petak, 13. travnja 2012.

SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM


kore

2 jaja
2 dcl. mlijeka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaoa

fila

1 l. mlijeka
1 šalice šećera
7 žlice griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bjele čokolade, oko 30, 40 grama

Priprema

Skuhati griz u mlijeku tako što stavimo mlijeko da zakipi, zatim dodamo griz i šećer. Kuhati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se ohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.

Sve sastojke za kore stavimo u posudu za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i posipamo brašnom, izlijemo pola smjese za kore i zapečemo na 170 stupnjeva oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smjese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.

Ovaj kolač je neophodno peći na umjerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.

Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lijepa glatka.

Nema komentara:

Objavi komentar