petak, 13. travnja 2012.

SORAJA PLOŠKE

Biskvit:100 g maslaca, 100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje, 5 žumanjaka
ribana korica i sok ½ neprskane naranče
100 g glatkog brašna,
2 žličice  praška za pecivo
100 g mljevenih badema.
5 žlica krupno rezanih lješnjaka
5 bjelanjaka, prstohvat soli
sok 1 naranče
2 žlice likera od naranče i 2 žlice meda

Krema 1.: 500 g mladog ocijeđenog sira
prstohvat soli, 60 g vanilija šećera
sok i ribana korica ½ neprskanog limuna
2 i ½ listića želatine, 400 ml slatkog vrhnja
Krema 2.: 150 ml mlijeka, 90 g šećera
2 ravne žlice praha pudinga od vanilije
2 listića želatine, 250 g čokolade za kuhanje
250 ml vrhnja mileram (30 % mm)
ribana korica 1 neprskane naranče
2 žlice likera od naranče.

Glazura:100 ml slatkog vrhnja, 30 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje s 52% kakaa

Za biskvit, na pari otopite čokoladu i održite je mlakom. Kalupu veličine 20x36 cm dno obložite masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 175°C. Prosijate brašno i prašak za pecivo pa pomiješajte s mljevenim bademom i grubo rezanim lješnjacima. Stucite maslac i šećer pa utucite mlaku čokoladu, žumanjak po žumanjak, sok i ribanu koricu naranče. Naizmjenice umiješajte (ne mikserom) smjesu brašna i snijeg bjelanjka. Tijestom napunite kalup i pecite 30-35 min. Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa i hladite 3-4 sata. Zatim biskvit prerežite na dva lista. Listove premažite sokom 1 naranče.

(Dan ranije sir stavite u cijedilo i odložite u hladnjak) Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte sir, sol, vanilija šećer i ribanu koricu limuna. Zagrijte sok ½ limuna i otopite ocijeđenu želatinu, dodajte 1 žlicu kreme od sira pa smjesu umiješajte u kremu od sira. Slatko vrhnje stucite u šlag i žlicom umiješajte u kremu sira. S 5 žlica kreme napunite vrećicu za ukrašavanje. Kremu odložite u hladnjak.
Za drugu kremu: Zakuhajte vrhnje mileram (ne smije kuhati) umiješajte usitnjenu čokoladu i odložite na hladno mjesto. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prah pudinga otopite s par žlica mlijeka, ostatak mlijeka i šećer zakuhajte, umiješajte otopljeni puding i kuhajte 1-2 min, ocijedite želatinu i umiješajte u puding pa ohladite. Čokoladu dobro izmiješajte mikserom pa utucite žlicu po žlicu hladne kreme, liker i ribanu koricu naranče.

Zagrijte liker i med. List biskvita stavite u čisti kalup, premažite s ½ premaza od meda. Zatim premažite s ½ kreme od sira pa premažite čokoladnom kremom potom ostatkom kreme od sira. Položite na kremu drugi list biskvita, premažite i premažite ostatkom premaza od meda. Kolač odložite u hladnjak 4 sata.
Kolač izvadite iz hladnjaka. Zakuhajte slatko vrhnje i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu, izmiješajte i prelite glazuru po kolaču. Čim se glazura stvrdnula, označite ploške, istisnite ružice šlaga i ukrasite ih crno-bijelim mrvicama. Sutradan izrežite kolač toplim nožem na ploške

SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM


kore

2 jaja
2 dcl. mlijeka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaoa

fila

1 l. mlijeka
1 šalice šećera
7 žlice griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bjele čokolade, oko 30, 40 grama

Priprema

Skuhati griz u mlijeku tako što stavimo mlijeko da zakipi, zatim dodamo griz i šećer. Kuhati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se ohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.

Sve sastojke za kore stavimo u posudu za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i posipamo brašnom, izlijemo pola smjese za kore i zapečemo na 170 stupnjeva oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smjese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.

Ovaj kolač je neophodno peći na umjerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.

Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lijepa glatka.

