nedjelja, 15. travnja 2012.

PITA OD SIRA

Za prhke kore:
  • 30 dag brašna
  • 10 dag šećera
  • 1  prašak za pecivo
  • 15 dag margarina
  • 2 žumanjka
  • 1/2 – 1 dl mlijeka
Za nadjev od sira:
  • 1 kg kravljeg sira
  • 4 bjelanjca
  • 2  žumanjka
  • 20 dag šećera
  • 2 žlice grisa
  • po želji: šaka grožđica i naribana korica limuna
PRIPREMA:
Kore od prhkog tijesta:
  1. U brašnu razmrviti margarin rukama dok ne postane mrvičasto, dodati žumanjca, šećer i mlijeko.
  2. Umijesiti srednje tvrdo tijesto. Ako je premekano ostaviti ga u hladnjaku omotano folijom oko 1 sat.
  3. Podijeliti tijesto na podjednake dijelove pa svaki razvaljati na veličinu lima za pečenje. Kore bi trebale biti debljine oko 1/2 cm.Razvaljati na pravu veličinu ćete najlakše tako da na papiru za pečenje opcrtate lim u kojem će se peći, izrežete papir pa preko njega razvaljavate tijesto. Tako ćete ga i najlakše prenijeti u lim nakon razvaljavanja – skupa sa papirom koji onda samo odstranite
Priprema nadjeva:
  1. Izraditi čvrsti snijeg od bjelanjaca.
  2. U posudi mikserom dobro izraditi sir pomiješan sa šećerom i žumanjcima, dodati gris. Potom umiješati i čvrste bjelanjke i sve dobro sjediniti kuhačom.
IZRADA:
  1. Položiti jednu koru tijesta, preko nje premazati nadjev od sira, položiti i drugu koru, izbockati ju od gore vilicom kako se prilikom pečenja ne bi nadigla i peći u pećnici na 180℃ oko 30 min dok kora lijepo ne porumeni.
  2. Ukoliko želite i ukoliko vam je tijesto dovoljno čvrsto, možete taj gornji dio kore naribati na ribež s većim rupicama pa će pita izgledati dekorativno čupavo
Pečenu pitu posipati šećerom u prahu i poslužiti narezano na kocke.

ČOKOLADNA BOMBA

Potrebno:
  • 5 jaja
  • 12 dag šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
  • 20 dag margarina
  • 20 dag čokolade za kuhanje
Za čokoladni preljev (ganache kremu):
  • 7 dcl vrhnja za šlag (Hulala, Hole ili neko slično)
  • 30 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
  1. Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
  2. Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.
  3. Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
  4. Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.
  5. Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.
  6. U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivomganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
  7. Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
  8. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.
Poslužiti rezano na kocke, na desertnom tanjuriću. Uz ovaj super čokoladni okus idealno bi bilo poslužiti i žlicu-dvije posebno tučenog slatkog vrhnja.

subota, 14. travnja 2012.

K0LAČ OD KLEMENTINA

SASTOJCI:  
4-5 klementina (oko 375g ukupne težine)
6 jaja
200g šećera
250g badema, mljevenih
1 puna čajna žlica praška za pecivo
 
PRIPREMA:
1. Klementine kuhati u malo vode oko 2 sata. Ocijediti i ohladiti.

2. Klementine prerezati po pola i izvaditi koštice, ako ih ima.

3. Klementine, zajedno s korom, usitniti u mikseru do konzistencije pirea.

4. Jaja i šećer pjenasto istuči.

5. Bademe, prašak za pecivo i usitnjene klementine dodati, miješati dok smjesa ne postane ujednačena.

6. Smjesu uliti u okrugli oblik za pečenje promjera 21cm (ja sam koristila onaj od 26cm), prethodno namazan masnoćom i obložen papirom za pečenje.

7. Kolač peči u pećnici na  190ºC oko 1h ili dok ne bude pečen (trik s čačkalicom). Nakon 40 minuta pečenja kolač  prekriti  Alu folijom (da površina ne bude prepečena).
8. Kolač posve ohladiti i tek nakon toga izvaditi iz kalupa.


Najbolje poslužiti drugi dan!

  -kolač možete napraviti i s jednakom težinom naranči ili limuna. Ako koristite limun, povećajte količinu šećera na 225g, a od šećera u prahu i solka limuna možete napraviti glazuru.ODLIČNA JE I GLAZURA OD ČOKOLADE.

KOLAČIĆI SA KOMADIČIMA ČOKOLADE

Ukusni kolačići koji se idealno slažu s čašom toplog mlijeka.
Priprema
Prethodno zagrijte pećnicu na 170°C.

Mikserom izmiješajte maslac, bijeli šećer i smeđi šećer. Dodajte jaja jedno po jedno, zatim ekstrakt vanilije. Otopite sodu bikarbonu u toploj vodi. Dodajte u tijesto zajedno sa soli. Umiješajte brašno, komadiće čokolade i orahe. Žlicom izvadite kolačiće i stavite na papir za pečenje.

Pecite oko 10 minuta u zagrijanoj pećnici ili dok rubovi ne potamne 
  • 225 g omekšanog maslaca
    200 g šećera
    220 g smeđeg šećera
    2 jaja
    2 žličice ekstrakta vanilije
    375 g brašna
    1 žličica sode bikarbone
    2 žličice tople vode
    1/2 žličice soli
    335 g čokolade nasjeckane na komadiće
    115 g sjeckanih oraha

petak, 13. travnja 2012.

