nedjelja, 15. travnja 2012.

PITA OD SIRA

Za prhke kore:
  • 30 dag brašna
  • 10 dag šećera
  • 1  prašak za pecivo
  • 15 dag margarina
  • 2 žumanjka
  • 1/2 – 1 dl mlijeka
Za nadjev od sira:
  • 1 kg kravljeg sira
  • 4 bjelanjca
  • 2  žumanjka
  • 20 dag šećera
  • 2 žlice grisa
  • po želji: šaka grožđica i naribana korica limuna
PRIPREMA:
Kore od prhkog tijesta:
  1. U brašnu razmrviti margarin rukama dok ne postane mrvičasto, dodati žumanjca, šećer i mlijeko.
  2. Umijesiti srednje tvrdo tijesto. Ako je premekano ostaviti ga u hladnjaku omotano folijom oko 1 sat.
  3. Podijeliti tijesto na podjednake dijelove pa svaki razvaljati na veličinu lima za pečenje. Kore bi trebale biti debljine oko 1/2 cm.Razvaljati na pravu veličinu ćete najlakše tako da na papiru za pečenje opcrtate lim u kojem će se peći, izrežete papir pa preko njega razvaljavate tijesto. Tako ćete ga i najlakše prenijeti u lim nakon razvaljavanja – skupa sa papirom koji onda samo odstranite
Priprema nadjeva:
  1. Izraditi čvrsti snijeg od bjelanjaca.
  2. U posudi mikserom dobro izraditi sir pomiješan sa šećerom i žumanjcima, dodati gris. Potom umiješati i čvrste bjelanjke i sve dobro sjediniti kuhačom.
IZRADA:
  1. Položiti jednu koru tijesta, preko nje premazati nadjev od sira, položiti i drugu koru, izbockati ju od gore vilicom kako se prilikom pečenja ne bi nadigla i peći u pećnici na 180℃ oko 30 min dok kora lijepo ne porumeni.
  2. Ukoliko želite i ukoliko vam je tijesto dovoljno čvrsto, možete taj gornji dio kore naribati na ribež s većim rupicama pa će pita izgledati dekorativno čupavo
Pečenu pitu posipati šećerom u prahu i poslužiti narezano na kocke.

Nema komentara:

Objavi komentar