petak, 14. rujna 2012.

Jednostavni domaći CRNO-BIJELI keksi


PripremaVrijeme pripreme:30 min
1
U brašnu, pomiješanom s praškom za pecivo, dobro izmrvite margarin, dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, i sve umijesite u glatko prhko tijesto.Pustite da odstoji pola sata na hladnom mjestu.
2
Kad je oko pola sata odstajalo, razvaljajte tijesto, oko 3 mm debelo, izrežite limenim kalupima, te poslažite u tepsiju na papir za pečenje.
3
Pecite ih oko 10-15 minuta, na teperaturi 180-200 stupnjeva, ovisno o jačini pećnice, dok poprime lijepu zlatnu boju, nije bitno ako u sredini ostanu malo mekši, da izbjegnete zagorjele kekse, oni se nakon nekog vremena vani stvrdnu.
4
Za crnu glazuru, sve njene sastojke otopite na pari, kako bi izbjegli kristaliziranje šećera.
5
Bijelu glazuru nema potrebe topiti na pari, nju samo u lončiću zamiješajte oko 5 minuta dok ne postane potpuno glatka. Na kraju dodajte žlicu limunovog soka.
6
Obje glazure žličicama poprskajte po keksima, ili kekse po želji umočite u potpunosti u crnu glazuru, te dekorirajte bijelom. Ovisno o tome dozirajte sastojke za glazure.
7
Ostavite kekse na hladnome mjestu da se glazure lijepo stvrdnu.
Posluživanje
Bijela glazura može se napraviti također poput crne, samo s bijelom čokoladom, u tom slučaju keksi postaju slađi.
U slast…
Sastojci
KEKSI
 50dag brašna  1/2praška za pecivo  15 dagmargarina ili maslaca  25 dagšećera  3jaja  1vanilin šećer
ČOKOLADNA GLAZURA (CRNA)
 3 žlicešećera  3 žlicevode  10 dagčokolade za kuhanje  8 dagmaslaca ili margarina
BIJELA GLAZURA
 1bjelanjak  20 dagšećera u prahu  1 žlicalimunovog soka
Jednostavni CRNO_BIJELI domaći keksi

Nema komentara:

Objavi komentar