SORAJA PLOŠKE

Biskvit:100 g maslaca, 100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje, 5 žumanjaka
ribana korica i sok ½ neprskane naranče
100 g glatkog brašna,
2 žličice  praška za pecivo
100 g mljevenih badema.
5 žlica krupno rezanih lješnjaka
5 bjelanjaka, prstohvat soli
sok 1 naranče
2 žlice likera od naranče i 2 žlice meda

Krema 1.: 500 g mladog ocijeđenog sira
prstohvat soli, 60 g vanilija šećera
sok i ribana korica ½ neprskanog limuna
2 i ½ listića želatine, 400 ml slatkog vrhnja
Krema 2.: 150 ml mlijeka, 90 g šećera
2 ravne žlice praha pudinga od vanilije
2 listića želatine, 250 g čokolade za kuhanje
250 ml vrhnja mileram (30 % mm)
ribana korica 1 neprskane naranče
2 žlice likera od naranče.

Glazura:100 ml slatkog vrhnja, 30 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje s 52% kakaa

Za biskvit, na pari otopite čokoladu i održite je mlakom. Kalupu veličine 20x36 cm dno obložite masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 175°C. Prosijate brašno i prašak za pecivo pa pomiješajte s mljevenim bademom i grubo rezanim lješnjacima. Stucite maslac i šećer pa utucite mlaku čokoladu, žumanjak po žumanjak, sok i ribanu koricu naranče. Naizmjenice umiješajte (ne mikserom) smjesu brašna i snijeg bjelanjka. Tijestom napunite kalup i pecite 30-35 min. Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa i hladite 3-4 sata. Zatim biskvit prerežite na dva lista. Listove premažite sokom 1 naranče.

(Dan ranije sir stavite u cijedilo i odložite u hladnjak) Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte sir, sol, vanilija šećer i ribanu koricu limuna. Zagrijte sok ½ limuna i otopite ocijeđenu želatinu, dodajte 1 žlicu kreme od sira pa smjesu umiješajte u kremu od sira. Slatko vrhnje stucite u šlag i žlicom umiješajte u kremu sira. S 5 žlica kreme napunite vrećicu za ukrašavanje. Kremu odložite u hladnjak.
Za drugu kremu: Zakuhajte vrhnje mileram (ne smije kuhati) umiješajte usitnjenu čokoladu i odložite na hladno mjesto. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prah pudinga otopite s par žlica mlijeka, ostatak mlijeka i šećer zakuhajte, umiješajte otopljeni puding i kuhajte 1-2 min, ocijedite želatinu i umiješajte u puding pa ohladite. Čokoladu dobro izmiješajte mikserom pa utucite žlicu po žlicu hladne kreme, liker i ribanu koricu naranče.

Zagrijte liker i med. List biskvita stavite u čisti kalup, premažite s ½ premaza od meda. Zatim premažite s ½ kreme od sira pa premažite čokoladnom kremom potom ostatkom kreme od sira. Položite na kremu drugi list biskvita, premažite i premažite ostatkom premaza od meda. Kolač odložite u hladnjak 4 sata.
Kolač izvadite iz hladnjaka. Zakuhajte slatko vrhnje i maslac, umiješajte usitnjenu čokoladu, izmiješajte i prelite glazuru po kolaču. Čim se glazura stvrdnula, označite ploške, istisnite ružice šlaga i ukrasite ih crno-bijelim mrvicama. Sutradan izrežite kolač toplim nožem na ploške

SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM


kore

2 jaja
2 dcl. mlijeka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaoa

fila

1 l. mlijeka
1 šalice šećera
7 žlice griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bjele čokolade, oko 30, 40 grama

Priprema

Skuhati griz u mlijeku tako što stavimo mlijeko da zakipi, zatim dodamo griz i šećer. Kuhati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se ohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.

Sve sastojke za kore stavimo u posudu za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i posipamo brašnom, izlijemo pola smjese za kore i zapečemo na 170 stupnjeva oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smjese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.

Ovaj kolač je neophodno peći na umjerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.

Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lijepa glatka.

DALMATINER KOCKE

Za bijeli biskvit:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 1 žlica ulja
  • 1/2  praška za pecivo
Za tamni biskvit:
  • 6 žumanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žlica ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • 1/2 praška za pecivo
Za kremu:
  • 3 pudinga od čokolade
  • 10 žlica šećera
  • 1l mlijeka
  • 1 margarin
PRIPREMA:
Biskvit:
  1. Umutiti obje biskvitne smjese, posebno jednu, posebno drugu pa stavljati u lim žlicom tamnu pa bijelu smjesu naizmjence i pažljivo. Ne miješati. Peći pola sata  na 200*C. Ohladiti u limu.
  2. Hladan biskvit preliti toplim preljevom od 6 žlica šećera prokuhanih u 0,5 l mlijeka
Krema:
  • 3 pudinga od čokolade skuhati sa šećerom u 1 l mlijeka. Ohladiti pa u ohlađeno dodati izrađen margarin.
  • Biskvit premazati kremom pa šlagom (500ml sl vrhnja ili Hole)
  • Dekorirati mrvicama čokolade.