petak, 14. rujna 2012.

Limun muffins

Priprema
1
Pjenasto umutiti maslac, dodati secer i mijesati. Dodavati 1 po 1 jaje (nakon svakog jajeta dobro promijesati).
2
Prosijati brasno sa praskom za pecivo i solju.
3
Smjesi maslaca i jaja dodati aromu vanilije, 1 zlicu limunove korice i aromu limuna (koristila onu malenu bocice od Dr.Oetkera).
4
Svemu dodati prosijano brasno (sa pzp i solju) i lagano promijesati. Na kraju dodati mlijeko i mijesati samo da se sastojci spoje.
5
Smjesom napuniti kalupe za muffine (do kraja papirnatih kosarica) i peci na 180 stupnjeva, 15 – 20 min.
6
Dok se tortice peku, istuci jaja sa secerom, limunovim sokom i koricom.
7
Tu smjesu staviti na paru i mijesati (ovo je malo dugotrajniji proces) dok se ne zgusne. Maknuti sa vatre i dodati 2 zlice omeksalog maslaca, mijesati da se maslac otopi.
8
Slasticarsku spricu sa najduzim mogucim nastavkom kojeg imate, napuniti kremom.
9
Spricu zabosti u vrh tortice skroz do dna i puniti kremom (koliko god ide, od viska glava ne boli).
10
Po zelji tortice ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem ili ostatkom kreme.
Smjesa je dovoljna za 12 vecih muffina.
Sastojci
Tortice:
 100 gmaslaca  120 gsecera  3jaja  200 gbrasna  60 mlmlijeka  1 zlicaarome vanilije  1 zlicalimunove korice  1 epruvetica arome limuna (moze i ne mora)  2 zlicice praska za pecivo  1/2 zlicicesoli
Limun punjenje:
 3jaja  80 ml limunovog soka (otprilike 1 i pol limun)  100 gsecera  korica jednog limuna  2 zlicemaslacaLimun tortice

Salamurenje limuna

PripremaVrijeme pripreme:15 min
U sterilizovanu teglu redati opran limun , po mogucnosti bolje je da bude ne tretirani , ( BIO ) otkloniti vrhove , i usjeci  ga malo nozem ,  da bolje sol ude u njega , poredati u teglu ,preliti kljucalom vodom i ostatak soli..
 
Ostaviti da stoji 2-3 sedmice  ,nakon sto odstoji , idealna pratnja ribe, i svih ostalih salata..
Sastojci 4 limuna  250 gr soli (po mogucnosti krupne) a nije problem i sitna..  1 l kljucale vode , (manje, vise ,bitno je da limun bude prekriven skroz)  2-3 cesnjaka ( blijelog luka po zelji )  1 -2 liske lovora po zelji takode  2 s . k .maslinovog ulja   Neko opet stavi ,na 1 l Vode 160 gr soli , u razlicitim receptima, razlicite i mjere   ako ubacujte u jelo , prije upotrebe sperite hladnom vodom.Limun

subota, 8. rujna 2012.

KREMASTI VOĆNI KOLAČ


BISKVIT:
80 g čokolade za kuhanje
2 veča jaja
60 g maslaca
60 g šećera
5 vž oraha ili lješnjaka
3 vž krušnih mrvica

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, lagano istuči snijeg.Čokoladu s maslacem otopiti i prohladiti ( ja uključim pečnicu na 150°C i kad je sve omekanilo, samo žlicom dobro promješam da se do kraja otopi i sve poveže).Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu s maslacem, pa polako dodavati orahe i krušne mrvice, na kraju lagano umiješati snijeg i uliti u podmazan i posut brašnom kalup promjera 24 cm.

Peči u ugrijanoj pečnici na 180°C 25 min. Izvaditi i pustiti da se ohladi, pa prelijati pripremljenim čokoladnim mlijekom.

TREŠANJASTA KREMA:
400 g trešanja ( 500g smrznutih ) ili bilo kojeg drugog voća
2 vž gustina
4 vž šećera
1 paketić burbon vanilije
sok od ocijeđenih trešanja + voda
1,5 limun - iscijediti sok

Ja sam koristila zamrznute trešnje (500 g), pošećerila ih sa 2 žlice šećera, dodala sok od limuna i ostavila preko noći u poklopljenoj posudi da se odmrznu. Ocijediti ih od soka ( dobila sam 2 dl), nasjeckati ih ili maaalo izblendati, tek toliko da nisu prekrupne. Izmjerite koliko ste dobili soka pa dodajte toliko vode da ukupno bude 4 dl tekućine. 3,5 dl ulijte u lonac i dodati trešnje, preostale 2 žlice šećera i burbon vaniliju. Kad provrije, dodati razmućene 2 žlice ( ne previše pune) gustina u 0,5 dl tekućine i prokuhati 2-3 min, uz miješanje.

Ostaviti 10-tak min. da se malo ohladi, povremeno promiješati, pa izliti na biskvit. Potpuno ohladiti prije stavljanja vanili-kreme.