DALMATINER KOCKE

Za bijeli biskvit:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 1 žlica ulja
  • 1/2  praška za pecivo
Za tamni biskvit:
  • 6 žumanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žlica ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • 1/2 praška za pecivo
Za kremu:
  • 3 pudinga od čokolade
  • 10 žlica šećera
  • 1l mlijeka
  • 1 margarin
PRIPREMA:
Biskvit:
  1. Umutiti obje biskvitne smjese, posebno jednu, posebno drugu pa stavljati u lim žlicom tamnu pa bijelu smjesu naizmjence i pažljivo. Ne miješati. Peći pola sata  na 200*C. Ohladiti u limu.
  2. Hladan biskvit preliti toplim preljevom od 6 žlica šećera prokuhanih u 0,5 l mlijeka
Krema:
  • 3 pudinga od čokolade skuhati sa šećerom u 1 l mlijeka. Ohladiti pa u ohlađeno dodati izrađen margarin.
  • Biskvit premazati kremom pa šlagom (500ml sl vrhnja ili Hole)
  • Dekorirati mrvicama čokolade.

srijeda, 11. travnja 2012.

MEDENO SRCE MOJE MAME

Ne, niste krivo pročitali –  ovo je doista kolač bez jaja. I to sočan kolač! Okusom podsjeća na prava kupovna medena srca pa od tuda i naziv. Pravim ga često i klinci su ludi za njim. Priprema je jednostavna i  gotov je za čas. Pokušajte, nećete biti razočarani, sigurno!
POTREBNO: (mjera je čaša od 2 dcl!)
  • 1,5 čaša brašna
  • 1 čaša šećera
  • 3 žlice ulja
  • 1,5 čaša mlijeka
  • 5 žlica pekmeza (nekog rijeđeg, npr. od marelice)
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 žlica začina za medenjake
za premaz:
  • 2 žlice pekmeza
  • 10 dag naribane čokolade za kuhanje
za glazuru:
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja
PRIPREMA:
Za premaz: razraditi žlicom pekmez da bude podatan i lako razmaziv. Naribati čokaladu.
  • Pomiješati u zdjeli suhe sastojke pa postepeno uz miksanje, dodavati ulje i mlijeko, a na kraju pekmez.
  • Dobivenu smjesu, koja bi trebala biti rijetka, izliti u mjernu posudu, radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela. Kada se sve izmiksa, trebalo bi biti oko 8 dl smjese.

  • U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175 ℃ oko 15 minuta. Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.


  • Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom i ostaviti nekoliko sati da se stvrdne.
Glazura: otopiti u loncu na pari čokoladu natrganu na komadiće uz dodatak 3 žlice ulja. Ne smije provriti.

utorak, 10. travnja 2012.

KULTURA STOLA


Lijepo uređen stol je nešto što može poboljšati ukupan dojam o serviranom jelu.  Da sve na stolu treba sve biti savršeno čisto i “uglancano” svi znamo. Nema gore stvari od one kada gosti pregledavaju pribor pa potajice brišu nož od nekih ostataka, pa makar oni samo bili od kamenca iz vode. Potrošiti 2-3 minute za dodatno usjajivanje pribora s mješavinom octa i vode  ne bi vam trebalo biti teško, pogotovo ako se radi o postavljanju svečanog stola.

Za lijepo postavljen stol bitan je kvalitetan stolnjak. Ja bih se uvijek odlučila za bijeli ili svjetlije boje za važne prigode, za one neobavezne lijep mi je i klasični, pomalo vintage kockasti. Pamučne salvete za svečane prigode su obavezne (za manje važne može i papirne), dobar porculan  i običan “rostfraj” pribor za jelo. Varijante s plastičnim, drvenim ili sličnim umecima na noževima i vilicama nemaju što raditi na stolu za svečanu prigodu, one su za svaki dan ili neku neobaveznu prigodu. Uglavnom što kod izabrali pazite da boje i stil budu usklađeni. Bolje manje boja, pa čak i sve bijelo nego da je prenatrpano.

Većina žena uz sve ostale važne obaveze nema vremena svakodnevno postavljati lijepo uređen stol. Moram priznati da i ja sama svečani stolnjak zbog težine održavanja (peglanja) postavljam svega nekoliko puta, najčešće na samom kraju godine.



