Priprema:
Meso oprati, posušiti, posoliti i staviti u tepsiju u kojoj će se sve peći.
Ovamo ugrijati malo ulja u šerpicu, da bude vruće i preliti po mesu. To sam vidjela kod mene u hotelu, tako rade u kuhinji. Tako se uhvati korica i sve ostane unutra, neda da se meso isuši. Posuti ružmarinom i staviti da se peče u tepsiju. Poklopiti alu folijom.
Peći u dobro ugrijanoj rerni na 250 C nekih 15 minuta, i onda smanjiti na 180 C.
2
Za to vrijeme oguliti krompir, i ostalo povrće.
3
Kad je meso napola pečeno, izvaditi ga na onu istu alu foliju i staviti krompir sa povrćem. Posoliti onako odokativno ovo povrće i samo malo posuti uljem.
4
Vratiti meso na ovaj krompir, dodati šolju vruće vode i poklopiti onom istom folijom.
5
Sve ukupno peći nekih sat vremena.
Pola sata peći na donjoj rešetki, a onda dići na srednju rešetku od rerne.
Posluživanje
Servirati sa salatom. Meni lično najbolje uz ovo ide kupus salata, ali ovaj put je bila paradajz.
Ovde se može dodati i koja gljiva, malo više paprika, ma svo povrće koje vam se nadje pri ruci.
Sastojci:4 osobe 800-1000 gr teletine - rebra 1 kg krompira (po mogućnosti manji) 1 veća mrkva 2 čehna bijelog luka 1 kom paprika 1manja glavica crvenog luka po potrebi ulja po željisoli malo ružmarina
Priprema:
U protvan(tepsiju)za podlogu složite kekse
2
Zatim lijepo na keksiće gusto posložite “banane”: koje sam ja poškropil sa sokom od pol limuna
3
U mlijeko koje sam zakuhal stavio sam jednu vrečicu vanilin šećera burbon i zakuhal puding po uputstvima na vrečici…
4
vrući puding sam prelijal preko keksi i banani i ostavil da se ohladi.
5
Kada se ohladilo izmiksao sam slatko vrhnje u koje sam dodao jedan kremfix i sve to premazao po kolaču.
6
Ja sam ukrasio kolač s naribanom čokoladom i dobro ga ohladil
Posluživanje
Možete i staviti i čokoladnu glazuru ili čokoladne mrvice,a uskoro namjeravam probati isti kolač sa malinama i upotrijebiti puding od malina.Najveća mi je pohvala kada moji dečki sa guštom pojedu kolač i još jednom hvala pibi na tako jednostavnom kolaču.
Sastojci:
petit buere kaksi 21 kom. je meni u protvan stalo(tepsiju) 2 vrećice Dolcela pudinga od vanilije 1lmlijeka 1 vrećica Dolcela vanil šećera ili vanil šećer burbon cca 1kgbanana 8 žlica šećera(za puding) 1/2soka od limuna 500mlslatkog vrhnja 1 vrećica Dolcela kremfixa
Priprema
1
Tepsija od prilike 3ox2o cm.
Fil br. 1 : 4oo ml mlijeka, 4 kašike šećera, 1 puding od čokolade. Puding razmutite u šest kašika mlijeka koje ste oduzeli od ovih 4oo ml. Ostatak mlijeka i šećer stavite da prokuha, dodajte razmučeni puding i skuhajte ga. U vruč puding dodajte 1o do 15 grama maslaca iz frižidera, dobro umutite da se maslac istopi i puding prelijte preko keksa. Sad preko pudinga poredajte drugi sloj keksa.
Fil br. 2: 25o grama višanja, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike gustina, 1/2 dcl vode. Višnje prokuhajte sa šećerom i vanilin šećerom, gustin razmutite u vodi, dodajte u višnje i kuhajte dok se ne zgusne. Kad se fil zgusne kao puding stavite ga na drugi red keksa. Preko fila poredajte treci sloj keksa.
Fil br. 3: 4oo ml vrhnja za šlag, 25o grama čokolade za kuhanje. Vrhnje za šlag zagrijete samo pazite da vam ne prokuha, dodajte izlomljenu čokoladu i cijelo vrijeme miješajte da dobijete jednu finu glatku kremu. Kad je krema gotova polako je prelijete preko trećeg reda keksa.
1
Ostavite da se kolač ohladi i nakon toga ga stavite u frižider na nekoliko sati da se treći fil stegne, kako bi se mogao lijepo sjeći.
Sastojci:
petit keks
4oo ml mlijeka, 4 kašike šećera, 1 puding od čokolade, 1o do 15 grama maslaca
25o grama višanja, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike gustina, 1/2 dcl vode
4oo ml vrhnja za šlag, 25o grama čokolade za kuhanje
Priprema:
1
KORA: Umutiti 8 jaja sa 8 žlica šećera, dodati 1žlicu kakaa, 1 žlicu brašna i 12 žlica mljevenih oraha mješati kuhačom a ne mikserom. Od mase peći dve kore ili jednu ogromnu u velikom plehu.
