nedjelja, 15. travnja 2012.

ČOKOLADNA BOMBA

Potrebno:
  • 5 jaja
  • 12 dag šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
  • 20 dag margarina
  • 20 dag čokolade za kuhanje
Za čokoladni preljev (ganache kremu):
  • 7 dcl vrhnja za šlag (Hulala, Hole ili neko slično)
  • 30 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
  1. Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
  2. Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.
  3. Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
  4. Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.
  5. Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.
  6. U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivomganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
  7. Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
  8. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.
Poslužiti rezano na kocke, na desertnom tanjuriću. Uz ovaj super čokoladni okus idealno bi bilo poslužiti i žlicu-dvije posebno tučenog slatkog vrhnja.

Nema komentara:

Objavi komentar