petak, 14. rujna 2012.

Vangl torta



Priprema
1
Jaja i šećer pjenasto izmutite, dodajte vodu i na kraju brašno sa pecilnim praškom.
Sve lagano izmiješajte i pecite u namašćenom limu u zagrijanoj pećnici, na 180 'C.
Čačkalicom provjerite da li je pečeno, ako je suha, to je to.

2
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, pa ga izrežite na kockice, otprilike 2x2 cm. Izrezani biskvit stavite u veću i duboku posudu.
3
Puding skuhajte po uputi na vrećici, pa u toplo dodajte margarin i miješajte dok se margarin ne otopi.
4
Toplu kremu lagano sipajte u posudu sa biskvitnim kockicama i lagano miješajte da se sve lijepo sjedini.
5
Uski rebrasti kalup obložite sa folijom, izlijte dobivenu smjesu i spremite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.
6
Ohlađeni kolač pažljivo preokrenite na tacnu, maknite foliju i prelijte čokoladnom glazurom.

Sastojci 6jaja  10 žlicašećera  1 limun šećer  5 žlicavode  10 žlicabrašna  1prašak za pecivo   KREMA  3 pudinga od čokolade  10 žlicašećera  1 rum šećer  1 lmlijeka  250 gmargarina   ZA GLAZURU  100 gčokolade za kuhanje  3 žlice ulja (ili 1 žlica masti)Suzycina slika za moju tortu

Neodoljivo Dobre Kiflice


Priprema
1
U dublju posudu staviti brasno,kvasac,so,secer i koru limuna.
Mljeko u manjoj serpici zagrijati zajedno sa margarinom (prethodno sjecenim na manje kocke),ne smije biti prevruce,onako mlako,paziti da se ne pregrije.
2
Usuti sad mljeko smjesu u brasno smjesu,dodati sir,bjelance i izraditi sve u glatko tjesto koje se fino odvaja od posude.Ostaviti na toplom da se udvostruci volumen.
3
Pripremiti pleh oblozen papirom za pecenje.
Tjesto izruciti na pobrasnjenu povrsinu,kratko izraditi te podjeliti na 2 djela.
Oba djela razviti na malo brasna u veci krug 0,5 cm debljine.Sjeci zrakasto da se dobije 8 trouglova,koje cete savijati od sireg djela ka uzem,ivicu malo priteci da se fino sljepi.
Ostaviti napravljene kiflice da odstoje 20-tak minuta.
4
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C.
Kiflice premazati mjesavinom mljeka i zumanca te ih staviti da se peku 20-25 minuta,dok vam blago ne porumene.

Sluziti sa namazom po zelji ;)
Sastojci:125 mlmljeka  50 gmargarina  500 gbrasna  1kesica kvasca  1 mala zlica soli (8 g)   ribana kora cjelog limuna  1 bjelance (30 g)  250 g kremastog sira (Quark,rikota....)  Za premazivanje: 1zumance  2 male zlice mljeka
Neodoljivo dobre Kiflice

Pita sa mesom i krumpirom


Priprema
1
Umijesiti tijesto od glatkog brašna,oštrog brašna, jaja, ulja, soli i mlake vode. Neka malo odstoji. Potom razvuči ga na tanko, te puniti nadjevom od mesa i krumpira.
2
Isjecjati kapulu te ju izdinstati na malo ulja i maslaca, dodati meso, kad se malo izdinsta dodati krumpir sitno nasjeckan (ili nariban) i začine (sol,papar, vegeta). Pusti da se ohladi malo prije punjenja tijesta.
3
Pripriemljenu pitu slagati u tepsiju te premazati uljem, peći na 220C 15ak min, zatim izvaditi pitu narezati ju te zaliti smjesom mlijeka i jaja.
Ostaviti još peći na temp 200C kroz 15ak min (dok ne proumeni).

Dobar Vam tek!
Posluživanje
Toplo ili hladno uz jogurt ili kiselo vrhnje....

