bjelanjke u snijeg, a u drugoj posudi žumanjke sa šećerom. U žumanjke dodati kiselo vrhnje, a nakon toga ručno umiješati snijeg.
5
Nakon što tijesto izvadite iz pećnice, odmah ga prelijte preljevom i vratite natrag u pećnicu. Takvo peći sve dok preljev ne postane lijepe svijetlosmeđe boje.
Posluživanje
Može se poslužiti toplo, ali i hladno. Ukoliko ćete hladiti prvo ostavite vani, a zatim stavljati u frižider. U slast!
Sastojci
tijesto
 250gbrašna  70gšećera  1jaje  100gmaslaca  malosoli  2 žlicemlijeka  1/2 paketićapraška za pecivo
preljev
 4jaja  4 žlice šećera (ako su šljive slatke, može i manje)  1kiselo vrhnje
i još
 1kg šljiva (može i zamrznute)

MOČNO I SOČNO


Priprema
1
Meso isjeći na krupnije kocke.Tikvice oguliti pa i njih isjeći na krupnije kocke.Luk sitno isjeckati.
2
Mljeveno meso sjediniti sa sitno sjeckanim lukom i dodati prezle,začine po ukusu te dobro izmješati.
3
Od pripremljene mase oblikovati kuglice veličine oraha.Popržiti ih na vrelom ulju,a potom ih izvaditi iz masnoće.
4
Juhu od šampinjona pripremiti prema upustvu sa vrečice i pomiješati sa goveđom juhom.
5
Na malo ulja propržiti luk zatim dodati junjetinu.Dinstati uz povremeno dolijevanje vode.
6
Pred kraj dinstanja dodati šampinjone,tikvice i pržene ćufte.Zaliti pripremljenom juhom od gljiva,dodati mljevenu papriku i začine po ukusu.Kuhati na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.
Sastojci : 500gjunećeg mesa  250gmljevenog mesa  200gmariniranih šampinjona  2mlade tikvice  1lgoveđe juhe  1 juha od gljiva  2glavice crnog luka  3 žlice prezle  1 žlica mljevene paprike  1lovorov list

četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Čokoladni cheesecake


Priprema :
1
Keks samljeti u blenderu. Držati ga prije mljevenja neko vrijeme u frižideru. 
Dodati istoplje maslac, izmješati pa rasporediti u kalup promjera 24 cm. u kome će se kolač peći. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi čokoladna smjesa. 

Izmiksati sir i šećer, dodavati jedno po jedno jaje, dodati jaje, malo izmiksati, zatim sljedeće... Sipati polako istopljenu čokoladu uz lagano mješanje, na kraju dodati i slatku vrhnje . Sve izmješati, sipati preko smjese od keksa, staviti kalup na drugu tepsiju da bi se dobilo duplo dno pa peći u prethodno zagrijanoj rerni na 140 stupnjeva oko sat vremena. 

Kada kolač izvadite odmah ga odvojite nožem od ivica kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kao što vidite, cheesecake nema brašna u sebi pa ako vam se učini da nije dovoljno pečen u sredini, ostavite tako, tako treba da bude. Kada se dobro ohladi idealno će se sjeći. Ako malo pukne od gore, kada se prohladi samo špatulom malo spojite i izravnajte površinu, kada se stavi bjeli fil neće se ni prijmetiti. 

Za bjeli fil, umutiti slatko vrhnje sa šećerom, dodati kiselo vrhnje, lagano izmješati i premazati cheesecake. 
Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro rasladi. 

Gore ukrasiti po želji, malo ribane čokolade, kakao...
Sastojci
podloga
 250 gr. filovanog čokoladnog  50 gr.maslaca
čokoladni fil
 400 gr. sira Philadelphia ili neki drugi krem sir  250 gr. čokolade za kuhanje  100 gr.smeđeg šećera  4 jaja  2,5 dcl. slatkog vrhnja
bjeli fil
 2 pune kašike kiselog vrhnja  1,5 dcl. slatkog vrhnja  2 kašike smeđeg šećera 

Palačinke od krumpira


Priprema:100 min
1
Kuhajte krumpir u slanoj vodi, ogulite ga i propasirajte.
2
Krumpirovoj kaši dodajte brašno, jaja, sol i papar.
3
Razrijedite mješavinu s toliko toplog mlijeka da dobijete kremastu smjesu
4
Pecite palačinke na klasičan način, u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja. Okrećite tavu tako da se smjesa raširi po dnu tave, pa čim palačinka požuti s jedne strane, okrenite je lopaticom na drugu stranu.
5
Za preljev očistite i operite gljive, narežite ih na ploškice i ispirjajte na maslacu.
6
Gljivama dodajte brašno, isjeckani češnjak, maslac, juhu, sol i malo konjaka.
7
Naposljetku dodajte i slatko vrhnje, te ostavite još malo na vatri dok umak ne dobije potrebnu gustoću (rjeđi je od bešamela).
8
Dno vatrostalne posude premažite maslacem i posložite 3 palačinke koje prelijte dijelom umaka i pospite sirom. Nastavite s drugim slojem palačinki, umaka i sira sve dok imate materijala. Gornji sloj mora biti sir.
9
Stavite u toplu pećnicu na 180 st. C oko 15 minuta da se jelo zapeče, odnosno dok ne porumeni.
Posluživanje
Jelo je posluženo uz domaće istarske kobasice (na metar) i salatu od pečenih rog paprika.
Sastojci:
Palačinke
 50 dagkrumpira  10 dagbijelog brašna  3 komjaja  po potrebimlijeka  po potrebisoli i papra  po potrebiulja za prženje
Umak
 30 dag gljiva ( odaberite vrstu po želji)  6 dagmaslaca  1 češanjčešnjaka  2 dl juhe (može od kocke)  1 žličicabrašna  2,5 dlslatkog vrhnja  10 dag sira ribanca  1/2 žličicekonjaka  po potrebisoli
Za premazivanje vatrostalne posude
 po potrebi maslaca .

