petak, 20. travnja 2012.

PRINCES KRAFNE-TRIKOVI KOJI GARANTIRAJU USPJEH PRIPREME

Tijesto:
230 gr brašna
75 gr maslaca
6 jaja
sol
230 ml vode

Krema:
1 l mlijeka (više od 3% masti)
5 žumanjaka
7 žlica šećera
5 punih žlica brašna
3 vanilin šećera

Krema:
Staviti mlijeko da provri. Umutiti 5 žumanjaka, 7 žlica šećera i 3 vanilina. Dodati brašno i dobro promiješati da nema grudica. Kada je mlijeko provrelo dodati smjesu stalno miješajući. Kuhati dok se ne zgusne – uz vrlo masno mlijeko trajat će 5-10 minuta.

Krafne:
U zdjelu sa vodom dodamo maslac i sol. Kada uzavri, dodamo brašno i miješamo dok se ne počne odvajati od posude. Ostavimo da se ohladi, pa izmutimo mikserom. Dodamo jaja, jedno po jedno i sjedinimo sastojke. Tijestom napunimo špric i na plehu (obloženim papirom za pečenje) formiramo krafne. Alternativno ih se može uzimati žlicom. Ostavimo dovoljno razmaka između krafni. Pečemo oko 20-25 minuta na 200 °C, dok ne postanu tamnosmeđe. Za vrijeme pečenja ne otvarati pećnicu.
Ohlađene krafne presjeći na pola i puniti ohlađenom kremom. Posuti šećerom u prahu prije serviranja.
Ono što u mnogim receptima nedostaje su savjeti. Iskusne kuharice često pišu kao da imaju posla s vještim kuharicama pa se mi amateri čudimo kada nam ne ispadne kako treba ili traje nekoliko sati duže od predviđenog. Zato je od dobrog recepta  još važnije znati sljedeće zle trikove.
Koristite punomasno mlijeko
Punomasno mlijeko je ključ uspješnog nadjeva. Najbolje je mlijeko s više od 3% masti, ali nikako nemojte ići ispod 2.5%. Krema mora biti gusta, a ako imate razvodnjeno mlijeko, priprema kreme će trajati satima i s njom ćete izgubiti živce. Neće vam se dati stajati uz štednjak i na kraju će vam zagorjeti. Uz punomasno mlijeko, miješat ćete je maksimalno petnaestak minuta.
Nađite dobar lonac
Nedavno sam dobila staromodni lonac za kuhanje na pari. On bitno pojednostavljuje kuhanje na pari i nema šanse da će vam krema zagorjeti (inače će vam princeze imati okus zagoretine). Nije potreban ako koristite punomasno mlijeko, ali vrijedi ga imati.
Najprije napravite kremu, a onda tijesto
Krema se treba potpuno ohladiti prije nego je stavite u gotove krafne pa je napravite na početku, a krafne slobodno pripremite nakon što se krema potpuno ohladi. Dok se hladi, stalno je miješajte. Brže će se ohladiti i neće se zakoriti. Ovo neće utjecati na kvalitetu rezultata, ali će vam uštedjeti vremena.
Što se tiče samog tijesta, kada dodate brašno u vrelu vodu, potrebno je da mješavina bude toliko gusta da se odmah pretvori u gustu grudu. Tako će tijesto biti dovoljno gusto da se krafne ne razliju prilikom pečenja. Također, broj jaja u tijestu može varirati ovisno o njihovoj veličini. Ako vam se učini da bi tijesto moglo postati rijetko, nemojte dodavati više jaja.
Spalite krafne!
Tijesto za princeze je ćudljivo. Ako prerano otvorite pećnicu, splasnut će. Ako ih ne pečete dovoljno, ispast će mlitavo i gnjecavo. Razlog zašto krafne ispadnu loše je što je njihova priprema protiv zdravog razuma. Za većinu pečenih kolača znali biste da su gotovi po blago smeđoj boji. To za princes krafne još uvijek nije gotovo! Njih morate peći skoro dok ne izgore i tek tada će ispasti kako treba.

Nema komentara:

Objavi komentar