utorak, 28. kolovoza 2012.

Fusili s rajčicama i tunom


Prekrasno jelo od tjestenine s izdašnim umakom od tune i rajčica, je nešto što bi svaki gurman trebao kušati.
Fusili s rajčicama i tunom
Sastojci
800g pelati rajčice
400g tjestenine (fusili)
250g tune iz konzerve
80g parmezana
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog pešina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol


Parmezan naribamo, a češnjak protisnemo. U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo češnjak i čim češnjak zamiriše, dodamo pelati rajčice i kuhamo ih na srednje jakoj vatri.

Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo fusile i kuhamo ih po uputama na pakiranju. Nakon 5 minuta kuhanja rajčica, u tavu dodamo ocijeđenu tunu, sjeckani peršin, posolimo, promiješamo i kuhamo dalje na laganoj vatri, još 5 minuta. 

Potom kuhanu tjesteninu ocijedimo i rasporedimo na tanjure, posipamo ju naribanim parmezanom, prelijemo umakom od rajčica i tune i poslužimo. 

Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu


Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu
Uz morske specijalitete odlično će ići umak osmišljen za ribe sa žara, one pečene na tavi ili pak u pećnici. Spoj okusa maslina i nezaobilaznog češnjaka izvrsno se nadopunjuje sa svježim koprom i medom.

Sastojci
1/2 šalice plus 1/3 šalice maslinova ulja
1 luk, tanko narezan
20 češnja češnjaka
1 žličica soli
1/2 šalice nasjeckanog kopra
1/2 šalice nasjeckanih maslina
2 očišćene rajčice
1 svežanj lišća origana, nasjeckati
1/3 šalice vinskog octa
2 žličice meda
Priprema: 


Na srednje jakoj vatri zagrijte 1/2 šalice maslinova ulja pa pirjate luk, češnjak i sol oko 5 do 7 minuta. 

Ostavite po strani neka se hladi 10 minuta. 

Stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. 

Kompot se može hladiti i preko noći. Servirajte uz vruću pečenu ribu. 


Lignje punjene sirom


Lignje se mogu pripremati na bezbroj načina - peći, pržiti, kuhati, puniti, dodavati u rižota ili tjestenine... Predlažemo vam kombinaciju lignji i masnog polutvrdog sira koja će koja će vas i vaše ukućane sigurno ugodno iznenaditi. 
Lignje punjene sirom - za svačiji ukus
Sastojci
800g lignji
200g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka ili topljivi sir po želji
2 češnja češnjaka
1 žlica peršina
50ml maslinovog ulja
50ml bijelog vina
2 žlice krušnih mrvica
sol
Priprema: 


Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine. 

Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak. 

Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama. 

Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte. 

Lazanje od lososa, tikvica i poriluka


Napravite lazanje u kojima nema mesa, sira ni tijesta. Naizgled nemoguće, ali itekako jednostavno i ukusno. Uživajte u okusu ribe i povrća, uz dodatak začina i finog bijelog vina.

Sastojci
2 odmrznuta fileta grgeča (po 150 g) ili lososa
2 žlice limunovog soka
400 g tikvica
4 žlice maslinovog ulja
1 poriluk (od 300 g)
1 češanj češnjaka
250 pirea od rajčica
malo mljevenog kima
100 ml bijelog vina
100 g vrhnja
2 žličice sušene majčine dušice
sol i papar
Priprema: 


Na ribu nakapajte limunov sok, posolite i stavite sa strane. 

Operite tikvice, očistite i narežite na tanke kriške pa ih na 2 žlice ulja popržite 3 minute s obje strane, posložite i stavite na kuhinjski papir. 

Poriluk očistite, narežite na tanke kolutiće i dobro operite. Češnjak ogulite i nasjeckajte. 

Poriluk i češnjak popržite na ulju u kojem ste pržili tikvice, a čim omekšaju dodajte preostalo ulje, rajčice, posolite, popaprite i pospite kimom. Maknite sa štednjaka. 

U loncu zakuhajte vino sve dok se količina ne prepolovi. Ulijte vrhnje i ponovno prokuhajte. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom. 

