petak, 14. rujna 2012.

Neodoljivo Dobre Kiflice


Priprema
1
U dublju posudu staviti brasno,kvasac,so,secer i koru limuna.
Mljeko u manjoj serpici zagrijati zajedno sa margarinom (prethodno sjecenim na manje kocke),ne smije biti prevruce,onako mlako,paziti da se ne pregrije.
2
Usuti sad mljeko smjesu u brasno smjesu,dodati sir,bjelance i izraditi sve u glatko tjesto koje se fino odvaja od posude.Ostaviti na toplom da se udvostruci volumen.
3
Pripremiti pleh oblozen papirom za pecenje.
Tjesto izruciti na pobrasnjenu povrsinu,kratko izraditi te podjeliti na 2 djela.
Oba djela razviti na malo brasna u veci krug 0,5 cm debljine.Sjeci zrakasto da se dobije 8 trouglova,koje cete savijati od sireg djela ka uzem,ivicu malo priteci da se fino sljepi.
Ostaviti napravljene kiflice da odstoje 20-tak minuta.
4
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C.
Kiflice premazati mjesavinom mljeka i zumanca te ih staviti da se peku 20-25 minuta,dok vam blago ne porumene.

Sluziti sa namazom po zelji ;)
Sastojci:125 mlmljeka  50 gmargarina  500 gbrasna  1kesica kvasca  1 mala zlica soli (8 g)   ribana kora cjelog limuna  1 bjelance (30 g)  250 g kremastog sira (Quark,rikota....)  Za premazivanje: 1zumance  2 male zlice mljeka
Neodoljivo dobre Kiflice

Nema komentara:

Objavi komentar