VANILI - KREMA:
400 g milerama (ili 200g + 200g jogurta)
2,5 dl slatkog vrhnja (mliječnog)*
0,5 dl hladnog mlijeka**
1 paketić želatine
2 paketića vanilin šećera
oko 2 vž šećera (ovisno o slatkoći sl.vrhnja)
I JOŠ:
0,5 dl mlijeka + žlica Nesquika za prelijati biskvit

Slatko vrhnje miksat najmanjom brzinom taman toliko da se zgusne i nije pretekuće (nemojte ga previše ili prebrzo jer će imati okus po margarinu, na najmanjoj brzini traje 3-5min.). Želatinu natopiti prema uputama na pakiranju. Mileramu (i jogurtu, ako želite laganiju varijantu) dodati šećer i vanilin šećer pa dobro izmiksati da se šećer otopi. Sad, ovisno koje vrhnje koristite, dodati mlijeka* ** Otopiti želatinu i mlaku ulijevati u mileram, lagano miksajući. Zatim pjenjačom lagano umiješati izrađeno slatko vrhnje i mikserom nakratko lagano sve povezati ( 20-tak sekundi!!!). Kremu premazati po filu od trešanja i pustiti da se sve dobro stegne 1-2 h u frižideru.

utorak, 28. kolovoza 2012.

Fusili s rajčicama i tunom


Prekrasno jelo od tjestenine s izdašnim umakom od tune i rajčica, je nešto što bi svaki gurman trebao kušati.
Fusili s rajčicama i tunom
Sastojci
800g pelati rajčice
400g tjestenine (fusili)
250g tune iz konzerve
80g parmezana
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog pešina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol


Parmezan naribamo, a češnjak protisnemo. U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo češnjak i čim češnjak zamiriše, dodamo pelati rajčice i kuhamo ih na srednje jakoj vatri.

Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo fusile i kuhamo ih po uputama na pakiranju. Nakon 5 minuta kuhanja rajčica, u tavu dodamo ocijeđenu tunu, sjeckani peršin, posolimo, promiješamo i kuhamo dalje na laganoj vatri, još 5 minuta. 

Potom kuhanu tjesteninu ocijedimo i rasporedimo na tanjure, posipamo ju naribanim parmezanom, prelijemo umakom od rajčica i tune i poslužimo. 

Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu


Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu
Uz morske specijalitete odlično će ići umak osmišljen za ribe sa žara, one pečene na tavi ili pak u pećnici. Spoj okusa maslina i nezaobilaznog češnjaka izvrsno se nadopunjuje sa svježim koprom i medom.

Sastojci
1/2 šalice plus 1/3 šalice maslinova ulja
1 luk, tanko narezan
20 češnja češnjaka
1 žličica soli
1/2 šalice nasjeckanog kopra
1/2 šalice nasjeckanih maslina
2 očišćene rajčice
1 svežanj lišća origana, nasjeckati
1/3 šalice vinskog octa
2 žličice meda
Priprema: 


Na srednje jakoj vatri zagrijte 1/2 šalice maslinova ulja pa pirjate luk, češnjak i sol oko 5 do 7 minuta. 

Ostavite po strani neka se hladi 10 minuta. 

Stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. 

Kompot se može hladiti i preko noći. Servirajte uz vruću pečenu ribu. 


Lignje punjene sirom


Lignje se mogu pripremati na bezbroj načina - peći, pržiti, kuhati, puniti, dodavati u rižota ili tjestenine... Predlažemo vam kombinaciju lignji i masnog polutvrdog sira koja će koja će vas i vaše ukućane sigurno ugodno iznenaditi. 
Lignje punjene sirom - za svačiji ukus
Sastojci
800g lignji
200g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka ili topljivi sir po želji
2 češnja češnjaka
1 žlica peršina
50ml maslinovog ulja
50ml bijelog vina
2 žlice krušnih mrvica
sol
Priprema: 


Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine. 

Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak. 

Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama. 

Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte. 

Lazanje od lososa, tikvica i poriluka


Napravite lazanje u kojima nema mesa, sira ni tijesta. Naizgled nemoguće, ali itekako jednostavno i ukusno. Uživajte u okusu ribe i povrća, uz dodatak začina i finog bijelog vina.

Sastojci
2 odmrznuta fileta grgeča (po 150 g) ili lososa
2 žlice limunovog soka
400 g tikvica
4 žlice maslinovog ulja
1 poriluk (od 300 g)
1 češanj češnjaka
250 pirea od rajčica
malo mljevenog kima
100 ml bijelog vina
100 g vrhnja
2 žličice sušene majčine dušice
sol i papar
Priprema: 


Na ribu nakapajte limunov sok, posolite i stavite sa strane. 

Operite tikvice, očistite i narežite na tanke kriške pa ih na 2 žlice ulja popržite 3 minute s obje strane, posložite i stavite na kuhinjski papir. 

Poriluk očistite, narežite na tanke kolutiće i dobro operite. Češnjak ogulite i nasjeckajte. 

Poriluk i češnjak popržite na ulju u kojem ste pržili tikvice, a čim omekšaju dodajte preostalo ulje, rajčice, posolite, popaprite i pospite kimom. Maknite sa štednjaka. 

U loncu zakuhajte vino sve dok se količina ne prepolovi. Ulijte vrhnje i ponovno prokuhajte. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom. 

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a za to vrijeme polovicu tikvica posložite u vatrostalnu posudu. 

Dodajte pola umaka od rajčica, prekrijte ribljim filetima, zatim opet umak od rajčica, red tikvica pa sve zalijte umakom od vina. Pecite na srednjoj rešetki na 180 stupnjeva oko 20 minuta. 
Lazanje od lososa, tikvica i poriluka