Umjesto klasičnih stolnjaka možete koristiti i razne podmetače, najbolje od tkanine ili nekog pletenog stila, samo nemojte baš plastične ako ne morate. Nemojte sada misliti da imam nešto protiv plastike, takve i ja koristim za svaki dan jer su najpraktičniji za održavanje.

Možete koristiti i trake koje se prebace preko sredine stola. Bolje nikakav stolnjak nego papirni, od toga se ježim, ma kako praktičan bio. Izaziva mi dojam da domaćica smatra da ćemo joj samo “zaprljati” bijeli  pa nam daje ovaj jednokratni s kojim nema previše muke. Papirni jednokratni stolnjak je zapravo jedini kompromis na koji nisam spremna.



Vjerojatno i vas ponekad brine pravilan raspored pribora na stolu, pogotovo ako se radi o više slijedova hrane. Evo malog pojašnjenja:



A Ubrus

B Tanjur za posluživanje

(iz njega se ne jede, na njega se poslužuju drugi tanjuri s hranom)

C Zdjelica za juhu

D Tanjurić za maslac ili salatu

E Čaša za vodu

F Čaša za vino

G Čaša za crno vino

H Vilica za ribu (kraća je od one za meso)

I Vilica za meso

J Vilica za salatu

K Nož za meso

L Nož za ribu

M Žlica za juhu

N Mala žlica i vilica za desert

(obavezno je žličica okrenuta na jednu, a vilica na drugu stranu)

Pravilo kaže sa se s uzimanjem pribora kreće s vanjskih strana, nikako s onima koji su najbliže tanjuru. Ova pravila vrijede samo kod formalnih večera, ja sam više pobornik improvizacija i “free-style” uređenja stola po inspiraciji.

Rijetke su prilike kada se uopće koristi sav pobrojani probor, to svi znamo, za kućne prilike ljepše je urediti stol ležernije, vodeći se da nam tema uređenja stola bude prigoda zbog koje se prijatelji i rodbina uopće i okupljaju.





Velika zabuna se dešava kod čaša, evo kako to nalaže struka:



Ubruse naravno svi volimo mekane od finog pamuka ali svaka domaćica zna kako su velika gnjavaža. Zato se obične objede volimo papirne, a za svečane koristimo od tkanine. Mogućnosti slaganja ubrusa su brojne, evo nekoliko najatraktivnijih…



Rajska ptica, Strijela, Kruna, Za znatiželjne

Umjesto lijepog slaganja ubrusa vrlo su moderni i prsteni. Ima ih bezbroj vrsta, a mnoge kreativne domaćice vole napraviti svoje unikatne.

Pribor za jelo se može staviti i u “posteljicu” koja zahtijeva malo umiješnosti slaganja…ili jednostavno povezati vrpcom…

Za neformalna druženja bez klasičnog jela  najbolje je koristiti gotove “višedjelne” zdjele za grickalice i nareske.

Sireve je najljepše poslužiti na drvenoj dasci ili pladnju uz odgovarajući nož za rezanje.

Originalni “stolići” za serviranje narezaka:



Posebno mi se svidjelo ovo “drvo” na koje možete nabockati koješta (jagode, grožđe, sir, masline..) i time ukrasiti stol.

Za kraj, da bi ugođaj bio potpun, potrebno je ukrasiti stol cvijećem, svijećama ili nekim neobičnim “kreacijama” po izboru, te ponuditi dobro vino.

Upalite svijeće, pustite neku ugodnu i tišu glazbu kako se gosti ne bi morali nadvikivati i to je to!



Ništa od ovoga, naravno, neće spasiti domaćicu od katastrofe ako jelo ne uspije, ali pomoći može svakako. Uređenje stola je prilika da svaka domaćica pokaže svoju kreativnost. Ukoliko ste spremni za dodatni trud izaberite neku centralnu temu oko koje će se vrtiti svi detalji na stolu, npr. proljetnu, morsku, božičnu ili temu vezanu uz neku boju.