Sastojci odokativno 2/3 glatkog prašna, 1/3 oštrog brašna   jaje, par žlica ulja, mlaka voda, naprstak soli  500grmljevenog mesa  4-5srednjih krumpira  4-5 srednjih kapula   sol, papar, vegeta, ulje, žlica ,maslaca   3-4 dl mlijeka, 2 jaja

Jednostavni domaći CRNO-BIJELI keksi


PripremaVrijeme pripreme:30 min
1
U brašnu, pomiješanom s praškom za pecivo, dobro izmrvite margarin, dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, i sve umijesite u glatko prhko tijesto.Pustite da odstoji pola sata na hladnom mjestu.
2
Kad je oko pola sata odstajalo, razvaljajte tijesto, oko 3 mm debelo, izrežite limenim kalupima, te poslažite u tepsiju na papir za pečenje.
3
Pecite ih oko 10-15 minuta, na teperaturi 180-200 stupnjeva, ovisno o jačini pećnice, dok poprime lijepu zlatnu boju, nije bitno ako u sredini ostanu malo mekši, da izbjegnete zagorjele kekse, oni se nakon nekog vremena vani stvrdnu.
4
Za crnu glazuru, sve njene sastojke otopite na pari, kako bi izbjegli kristaliziranje šećera.
5
Bijelu glazuru nema potrebe topiti na pari, nju samo u lončiću zamiješajte oko 5 minuta dok ne postane potpuno glatka. Na kraju dodajte žlicu limunovog soka.
6
Obje glazure žličicama poprskajte po keksima, ili kekse po želji umočite u potpunosti u crnu glazuru, te dekorirajte bijelom. Ovisno o tome dozirajte sastojke za glazure.
7
Ostavite kekse na hladnome mjestu da se glazure lijepo stvrdnu.
Posluživanje
Bijela glazura može se napraviti također poput crne, samo s bijelom čokoladom, u tom slučaju keksi postaju slađi.
U slast…
Sastojci
KEKSI
 50dag brašna  1/2praška za pecivo  15 dagmargarina ili maslaca  25 dagšećera  3jaja  1vanilin šećer
ČOKOLADNA GLAZURA (CRNA)
 3 žlicešećera  3 žlicevode  10 dagčokolade za kuhanje  8 dagmaslaca ili margarina
BIJELA GLAZURA
 1bjelanjak  20 dagšećera u prahu  1 žlicalimunovog soka
Jednostavni CRNO_BIJELI domaći keksi

Kolač s grisom


Priprema
1
U litri mlijeka skuhaj šećer i gris(dodati još u hladno mlijeko), kuhati oko 10 min.
2
Kad se smjesa zgusne dodati 1 žumanjak, 2 vanil šećera i sve to promiješati. U hladno dodati 1 margarin.
3
Podijeliti fil na dva dijela, u jedan dodati čokoladu, ako nemate za kuhanje može i čokolada u prahu.
4
Istući pola l sl tučenog vrhnja, može i manje, i slaži: keksi—bijeli fil—keksi—tamni fil—šlag—ribana čokolada.
5
Voila!
Posluživanje
Između fila ne moraju ići keksi, ostaviti u hladnjaku da se ohladi.,ako ste bez ideje za brzu poslasticu, pred vama je :)

Sastojci
 1 lmlijeka  2 dlšećera  2 dlgrisa  1žumanjak  2vanil šećera  1margarin  1/2 ltučenog vrhnja  keksi  čokolada za kuhanje
kolač s grisom..

