srijeda, 11. svibnja 2016.

ZALAZAK SUNCA

Sastojci

– 100 gr petit keksa



Žuti fil



– 3 dcl vode
– 2 dcl mlijeka
– 4 žlice gustina
– 3 žumanjka
– 5 žlica šećera

Crveni fil

– 6 dcl soka od brusnice
– 2 pudinga od vanilije
– 2 žlice šećera

Priprema

U vatrostalnoj posudi ili nekom malo dubljem plehu dim 14×24 poslagati kekse- ja sam napisala 100 gr,ali sve zavisi od debljine keksa ima tanjih i debljih,može i plazma,keks netreba namakati omekša od fila.

Žuti fil: 3 žumanjka , šećer, vanil šećer i gustin pomješati. Mlijeko i vodu staviti da se kuhaju i kad provri sipati u jaja i vratiti na peč da se skuha ,onako kao puding, sipati fil odmah preko keksa. ostaviti da stoji dok se skuha crveni fil.

Crveni fil: sok, puding i šećer staviti sve zajedno da se kuha, kad se zgusne i provri sipati preko žutog fila.

srijeda, 19. studenoga 2014.

KINDER PINGVIN ŠNITE




kore
 10svježih jaja  200 gšećera  2 paketićavanilin šećera  5 žlica baby griza (pšenična krupica)  5 žlicabrašna  5 žlicagorkog kakaa  5 žlica bagremovog meda  1 žličicapraška za pecivo  prstohvatsoli  50 mlmlijeka  270 mlulja
fil
 700 mlslatkog vrhnja  1 paketićželatine  50 mlmlijeka  2-3 žlice bagremovog meda  pola žličice arome vanilije (radila sam domaću, sa mahunama vanilije u votki)
1. glazura (za fil)
 120 gčokolade za kuhanje  70 gmaslaca  1 žlicavode
2. glazura (na kolaču)
 220 gčokolade za kuhanje  100 gmaslaca  3 žliceulja  1 žlicavode  1 žličicameda Dodaj u popis za kupnjuPripremaTežina:Jednostavno
1
Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati griz. Umiješati ih drvenom kuhačom naizmjenično sa mlijekom i uljem, zadnje umiješati snijeg od bjelanaca. Pufnasto. 
2
Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom.
3
Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. 
4
Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
5
Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno miješanje.
6
Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju.
7
Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne.
8
U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje – uspjeh zagarantiran. Najbolje na pari.
9
Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladite kremu.
10
Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
11
Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.

Domaće milch schnitte

Sastojci
potrebno
 5jaja , 5 zlica brasna ,  1 zlica vanil secera , 2 velike pune zlice kakaa , na vrh noza prasak za pecivo ,  5 zlica secera
krema
 250 ml vrhnja za slag  1 slagfix (ucvrscivac za slag)  2 velike zlice tekuceg meda  1 vanil secer ili limun secer                                                                    rad
1
Bjelanjke istuci u snijeg. Zutanjke izmutiti s secerom, dodati brasno, kakao i prasak i mijesati dok se dobije glatka smjesa. Dodati 3 zlice snijega od bjelanjka i lagano mijesati da se dobije lijepa smjesa, zatim sve izliti u ostatak bjelanjaka i jos lagano mijesati dok smjesa bude jednolicna.
2
Izliti na papir za pecenje koji se stavina veliki pleh (onaj iz pecnice). Ravnomjerno razmazati i peci na 180°C 10 minuta. Ostaviti da se ohladi i prerezati na pola, 
Znaci biskvit se pece u velikom plehu da bude tanak i onda se prereze da se dobiju 2 komada. Ne rezati kao za tortu po sredini.
3
Vrhnje s slagfixom istuci u cvrsti slag, dodati van. secer i med. Kremom premazati biskvit i poklopiti drugim, stavit u frizider na 2-3 sata. Rezati u obliku (onih pravih) i razveseliti svoje najdraze. Biskvit je tanak, krema je u tankom sloju. Po zelji se moze peci u manjem plehu, onda biskvit rezati po sredini biskvita (kao za tortu) i staviti vecu kolicinu slaga, da bude deblje. 
Ja sam htjela postici izgled pravih milch schnita.
4
U kremu i biskvit se moze staviti limun secer umjesto vanil secer (ili za kremu pola vrecice limun secera, pola vanil). Odusevljena sam ovim proizvodom, odlicno zamjenjuje koricu ili aromu limuna.


ponedjeljak, 3. studenoga 2014.