Malo ljetno savršenstvo


Priprema:60 min
1
Pripremite smjesu za palačinke sa omjerom namirnica koji vam je prema iskustvu najuspješniji ili prema ovome receptu.

Ostavite smjesu da miruje barem 1 sat, a onda ih ispecite tako da budu čim tanje.
3
Dok smjesa za palačinke miruje, očistite i skuhajte grašak u slanoj vodi. Kuhani grašak propasirajte kroz sito srednjih rupica, a potom dobivenoj kaši primješajte grudicu maslaca.
4
Gljive isjeckajte na ploškice i propirjajte ih na maslacu sve dok voda ne ispari.
5
Vatrostalnu posudu u kojoj ćete gratinirati palačinke premažite maslacem.
6
Na svaku palačinku stavite žlicu propasiranog graška pa ga razmažite po palačinki. Preko graška (uz rub palačinke) stavite krišku topivog sira te po sredini sira, uzdužno, žlicu gljiva. Zarolajte i slažite u posudu.
7
Složene palačinke prelijte slatkim vrhnjem pa stavite posudu u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 st. C oko 10 do 15 minuta. Ostavite palačinke desetak minuta da upiju svo slatko vrhnje i tek onda servirajte.
Posluživanje
Ovo je jelo vrlo izdašno pa mu osim sezonske salate i ne treba ništa drugo. Za mesoljupce pak, ovo će biti izvrstan prilog.
Sastojci : 10 kompalačinki  15 dag očišćenog mladoga graška  8 - 10 daggljiva  10 kriški topivog sira u listićima  po potrebi maslaca (1 manja grudica za grašak, žlica za gljive, a ostalo za premazvanje posude  2 dlslatkog vrhnja  po potrebi i ukusu soli .

Punjene palačinke


Priprema:90 min
Za palačinke:
1
Od navedenih sastojaka pjenjačom umutiti glatku smjesu za palačinke.
2
Smjesu ostaviti 30 minuta da odstoji.
3
Ispeći 8 malo debljih palačinki (promjer tave cca 24 cm)
Za bešamel:
1
Na 60 g maslaca svijetlo popržiti 2 žlice brašna i zaliti hladnim mlijekom i juhom, posoliti dodati malo muškatnog oraščića i miješati na laganoj vatri do vrenja.
2
Maknuti s vatre i dodati kravlji sir i nastaviti miješati dok se on potpuno ne otopi i sjedini s bešamelom. Popapriti i umiješati isjeckani peršin.
3
Smjesu podijeliti na dva podjednaka dijela (odokativno).
Za preljev:
1
U polovicu bešamel smjese umiješati 250 ml mlijeka, po potrebi još mrvicu posoliti i ostaviti sa strane.
Za nadjev:
1
Izrezati šampinjone na, ne prevelike, listiće i propirjati ih na maslacu dok sva tekućina koju su pustili ne ishlapi.
2
Malo ohladiti (da ne bude prevruće) i umiješati u drugu polovinu bešamel smjese.
Punjenje palačinki:
1
Na svaku palačinku staviti šnitu šunke, premazati smjesom od šampinjona i zarolati.
2
Palačinke izrezati na šnitice (rolice) oko 1, 5 cm debele.
3
Rolice na koso poslagati u veći vatrostalni pekač, preliti preljevom od druge polovice bešamel smjese, posuti ribanim parmezanom i staviti zapeći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 190°C.
Posluživanje
Poslužiti toplo s puno zelene salate.
Sastojci
Za palačinke
 2jaja  375 mlmlijeka  150 goštrog brašna  50 gglatkog brašna  sol
Za nadjev
 350 gšampinjona  8 šnita kuhane delikates šunke  60 gmaslaca
Za bešamel (1/2 za nadjev i 1/2 za preljev)
 60 gmaslaca  2 žliceglatkog brašna  250 mlhladnog mlijeka  250 ml hladne pileće juhe  malo soli  malo muškatnog oraščića  200 gsvježeg kravljeg sira   malo svježe mljevenog papra  1 vezicaperšina
Za preljev
 250 mlmlijeka  malo soli  3 žlicesvježe izribanog parmezana