utorak, 10. travnja 2012.

RAMONA KOCKE

Prhko tijesto:
150 g glatkog brašna, prstohvat soli
2 žličice  praška za pecivo
1 žlica kakaa, 40 g mljevenih oraha
80 g maslaca, 50 g šećera u prahu
2 žumanjka, sok i ribana korica
1 neprskanog limuna
5 žlica marmelade od malina

Nadjev:
5 žumanjaka, 100 g šećera
2 žlice meda, 200 g ABC svježeg krem sira
prstohvat soli, 250 ml slatkog vrhnja
150 ml vrhnja 12 % m.m.
ribana korica ½ limuna, 1 žlica krupice
100 g mljevenih oraha, 5 bjelanjaka
800 g oguljenih zimskih krušaka
na vrh noža mljevenog klinčića
Krema:
500 ml slatkog vrhnja , 400 g tamne čokolade
po ½ žličice mljevanog kardamoma
cimeta i klinčića, 100 g rezanog oraha
Za ukras: 100 ml slatkog vrhnja, marmelada od malina

U dublju zdijelu prosijate, brašno, sol, prašak za pecivo i kakao. Po brašnu narežite maslac na listiće i pospite mljevene orahe. Mikserom s nastavkom za miješanje tijesta izmiješajte brzinom 2, pa dodajte tučene žumanjke, šećer, sok i ribanu koricu limuna. Sve još kratko izmiješajte mikserom pa tijesto stavite na pobrašnjenu dasku i mijesite ohlađenim rukama oko minute. Zatim tijesto stavite u vrčicu za zamrzavanje i odložite 2 sata u hladnjak.

Pećnicu zagrijte na 180° C. Kalup veličine 22x38 cm zamastiti i posut brašnom. Odmoreno tijesto istanjiti valjkom na veličinu kalupa,malo ga nabockajte i premažite marmeladom. Stucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Zapjeniti žumanjke, šećer, med, sol, obje vrste vrhnja i začin. Umiješajte ABC sir, koricu limuna, krupicu i mljevene orahe pa lagano umiješajte snijeg bjelanjka. Nadjev izliti na tijesto u kalupu, zatim po tijestu narežite kruške na tanje ploške i kolač pecite 30 min, potom ga ohladite.

Zakuhajte slatko vrhnje i začine, maknite s vatre i umiješajte usitnjenu čokoladu. Kremu ohladite , potom je mikserom tucite 5 min da postane rahla pa umiješajte rezane orahe i premažite kolač u kalupu. Sutradan kolač narežite toplim nožem na kocke i ukrasite ružicom tučenog slatkog vrhnja i marmeladom od malina.


Nema komentara:

Objavi komentar