Evo nekoliko bonton pravila:

Rukom se jede: kruh, kifle, sendvič, rak, piletina, suhi kolači, dizani kolači, uštici, voće, masline, kukuruz u klipu

Velikom žlicom: juha, čorbica, neka variva

Malom žlicom: kava, sladoled, puding, kiselo mlijeko, jogurt, kuhano jaje, kompot, krema, maline, kupine, šumske jagode

Malom vilicom: predjela, kajgana jaje, jaje na oko, štrudla, torta, deserti

Vilicom: salata, neke vrste variva, tjestenina, krumpir, meso, paprikaš, riba, pite, burek, štrudle, palačinke

Nožem: služi kao pomoć vilici pri usitnjavanju nekog jela, ali se njime hrana ne prinosi ustima. Ne koristi se za usitnjavanje ili rezanje salate ili ribe.

Nije nepristojno piletnu jesti rukama.

Kruh se kida na zalogaje, ne grize se cijela šnita.

Špagete ćete jesti držeći žlicu u lijevoj ruci i u žlici ćete vilicom namotavati tjesteninu desnom rukom.

Kad jedete kuhano jaje, nožem skidate gornji dio jajeta i odstranjujete ga, a zatim žličicom jedete jaje.

Pri jelu pazite da laktove nikada ne držite na stolu i sjedite uspravno.

Kad jedete juhu, žlicu držite u desnoj ruci. Kad naginjete tanjur kad ste pri kraju s juhom, naginjete ga od sebe i uzimate juhu od sebe, a ne prema sebi.

Kad završi s obrokom, prvo žena ili starija osoba odlaže salvetu, kao znak da je završila s jelom.

Nepristojno je ako netko za stolom pripali cigaretu ako nisu svi gotovi s jelom.

Ova su pravila tek toliko da se nađu pri ruci ako ustreba,  svi znamo koliko je “slađe” kad se jede rukama, a osim toga u mnogim kulturama je to i pravilo.

Ja iskreno najviše volim kada se jelo priprema i konzumira vani, na izletu ili vikendici na roštilju ili na otvorenoj vatri, gdje nema nikakvih pravila i gdje je sve dozvoljeno, bitno je da su atmosfera i društvo dobri!

SLAVONSKI ČOBANAC


Recept (za 4-5 osoba):
1,5 kg junetine
0,5 kg svinjetine
2 svinj. nogice
0,5 kg ovčetine ili janjetine
2,5 dl rajčice
2 lovor lista
2 žlice soli
3-4 glavice izmiksanog luka
0,5-1 žlice ljute paprike
2 žlice slatke paprike
1 mala žlica bibera
4-4,5 l vode
2 dl bijelog vina
Svo meso (osim nogica) narezati na kockice.
Junetinu posoliti, staviti u kotlić i pirjati na malo vode da pusti sok. Dodati zatim ostalo meso pa dodati vode da prekrije meso i kuhati oko 45 min uz obavezno miješanje  i dodavanje malo vode da ne zagori. Tada dodati pasiranu rajčicu, luk, lovor, ostatak vode, ostatak soli i biber, te papriku slatku i ljutu. Pri kraju (nakon 2 sata kuhanja) dodati bijelo vino i noklice ako ih volite.
Ukupno vrijeme kuhanja je oko 2,5 sata.

KOLAČ NA METRE

Tijesto
25 dag brašna
20 dag šecera
4 jaja
2 žlice kakaa
1.5 dl ulja
1.5 dl vode
1 prašak za pecivo

Krema
25 dag šecera u prahu
25 dag margarina
3 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 rebro cokolade


Priprema
Dvije velike tepsije velicine pecnice obložiti papirom za pecenje i upaliti pecnicu na 180 st.C.

Miksati biskvit od žutanjaka, vode i šecera dodajuci ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.

Polovinu tijesta izliti u jednu tepsiju, a u drugu polovinu umiješati kakao pa izliti u drugu tepsiju.

Biskvite ispeci na 180 st.C te za to vrijeme skuhati puding, ohladiti ga pa primiješati pjenasto izraden maslac sa šecerom u prahu.


Peceno tijesto izrezati na trake i nadjenuti nadjevom. Isto tako premazati i stranice kolaca te posuti naribanom cokoladom. Trake slagati crne preko žutih.


Kolac rezati koso.