Priprema:
1
Stari kruh iseci na kriske pa zatim na kockice.
Sipati ulje u tepsiju (otprilike 20X30). Sipati malo vise ulja. Ne samo podmazati. Npr. da ga bude za pola prsta. Spustiti kockice u ulje i rasporediti.
2
Napraviti besamel umag. Malo ređji nego obicno. U manjoj posudici proprziti ravnu žlicu brasna na malo ulja. Dodati mlijeko i mjesati dok ne provri i ne zgusne se. Ako je gusto dodati jos malo mlijeka (da bude kao tjesto za palacinke). Tu se doda soli i po zelji bibera i vegete. Ja sam stavila i malo bosiljka i origana.
3
Taj umag se lagano žlicom rasporedi po kockicama kruha. On ce ga kasnije kad se zapece uciniti meksim.
4
Preko nasjeckati suho meso i rasporediti. Ja sam imala dimljeni vrat i cajnu kobasicu. Moze se nadrobiti i bjelog, bilo kojeg kravljeg sira a i ne mora. Nasjeckati sampinjone (malo krupnije). Ja sam stavila 4 veca . Moze se prosarati kecapom.
5
Staviti u zagrejanu rernu na 200 C da se pece. Nisam pratila vrijeme ali gotovo je kad kruh porumeni. Izvaditi iz rerne i posuti rendanim sirom (Moze gauda, edamac, trapist...sta god). Posuti malo origanom i vratiti u rernu na par minuta da se sir istopi.
Sastojci 1) Stari kruh 2) Nesto suhomesnato (dimljeni ili suvi vrat, cajna kobasica, kulen, sunka....) 3) Malo bjelog sira (a i ne mora) 4) sir 200 gr 5) sampinjona 6) Zacini po ukusu (Origano, bosiljak, biber, vegeta..) 7) Ulje
Za besamel umag:
1 kasika brasna 250 ml mlijeka ulje
-->
Priprema:
1
Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.
Sastojci:
35 dagmiješanog mljevenog mesa 1 strukporiluka 4 većakrumpira 1 velika ili 2 manjemrkve 2 dlmlijeka 2 dljogurta 2 jušne žlicemekog brašna 4 žliceribanog parmezana po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
1/2 glavice bijelog svježeg kupusa 4 kriške dimljene pancete (slanine) 1/2 dljabučnog octa 1 dlulja 1 čajna žličicapapra 1/2 čajne žličice kumina (kima) po potrebi i ukususoli 3 žlicetople vode
Priprema:
Meso oprati, posušiti, posoliti i staviti u tepsiju u kojoj će se sve peći.
Ovamo ugrijati malo ulja u šerpicu, da bude vruće i preliti po mesu. To sam vidjela kod mene u hotelu, tako rade u kuhinji. Tako se uhvati korica i sve ostane unutra, neda da se meso isuši. Posuti ružmarinom i staviti da se peče u tepsiju. Poklopiti alu folijom.
Peći u dobro ugrijanoj rerni na 250 C nekih 15 minuta, i onda smanjiti na 180 C.
2
Za to vrijeme oguliti krompir, i ostalo povrće.
3
Kad je meso napola pečeno, izvaditi ga na onu istu alu foliju i staviti krompir sa povrćem. Posoliti onako odokativno ovo povrće i samo malo posuti uljem.
4
Vratiti meso na ovaj krompir, dodati šolju vruće vode i poklopiti onom istom folijom.
5
Sve ukupno peći nekih sat vremena.
Pola sata peći na donjoj rešetki, a onda dići na srednju rešetku od rerne.
Posluživanje
Servirati sa salatom. Meni lično najbolje uz ovo ide kupus salata, ali ovaj put je bila paradajz.
Ovde se može dodati i koja gljiva, malo više paprika, ma svo povrće koje vam se nadje pri ruci.
Sastojci:4 osobe 800-1000 gr teletine - rebra 1 kg krompira (po mogućnosti manji) 1 veća mrkva 2 čehna bijelog luka 1 kom paprika 1manja glavica crvenog luka po potrebi ulja po željisoli malo ružmarina
Priprema:
U protvan(tepsiju)za podlogu složite kekse
2
Zatim lijepo na keksiće gusto posložite “banane”: koje sam ja poškropil sa sokom od pol limuna
3
U mlijeko koje sam zakuhal stavio sam jednu vrečicu vanilin šećera burbon i zakuhal puding po uputstvima na vrečici…
4
vrući puding sam prelijal preko keksi i banani i ostavil da se ohladi.
5
Kada se ohladilo izmiksao sam slatko vrhnje u koje sam dodao jedan kremfix i sve to premazao po kolaču.