2
I FIL: Umutiti 375 g. margarina, dodati 2 žumanjka i 250 g. mljevenog šećera
3
II FIL: Skuvati 300 g. mlijeka sa 5 žlica šećera u to dodati 200 g. mlijeka u kome je razmućeno 2 žumanjka i 5 žlica brašna.
4
III FIL: 300 g. mljevenog Petit keksa preliti sa 300 g. gaziranog od naranđe soka i 150 g. rastopljene čokolade.
5
I FIL podjeliti na dva ista djela, jedan dio dodati u II FIL, a jedan dio dodatai u III FIL.
6
SLAGANJE za tortu običnog izgleda : Kora- tamani fil- svjetli fil- kora-tamni fil - svjetli fil- cjelu tortu preliti sa klasičnom glazurom od čokolade.
Sastojci KORA : 8 jajeta 8 žlica šećera 1 žlica kakaoa 1 žlica brašna 12 žlica mlevenih oraha I FIL: 375 g. margarina 2 žumanjka 250 g. mljevenog šećera II FIL: 500 g. mlijeka 5žlica šećera 2 žumanjka 5 žlica brašna III FIL: 300 g. mljevenog Petit keksa 300 g. gaziranog soka od naranđe 150 g. čokolade GLAZURA: 250-300 g. rastopljene čokolade II FIL: 100 g. mljevenog Petit keksa
Priprema:
Oguliti paradajz i lagano ukuhati, posebno izdinstati bijeli luk, papriku sjeckanu na sitne kockice.
Dinstati 15 minuta.
Ukuhani paradjz dodati dinstanoj papriki.
Staviti sjeckani peršin, ulje, ocat, šećer, sol i biber.
Kuhati oko 20 minuta, na kraju dodati jedan konzervas.
Sipati u teglice.
Sastojci 2 dclulja 2 dcl octa 15 dkgšećera 2 kgparadajiza 3 kgpaprike 2 glavicebijelog luka veća vezica peršinovog lista soli po ukusu sitni biber jedan konzervans
Priprema:
1
Tikvice nemojte oguliti, već ih samo operite, odsjecite krajeve, prerežite napola po duljini i izdubite žličicom.
2
Izdubljene tikvice pecite 10-ak minuta u pećnici na 220 stupnjeva.
3
Napravite nadjev od sitno sjeckane stabljike poriluka (možete koristiti i/ili kapulu, ovisno o ukusu), češnjaka, svježih začina. Dodajte dobro ocijeđenu tunjevinu, sitno naribani sir (ostavite dio za posipanje) i ostale sastojke za nadjev. Nadjev dobro izmješajte te napunite polupečene tikvice.
4
Nadjevene tikvice složite u posudu za pečenje te pospite ostatkom sitno naribanog sira. Vratite u pećnicu i pecite na 220 stupnjeva 20-ak minuta.
5
Tikvice su dosta zahvalno povrće, možete ih puniti mljevenim mesom, različitim sirevima, začinima koje volite... varijacija na temu je mnogo, ovisno o Vašoj mašti. Ili namirnicama u frižideru ;-)
Poslužiti toplo.
Sastojci:2 srednjetikvice
Nadjev
10 dag sira (npr. Podravca) 120 g Rio Mare tuna 1 dlpasirane rajčice 1poriluk 1režanj češnjaka 2 žlicekiselog vrhnja 2 žlice naribanog starog kruha 3 žlicemaslinovog ulja sveži origano peršin sol, papar
Tikvice, mlade, sočne, pune svježine…………………ovako volim da ih pripremam, ukus je fantastičan, prožimajući, nadopunjujći! Priprema:
1
Oprati tikvice, ocjediti, pa presjeći uzduž, na dve jednake polovice.
Ne guliti tikvice!!!
Kad kora je mlada, vrlo lako svarljiva, a u samom sloju, ispod nje same, je značajan sadržaj vrlo korisnih komponenti.
2
Zatim, izdubiti unutrašnjost, očistiti od mladih sjemenki.Pošto su tikvice mlade, sjemenke su još neformirane, meke i nema ih mnogo.
3
Unutar tikvice, dubljenjem središnjeg djela, formira se udubljenje, koje punimo prženim mesom, posolimo, dodamo mrvljeni bosiljak, pa prelijemo blagim kečapom, poredamo šampinjone, isječene na tanke listiće, vrlo malo posolimo, pospemo mrvljenom majčinom dušicom
Na kraju sve blago poprskati maslinovim uljem.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici, na 200 stupnjeva.
4
Pred sam kraj, izvaditi tikvice iz rerne, pa zaliti sa smjesom od pjenasto umućenog jednog jajeta i vrhnja, te vratiti u rernu još 4-5 minuta.
5
Jedna od mogućnosti serviranja je uz kiselo mljeko ili kefir, služiti toplo.
Sastojci: 4 mladetikvice 200-250 gr, na naglo prepečenog pilećeg mesa , 200-250 gr mladih i manjih šampinjona , Kečap-blagi, začinsko bilje: mrvljena majčina dušica, bosiljak morska sol,1jaje , 1 žlica vrhnja-20% mlječne msti maslinovo ulje