Dugmići

Priprema
1
Umutiti jaje i šećer, dodati omekšalu mast (može i margarin), mlijeko, brašno, prašak za pecivo. Umjesiti tjesto, pa ga podjeliti na dva djela, u jedan dodati istopljenu čokoladu. tako umješena tjesta ostaviti u frižideru da se malo stegne.
Tjesto izvaditi iz frižidera, premjesiti, rastanjiti, pa kalupom kao na slici vaditi krugove.
3
Pošto je kalup dupli, dobiju se dva kruga, manji i veći. Manje krugove zameniti, tako da u većem braon krugu bude beli manji krug,a u belom većem krugu bude manji braon krug.
4
Ređati u pleh, tako da ostane prostora između, pošto keks nadođe u toku pečenja. Peći ga dok blago ne porumeni, na 180 stepeni.
Sastojci
Potrebno je:
 60 gčokolade  175 g svinjske masti ili margarina  1jaje  150 gšećera  1 kašikamlijeka  1/2 kesicepraška za pecivo  oko 350 gbrašna

Domaći rezanci sa umakom od brokula


Priprema
Pripremiti domaće rezance! 
 Priprema

Prosijati brašno, pa u sredinu dodati cijela jaja, prstohvat soli i vodu.

Viljuškom početi lagano miješati, pa zatim nastaviti  rukom. 

Mijesiti sve dok se ne dobije fino glatko tijesto.

Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dvije loptice.

Svaku lopticu uz posipanje brašnom tanko razvaljati.

Ostaviti da se  prosuše oko pola sata.

Prosušenu jufku pomoću oklagije prebaciti na sto, zarolati je u rolnu i oštrim nožem sjeći komade širine 1 cm.


Narezane rezance rastresti i ostaviti na kuhinjsku krpu da se prosuše.
4

Rezance možete odmah svježe upotrijebiti za pripremu jela, a ako ih želite ostaviti, onda ih dobro osušite i ostavite u kartonske kutije s poklopcem ili u staklenke. Tako mogu stajati prilično dugo.
Sastojci 4jaja  500 grbrašna  2 kašike vode  prstohvat soli
Vodu posoliti, dodati malo ulja i kad prokuha staviti rezance da se kuhaju oko 5 minuta. Za svježu domaću tjesteninu to je sasvim dovoljno, isplivat će na površinu kad je gotova.
 1
Istovremeno u posudu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckan crveni i bijeli luk da se dinsta.
2
Kad luk postane staklast, dodati vrhnje za kuhanje i mileram, pa na laganoj vatri pustiti da krčka.

Brokule oprati, ocijediti, isjeći na manje cvjetove i staviti u vrelu vodu samo 30 secundi, pa ih ocijediti.

Kad se umak fino zgusnuo, dodati blanširanu brokulu, sve zajedno promiješati i dodati soli i bibera po ukusu.
3
Skuhane rezance ocijediti, vratiti ih u šerpu, preliti sa malo otopljenog putera, fino izmiješati i servirati u tanjire. Preko rezanaca rasporediti umak od brokula.

Posuti ribanim parmezanom.

Zašto brokula?

Brokula spada u jedne od najzdravijih namirnica svijeta. Dostupna je tokom cijele godine, u frižideru se može čuvati i do 10 dana. Za pripremu je dovoljno da se izreže i ostavi stajati 5 minuta ili kratko blanširati. Najzdravije je kuhati je na pari samo 5 minuta.

Povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, spada u povrće koje sadržava najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata koje, povećavajući sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari, blagotvorno djeluju na zdravlje.

Brokula je također bogata snažnim antioksidativnim fitonutrijentima, luteinom i zeaksantinom - karotenoidima koji se akumuliraju u šarenicama. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca. Idealna je namirnica koju treba uvrstiti u najzdraviji način prehrane ne samo zbog prehrambenog bogatstva, nego i stoga što je niskokalorična: jedna šoljica kuhane brokule ima svega 44 kalorije!
Umak od brokula:
 500 gr svježih ili zaleđenih brokula  3 režnja bijelog luka  1 srednja glavica crvenog luka  3 dclvrhnja za kuhanje  2 velike kašike milerama  2 kašike maslinovog ulja  so  biber  150 grribanog parmezana  2 kašike putera za rezance.