6
Ja sam ukrasio kolač s naribanom čokoladom i dobro ga ohladil
Posluživanje
Možete i staviti i čokoladnu glazuru ili čokoladne mrvice,a uskoro namjeravam probati isti kolač sa malinama i upotrijebiti puding od malina.Najveća mi je pohvala kada moji dečki sa guštom pojedu kolač i još jednom hvala pibi na tako jednostavnom kolaču.
Sastojci:
petit buere kaksi 21 kom. je meni u protvan stalo(tepsiju) 2 vrećice Dolcela pudinga od vanilije 1lmlijeka 1 vrećica Dolcela vanil šećera ili vanil šećer burbon cca 1kgbanana 8 žlica šećera(za puding) 1/2soka od limuna 500mlslatkog vrhnja 1 vrećica Dolcela kremfixa
Priprema
1
Tepsija od prilike 3ox2o cm.
Fil br. 1 : 4oo ml mlijeka, 4 kašike šećera, 1 puding od čokolade. Puding razmutite u šest kašika mlijeka koje ste oduzeli od ovih 4oo ml. Ostatak mlijeka i šećer stavite da prokuha, dodajte razmučeni puding i skuhajte ga. U vruč puding dodajte 1o do 15 grama maslaca iz frižidera, dobro umutite da se maslac istopi i puding prelijte preko keksa. Sad preko pudinga poredajte drugi sloj keksa.
Fil br. 2: 25o grama višanja, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike gustina, 1/2 dcl vode. Višnje prokuhajte sa šećerom i vanilin šećerom, gustin razmutite u vodi, dodajte u višnje i kuhajte dok se ne zgusne. Kad se fil zgusne kao puding stavite ga na drugi red keksa. Preko fila poredajte treci sloj keksa.
Fil br. 3: 4oo ml vrhnja za šlag, 25o grama čokolade za kuhanje. Vrhnje za šlag zagrijete samo pazite da vam ne prokuha, dodajte izlomljenu čokoladu i cijelo vrijeme miješajte da dobijete jednu finu glatku kremu. Kad je krema gotova polako je prelijete preko trećeg reda keksa.
1
Ostavite da se kolač ohladi i nakon toga ga stavite u frižider na nekoliko sati da se treći fil stegne, kako bi se mogao lijepo sjeći.
Sastojci:
petit keks
4oo ml mlijeka, 4 kašike šećera, 1 puding od čokolade, 1o do 15 grama maslaca
25o grama višanja, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike gustina, 1/2 dcl vode
4oo ml vrhnja za šlag, 25o grama čokolade za kuhanje
Priprema:
1
KORA: Umutiti 8 jaja sa 8 žlica šećera, dodati 1žlicu kakaa, 1 žlicu brašna i 12 žlica mljevenih oraha mješati kuhačom a ne mikserom. Od mase peći dve kore ili jednu ogromnu u velikom plehu.
2
I FIL: Umutiti 375 g. margarina, dodati 2 žumanjka i 250 g. mljevenog šećera
3
II FIL: Skuvati 300 g. mlijeka sa 5 žlica šećera u to dodati 200 g. mlijeka u kome je razmućeno 2 žumanjka i 5 žlica brašna.
4
III FIL: 300 g. mljevenog Petit keksa preliti sa 300 g. gaziranog od naranđe soka i 150 g. rastopljene čokolade.
5
I FIL podjeliti na dva ista djela, jedan dio dodati u II FIL, a jedan dio dodatai u III FIL.
6
SLAGANJE za tortu običnog izgleda : Kora- tamani fil- svjetli fil- kora-tamni fil - svjetli fil- cjelu tortu preliti sa klasičnom glazurom od čokolade.
Sastojci KORA : 8 jajeta 8 žlica šećera 1 žlica kakaoa 1 žlica brašna 12 žlica mlevenih oraha I FIL: 375 g. margarina 2 žumanjka 250 g. mljevenog šećera II FIL: 500 g. mlijeka 5žlica šećera 2 žumanjka 5 žlica brašna III FIL: 300 g. mljevenog Petit keksa 300 g. gaziranog soka od naranđe 150 g. čokolade GLAZURA: 250-300 g. rastopljene čokolade II FIL: 100 g. mljevenog Petit keksa
Priprema:
Oguliti paradajz i lagano ukuhati, posebno izdinstati bijeli luk, papriku sjeckanu na sitne kockice.
Dinstati 15 minuta.
Ukuhani paradjz dodati dinstanoj papriki.
Staviti sjeckani peršin, ulje, ocat, šećer, sol i biber.
Kuhati oko 20 minuta, na kraju dodati jedan konzervas.
Sipati u teglice.
Sastojci 2 dclulja 2 dcl octa 15 dkgšećera 2 kgparadajiza 3 kgpaprike 2 glavicebijelog luka veća vezica peršinovog lista soli po ukusu sitni biber jedan konzervans