Priprema:
1
Tikvice nemojte oguliti, već ih samo operite, odsjecite krajeve, prerežite napola po duljini i izdubite žličicom.
2
Izdubljene tikvice pecite 10-ak minuta u pećnici na 220 stupnjeva.
3
Napravite nadjev od sitno sjeckane stabljike poriluka (možete koristiti i/ili kapulu, ovisno o ukusu), češnjaka, svježih začina. Dodajte dobro ocijeđenu tunjevinu, sitno naribani sir (ostavite dio za posipanje) i ostale sastojke za nadjev. Nadjev dobro izmješajte te napunite polupečene tikvice.
4
Nadjevene tikvice složite u posudu za pečenje te pospite ostatkom sitno naribanog sira. Vratite u pećnicu i pecite na 220 stupnjeva 20-ak minuta.
5
Tikvice su dosta zahvalno povrće, možete ih puniti mljevenim mesom, različitim sirevima, začinima koje volite... varijacija na temu je mnogo, ovisno o Vašoj mašti. Ili namirnicama u frižideru ;-)
Poslužiti toplo.
Sastojci:2 srednjetikvice
Nadjev
10 dag sira (npr. Podravca) 120 g Rio Mare tuna 1 dlpasirane rajčice 1poriluk 1režanj češnjaka 2 žlicekiselog vrhnja 2 žlice naribanog starog kruha 3 žlicemaslinovog ulja sveži origano peršin sol, papar
Tikvice, mlade, sočne, pune svježine…………………ovako volim da ih pripremam, ukus je fantastičan, prožimajući, nadopunjujći! Priprema:
1
Oprati tikvice, ocjediti, pa presjeći uzduž, na dve jednake polovice.
Ne guliti tikvice!!!
Kad kora je mlada, vrlo lako svarljiva, a u samom sloju, ispod nje same, je značajan sadržaj vrlo korisnih komponenti.
2
Zatim, izdubiti unutrašnjost, očistiti od mladih sjemenki.Pošto su tikvice mlade, sjemenke su još neformirane, meke i nema ih mnogo.
3
Unutar tikvice, dubljenjem središnjeg djela, formira se udubljenje, koje punimo prženim mesom, posolimo, dodamo mrvljeni bosiljak, pa prelijemo blagim kečapom, poredamo šampinjone, isječene na tanke listiće, vrlo malo posolimo, pospemo mrvljenom majčinom dušicom
Na kraju sve blago poprskati maslinovim uljem.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici, na 200 stupnjeva.
4
Pred sam kraj, izvaditi tikvice iz rerne, pa zaliti sa smjesom od pjenasto umućenog jednog jajeta i vrhnja, te vratiti u rernu još 4-5 minuta.
5
Jedna od mogućnosti serviranja je uz kiselo mljeko ili kefir, služiti toplo.
Sastojci: 4 mladetikvice 200-250 gr, na naglo prepečenog pilećeg mesa , 200-250 gr mladih i manjih šampinjona , Kečap-blagi, začinsko bilje: mrvljena majčina dušica, bosiljak morska sol,1jaje , 1 žlica vrhnja-20% mlječne msti maslinovo ulje
Priprema
1
Zagrijati pećnicu na 180.Tikvice i papriku oprati pa tikvice narezati na tanke kriške i malo posoliti.Papriku očistiti i narezati na kockice.
2
Oguliti krumpir i narezati na kockice.Sitno nasjeckati luk i češnjak,pa ih popeći na malo ulja..Izmutiti jaja s soli i paprom.U jaja umiješati sir izrezan na kockice.
3
Mješavinu sira i jaja pomiješati s tikvicama,krumpirom i paprikom,dodati luk. Time puniti posudice za souffle ili kalupe za muffine,koje prije toga namažete s malo ulja.
4
Kalupe staviti u vruću pećnicu i peći oko 25 -30 minuta.Potom ih izvaditi iz kalupa i malo ohladiti prije posluživanja.
Posluživanje
Servirajte ih tople cijele ili prepolovljene. Sastojci: 1manja tikvica 1 mala crvena paprika 20 dagkuhanoga krumpira 2režnja češnjaka 2luka 4jaja sol,papar 6 dagementalera 1 m.žmaslinovog ulja
Priprema
1
Šljive oprati, očistiti i prerezati na polovice. Ako radite sa zamrznutim šljivama, onda ih odmrznuti i dobro ocijediti od viška vode.
2
Za tijesto otopiti maslac i pomiješati ga sa svim sastojcima. Tijesto razvaljati na veličinu protvanja ostavljajući rubove malo debljima od sredine. Takvo tijesto prebaciti u čist protvanj (20x30cm). Protvanj nije potrebno uljiti niti mastiti jer je tijesto dovoljno masno samo po sebi (neće se zalijepiti).
3
Rubove tijesta potisnuti na stranice protvanja, tako da su i one djelomično obložene (kao za pitu od prhkog tijesta). Po tijestu gusto poredati polovice šljiva. Treba ih biti puno jer će one pustiti sok i tako učiniti tijesto mekanim, inače će biti tvrdo. Sve skupa staviti peći 15 min u pećnicu zagrijanu na 200 °C .
4
Dok se tijesto i šljive peku, napraviti preljev. Za to izmutiti bjelanjke u snijeg, a u drugoj posudi žumanjke sa šećerom. U žumanjke dodati kiselo vrhnje, a nakon toga ručno umiješati snijeg.
5
Nakon što tijesto izvadite iz pećnice, odmah ga prelijte preljevom i vratite natrag u pećnicu. Takvo peći sve dok preljev ne postane lijepe svijetlosmeđe boje.
