Priprema
1
U dublju posudu staviti brasno,kvasac,so,secer i koru limuna.
Mljeko u manjoj serpici zagrijati zajedno sa margarinom (prethodno sjecenim na manje kocke),ne smije biti prevruce,onako mlako,paziti da se ne pregrije.
2
Usuti sad mljeko smjesu u brasno smjesu,dodati sir,bjelance i izraditi sve u glatko tjesto koje se fino odvaja od posude.Ostaviti na toplom da se udvostruci volumen.
3
Pripremiti pleh oblozen papirom za pecenje.
Tjesto izruciti na pobrasnjenu povrsinu,kratko izraditi te podjeliti na 2 djela.
Oba djela razviti na malo brasna u veci krug 0,5 cm debljine.Sjeci zrakasto da se dobije 8 trouglova,koje cete savijati od sireg djela ka uzem,ivicu malo priteci da se fino sljepi.
Ostaviti napravljene kiflice da odstoje 20-tak minuta.
4
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C.
Kiflice premazati mjesavinom mljeka i zumanca te ih staviti da se peku 20-25 minuta,dok vam blago ne porumene.
5
Sluziti sa namazom po zelji ;)
Sastojci:125 mlmljeka 50 gmargarina 500 gbrasna 1kesica kvasca 1 mala zlica soli (8 g) ribana kora cjelog limuna 1 bjelance (30 g) 250 g kremastog sira (Quark,rikota....) Za premazivanje: 1zumance 2 male zlice mljeka
Nema komentara:
Objavi komentar