ZDRAVO A FINO: KOLAČIĆI S KOMADIĆIMA ČOKOLADE

ZDRAVO A FINO: KOLAČIĆI S KOMADIĆIMA ČOKOLADE: Ukusni kolačići koji se idealno slažu s čašom toplog mlijeka. Priprema Prethodno zagrijte pećnicu na 170°C. Mikserom izmiješajte masla...

ZDRAVO A FINO: STRACCIATELLA I PEKMEZ MUFFINI

ZDRAVO A FINO: STRACCIATELLA I PEKMEZ MUFFINI: Potrebno: 2 jaja 30 dag brašna 13 dag šećera 2 vanilin šećera 1 prašak za pecivo prstohvat soli 2 dl mlijeka 4 velike žlice kies...

HOBOTNICA NA GULAŠ



Sastojci:

1,5 kg hobotnice
3 velika luka
4-5 režnjeva češnjaka
svežnjić svježeg peršina
par listova lovora
par listića ružmarina
2-3 rajčice
1-2 dl bijelog vina
maslinovo ulje
malo soli
Priprema:

Hobotnicu skuhajte u express loncu (poželjno je da je prije svježu zamrznete jer će biti mekša kad se skuha), kada je skuhana narežite je na komadiće, a vodu u kojoj ste je kuhali ne bacajte.
Na maslinovom ulju zdinstajte  luk, češnjak, dodajte hobotnicu narezanu na komadiće, podlijte vodom u kojoj ste je kuhali, začinite, podlijte vinom, stavite cijele rajčice da se raskuhaju i ostavite da se pomalo krčka.

Napomena:

Možete narezati nekoliko krumpira na kockice i ubaciti u gulaš ili uz gulaš poslužiti palentu.

srijeda, 15. listopada 2014.

PANNA COTTA



Potrebno:
1/2 l slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
1,5 dl mlijeka
2 žlice šećera u prahu
1 vanilin šećer
Za voćni preljev:
pola teglice kompota od višanja (ili smrznutog šumskog voća)
4 žlice šećera
2,5 dl vode
1 žlica gustina
Priprema:
U manjoj posudi pomiješati slatko vrhnje, mlijeko, šećer u prahu i vanilin šećer pa uz miješanje zavrijeti. Kad provrije, kuhati još oko 15-tak minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje.
U međuvremenu želatinu namočiti sa nekoliko žlica vode ili mlijeka i pustiti da nabubri nekih 10-tak minuta.
Kada je vrhnje kuhano, umiješati u njega želatinu pa ju uz miješanje otopiti u vrhnju.
Čašice ili kalupiće za pannacotu oplahnuti hladnom vodom, pa još vruću ulijevati u čašice. Računajte na to da panna cotta neće lijepo dekorativno izgledati ako bude previsoka pa u čašice uspite panna cottu ne više od 2 cm.
Rashladiti na sobnoj temperaturi, a potom ostaviti u hladnjaku na 3-4 sata kako bi se stvrdnula do kraja.
Za to vrijeme pripremiti voćni preljev: višnje pomiješati s vodom i šećerom pa zakuhati. Kada provrije uliti gustin razmućen sa malo vode i kratko prokuhati. Ako vam se umak učini pregust, dodajte još malo vode.
Panna cottu poslužite prevrnutu na tanjurić (prije nego je istresete prođite uz rub čašice tankim nožem kako bi se lakše odvojila) prelivenu sa voćnim preljevom.