Posluživanje
Može se poslužiti toplo, ali i hladno. Ukoliko ćete hladiti prvo ostavite vani, a zatim stavljati u frižider. U slast!
Sastojci
tijesto
250gbrašna 70gšećera 1jaje 100gmaslaca malosoli 2 žlicemlijeka 1/2 paketićapraška za pecivo
preljev
4jaja 4 žlice šećera (ako su šljive slatke, može i manje) 1kiselo vrhnje
i još
1kg šljiva (može i zamrznute)
Priprema
1
Meso isjeći na krupnije kocke.Tikvice oguliti pa i njih isjeći na krupnije kocke.Luk sitno isjeckati.
2
Mljeveno meso sjediniti sa sitno sjeckanim lukom i dodati prezle,začine po ukusu te dobro izmješati.
3
Od pripremljene mase oblikovati kuglice veličine oraha.Popržiti ih na vrelom ulju,a potom ih izvaditi iz masnoće.
4
Juhu od šampinjona pripremiti prema upustvu sa vrečice i pomiješati sa goveđom juhom.
5
Na malo ulja propržiti luk zatim dodati junjetinu.Dinstati uz povremeno dolijevanje vode.
6
Pred kraj dinstanja dodati šampinjone,tikvice i pržene ćufte.Zaliti pripremljenom juhom od gljiva,dodati mljevenu papriku i začine po ukusu.Kuhati na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.
Sastojci : 500gjunećeg mesa 250gmljevenog mesa 200gmariniranih šampinjona 2mlade tikvice 1lgoveđe juhe 1 juha od gljiva 2glavice crnog luka 3 žlice prezle 1 žlica mljevene paprike 1lovorov list
Priprema :
1
Keks samljeti u blenderu. Držati ga prije mljevenja neko vrijeme u frižideru.
Dodati istoplje maslac, izmješati pa rasporediti u kalup promjera 24 cm. u kome će se kolač peći. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi čokoladna smjesa.
Izmiksati sir i šećer, dodavati jedno po jedno jaje, dodati jaje, malo izmiksati, zatim sljedeće... Sipati polako istopljenu čokoladu uz lagano mješanje, na kraju dodati i slatku vrhnje . Sve izmješati, sipati preko smjese od keksa, staviti kalup na drugu tepsiju da bi se dobilo duplo dno pa peći u prethodno zagrijanoj rerni na 140 stupnjeva oko sat vremena.
Kada kolač izvadite odmah ga odvojite nožem od ivica kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kao što vidite, cheesecake nema brašna u sebi pa ako vam se učini da nije dovoljno pečen u sredini, ostavite tako, tako treba da bude. Kada se dobro ohladi idealno će se sjeći. Ako malo pukne od gore, kada se prohladi samo špatulom malo spojite i izravnajte površinu, kada se stavi bjeli fil neće se ni prijmetiti.
Za bjeli fil, umutiti slatko vrhnje sa šećerom, dodati kiselo vrhnje, lagano izmješati i premazati cheesecake.
Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro rasladi.
Gore ukrasiti po želji, malo ribane čokolade, kakao...
Sastojci
podloga
250 gr. filovanog čokoladnog 50 gr.maslaca
čokoladni fil
400 gr. sira Philadelphia ili neki drugi krem sir 250 gr. čokolade za kuhanje 100 gr.smeđeg šećera 4 jaja 2,5 dcl. slatkog vrhnja
bjeli fil
2 pune kašike kiselog vrhnja 1,5 dcl. slatkog vrhnja 2 kašike smeđeg šećera
Priprema:100 min
1
Kuhajte krumpir u slanoj vodi, ogulite ga i propasirajte.
2
Krumpirovoj kaši dodajte brašno, jaja, sol i papar.
3
Razrijedite mješavinu s toliko toplog mlijeka da dobijete kremastu smjesu
4
Pecite palačinke na klasičan način, u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja. Okrećite tavu tako da se smjesa raširi po dnu tave, pa čim palačinka požuti s jedne strane, okrenite je lopaticom na drugu stranu.
5
Za preljev očistite i operite gljive, narežite ih na ploškice i ispirjajte na maslacu.
6
Gljivama dodajte brašno, isjeckani češnjak, maslac, juhu, sol i malo konjaka.
7
Naposljetku dodajte i slatko vrhnje, te ostavite još malo na vatri dok umak ne dobije potrebnu gustoću (rjeđi je od bešamela).
8
Dno vatrostalne posude premažite maslacem i posložite 3 palačinke koje prelijte dijelom umaka i pospite sirom. Nastavite s drugim slojem palačinki, umaka i sira sve dok imate materijala. Gornji sloj mora biti sir.
9
Stavite u toplu pećnicu na 180 st. C oko 15 minuta da se jelo zapeče, odnosno dok ne porumeni.
Posluživanje
Jelo je posluženo uz domaće istarske kobasice (na metar) i salatu od pečenih rog paprika.
Sastojci:
Palačinke
50 dagkrumpira 10 dagbijelog brašna 3 komjaja po potrebimlijeka po potrebisoli i papra po potrebiulja za prženje
Umak
30 dag gljiva ( odaberite vrstu po želji) 6 dagmaslaca 1 češanjčešnjaka 2 dl juhe (može od kocke) 1 žličicabrašna 2,5 dlslatkog vrhnja 10 dag sira ribanca 1/2 žličicekonjaka po potrebisoli
Za premazivanje vatrostalne posude
po potrebi maslaca .