- 30 dag brašna
- 10 dag šećera
- 1 prašak za pecivo
- 15 dag margarina
- 2 žumanjka
- 1/2 – 1 dl mlijeka
Za nadjev od sira:
- 1 kg kravljeg sira
- 4 bjelanjca
- 2 žumanjka
- 20 dag šećera
- 2 žlice grisa
- po želji: šaka grožđica i naribana korica limuna
PRIPREMA:
Kore od prhkog tijesta:
- U brašnu razmrviti margarin rukama dok ne postane mrvičasto, dodati žumanjca, šećer i mlijeko.
- Umijesiti srednje tvrdo tijesto. Ako je premekano ostaviti ga u hladnjaku omotano folijom oko 1 sat.
- Podijeliti tijesto na podjednake dijelove pa svaki razvaljati na veličinu lima za pečenje. Kore bi trebale biti debljine oko 1/2 cm.Razvaljati na pravu veličinu ćete najlakše tako da na papiru za pečenje opcrtate lim u kojem će se peći, izrežete papir pa preko njega razvaljavate tijesto. Tako ćete ga i najlakše prenijeti u lim nakon razvaljavanja – skupa sa papirom koji onda samo odstranite
Priprema nadjeva:
- Izraditi čvrsti snijeg od bjelanjaca.
- U posudi mikserom dobro izraditi sir pomiješan sa šećerom i žumanjcima, dodati gris. Potom umiješati i čvrste bjelanjke i sve dobro sjediniti kuhačom.
IZRADA:
- Položiti jednu koru tijesta, preko nje premazati nadjev od sira, položiti i drugu koru, izbockati ju od gore vilicom kako se prilikom pečenja ne bi nadigla i peći u pećnici na 180℃ oko 30 min dok kora lijepo ne porumeni.
- Ukoliko želite i ukoliko vam je tijesto dovoljno čvrsto, možete taj gornji dio kore naribati na ribež s većim rupicama pa će pita izgledati dekorativno čupavo
Pečenu pitu posipati šećerom u prahu i poslužiti narezano na kocke.
Nema komentara:
Objavi komentar