Priprema
Pripremiti domaće rezance!
Priprema
Prosijati brašno, pa u sredinu dodati cijela jaja, prstohvat soli i vodu.
Viljuškom početi lagano miješati, pa zatim nastaviti rukom.
2
Mijesiti sve dok se ne dobije fino glatko tijesto.
Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dvije loptice.
Svaku lopticu uz posipanje brašnom tanko razvaljati.
Ostaviti da se prosuše oko pola sata.
3
Prosušenu jufku pomoću oklagije prebaciti na sto, zarolati je u rolnu i oštrim nožem sjeći komade širine 1 cm.
Narezane rezance rastresti i ostaviti na kuhinjsku krpu da se prosuše.
4
Rezance možete odmah svježe upotrijebiti za pripremu jela, a ako ih želite ostaviti, onda ih dobro osušite i ostavite u kartonske kutije s poklopcem ili u staklenke. Tako mogu stajati prilično dugo.
Sastojci 4jaja 500 grbrašna 2 kašike vode prstohvat soli
Vodu posoliti, dodati malo ulja i kad prokuha staviti rezance da se kuhaju oko 5 minuta. Za svježu domaću tjesteninu to je sasvim dovoljno, isplivat će na površinu kad je gotova.
1
Istovremeno u posudu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckan crveni i bijeli luk da se dinsta.
2
Kad luk postane staklast, dodati vrhnje za kuhanje i mileram, pa na laganoj vatri pustiti da krčka.
Brokule oprati, ocijediti, isjeći na manje cvjetove i staviti u vrelu vodu samo 30 secundi, pa ih ocijediti.
Kad se umak fino zgusnuo, dodati blanširanu brokulu, sve zajedno promiješati i dodati soli i bibera po ukusu.
3
Skuhane rezance ocijediti, vratiti ih u šerpu, preliti sa malo otopljenog putera, fino izmiješati i servirati u tanjire. Preko rezanaca rasporediti umak od brokula.
Posuti ribanim parmezanom.
Zašto brokula?
Brokula spada u jedne od najzdravijih namirnica svijeta. Dostupna je tokom cijele godine, u frižideru se može čuvati i do 10 dana. Za pripremu je dovoljno da se izreže i ostavi stajati 5 minuta ili kratko blanširati. Najzdravije je kuhati je na pari samo 5 minuta.
Povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, spada u povrće koje sadržava najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata koje, povećavajući sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari, blagotvorno djeluju na zdravlje.
Brokula je također bogata snažnim antioksidativnim fitonutrijentima, luteinom i zeaksantinom - karotenoidima koji se akumuliraju u šarenicama. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca. Idealna je namirnica koju treba uvrstiti u najzdraviji način prehrane ne samo zbog prehrambenog bogatstva, nego i stoga što je niskokalorična: jedna šoljica kuhane brokule ima svega 44 kalorije!
Umak od brokula:
500 gr svježih ili zaleđenih brokula 3 režnja bijelog luka 1 srednja glavica crvenog luka 3 dclvrhnja za kuhanje 2 velike kašike milerama 2 kašike maslinovog ulja so biber 150 grribanog parmezana 2 kašike putera za rezance.
Nema komentara:
Objavi komentar