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a za to vrijeme polovicu tikvica posložite u vatrostalnu posudu. 

Dodajte pola umaka od rajčica, prekrijte ribljim filetima, zatim opet umak od rajčica, red tikvica pa sve zalijte umakom od vina. Pecite na srednjoj rešetki na 180 stupnjeva oko 20 minuta. 
Lazanje od lososa, tikvica i poriluka

Lignje sa žara po domaći


Lignje sa žara po domaćiUkusan i brz ručak ili večera zadovoljit će svako nepce u ljetne vruće dane. Jednostavna priprema temelji se na zadržavanju izvornog okusa lignje uz vrlo malo dodataka. Kako pripremiti lignje na žaru otkriva nam čitateljica Marina.

Lignje očistiti, oprati, posušiti krpom i posoliti. 

Žicu roštilja dobro ugrijati, ali bez plamena i dobro premazati suncokretovim uljem. U šalicu pomiješati maslinovo i suncokretovo ulje za premazivanje lignji. 

Lignje staviti na vrelu žicu, peći 10 do 15 minuta, okrenuti i ponovo peći 10 do 15 minuta. Dok se peku, premazati ih nekoliko puta mješavinom ulja. 

Pečene lignje preliti maslinovim uljem u koje smo dodali usitnjeni češnjak i svježi peršin. Poslužiti uz kuhanu blitvu i krumpir, limun te salatu po želji. 

Pečena riba s krumpirom u bijelom vinu


Lagano i ukusno jelo od bijele ribe, najbolje grdobine i škarpine, iako će i oslić biti izvrstan pripremljen na ovaj način. Vino ne smije biti ni preslatko ni kiselo, da ne bi pokvarilo ovu poslasticu.Pečena riba s krumpirom u bijelom vinu

Sastojci
1 grdobina do 2 kg (ili dvije manje)
1 kg krumpira
500 g luka
1/2 čaše maslinovog ulja
6 nasjeckanih češnjeva češnjaka
1 grančica svježeg peršina
2 rajčice
1 i 1/2 čaša bijelog vina
1 list lovora
sol, papar
Riba je ukusna i zdrava namirnica bogata nutrijentima neophodnima za razvoj i funkcioniranje organizma. Lako se priprema, a uživanje u njezinim okusima traje i traje.

Bijela riba po udjelu aminokiselina i bjelančevina sličnija je mesu, sadrži manje žive od plave ribe i lako je probavljiva. Može se kuhati, peći i pržiti, ovisno o željama. Ovaj put predlažemo ribu pečenu u pećnici i prelivenu bijelim vinom. 


Priprema: 

Na ploške izrežite krumpir i luk, pa ih kratko prokuhajte u vodi. Omekšano povrće složite u posudu za pečenje dobro premazanu maslinovim uljem, pospite usitnjenim češnjakom i peršinom te poredajte izrezane oguljene rajčice. 

Na to položite cijelu očišćenu ribu (ili dvije manje), posoljenu i popaprenu, dodajte list lovora, te pecite u pećnici podlijevajući bijelim vinom dok riba bude pečena, a krumpir mekan.

Marinirano meso i pečene paprike


Marinadu pripremite od limunovog soka, maslinovog ulja i mediteranskih začina. Limunska kiselina će omekšati meso, ulje će očuvati okus, a mediteranski začini obogatiti okus roštiljade. Uz marinirano meso zapecite i razrezane paprike koje ćete servirati kao prilog.Marinirano meso i pečene paprike

Sastojci
6 češnja češnjaka
1/2 dl soka limuna
1/2 žličice mljevenog papra
malo ružmarina
malo bosiljka
1 dl maslinovog ulja
5 paprika
malo soli
6 svinjećih šnicli
Upute: 
1. Pomiješajte sve sastojke za marinadu 

2. Prelijte u zdjelu s mesom. 

3. Pažljivo prekrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata - idealno bi bilo 24 sata. 

4. Izvadite ih hladnjaka. Ostavite jedan sat tako da meso bude na sobnoj temperaturi kad ga stavite peći. 

5. Pecite oko 15 minuta, okrečući tri do četiri puta ili duže po potrebi.